Zobacz pełną wersję : No to stało się
Witam szanowne grono ludzi którym zazdroszczę wiedzy sprzetowej.
Do rzeczy.
Fakty:
1. szlag trafił mi monitor CRT - poleciał w kosmos
2. Miałem mało kasy więc kupiłem LCD z dolnej półki - więcej nie powiem :-D
3. poustawiałem po swojemu i zgrałem się nawet jako tako z labem - byłem zadowolony.
4. pracowałem na NC 4 (RAW) + rózne małe rzeczy Corel PhotoPaint - było OK.
5. zachciało mi się Photoshop 5.0 (bez uśmieszków proszę) i Adobe Gamma.
MAM TOTALNĄ ROZPIER.... KOLORYSTYCZNĄ.
Co chcę osiągnąć:
1. Takie same kolorki w NC 4 , Corelu , Photoshopie (w XP nie koniecznie)
2. Możliwość wyregulowania pod odbitkę z labu (mam oczywiście do niej plik wzorcowy)
Jak to zrobić po Bożemu - tylko prosto proszę i bez dodatkowych dziwnych programików - mam łeb na karku, ale profesorem z PC nie jestem
Aha - mam XP oraz nie za szybki (czyt. ma już dość) sprzęt PC
P.S. Dla zwycięzcy nagroda :mrgreen:
Hmmm, nie jestem specem ale tak na szybko może się nie dać. To co mi przychodzi do głowy to zmiana do CS4 gdzie masz możliwość w ACR wgranie profili kolorów jak z ACR. Ale specem nie jestem.
A czy było majdrowane z Adobe Gamma? Jeśli nie to na początek można wyrzucić go z autostartu i wtedy popatrzeć co się dzieje.
A czy było majdrowane z Adobe Gamma? Jeśli nie to na początek można wyrzucić go z autostartu i wtedy popatrzeć co się dzieje.
Było majdrowane :-D.
Doszedłem po tym majdrowaniu do efektu, że obrazek testowy jest wyświetlany w tych trzech programach identycznie jeżeli chodzi o kolorystykę, ale ostrość w każdym z nich przy jednakowym powiększeniu jest inna.
1. Czy to norma?
2. Czyli rozumiem, że kolorystyką w tych trzech programach rządzi teraz Adobe ?
Jest jeszcze coś takiego co się nazywa "adobe gamma loader" i pojawia się w systemie po wgraniu PS-a. Instrukcje do kalibratorów sprzętowych podają, że trzeba go usunąć z systemu przed klaibracją ( co by potwierdzało tezę, że teraz rządzi adobe ). Ja w każdym razie dopiero dobrze sklibrowałem monitor po pozbyciu się tego. Jednak lepiej żeby ktoś bardziej znający się na rzeczy potwierdził to.
Jest jeszcze coś takiego co się nazywa "adobe gamma loader" i pojawia się w systemie po wgraniu PS-a. Instrukcje do kalibratorów sprzętowych podają, że trzeba go usunąć z systemu przed klaibracją ( co by potwierdzało tezę, że teraz rządzi adobe ). Ja w każdym razie dopiero dobrze sklibrowałem monitor po pozbyciu się tego. Jednak lepiej żeby ktoś bardziej znający się na rzeczy potwierdził to.
Dziękuję Ci, mam nadzieję, że zaglądnie tu ktoś i coś napisze :-D
Naprawdę nikt nie pomoże ?
Zmień w Preferencjach w ogólnych próbkowanie kolorów z adobe na windows.
Pozdrawiam
Zmień w Preferencjach w ogólnych próbkowanie kolorów z adobe na windows.
Pozdrawiam
A co mi to da? Poważnie
Zgodnie z zasadami kalibrowania podawanymi przez producenta np. xrite przed kalibracją monitora najpierw trzeba z autostartu usunąć "adobe gamma loader". Napisał o tym T&T. Następnie w preferencjach trzeba ustawić tak jak ja Ci napisałem. Ja tak zrobiłem i wszystko u mnie jest ok.
Pozdrawiam
No więc:
Adobe poszedł w diabły - ogólnie ślad po nim zaginął.
Mam teraz :
NC 4.4.2. - NKsRGB
Corel PhotoPaint- NKsRGB
Win XP - NKsRGB
Wszystkie zdjęcia w poszczególnych programach widzę jednakowo kolorystycznie. Są tylko rozbieżności w ostrości.
Monitor mam skalibrowany pod odbitkę z labu, robiłem odbitkę i daje radę.
Czy tak może pozostać, czy też czekają mnie jakieś niespodzianki?