PDA

Zobacz pełną wersję : No to stało się

Szuwar
21-12-2008, 23:10
Witam szanowne grono ludzi którym zazdroszczę wiedzy sprzetowej.
Do rzeczy.

Fakty:
1. szlag trafił mi monitor CRT - poleciał w kosmos
2. Miałem mało kasy więc kupiłem LCD z dolnej półki - więcej nie powiem :-D
3. poustawiałem po swojemu i zgrałem się nawet jako tako z labem - byłem zadowolony.
4. pracowałem na NC 4 (RAW) + rózne małe rzeczy Corel PhotoPaint - było OK.
5. zachciało mi się Photoshop 5.0 (bez uśmieszków proszę) i Adobe Gamma.

MAM TOTALNĄ ROZPIER.... KOLORYSTYCZNĄ.

Co chcę osiągnąć:
1. Takie same kolorki w NC 4 , Corelu , Photoshopie (w XP nie koniecznie)
2. Możliwość wyregulowania pod odbitkę z labu (mam oczywiście do niej plik wzorcowy)

Jak to zrobić po Bożemu - tylko prosto proszę i bez dodatkowych dziwnych programików - mam łeb na karku, ale profesorem z PC nie jestem

Aha - mam XP oraz nie za szybki (czyt. ma już dość) sprzęt PC

P.S. Dla zwycięzcy nagroda :mrgreen:

mpwt
21-12-2008, 23:55
Hmmm, nie jestem specem ale tak na szybko może się nie dać. To co mi przychodzi do głowy to zmiana do CS4 gdzie masz możliwość w ACR wgranie profili kolorów jak z ACR. Ale specem nie jestem.

T&T
22-12-2008, 00:08
A czy było majdrowane z Adobe Gamma? Jeśli nie to na początek można wyrzucić go z autostartu i wtedy popatrzeć co się dzieje.

Szuwar
22-12-2008, 00:22
A czy było majdrowane z Adobe Gamma? Jeśli nie to na początek można wyrzucić go z autostartu i wtedy popatrzeć co się dzieje.

Było majdrowane :-D.

Doszedłem po tym majdrowaniu do efektu, że obrazek testowy jest wyświetlany w tych trzech programach identycznie jeżeli chodzi o kolorystykę, ale ostrość w każdym z nich przy jednakowym powiększeniu jest inna.

1. Czy to norma?
2. Czyli rozumiem, że kolorystyką w tych trzech programach rządzi teraz Adobe ?

T&T
22-12-2008, 00:33
Jest jeszcze coś takiego co się nazywa "adobe gamma loader" i pojawia się w systemie po wgraniu PS-a. Instrukcje do kalibratorów sprzętowych podają, że trzeba go usunąć z systemu przed klaibracją ( co by potwierdzało tezę, że teraz rządzi adobe ). Ja w każdym razie dopiero dobrze sklibrowałem monitor po pozbyciu się tego. Jednak lepiej żeby ktoś bardziej znający się na rzeczy potwierdził to.

Szuwar
22-12-2008, 00:39
Jest jeszcze coś takiego co się nazywa "adobe gamma loader" i pojawia się w systemie po wgraniu PS-a. Instrukcje do kalibratorów sprzętowych podają, że trzeba go usunąć z systemu przed klaibracją ( co by potwierdzało tezę, że teraz rządzi adobe ). Ja w każdym razie dopiero dobrze sklibrowałem monitor po pozbyciu się tego. Jednak lepiej żeby ktoś bardziej znający się na rzeczy potwierdził to.

Dziękuję Ci, mam nadzieję, że zaglądnie tu ktoś i coś napisze :-D

Szuwar
22-12-2008, 21:59
Naprawdę nikt nie pomoże ?

wisa
22-12-2008, 23:23
Zmień w Preferencjach w ogólnych próbkowanie kolorów z adobe na windows.
Pozdrawiam

Szuwar
23-12-2008, 00:33
Zmień w Preferencjach w ogólnych próbkowanie kolorów z adobe na windows.
Pozdrawiam

A co mi to da? Poważnie

wisa
23-12-2008, 11:10
Zgodnie z zasadami kalibrowania podawanymi przez producenta np. xrite przed kalibracją monitora najpierw trzeba z autostartu usunąć "adobe gamma loader". Napisał o tym T&T. Następnie w preferencjach trzeba ustawić tak jak ja Ci napisałem. Ja tak zrobiłem i wszystko u mnie jest ok.
Pozdrawiam

Szuwar
28-12-2008, 21:31
No więc:

Adobe poszedł w diabły - ogólnie ślad po nim zaginął.

Mam teraz :

NC 4.4.2. - NKsRGB

Corel PhotoPaint- NKsRGB

Win XP - NKsRGB

Wszystkie zdjęcia w poszczególnych programach widzę jednakowo kolorystycznie. Są tylko rozbieżności w ostrości.

Monitor mam skalibrowany pod odbitkę z labu, robiłem odbitkę i daje radę.

Czy tak może pozostać, czy też czekają mnie jakieś niespodzianki?