PDA

Zobacz pełną wersję : D90 + af 18-105 vr

VoodooPL
21-12-2008, 22:41
Witam wszystkich,
to moj pierwszy post na forum, aczkolwiek przegladam je od okolo 2 miesiecy. Jestem amatorem, odnalazlem w sobie chec do robienia zdjec a po pochlebnych opiniach D90 zdecydowalem sie go kupic.
Popelnilem blad gdyz zamiast przeczytac instrukcje od razu po rozpakowaniu zabralem sie za uruchomienie aparatu i pstrykanie okolo 50 zdjec.
Obiektyw jest ustawiony na tryb A a korpu AF - a ja dopiero dzis czytajac instrukcje dowiedzialem sie ze przy AF nie wolno regulowac manualnie pokretlem ostrosci gdyz mozna uszkodzic obiektyw.

Wystraszony ze cos spieprzylem przelaczylem na tryb M, krece pokretlem wszystko dziala lapie ladnie ostrosc. Wracajac z powrotem na AF, automat rowniez ladnie wybiera ostrosc, wiec wydaje mi sie ze jest wszystko ok, ale dreczy mnie ten temat i chcialbym sie Was zapytac, czy w wyniku mojego zaniedbania, moglo dojsc do jakis trwalych udzkodzen czy moze jest wszystko ok.

A jesli cos by sie uszkodzilo w obiektywie, w jaki sposob by sie to ukazało np. wogole aparat nie lapalby ostrosci zarowno bedac w trybie M jaki i AF ?

Z gory dzieki za odpowiedzi, pozdrawiam
Robert

mpwt
21-12-2008, 22:47
Spokojnie, nic nie uszkodziłeś. Ale następnym razem staraj się czytać instrukcje wcześniej i w miarę możliwości stosować się do niej :)

BES
21-12-2008, 22:47
Ale jak to, kręciłeś obiektywem kiedy obiektyw był ustawiony na AF??? I przekręciłeś?? Nie czułeś, że nie chce iść?

VoodooPL
21-12-2008, 23:12
dzieki za szybki odzew :) solidna z Was firma :)
w odpowiedzi do pytania BES, tak krecilem pokretlem ostrosci gdy byl ustawiony na AF, oczywiscie delikatnie, ale gdy poczulem ze jest nagle koniec to wracalem z powrotem, nie przekrecalem go.
Dlatego tez swiadomy tego co zrobilem, balem sie ze samo delikatne krecenie w trybie AF moze cos uszkodzic, ale z tego co pisze mpwt, nie bedzie tragedii.
A z ciekawosci to co sie moze stanac z obiektywem gdy sie go przekreci bedac w AF ?

mister
22-12-2008, 01:26
dzieki za szybki odzew :) solidna z Was firma :)
w odpowiedzi do pytania BES, tak krecilem pokretlem ostrosci gdy byl ustawiony na AF, oczywiscie delikatnie, ale gdy poczulem ze jest nagle koniec to wracalem z powrotem, nie przekrecalem go.
Dlatego tez swiadomy tego co zrobilem, balem sie ze samo delikatne krecenie w trybie AF moze cos uszkodzic, ale z tego co pisze mpwt, nie bedzie tragedii.
A z ciekawosci to co sie moze stanac z obiektywem gdy sie go przekreci bedac w AF ?

Co byś nie robił to nie zepsujesz ani aparatu ani obiektywu - pierścień na obiektywie ma sprzęgło i nie jesteś w stanie go przekrecić.

mortas
22-12-2008, 08:34
Żeby nie zakładać nowego tematu o obsłudze "dla początkujących" mam takie lamerskie pytania:
1. w instrukcji jest napisane by wyłączając aparat wyłączać także VR w obiektywie.. - koniecznie trzeba tego pilnować?
2. posiadam już torbę foto która "złośliwie" jest minimalnie za wąska by zmieścić na płasko puszkę z założonym kitem - czy można aparat kłaść "na boku"?

GGrzegorz
22-12-2008, 09:12
Żeby nie zakładać nowego tematu o obsłudze "dla początkujących" mam takie lamerskie pytania:
1. w instrukcji jest napisane by wyłączając aparat wyłączać także VR w obiektywie.. - koniecznie trzeba tego pilnować?

Dobrym przyzwyczajeniem jest mieć włączone VR tylko wtedy, gdy jest ono wykorzystywane.
Co do wyłączania puszki... są tacy (kłaniam), którzy wyłączają tylko wtedy, gdy trzeba podmienić obiektyw, wymienić memorkę lub wyciągnąć baterię ;)

2. posiadam już torbę foto która "złośliwie" jest minimalnie za wąska by zmieścić na płasko puszkę z założonym kitem - czy można aparat kłaść "na boku"?

Zależy od tego co dokładnie znaczy "na boku". Jeśli obiektyw należy do tych dłuższych i podparty jest punktowo na jego końcu... to wiadome, że przy jakimś uderzeniu mogą się różne rzeczy zdarzyć.
Używam Lowepro Slingshot, gdzie położenie "na boku" jest w zasadzie jedyną możliwością, jednak cały zestaw spoczywa w regulowanej, wygodnej ;) dla aparatu kieszeni.

mortas
22-12-2008, 13:12
Dobrym przyzwyczajeniem jest mieć włączone VR tylko wtedy, gdy jest ono wykorzystywane.
A można wiedzieć dlaczego?

XGrzesX
22-12-2008, 14:26

Z tego co pamietam w instrukcji jest napisane, żeby nie wyłączać aparatu przy włączonej redukcji drgań. Ponieważ wydawało mi się to bardzo dziwne to wymyśliłem sobie, że może chodzi o to, żeby nie wyłączać aparatu jak działa redukcji dragań (przy wciśniętym do połowy spuście), choć taki przypadek może jest malo prawdopodobny :-) W instrukcji jest napisane, że redukcja włącza się po jego naciśnięciu i do tego odniosłem ten zapis.

puchbeary
22-12-2008, 16:25
A można wiedzieć dlaczego?
choćby dlatego że przy dobrych warunkach oświetleniowych zrobisz dobre fotki bez niego a "prund" żre...

Valdek_Tychy
22-12-2008, 16:50
choćby dlatego że przy dobrych warunkach oświetleniowych zrobisz dobre fotki bez niego a "prund" żre...
To raz,a drugi to to,że tam gdzie nie jest potrzebny VR,np.przy wyższych czasach system VR "głupieje" i potrafi sam generować drgania powodując,że zdjęcia są nieostre

mortas
22-12-2008, 21:08
Dzięki za oświecenie ;)

Blasius.G
23-12-2008, 21:28
Z tego co pamietam w instrukcji jest napisane, żeby nie wyłączać aparatu przy włączonej redukcji drgań. Ponieważ wydawało mi się to bardzo dziwne to wymyśliłem sobie, że może chodzi o to, żeby nie wyłączać aparatu jak działa redukcji dragań (przy wciśniętym do połowy spuście), choć taki przypadek może jest malo prawdopodobny :-) W instrukcji jest napisane, że redukcja włącza się po jego naciśnięciu i do tego odniosłem ten zapis.Fakt. Tak tam napisano ale nie jest to obarczone zadnym ryzykiem. Chodzi tylko o to aby uklad VR w odlaczonym szkle nie rzegotal. Ot taka porada w kwestii estetyki:) Mozliwe, ze przy uderzeniu cos tam sie uszkodzi ale ogolnie lepiej takim urzadzeniem nie uderzac bo i w starym MFie moze sie conieco uszkodzic;)