PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon d300 aparat/komputer - przetwarzanie obrazu

andreq
21-12-2008, 19:59
Witam,
jestem od niedawna posiadaczem nikona d300, testowałem go właśnie w warunkach studyjnych i zauważyłem że po zgraniu zdjęć na komputer zdjęcia są bardziej nasycone niż powinny.
Ustawienia przetwarzania obrazu w aparacie to D2XMODE1, wyostrzenie +3, kontrast +1, nasycenie +1.
Przestrzeń barw Adobe RGB

poniżej jak to wygląda w przybliżeniu w aparacie a jak na komputerze

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://pilatowicz.pl/test-D300.jpg)

W czym może być problem? Dopiero poznaję tę lustrzankę, wcześniej używałem Nikona d50. Program, jakiego używam, to Aperture 2. Przeglądałem forum, ale nie znalazłem odpowiedzi.
BTW. w końcu pierwszy post na forum, do tej pory tylko czytałem, więc witam wszystkich :)

tymancjo
21-12-2008, 20:07
popatrzmy na to tak:

założenie: pracujesz w nef

program jakim jest Aperture jest to wywoływarka rawów która będzie interpretować sobie dane z pliku "po swojemu" i bez znaczenia będą tutaj ustawienia przetwarzania obrazu ustawione w body (te wszystkie profile, przestrzeń barwna itd...). te ustawienia są poprawnie interpretowane jedynie gdy używasz softu ze stajni nikona - czytaj Capture NX'a.

Inna sprawą jest to, że sam lcd na korpusie może nie pokazywać obrazu tak samo jak komputerowy ekran. Choć jak mniemam nie aż do tego stopnia.

Jeżeli moje założenie co do pracy w NEFach jest błędne... to sam nie wiem. Aha... a przy d50 nie było takiego efektu dla NEFów ??

pozdrawiam,

andreq
21-12-2008, 20:11
Właśnie zapomniałem napisać, przy .nef było wszystko ok to zdjęcie było zapisane do .jpg
w d50 była czasem spora rozbieżność, no ale to nie ta klasa aparatu :)

Digital Story
22-12-2008, 02:15
Czy Ty czasem nie masz Aperture'a ustawionego na sRGB?
Aha i generalnie olej Apertura i skołuj Lightrooma, polecam!

maki
22-12-2008, 02:23
A jesteś pewny monitora?

samek
22-12-2008, 10:19

1 - czy andreq mówił coś o zmianie oprogramowania, że tak uprzejmie doradzasz zmianę?
2 - czy w ogóle miałeś do czynienia z Aperture?
3 - co w ogóle znaczy pojęcie: skołuj?

fafniak
22-12-2008, 10:28
Dla Nefa nie powinno miec znaczenia jaka przestrzen barwna ustawiasz
dla Aperture jest bardzo dobrym i calkiem szybkim programem w porownaniu do lightrooma...
skoluj - znaczy zdobadz pirata ....;D
andreq - obniz nasycenie i po sprawie (prznajmniej tak "na oko" to jest roznica)

andreq
22-12-2008, 11:23
1. Aperture jest dla mnie bardzo dobrym programem, nie zamierzam przesiadać się na inny (legalny nie piracki).
2. Ustawiony jest na Adobe RGB.

Dla Nefa nie powinno miec znaczenia jaka przestrzen barwna ustawiasz
dla Aperture jest bardzo dobrym i calkiem szybkim programem w porownaniu do lightrooma...
skoluj - znaczy zdobadz pirata ....;D
andreq - obniz nasycenie i po sprawie (prznajmniej tak "na oko" to jest roznica)
Nefy całkiem ładnie wychodzą, kolor skóry jest ok, tylko z jpg zauważyłem problem, wydawało mi się iż jak użyję przetwarzania obrazu z jakimś tam profilem ustawionym to automatycznie zdjęcie zostanie skorektowane pod ten profil. Może jeszcze dziś zrobię kilka testów, może przesadziłem z nasyceniem :)

Yuras
22-12-2008, 12:24
Moim zdaniem, to co widzisz w aparacie to profil D2X-M1 i to samo pokaże Ci CNX. To co widzisz w Aperture rozebrane jest z ustawionego w body profilu. D2X-M1 to profil różniący się od standardowgo przede wszystkim obniżonym nieco nasyceniem ..i tak to właśnie u Ciebie wygląda. Jeśli pracujesz w większości w NEFach i przywiązałeś się do Aperture, to może lepiej po prostu zmienić profil w body na SD* żeby się nie oszukiwać, a korektę i tak zrobisz dopiero z poziomu Aperture.

Archibald
22-12-2008, 14:56
Ja tak miałem jak puszka (co prawda wówczas jeszcze D80, ale to raczej bez znaczenia) była ustawiona na Adobe RGB i zrobiłem zdjęcie w jpg - w komputerze jpg był "stokroć" bardziej nasycony niż na wyświetlaczu puszki, jedynie w PS ustawionym na Adobe RGB było OK. Po zmianie na sRGB uspokoiły mi się nerwy ;-)

andreq
22-12-2008, 16:17
Ja tak miałem jak puszka (co prawda wówczas jeszcze D80, ale to raczej bez znaczenia) była ustawiona na Adobe RGB i zrobiłem zdjęcie w jpg - w komputerze jpg był "stokroć" bardziej nasycony niż na wyświetlaczu puszki, jedynie w PS ustawionym na Adobe RGB było OK. Po zmianie na sRGB uspokoiły mi się nerwy
Dzięki może faktycznie mam coś źle ustawione, sprawdzę to jeszcze.

andreq
22-12-2008, 20:57
Przetestowałem to właśnie na zdjęciach nocnych, różne ustawienia przetwarzania obrazu (format jpg). Wszystko było ok, czyli kolory praktycznie tak samo wyglądały na wyświetlaczu aparatu jak i na ekranie komputera. Teraz to już nie mam zielonego pojęcia dlaczego tak wcześniej miałem.

krzysztof jot
22-12-2008, 21:15
... generalnie olej Apertura i skołuj Lightrooma, polecam!...

polecasz "skołowanie" jako metode przewodnia w zdobywaniu oprogramowania czy Lightrooma jako program ?
Ja polecam NC NX - daje najlepsze efekty ... i sugeruje kupić. Taki nowy, dobry zwyczaj :)

Piotr.S
19-01-2009, 21:24
Hmm. Tak się składa, że fotografując w wolnych chwilach, zarabiam na życie obsługując Minoltę-Konicę C550 ze sprzętowym ripem Fiery - ludzie z branży wiedzą o czym piszę. Drukuję prace różnych pstrykaczy (bez urazy) codziennie. Mam kilka uwag wynikających z moich codziennych doświadczeń.
1. monitory (brak kalibracji) - to powód największych rozczarowań.
2 sRGB - zawężona przestrzeń kolorów - fajnie wygląda na LCD aparatu, ale trudno coś później poprawić
3 wiele chciejstwa niepopartego podstawową wiedzą o mozliwych wartościach tonalnych możliwych do wydrukowania.
To tak skrótowo
Piotr