PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z szybkością nagrywania DVD

bombel
21-12-2008, 04:48
Witam -

mam problemik. Mam płytki DVD RW, o szybkości nagrywania 1-4. Po nagraniu w stacjonarnej nagrywarce (takie osobne pudło przy telewizorze) ich minimalna szybkość nagrywania magicznie zmienia się z 1x na 2,4x i nagrywarka nie chce tego ponownie ani zmazać, ani nagrać.

Czyli jakby RW (wielokrotne nagrywanie) przeradza się w jednokrotne. :)

I pytanko: jest jakiś soft, który taką płytkę sformatuje na kompie, wpisując jaj dodatkowo szybkość 1x, a nie stare 2,4, bo to widać za dużo dla tego szmelcu? I nie mówicie, że aktualizacja firmware'u nagrywarki coś da, bo nie ma uaktualnień do tego gówna.

Acha, próbowałem Nero z jego możliwościami, ale to za mało... Ma ktoś jakąś radę?

Pawel92
21-12-2008, 10:30
Sprobuj zmienic marke/typ nosnikow. Sprobuj rowniez jak zachowuja sie te plytki DVD na innej nagrywarce.
Plextor (sprze)dawal do swojego sprzetu taki programik Plextools (Pro), ktory bardzo duzo potrafil, ale nie wiem czy on nie dzialal tylko na ich sprzecie.

S_Works
21-12-2008, 10:36
Nie piszesz jakiego softu uzywasz aktualnie, ale kilkakrotnie spotkalem sie z przypdkiem ze popularne Nero nie radzi sobie czasem z plytami RW (np. gdy nagrywalem RW w Nero i cos sie posypalo) i pomaga dopiero sformatowanie plyty pod innym programem np. Ashampoo Burning Studio.

bombel
21-12-2008, 12:42
Sprobuj zmienic marke/typ nosnikow. Sprobuj rowniez jak zachowuja sie te plytki DVD na innej nagrywarce.

No właśnie tak myślałem, dlatego mam już 4 firmę (na początku były EMTEC, potem TDK, jakiś badziewiaki Omega, potem Fuji).

Poszukam tego Plextora, może ruszy. Dzięki za wskazówkę.

Nie piszesz jakiego softu uzywasz aktualnie, ale kilkakrotnie spotkalem sie z przypdkiem ze popularne Nero nie radzi sobie czasem z plytami RW (np. gdy nagrywalem RW w Nero i cos sie posypalo) i pomaga dopiero sformatowanie plyty pod innym programem np. Ashampoo Burning Studio.

Nero dość stare (bo wydawało mi się, że stare, ale jare - do tej pory wystarczało). Wersja 6.6.xxx

Spróbowałem jakiejś darmowej wersji Ashampoo Burning (nie najnowsza, chyba 1 duży numer do tyłu), ale to było coś jak automat dla dzieci... Trzy guziki wielkości zdjęć z forum: tu daj pliki, tu wybierz typ nagrania, tu nagraj. :)

Ale nie próbowałem najnowszej wersji.

S_Works
21-12-2008, 15:04
Darmowe Ashampoo Buring Studio 6 powinno bezproblemowo sformatowac ta plyte, Interfejs nie wyglada moze szczegolnie profesjonalnie - grunt program robi swoja robote.

bombel
21-12-2008, 17:47
Najnowsza wersja Ashampoo też nie dała rady. :(

Pawel92
23-12-2008, 16:06
Sprobuj sformatowac ta plytke na zupelnie innej nagrywarce. Jakby do tego nie podejsc, cos tu nie gra : plytki, nagrywarka, soft lub wszystkie mozkiwe kombinacje tych trzech elementow. Zacznij moze analize od nagrywarki (rozumiem, ze to PCet) na ktorej probujesz formatowac. Nie poddawaj sie :)

david555
26-12-2008, 02:09
Bomblu, problemem jest nagrywarka, a nie płyty, a właściwie jej firmware.

Trzeba aktualizować, bo nie rozpoznaje nowych zapisów w kolorowych "bookach".;)

No i aktualizuj nerkę, bo już dość leciwa i to co najmniej do 7-ki.

Pozdrawiam