Zobacz pełną wersję : Problemy z rozpoznawaniem obiektywów w korekcie AF
Temat był już poruszony tutaj: D300 i problemy z rozpoznawaniem obiektywów Sigmy w precyzyjnym AF (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=79790).
Mój D300 prawidłowo rozpoznaje wszystkie obiektywy Nikkora i gromadzi je na liście korekt w osobnych pozycjach. Tymczasem obiektywy innych firm - mam Tamrona i dwie Tokiny - widzi jako jeden. Prawidłowo rozpoznaje pierwszy zamocowany obiektyw innej firmy niż Nikkor a pozostałe widzi potem jako ten pierwszy.
Trzeba usunąć korektę tegoż pierwszego obiektywu, aby D300 prawidłowo rozpoznał inny obiektyw.
Może trzeba by zgłosić tę usterkę do Nikona ?
Może trzeba by zgłosić tę usterkę do Nikona ?
Zgłoś!
Zgłoś!
Ale gdzie najlepiej ? Do działu technicznego jako pytanie ?
Władca Pixeli
21-12-2008, 03:03
Ale gdzie najlepiej ? Do działu technicznego jako pytanie ?
I spytaj się dlaczego Nikon nie dotuje obiektywów Sigmy, nie przesyła im za darmo części, nie udostępnia za darmo patentów, dokumentacji, tak aby obiektywy Sigmy były w pełni kompatybilne z aparatami firmy Nikon :mrgreen:
Myślę, że kompatybilność innych obiektywów z nikonami leży w interesie Nikona.
Skad wiesz, że Nikon nie udostępnia specyfikacji ?
PS. A czytałeś mój wątek ? Ja pisałem o Tamronie i Tokinach.
Władca Pixeli
21-12-2008, 03:22
Myślę, że kompatybilność innych obiektywów z nikonami leży w interesie Nikona.
Skad wiesz, że Nikon nie udostępnia specyfikacji ?
PS. A czytałeś mój wątek ? Ja pisałem o Tamronie i Tokinach.
Nie ma znaczenia czy Sigma, czy Tamron czy Tokina bo problem występuje z wszystkimi firmami niezależnymi.
Nikon nie ma interesu napędzania kasy innym firmom bo woli sprzedawać swoje wyroby a nie napędzać kasę innym.
Kiedyś konstrukcja obiektywu była bardzo prosta i było bardzo łatwo je podrobić. Teraz jest sporo elektroniki.
Gdyby firmy trzecie chciały to elektronikę kupić od Nikona to ceny tych obiektywów nie byłyby konkurencyjne i nikt by ich nie kupił.
Wiesz czy tylko tak myślisz ?
Bo ja myślę, że jesteś w błędzie. Przynajmniej mam taką nadzieję.
Ja tu piszę o konkretnym problemie. Interesuje mnie jego rozwiązanie. Jeśli ktoś wie gdzie można skutecznie zgłaszać takie problemy to poproszę o link lub numer telefonu.
Inne dywagacje na ten temat mnie nie interesują.
Władca Pixeli
21-12-2008, 03:39
Widzę, że wigi dobrze Ci radził. Dzwoń do serwisu Nikona i opieprz ich :mrgreen:
Nie zamierzam nikogo "opieprzać".
Krzysiek82
21-12-2008, 11:16
Wiesz czy tylko tak myślisz ?
Bo ja myślę, że jesteś w błędzie. Przynajmniej mam taką nadzieję.
Dlaczego HP, Canon, Epson, itp. zmuszają Cie niejako do kupna oryginalnych tonerów / tuszów zaznaczając w karcie gwarancyjnej, że użycie zamienników może uszkodzić drukarkę i taka usterka nie podlega gwarancji? Dlaczego producenci samochód wywierają nacisk na stosowanie oryginalnych części zamiennych? Dlaczego kupując markowe serwery musisz stosować karty rozszerzające, napędy, itp. danego producenta? Bo każdy broni swoich produktów. Ktoś Ci dobrze pisze, a ty się rzucasz od razu. Tak zawsze było, że firmy trzecie muszą kupić licencje / technologie, jeśli chcą coś produkować do produktu innej firmy. Problemy z obiektywami firm trzecich były i są. Nie tylko w Nikonie, ale także np. w Canonie. Wynika to z tego, że nie do końca mają rozpracowaną technologię. Dla konkretnego przykładu Ci powiem, że pewien obiektyw Sigmy trzeba było odsyłać do serwisu Sigmy, celem przeprogramowania chipu, bo obiektyw nie działał prawidłowo z najnowszym korpusem Nikona. Kto winien? Nikon, który robi tak puszki, że jego obiektywy działają bez modyfikacji chipów czy Sigma, która o czymś do końca nie wiedziała?
...Dla konkretnego przykładu Ci powiem, że pewien obiektyw Sigmy trzeba było odsyłać do serwisu Sigmy, celem przeprogramowania chipu, bo obiektyw nie działał prawidłowo z najnowszym korpusem Nikona. Kto winien? Nikon, który robi tak puszki, że jego obiektywy działają bez modyfikacji chipów czy Sigma, która o czymś do końca nie wiedziała?
dokładnie to jest z moją sigmą 10-20, która nie jest rozpoznawana jako obiektyw DX przy podpięciu do D3.
Nowsze egz tego szkła widziane są jako DX. Mój, ze starym numerem seryjnym, trzeba przesłać do serwisu, przeprogramują mu chip.
vincent vega
21-12-2008, 16:40
moje tamrony (17-50 i 90mm ) rozpoznaje bez pudła.
Moje Sigmy 30/1.4 i 50-150/2.8 oraz S 10-20 rowniez bezblednie.
Spytam najpierw w serwisach Tamrona i Tokiny czy mogą coś z tym zrobić.
Dziękuję za uwagę.
moje tamrony (17-50 i 90mm ) rozpoznaje bez pudła.
Moje Sigmy 30/1.4 i 50-150/2.8 oraz S 10-20 rowniez bezblednie.
teraz tak - ale czy z d900 czy innym, to moze juz nie byc tak rozowo
vincent vega
21-12-2008, 22:13
dzięki ttb za ocean optymizmu :D
temat będzie aktualny za jakieś dwa lata. Za tyle zamortyzuje się i zarobi na nową obecna puszka..;)