Zobacz pełną wersję : porównanie lampy wbudowanej z zewnętrzną
wiem, że różnica pomiędzy lampą wbudowaną a zewnętrzną jest kolosalna ale może znacie jakieś miejsca w internecie gdzie pokazane są zdjęcia porównujące jedną i drugą ?
a co chcesz (sobie?) udowodnic w ten sposob?
Jak poszukasz (przyznaje ze mi sie nie chce tego teraz robic;) ) to znajdziesz cos na forum
kojarzy mi sie ze gdzies tu takie fotki widzialem, chyba przy okazji testowania lightsphere'a przez kogos z forumowiczow...
autograf
21-12-2008, 00:06
Skocz do wątku Zbyszka. Poczytaj, obejrzyj i się sam przekonasz :)
Link: http://nikon.org.pl/showthread.php?t=69091
a co chcesz (sobie?) udowodnic w ten sposob?
Chciałbym ocenić, czy warto dla mnie wydać 700 PLN i na ile zauważalne będą efekty wydania takiej kasy.
velaskez
21-12-2008, 05:56
Czy warto dowiesz się jak kupisz:) Bo w końcu to od Ciebie zależy jak ją wykorzystasz...
moonrage
21-12-2008, 11:19
porównanie lampy wbudowanej z zewnętrzną? - Bez porównania :D
Chciałbym ocenić, czy warto dla mnie wydać 700 PLN i na ile zauważalne będą efekty wydania takiej kasy.
Zartujesz prawda?
Jesli wogole myslisz o zakupie lampy to znaczy ze wbudowana JUZ Ci nie wystarcza.
Tego nie ma co porownywac. Latwosc kierowania swiatla tam gdzie chcesz
w lampie zewnetrznej jest tym czego ta po*******ka na body nie ma wogole...
Poczytaj o uzywaniu lampy, spotkaj sie z kims kto ma zewnetrzna i zobaczysz roznice ;)
Liczyłem, że może w internecie zobaczę jakieś przykłady tych samych ujęć zrobionych z lampą wbudowaną i zewnętrzną. To, że wszyscy mówią, że lampa obowiązkowa jest obowiązkowa nie jest dla mnie argumentem. Wolałbym sam zobaczyć różnice.
autograf
21-12-2008, 20:49
http://foto.jasiu.pl/
Jakis niewierny Tomasz nam sie trafil ;)
Nikt nie mowi ze lampa jest obowiazkowa! Poprostu czesto moze Ci uratowac tylek,
a nieumiejetnie zastosowana moze byc przyczyna tragedii.
Nie do konca rozumiem jaka Ty chesz roznice zobaczyc? Jaka fotka Cie przekona?
Nie mysl ze ja bede Cie przekonywal do zakupu, rob co chcesz.
Tylko nie rozumiem porownywania lampy zewnetrznej z wbudowana.
Gdyby wbudowana w body lampka byla ok nikt by nie kupowal zewnetrznej...
autograf
21-12-2008, 21:05
Sote - widziałem kiedyś wątek z jakimiś dyfuzorami na lampę. Tam były przykłady z palnikiem w kilku położeniach. Ale nie mogę odnaleźć.
XGrzesX - skontaktuj się z Frilanserem, pewnie Ci pomogą. Szukaj odnogi ;)
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=502764&postcount=175
Tu jest jeden przykład, ale nie do końca to o co prosisz. Bo jedno zdjęcie to lampa na wprost z dyfuzorem, a drugie to światło odbite.
Natomiast tutaj
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=7162
Masz serię zdjęć ze światłem odbitym i nie tylko (pomijam cel tematu, bo my nie o tym i nie zwracaj uwagi na niedoświetlenia)
Teraz przeczytaj jakie tam były warunki i trzaśnij podobne zdjęcie z lampą wbudowaną. Na pewno zobaczysz różnicę.
Sote - widziałem kiedyś wątek z jakimiś dyfuzorami na lampę. Tam były przykłady z palnikiem w kilku położeniach. Ale nie mogę odnaleźć.
XGrzesX - skontaktuj się z Frilanserem, pewnie Ci pomogą. Szukaj odnogi ;)
wlasnie tez probowalem to odkopac ale nic z tego :(
Dla kogoś kto umie używać lampy Twoje pytanie jest dość śmieszne,ale żeby nie było,że się mądrzę to przyznam,że jeszcze 2-3 lata temu o to samo zapytałem kolegę :)
Robił i robi ślubniaki i twierdził,ze nie widzi różnicy, Cóż, tak to jest jak się wali lampą w pysk :) to faktycznie niby to samo,
Ja i pewnie większość pozostałych forumowiczów używa światła odbitego,Wbudowaną lampą nie osiągniesz takiego efektu jak w/w
pozdr
Pytanie faktycznie może wydawać się śmieszne dla kogoś kto zna chociaż podstawy. Ale nie każdy je zna.
Na szybko cyknąłem dwie fotki. Jedna z lampą wbudowaną, druga z lampą zewnętrzną wycelowaną w sufit (najprostszy i najczęściej stosowany trick). Obie fotki zrobione w całkowicie ciemnym pokoju (no trochę światła z ulicy przez okono wpadało)
1. Lampa wbudowana:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://yaa.killer.radom.net/zdjecia/rozne/wbudowana.jpg)
2. Lampa zewnętrzna:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://yaa.killer.radom.net/zdjecia/rozne/zewnetrzna.jpg)
Na pierwszy rzut oka nie widać wielkiej różnicy. Należy jednak przyjrzeć się grze światła i cienia. Na zdjęciu robionym z wbudowaną lampą, gdzie światło pada praktycznie równolegle do osi optycznej aparatu/obiektywu, cienie "chowają" się za fotografowanymi obiektami. Im dalej od środka kadru, tym bardziej się wychylają, ale są ostre i nieładne. Natomiast przy zwykłym odbiciu światła od sufitu, rozchodzi się ono równomiernie po całym pomieszczeniu, wielokrotnie odbija od ścian, pada na przedmioty pod różnymi kątami i daje dużo większą plastyczność kadru (celowo zostawiłem bajzel, żeby było lepiej widać te światłocienie... :mrgreen: ). Pomijam drobny szczegół, że wbudowana słabiej oświetliła pomieszczenie (mała liczba przewodnia się kłania).
Mam nadzieję, że nieco rozjaśniłem różnice... ;-)
Władca Pixeli
23-12-2008, 05:28
Na pierwszy rzut oka nie widać wielkiej różnicy.
A powinno być widać ogromną różnicę :mrgreen:
jarzab11
23-12-2008, 10:08
uwierz na słowo, i poczytaj o tym na forum, ja się długo wahałem, rzadko używam sabiny ale jak już jej użyję to się sama twarz cieszy że można zdjęcia uratować doświetlając je. Zewnętrzna lampa daje Ci szereg możliwości, których nie uzyskasz z lampą wbudowaną.
A powinno być widać ogromną różnicę :mrgreen:Ogromną różnicę byłoby widać, jak by fotgrafować coś z bliska. Jakiś portret, coś w ten deseń...
Mam nadzieję, że nieco rozjaśniłem różnice... ;-)
A dałeś korektę na + jak robiłeś od sufitu?
Nie, żeby porównanie było bardziej miarodajne, obie lampy były na FV 0.
No to właśnie mało miarodajne wyszło...
Różnica jest duża, dlatego do profi body nie wkładają wbudowanej, bo po co ( chociaż do CLS by się przydała ), gdyby nie było różnicy to D3 i inne by ją miały wbudowaną i nie trzeba by nosić dodatkowej.
Poza tym stosując zewnętrzne ( poza dodatkowym ciężarem ) masz komfort pracy, możesz sobie ustawiać palnik "prawie" w każdą stronę i kierunkować światło-spróbuj to zrobić z wbudowaną. Nie wspominając o różnicy w mocy tych lamp i wielkości strumienia światła. Ale decyzja należy do Ciebie.
Nie, żeby porównanie było bardziej miarodajne, obie lampy były na FV 0.
Ustaw lampę zewnętrzną pod trochę mniejszym kątem - nie prostopadle do sufitu (ok. 60 - 75 stopni od poziomu) . Wtedy zobaczysz wyraźniej o czym jest mowa.
A może byście tak dokładnie przeczytali, co napisałem? ;-) Chodziło mi o pokazanie przewagi lampy zewnętrznej nad lampą wbudowaną w najbardziej powtarzalnych i najprostszych do odtworzenia warunkach, jakie mogą być. Dlatego kompensacja na 0 w obu, dlatego palnik tylko w górę w Sabinie. Takie test jest dla mnie najbardziej miarodajny, bo mimo najbardziej trywialnego zastosowania możliwości lamy zewnętrznej, ta i tak już pokazała swoją przewagę nad wyskakującym z korpusu błyskogratem. Jasne, różnica byłaby jeszcze więsza, gdyby wykorzystać z pełni możliwości Sabiny. Można by odbić pod kątem w górę, w bok, można założyć dyfuzor, można założyć barwny filtr, można wreszcie zdjąć lampę z sanek i odpalić z dowolnego miejsca CLSem, czy wręcz jednocześnie odpalić 3 takie lampy.... Możliwości jest dużo, ale nie o ich prezentowania mi chodziło...
Takie test jest dla mnie najbardziej miarodajny, bo mimo najbardziej trywialnego zastosowania możliwości lamy zewnętrznej, ta i tak już pokazała swoją przewagę nad wyskakującym z korpusu błyskogratem.
No moim zdaniem efekt który zaprezentowałeś akurat dowodzi, że nie warto dopłacać 700 zł do zewnętrznej lampy. Wybacz :( A uważam, że lekka zmiana położenia palnika plus korekta na plus ( :D ) również była by miarodajna a pokazała by, że jednak warto dopłacić do lampy.
No dobra, ok, masz trochę rację. To co pokazałem, to MINIMUM możliwości, jakie daje zewnętrzna lampa. A może być tylko lepiej.
biker karlos
02-01-2009, 20:02
watek na czasie i aktualny wiec sie podlacze ... czytam istrukcje aparatu (malo co pisza bo szczegoly w instrukcji lampy ktora ma byc dopiero kupiona) forum i zglupialem juz ... dzis pytalem faceta w fotojokerze czy majac D80 moge wyzwolic SB 600 niepodpieta pod body (np. bedaca na stojaku) powiedzial ze nie mozna ... wiec jak to jest ???
mam D80 kupuje SB600 stawiam ja w koncie na stojaku i moge ja wyzwolic w jakis sposob aparatem i wbudowana lampa ??? czy musze miec SB 900, ktora bedzie wyzwalac SB 600 jako dodatkowa ???
watek na czasie i aktualny wiec sie podlacze ... czytam istrukcje aparatu (malo co pisza bo szczegoly w instrukcji lampy ktora ma byc dopiero kupiona) forum i zglupialem juz ... dzis pytalem faceta w fotojokerze czy majac D80 moge wyzwolic SB 600 niepodpieta pod body (np. bedaca na stojaku) powiedzial ze nie mozna ... wiec jak to jest ???
mam D80 kupuje SB600 stawiam ja w koncie na stojaku i moge ja wyzwolic w jakis sposob aparatem i wbudowana lampa ??? czy musze miec SB 900, ktora bedzie wyzwalac SB 600 jako dodatkowa ???
Możesz wyzwalać i sterować trybami pracy lampy. Poczytaj w instrukcji aparatu o trybie "commander mode"
biker karlos
02-01-2009, 20:57
no wlanie nie bardzo moge wykopac w instrukcji bo :
"Po ustawieniu wbudowanej lampy błyskowej w trybie sterownika błysku aparatem D80 można sterować zdalnymi lampami SB-800, SB-600 i SB-R200. Szczegółowe informacje na ten temat zawiera instrukcja obsługi lampy błyskowej." i to wszystko w instrukcji :/
a facet w sklepie zbil mnie z tropu i zbaranialem ...
no wlanie nie bardzo moge wykopac w instrukcji bo :
"Po ustawieniu wbudowanej lampy błyskowej w trybie sterownika błysku aparatem D80 można sterować zdalnymi lampami SB-800, SB-600 i SB-R200. Szczegółowe informacje na ten temat zawiera instrukcja obsługi lampy błyskowej." i to wszystko w instrukcji :/
a facet w sklepie zbil mnie z tropu i zbaranialem ...
Strona 96-97 w instrukcji angielskiej. Przypuszczam, że w polskiej jest to samo.
biker karlos
02-01-2009, 21:33
dzieki serdeczne za pomoc ... a ja kopalem na 119 :) jak czegos nie zatrybie to jeszcze bede pyta ok ???