Zobacz pełną wersję : Problem z migawką w d 300
Ostatnio wykonywałem zdjęcia w górach na śniegu i kilka razy aparat mi się zaciął pokazując "error". Nigdy wcześniej się to nie zdarzało. Warunki były może bardziej ekstremalne -7st, może to mialo jakiś wpływ? Ale dla nikona to raczej nie powinien być problem. Czy ktoś mial podobne zdarzenie?
sprocket
20-12-2008, 21:13
Kiedys podobnie bylo u mnie w D50 a dokladnie zaciela sie migawka, pomyslalem ze cos sie wkrecilo w listki, podmuchalem w komore lustra i na migawke i jak narazie jest spokoj. Czasami dosc duzy paproch moze znalezc sie w komorze lustra nawet z ostroznymi zmianami szkiel.
to moga byc problemy z zasilaniem, jesli masz uzywaj drugiego aku i zobacz czy sie powtarza
miałeś gripa? czy tylko aku w komorze korpusu?
A i u mnie się zdarzyło podczas wędrowania w trudnych warunkach. Może nie były to extremalne warunki bo temp bliska 0 i wilgoć ale również się przycięło z s10-20. Wystraszyłem się niemiłosiernie ale po wył i wł.. wszystko działało poprawnie. Mam nadzieję ze ów błąd się nie powtórzy.
Faktycznie miałem gripa, być może to on jest problemem. Ale dziwne że dzieje się to tylko w takich warunkach.
bo jak masz gripa, to są np dodatkowe styki, grip to osobne urządzenie i niejednokrotnie sie zdarzyło , że potrafił zakłócić pracę aparatu i powodować problemy z zasilaniem
a jakiego masz gripa? oryginalny czy Delty albo inny zamiennik?
niestety Delta, chyba nie był to dobry wybór?
niestety Delta, chyba nie był to dobry wybór?
Stosunek ceny do jakości pewnie dobry, ale też myślę, że grip mógł być powodem.
absolutnie nie mam doświadczenia z gripem delty ani oryginalnym....
ale 15 lat obcowania z różnym sprzętem foto podpowiada mi, że te zastrzeżenia w instrukcjach żeby używac tylko oryginalnych akcesoriów nie sa takie zupełnie bez sensu...
Ja tam gripa nie mam a się przycięło.
..jeszcze jeden aspekt, ciekaw jestem czy przy tak niskiej temperaturze wyszedłeś na mróz i dałeś się sprzetowi troszkę zaadoptować, czy też od razu sięgnałeś do torby. Przy sporej różnicy temperatur nawet w uszczelnionym korpusie może wystapić kompensacja pary, a co za tym idzie sygnalizacja błędu.. czy zastosowany obiektyw posiadał pierścień uszczelniający? ..o ile kojarzę, styki Delty w takich warunkach też nie gwarantują należytego uszczelnienia.. stąd może problem pojawiać się tylko w takich warunkach.
Stosunek ceny do jakości pewnie dobry, ale też myślę, że grip mógł być powodem.
moze byl, a moze nie byl
z oryginalnymi gripami tez jest sporo problemow, wystarczy poczytac na forum
poczysc styki, w komorze baterii, styki z body, styki w aku, sprawdz czy wszystko kontaktuje i jeszcze sprawdz aku
przyczyna moga byc tez same aku, jesli nieoryginalne, lub jesli oryginalne , ale starsze
wogole przyczyn moze byc wiele:(
pytałem o gripa bo sam miałem dwa przypadki kiedy to lustro się uniosło i nie opadło, wyłączenie - włączenie niewiele pomogło dwa razy za każdym razem z gripem i pomyślałem że to właśnie coś z zasilaniem mogło być albo jakaś inna przyczyna ale przez grip.
wcześniej klika miesięcy jak nie miałem gripa nie było nic z tych rzeczy, po tych dwóch akcjach jak uświadomiłem sobie że to może być grip odkręciłem go i wszystko jest ok. Fakt że było to sporadyczne statystycznie raz na kilka tysięcy zdjęć ale ... za pierwszym razem przytrafiło się w trakcie przysięgi na ślubie, na szczęście miałem zapasowe body i zdjęcia są :) ale gorąco było :P