PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z migawką w d 300

Kokesz
20-12-2008, 20:59
Ostatnio wykonywałem zdjęcia w górach na śniegu i kilka razy aparat mi się zaciął pokazując "error". Nigdy wcześniej się to nie zdarzało. Warunki były może bardziej ekstremalne -7st, może to mialo jakiś wpływ? Ale dla nikona to raczej nie powinien być problem. Czy ktoś mial podobne zdarzenie?

sprocket
20-12-2008, 21:13
Kiedys podobnie bylo u mnie w D50 a dokladnie zaciela sie migawka, pomyslalem ze cos sie wkrecilo w listki, podmuchalem w komore lustra i na migawke i jak narazie jest spokoj. Czasami dosc duzy paproch moze znalezc sie w komorze lustra nawet z ostroznymi zmianami szkiel.

luxius
20-12-2008, 22:45
to moga byc problemy z zasilaniem, jesli masz uzywaj drugiego aku i zobacz czy sie powtarza

life
20-12-2008, 22:47
miałeś gripa? czy tylko aku w komorze korpusu?

kedazi
20-12-2008, 23:17
A i u mnie się zdarzyło podczas wędrowania w trudnych warunkach. Może nie były to extremalne warunki bo temp bliska 0 i wilgoć ale również się przycięło z s10-20. Wystraszyłem się niemiłosiernie ale po wył i wł.. wszystko działało poprawnie. Mam nadzieję ze ów błąd się nie powtórzy.

Kokesz
21-12-2008, 12:31
Faktycznie miałem gripa, być może to on jest problemem. Ale dziwne że dzieje się to tylko w takich warunkach.

luxius
21-12-2008, 13:29
bo jak masz gripa, to są np dodatkowe styki, grip to osobne urządzenie i niejednokrotnie sie zdarzyło , że potrafił zakłócić pracę aparatu i powodować problemy z zasilaniem

life
21-12-2008, 14:11
a jakiego masz gripa? oryginalny czy Delty albo inny zamiennik?

Kokesz
21-12-2008, 16:36
niestety Delta, chyba nie był to dobry wybór?

prz3mo
21-12-2008, 16:40
niestety Delta, chyba nie był to dobry wybór?

Stosunek ceny do jakości pewnie dobry, ale też myślę, że grip mógł być powodem.

kux
21-12-2008, 16:41
absolutnie nie mam doświadczenia z gripem delty ani oryginalnym....

ale 15 lat obcowania z różnym sprzętem foto podpowiada mi, że te zastrzeżenia w instrukcjach żeby używac tylko oryginalnych akcesoriów nie sa takie zupełnie bez sensu...

kedazi
21-12-2008, 17:12
Ja tam gripa nie mam a się przycięło.

Yuras
21-12-2008, 17:17
..jeszcze jeden aspekt, ciekaw jestem czy przy tak niskiej temperaturze wyszedłeś na mróz i dałeś się sprzetowi troszkę zaadoptować, czy też od razu sięgnałeś do torby. Przy sporej różnicy temperatur nawet w uszczelnionym korpusie może wystapić kompensacja pary, a co za tym idzie sygnalizacja błędu.. czy zastosowany obiektyw posiadał pierścień uszczelniający? ..o ile kojarzę, styki Delty w takich warunkach też nie gwarantują należytego uszczelnienia.. stąd może problem pojawiać się tylko w takich warunkach.

luxius
21-12-2008, 17:19
Stosunek ceny do jakości pewnie dobry, ale też myślę, że grip mógł być powodem.

moze byl, a moze nie byl
z oryginalnymi gripami tez jest sporo problemow, wystarczy poczytac na forum

poczysc styki, w komorze baterii, styki z body, styki w aku, sprawdz czy wszystko kontaktuje i jeszcze sprawdz aku

przyczyna moga byc tez same aku, jesli nieoryginalne, lub jesli oryginalne , ale starsze

wogole przyczyn moze byc wiele:(

life
21-12-2008, 17:42
pytałem o gripa bo sam miałem dwa przypadki kiedy to lustro się uniosło i nie opadło, wyłączenie - włączenie niewiele pomogło dwa razy za każdym razem z gripem i pomyślałem że to właśnie coś z zasilaniem mogło być albo jakaś inna przyczyna ale przez grip.

wcześniej klika miesięcy jak nie miałem gripa nie było nic z tych rzeczy, po tych dwóch akcjach jak uświadomiłem sobie że to może być grip odkręciłem go i wszystko jest ok. Fakt że było to sporadyczne statystycznie raz na kilka tysięcy zdjęć ale ... za pierwszym razem przytrafiło się w trakcie przysięgi na ślubie, na szczęście miałem zapasowe body i zdjęcia są :) ale gorąco było :P