PDA

Zobacz pełną wersję : d80 i sb28 ??

mavricqs
20-12-2008, 16:10
Witam spotkałem dziś lampę sb-28 warto ją kupić za 350 zł ? co sprawdzić przy używanej lampie ? wiem ze błyska :) jak współpracuje sb-28 z d80 ? Już wiem że brak współpracy z ittl co skutkuje tym że jedyna przydatna funkcja to automatyka lampy , spodziewam się że jeśli aparat też będzie śmigał w trybie auto to to jakoś razem będzie działać a co jak zacznę sam kombinować np tryb ze stała przesłona ? wtedy pozostaje mi manual lampy ? czy automatyka lampy jednak jakoś dowie się od body ze wybrałem stałą przysłonę i dopasuje czasy ? jak wygląda działanie funkcji auto zoom w takim przypadku tzn czy w ogóle działa ? nie mam na razie kasy na nic lepszego a nie chce kupować sb400 myślę ze taka lampa byłaby mi przydatna przez ok 3 miesiące zanim dozbierałbym na sb600 wydaje mi się że przy cenie 350 zł nie stracę na niej dużo w te 3 miesiące... a jeszcze jedno lampy używam głownie w pomieszczeniach na jakichś imprezach gdzie jest zazwyczaj dość ciemno.

Czy tej lampy są dwie wersje ? sb 28 i sb 28 dx ? jeśli tak to jaka różnica ? czy obie będą pracować z d80 ?

XXL
20-12-2008, 19:57
...jedyna przydatna funkcja to automatyka lampy,
Dobrze wiesz, tylko automatyka własna lampy, żadna inna funkcja nie będzie działać z D80

...spodziewam się że jeśli aparat też będzie śmigał w trybie auto to to jakoś razem będzie działać,
Niestety, źle rozumujesz. W przypadku gdy pracujesz z wykorzystaniem automatyki lampy, aparat ustawiasz wg własnych potrzeb, nie na "AUTO" bo w takim przypadku nic z tego nie będzie, aparat nie widzi tej lampy i na "Auto" ustawi takie parametry jak gdyby lampy nie było... dalsze twoje rozumowanie jest błędne, bo aparat z tą lampą się nie komunikują, ona była do modeli analogowych F90X/N90s, z nimi się dogadywała, a z D80 niestety nie. SB28DX, to w zasadzie ta sama lampa ale do Nikona D1 i z D80 będzie tak samo jak SB28. Tak, czy owak tylko automatyka i manual lampy, reszta funkcji jak zoom, wspomaganie AF itd, niestety nie.

mavricqs
21-12-2008, 02:30
ok dzięki za profesjonalna odpowiedź :) poczekam trochę i dozbieram na sb600 :) pozdrawiam