PDA

Zobacz pełną wersję : D70 z lampą czy D90 bez?

wojbaz
20-12-2008, 16:04
Witam,

Stoję obecnie przed wyborem upgrade's swojego sprzętu. Obecnie mam D70 z kitowym 18-70. Zastanawiam się jak duża różnica była by pomiędzy zastosowaniem dwóch opcji. Zależy mi bowiem na robieniu zdjęć w pomieszczeniach (w warunkach dobrego światła D70 radzi sobie ok). Pierwsza opcja to dokupienie do mojej D70 lampy np. sb-800 i pozostania przy sprzęcie który posiadam. Druga to możliwość sprzedania korpusu, dozbierania trochę i kupienia d90, która podobno radzi sobie całkiem nieźle z szumem przy dużych ISO więc będzie można wykonywać zdjęcia przy nie najlepszym oświetleniu. Pytanie jest takie, czy ten zysk na ISO będzie wystarczający by zastąpić światełko z lampy? Czy może lepiej pozostać przy starym body i zainwestować w lampkę? Może macie jakieś opinie co do tego w którym kierunku należało by się udać (czy d70 daje jeszcze radę czy może d90 osiągnę coś więcej)? Z góry dzięki za sugestie.

mpwt
20-12-2008, 16:11
A może zainwestować w jaśniejsze szkło? Nie pomyślałeś o tym?

(do czego to doszło... :D )

Najkon
20-12-2008, 16:18
Witam!

Nowe aparaty radza sobie znacznie lepiej przy wyzszych ISO, lecz wg mnie zbyt czesto warunki oswietleniowe w pomieszczeniach sa niedostateczne. Ja sam ostatnio dokupilem do swojej D50-ki lampe SB-600 i jestesm z niej bardzo zadowolony. Lampa daje nowe mozliwosci do tej pory niemozliwe do osiagniecia. Dzieki lampie zyskasz mozliwosc odbicia swiatla od roznych powierzchni i zabawy ze swiatlem dzieki czemu obiekt fotografowany bedzie wygladal lepiej. Kolega ostatnio kupil D60 i postep odnosnie szumow jest naprawde zauwazalny, lecz ISO nie zastapi lampy.

Ja polecalbym zakup lampy.

Jak sie na nia zdecydujesz to tez zastanow sie ktora chcesz czy ci az tak mocne swiatlo blysku bedzie potrzebne jakie ma SB800.

Temat rzeka, dodam jeszcze ze posiadajac lampe bedziesz mogl zawsze ja zdjac z aparatu i postawic gdzies na statywie co daje kolejne mozliwosci.

VeeDee
20-12-2008, 16:40
Ja bym wybrał sb600 + jasny obiektyw.

Jestem po przesiadce z d70 na d90. Muszę stwierdzić, że różnica kolosalna. Ale swoich problemów w ten sposób nie rozwiążesz. Wyżej niż ISO 800 nie ma sensu robić, chyba, że się jest zmuszonym. (niektórzy twierdzą, że maks. ISO 400)

fushiro
20-12-2008, 17:28
Tak jak piszą poprzednicy. ISO nie zastąpi lampy a lampa nie zastąpi jasnego obiektywu. Napisz dokładnie co chcesz fotografować w tych pomieszczeniach i co to mają być za pomieszczenia (może to być impreza rodzinna, albo ślub w kościele; rozrzut spory). Najbardziej zauważalna zmiana nastąpi przy zakupie jasnego szerszego szkła.

Wyżej niż ISO 800 nie ma sensu robić, chyba, że się jest zmuszonym. (niektórzy twierdzą, że maks. ISO 400)

Nie przesadzasz trochę? Ja na D50 używałem ISO 1600 i dało się żyć. Na papierze szum był pomijalny a z asystą lampy obrazek wyglądał bardzo dobrze.

lysyx87
20-12-2008, 17:42
No tak... ISO w żadnym stopniu Ci nie pomoże zastąpić lampki... Ja jestem za postawieniem poprzeczki wyżej, czyli proponuje zakup D90 (jest naprawde dobry, i szumy niskie przy wysokich ISO), a po dwóch miesiącach czy tam trzech, dokupić sobie jakąś lamkpe. Ja obecnie mam zakupiona lampke SUNPAK pz42x i jestem z niej bardzo zadowolony, cena takiej takiej lampki to 509zł, a widziałem ludzi którzy obskakują taką imprezki. Ja sam zamierzam sie wybrac niedługo na weselicho z nią.

wojbaz
20-12-2008, 18:15
Nie zastanawiałem się właściwie co chcę robić. Używam sprzętu zdecydowanie w różnych warunkach, jako że fotografia to dla mnie zabawa. Ponieważ w dobrych warunkach zewnętrznych aparat + obiektyw kitowy jeśli chodzi o jasność radzą sobie dobrze (no poza częstymi pomyłkami w balansie bieli) to jednak kiedy robię zdjęcia przy świetle w pokojach (czyli głównie pomieszczenia z oknami - nie chodzi o wesela i kościoły bo tam to wiadoma jest potrzeba lampy) brakuje mi zdecydowanie światła i jestem zmuszony do robienia zdjęć przy długich czasach albo bardzo niewielkiej przesłonie. Chodzi mi też o taki zestaw, żebym mógł czasami zbudować sobie w pomieszczeniu jakąś małą scenerię studyjną i móc porobić zdjęcia ludziom, przy charakteryzacji. Myślę jednak po wypowiedziach, że z lampką da się osiągnąć zdecydowanie ciekawsze efekty, jednak sam D70 już wydaje mi się stary i zastanawiałem się jak dużą różnicę odczuję przy D90? Czy nie lepiej pierw uzbierać na lepsze body i dokupić lampę za pół roku. Dajcie znać co sądzicie?

fushiro
20-12-2008, 18:32
Odpowiedź jest bardzo trudna, kwestia preferencji. Równie ciekawe efekty można uzyskać wykorzystując lampę z parasolem jak i jasny obiektyw z blendą. Te dwa rodzaje fotografowania to dwa różne światy. Decydujemy się na jeden z nich w zależności od tego jaki efekt chcemy uzyskać.

Opcje masz takie: D70 + lampa, lub D90+ jasne szkło (choćby wspomniana pięćdziesiątka za 400zł). Jeżeli kupisz D90, to z ciemnym szkłem niewiele zdziałasz. Biorąc pod uwagę, że nie jesteś bardzo doświadczonym fotografem i będziesz chciał wykorzystać zestaw wszechstronnie poleciłbym D90 z jasnym szkłem.

mpwt
20-12-2008, 18:34
Zrób test. Za 375 zł można kupić Nikkora 50/1.8. Pobaw się nią. Jak się nie spodoba, to sprzedaż ją powiedzmy za 300 zł, więc wiele nie stracisz. Po miesiącu przyjdź tu z powrotem i podziel się wrażeniami. Co ty na to?

http://www.agito.pl/staloogniskowe/nikon-af-d-50mm-f18.907.43138.html

lysyx87
20-12-2008, 18:35
jednak sam D70 już wydaje mi się stary i zastanawiałem się jak dużą różnicę odczuję przy D90? Czy nie lepiej pierw uzbierać na lepsze body i dokupić lampę za pół roku. Dajcie znać co sądzicie?

Zdecydowanie dozbierac na lepsze body i dokupić jakies błyskotki później. Tak jak pisał kolega który przesiadł sie z d70 na d90 różnica jest kolosalna, sam miałem okazje sie pobawić d70 i jest to rzeczywiście dobry aparacik... ale d90 to zupelnie nowsza konstrukcja (tzw mieszanka d80 z d300). A do robienia zdjęc w zwykłych pomieszczeniach wystarczy ci sb600 lub zacny sunpak pz42x

mpwt
20-12-2008, 18:37
Poczytaj
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=81467

vinci99
20-12-2008, 18:38
To ze stary to wg Ciebie znaczy ze juz nie mozna nim robic swietnych zdjec?
Jak kupisz lampe to wtedy dostrzezesz roznice.
Mysle ze lepiej kupic najpierw lampe a za te pol roku nowe body.
Mialem podobny dylemat do twojego i twierdze ze moj wybor byl bardzo sluszny (kupilem najpierw lampe) poniewaz lampa bardzo sie przydaje zwlaszcza w pomieszczeniach.
Druga sprawa jest to ze najlepiej jest uzywac najnizszych iso bo w koncu szumy i tak wystepuja a iso wiekszej ilosc swiatla Ci nie zastapi
a jeszcze innym rozwiazaniem jest jasny obiektyw

fushiro
20-12-2008, 18:39
Z czasem możesz kupić jakąkolwiek lampę błyskową z allegro (byleby miała manual), lub żarówkę błyskową z parasolką. Takie rzeczy świetnie się nadają do aranżowanych scen, kosztują niewielkie pieniądze a skomplikowana automatyka (jaką dają ci lampy SB) nie jest wymagana. D90 i jasny obiektyw będziesz mógł wykorzystać w wielu sytuacjach a w/w zestaw świetnie sprawdzi się w domu.

wojbaz
20-12-2008, 18:41
Zrób test. Za 375 zł można kupić Nikkora 50/1.8. Pobaw się nią. Jak się nie spodoba, to sprzedaż ją powiedzmy za 300 zł, więc wiele nie stracisz. Po miesiącu przyjdź tu z powrotem i podziel się wrażeniami. Co ty na to?

http://www.agito.pl/staloogniskowe/nikon-af-d-50mm-f18.907.43138.html
Właśnie jako długie szkło mam 50mm 1.8 Nikkora. Podoba mi się jego ostrość i rysowanie dla portretów ale niestety nie rozwiązało to moich problemów ze światłem. Nadal w pomieszczeniach brakuje trochę światła. Poza tym 50 mm jest stałką a za tą cenę nie dostanę żadnego zooma sensownego z takim światłem więc chciałbym mieć też możliwość większej uniwersalności. Faktycznie w teście 50 mm byłem miło zaskoczony efektami lecz ciągle trochę brakuje bo d70 przy wyższych ISO szumi jak Puszcza Białowieska. Jeśli chodzi o d90 to tak właśnie sądziłem, że różnica od d70 jest kolosalna, jako że te aparaty dzielą wieki.

mpwt
20-12-2008, 18:47
Skasowane, bo ma 50

EDIT: no wcześniej nie pisałeś że masz 50. Ale czy po prostu nie chcesz sobie wmówić, że potrzebujesz D90? :D

wojbaz
20-12-2008, 18:57
Skasowane, bo ma 50

EDIT: no wcześniej nie pisałeś że masz 50. Ale czy po prostu nie chcesz sobie wmówić, że potrzebujesz D90? :D

Możliwe, że chce:) sam właśnie o tym pomyślałem. Cóż próżność wygrywa. Chyba jednak dokupię sb-600 póki co bo na to mnie stać i pobawię się takim światłem z moją 50 mm a na body będę zbierał. Do czasu jak uzbieram będzie już trochę więcej powodów dla których będę chciał je kupić :)

Wiewioor
20-12-2008, 19:19
Gdyby nie śmierć body (D70) i konieczność zakupu nowego, to pozostałbym przy D70. Polecam kupić lampę - i to nie żadną manualną, a SB-600. Zabawę z żarówkami też odradzam - nie wyobrażam sobie fotografowania dzieci "na szybko", o fotografowaniu poza domem nie wspominając. Mam też N50/1.8 - do pomieszczeń jest za wąsko, więc szerszego ujęcia nie zrobisz. Słowem - lampa to mus, przynajmniej dla mnie. Nie wolno też zapominać o jasnych szkłach. Niestety, to kosztuje, ale wchodząc w "system" trzeba być świadomym konsekwencji.

Pozdrawiam

puchbeary
20-12-2008, 20:00
Ja bym wybrał sb600 + jasny obiektyw.

Jestem po przesiadce z d70 na d90. Muszę stwierdzić, że różnica kolosalna. Ale swoich problemów w ten sposób nie rozwiążesz. Wyżej niż ISO 800 nie ma sensu robić, chyba, że się jest zmuszonym. (niektórzy twierdzą, że maks. ISO 400)

Rozbroiłeś mnie :D . Na D50 robiłem iso 800 bez żadnych późniejszych ingerencji w szum - było miodzio. Na D80 faktycznie ISo 640 było maksymalne dla mnie a na D300 robię teraz na ISO 2000 i więcej i jest ok. :D.

Możliwe, że chce:) sam właśnie o tym pomyślałem. Cóż próżność wygrywa. Chyba jednak dokupię sb-600 póki co bo na to mnie stać i pobawię się takim światłem z moją 50 mm a na body będę zbierał. Do czasu jak uzbieram będzie już trochę więcej powodów dla których będę chciał je kupić :)
Lampa nie zastąpi ci używalnego ISO a używalne ISO nie zastąpi lampy analogicznie jasne szkło to też nie jest rozwiązanie na wszystkie bolączki. Najlepiej mieć wszystko i mądrze używać. Kupuj powoli wszystko - trzeba sobie wyznaczać cele :D

Wiewioor
20-12-2008, 21:10
....

......Lampa nie zastąpi ci używalnego ISO a używalne ISO nie zastąpi lampy analogicznie jasne szkło to też nie jest rozwiązanie na wszystkie bolączki. Najlepiej mieć wszystko i mądrze używać. Kupuj powoli wszystko - trzeba sobie wyznaczać cele :D

Mądrze powiedziane.

Dorian
20-12-2008, 23:38
A ja bym chyba wybrał szkło lub/i lampę. Sam mam podobny dylemat (zmienić d70 na d90 czy kupić Sigmę 70-200/2.8 albo Tamrona 70-200/2.8). W moim przypadku zdecyduje chyba przebieg D70 - brakuje niecałych 400 fotek i stuknie mu 60tys. Boję się, że kupię szkło, body się posypie i nie będę miał czym robić zdjęć. ;)

A może sprzedaj 18-70, kup np. 17-70 + SB-600? Będziesz miał jasno na szerokim kącie i lampę - w sam raz zestaw do pomieszczeń. :)

puchbeary
21-12-2008, 00:01
tylko że przy 17-70 światło 2.8 to jest tylko na 17mm o ile mnie pamięć nie myli. Troszkę kiepskawy interes.

Dorian
21-12-2008, 00:14
tylko że przy 17-70 światło 2.8 to jest tylko na 17mm o ile mnie pamięć nie myli. Troszkę kiepskawy interes.

Faktycznie tylko na 17mm. Myślałem, że utrzymuje chociaż do tych ~28-30mm. A może, jeśli wchodzą w grę używki, T17-50/2.8 + SB-600. :)

vinci99
21-12-2008, 13:08
17-70 tez mysle ze to kiepski interes. Na szerokim koncu nigdy nie uzylem 2.8 zazwyczaj sie przymyka przy krajobrazach.
po sigmie kupilem tamrona 17-50 2.8 i roznica jest duza

VeeDee
21-12-2008, 23:02
Nie przesadzasz trochę? Ja na D50 używałem ISO 1600 i dało się żyć. Na papierze szum był pomijalny a z asystą lampy obrazek wyglądał bardzo dobrze.

Rozbroiłeś mnie :D . Na D50 robiłem iso 800 bez żadnych późniejszych ingerencji w szum - było miodzio. Na D80 faktycznie ISo 640 było maksymalne dla mnie a na D300 robię teraz na ISO 2000 i więcej i jest ok. :D.

Na każdym ISO da się robić zdjęcia. Jakby się nie dało, to aparat nie dawałby takiej możliwości.

Tyle opinii, ile osób robiących zdjęcia. Dużo zależy od gustu, potrzeb i wielkości odbitek. Jak ktoś ogląda na monitorze albo robi odbitki 10x15cm to ma mniejsze wymagania.

Wracając do tematu. Ja bym kupił najpierw lampę błyskową i zbierał na D90. (plusem jest, że d90 będzie tanieć z czasem zbierania)

toming
26-03-2010, 12:34
A ja powiem tak, tez miałem taki dylemat co kupić? no i kupiłem D90 używam z jasnym szkiełkiem 50mm 1.8 i lampki i tak mi brakuje :( wieć teraz kolej na lampe i w przyszłym tyg lece do sklepiku po nowy sprzęcik, zastanawiam się tylko nad SB-800 czy SB-900 a może jednak SB-600? hmmm trudny wybór, ale coś sie wymyśli :-D
a gdybym teraz miał dokonać wyboru to pierwsze dokupiłbym lampke a później nowe body...

dareknik
29-03-2010, 21:22
Żeby robić w miarę dobre zdjęcia w pomieszczeniach trzeba mieć jak dla mnie po pierwsze: lampę zewnętrzną np. SB600 lub mocniejszą SB800, 900; po drugie obiektyw z f2,8 (użytecznym) lub niżej i body z użytecznym ISO 800.

catintheflat
29-03-2010, 21:34
Ale odkopaliście :D

sokrates
29-03-2010, 21:42
Ale odkopaliście :D

uświadomiłeś mi jakie mam stareńkie i zdjęć nie roibące body (D90) oj czas lecieć do sklepu po jakieś pachnące świerzościś 550D czy cóś.... sorry za 200% of top :-)