PDA

Zobacz pełną wersję : Po raz pierwszy

Zora
20-12-2008, 15:01
Po kilku miesiacach podziwiania waszych zdjec wiele sie nauczylam ale to i tak nic...nadal czuje ,ze jeszcze duuuzo nauki przedemna. Oto moje pierwsze zabawy zdjeciami i Nikonem D80 :)
Oto moja corcia Evelina.

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://g.imageshack.us/img372/ev4ari7.jpg/1/)

amirez
20-12-2008, 16:22
''Oto moja corcia Evelina." - no, raczej pół córki ;)
Ładne zdjęcie, chociaż moim zdaniem ciut mało dopieszczone.
Nosek /dziurka/ wygląda fatalnie.
Styk ust też do dopracowania.
Ale, ładne zdjęcie.

j_karol
20-12-2008, 16:34
Za kolegą, zabrakło jeszcze 5 minut ( nosek, usta, żyłka nad okiem i jakiś fafroch we włosach ).

Nie wiem czy kwadrat.

Ogólne wrażenie, jak najbardziej pozytywne ;)

ruda#
20-12-2008, 17:49
Hehe :) GLUT :mrgreen:. Nie można zacząć od pokazania czegoś mniej popsutego? Przecież to dziecko jest...

Zora
20-12-2008, 18:04
amirez, j_karol dziekuje za uwagi napewno wezme je pod uwage...bardzo mi pomoge

ruda#...naprawde nie moge skomentowac tego co napisales...

Zora
20-12-2008, 18:06
po tym komenatrzu utwierdzilam sie ze jedak nie warto pokazywac tutaj swoich pierwszych prac.... :(

kobyll
20-12-2008, 18:25
Zora skąd wywnioskowałaś, że ruda# to mężczyzna? Poza tym cóż ona Ci takiego strasznego napisała? Przy zdjęciu było bardzo dużo grzebane, nie wszystko wyszło tak jak powinno w kwestii obróbki (w szczególności przejście w biel, no i czarna dziurka w nosie, która źle wygląda). Do tego zdjęcie źle zaświecone (duży ostry cień pod brodą) - liczysz, że powinniśmy się zachwycać? Nie jest to jakaś bardzo słaba fotografia ale powodów do zadowolenia z tego zdjęcia też nie dostrzegam.

Zora
20-12-2008, 18:39
Pokazujac swoje zdjecie tutaj nie czekala na zachwycanie...jesli tak myslisz to chyba masz namysli to ze wszyscy ktorzy pokazuja tu zdjecia tez na to czekaja ... wiem ze obrobka moze sie nie podobac bo kazdy robi to inaczej...bardziej doswiadczeni w tej dziedzinie robia to lepiej a ja sie dopiero ucze...
Fart moze ruda to nie on tylko ona.... moze to pomylka z mojej strony...przepraszam... ale jednak "glut" nie jest glutem tylko tak wyglada dziurka w nosie a jesli ktos pisze dodatkowo "przeciez to dziecko jest..." nie jest zbyt przyjemne w odbiorze dla matki....ja bym nigdy nie mogla tak napisac o czyims dziecku...

Za uwagi pod wzgledem obrobki jestem wdzieczna...bo tego oczekuje

koffee
20-12-2008, 18:43
Nie zrażaj się droga autorko bo każdy kiedyś za pierwsze zdjęcia obrywał. Nikt tu nic przykrego nie napisał. Postaraj się zrobić zdjęcie przy naturalnym świetle albo nie aż tak ostrym jak na tym zdjęciu, Zobaczysz też że nosek, linia ust i oczy nabiorą innego wyglądu i nie będzie trzeba takich rzeczy retuszować. Wystarczy że zrobisz zdjęcie na tle białej ściany ( z jakąś odległością) i podniesiesz kontrast i będzie to dużo lepiej wyglądało niż to zamalowanie na biało (rażąco biało). Na plus na pewno masz ostrość. Ćwicz i nie zrażaj się.

ruda#
20-12-2008, 18:46
Pokazujac swoje zdjecie tutaj nie czekala na zachwycanie...jesli tak myslisz to chyba masz namysli to ze wszyscy ktorzy pokazuja tu zdjecia tez na to czekaja ... wiem ze obrobka moze sie nie podobac bo kazdy robi to inaczej...bardziej doswiadczeni w tej dziedzinie robia to lepiej a ja sie dopiero ucze...
Fart moze ruda to nie on tylko ona.... moze to pomylka z mojej strony...przepraszam... ale jednak "glut" nie jest glutem tylko tak wyglada dziurka w nosie a jesli ktos pisze dodatkowo "przeciez to dziecko jest..." nie jest zbyt przyjemne w odbiorze dla matki....ja bym nigdy nie mogla tak napisac o czyims dziecku...

Za uwagi pod wzgledem obrobki jestem wdzieczna...bo tego oczekuje

Tak nie wygląda dziurka w nosie tylko glut. Do tego uwypukliłaś to obróbką. Skoro sama piszesz, że nie jesteś dobra w obrabianiu zdjęć to po prostu tego nie rób. Dobre zdjęcie i bez dodatkowych bajerów się obroni.

koffee
20-12-2008, 18:48
No napisze jeszcze że ta połowa modelki bardzo ładna więc przypuszczam że i druga również ;P
Głowa do góry - ja tez czytałam przykrości na temat mojej Mai ale dużo gorsze - taka wada pokazywania swojego dzieciątka - pamiętaj że nikt nie chce jej obrazić ;)

fushiro
20-12-2008, 19:03
Tak nie wygląda dziurka w nosie tylko glut. Do tego uwypukliłaś to obróbką. Skoro sama piszesz, że nie jesteś dobra w obrabianiu zdjęć to po prostu tego nie rób. Dobre zdjęcie i bez dodatkowych bajerów się obroni.

Zapominasz chyba, że to nie jest forum fotografów. Mnie i wielu innych podobny komentarz by pewnie nie wzruszył, ale trafia tu wielu nowych użytkowników, którzy są bardzo wyczuleni na punkcie krytyki. Z czasem każdy się "otrzaska", ale na początek więcej taktu nie zaszkodzi, prawda?

Piszesz, że autorka nie powinna obrabiać zdjęć. To jak ma się nauczyć tej obróbki, skoro nikt tego nie zobaczy i nie skoryguje błędów? Ja też asem nie jestem. Czy znaczy to, że zdjęć mam nie robić?

Grzegorka
20-12-2008, 19:20
Zora nie zrażaj się. Ruda mimo wszystko skomentowała zdjęcie, a nie Twoją córę :) Córa śliczna i zapewne fotogeniczna. Pokaż może na początek coś bez obróbki. Więcej pracy włóż w etap robienia zdjęcia, przygotowanie tła, oświetlenia i takich tam, a mniej kombinuj w PP. Ja cały czas walczę z oświetleniem, to o wiele trudniejsze niż PS. Pokaż coś z minimalną obróbką. I próbuj. :)

ruda#
20-12-2008, 19:43
Ja tylko jednej rzeczy nie rozumiem: Czemu dzisiaj jak ktoś "uczy się" robić zdjęcia to nie zaczyna od chociażby lektury wikipedii i przeczytania kilku haseł (ekspozycja, czas naświetlania, ISO itp), tylko zrobi jako takie zdjęcie i od razu do komputera poprawiać wszystko co się nie udało... Jakąkolwiek stronę dla amatorów fotografii otworzyć - wszędzie piszą o zaletach naturalnego oświetlenia, a tu co? LAMPA NA WPROST... Zora - nie bierz tego do siebie, 70% zdjęć w tym dziale tak wygląda... I uważam za dużą przesadę pisanie każdemu jakie są zalety 50-tego zdjęcia przesłodkiej pociechy, które jest źle skadrowane, źle oświetlone i do tego popsute do granic możliwości. Każdego autora trzeba tu pogłaskać po głowie i pisać mu co zrobił dobrze bo inaczej będzie czuł się obrażony, albo co gorsza pomyśli że ktoś obraża jego dziecko... Jak już ktoś napisał - wszyscy kiedyś zaczynali i obrywali baty. Niektórzy nawet dzięki temu czegoś się nauczyli ;). Co do nauki obróbki - jak zdjęcie jest popsute każdy widzi. Nie wierzę w to, że autorka tego nie zauważa... Rozumiem pierwsze zachwyty możliwościami PS-a,ale trzeba mieć umiar i tyle. Zora zostaw to zdjęcie na 2 dni, pooglądaj w tym czasie inne (dobre) zdjęcia dzieci, a później z nowej perspektywy spójrz na swoje, a dowiesz się o co mi chodzi.

P.S. - śliczną masz córeczkę - pokaż nam to swoimi zdjęciami, a nie PS-em:).

Rider
20-12-2008, 19:59
P.S. - śliczną masz córeczkę - pokaż nam to swoimi zdjęciami, a nie PS-em:).

Amen ;)

Zora
20-12-2008, 20:30
Wiec z obrobka u mnie do niczego ,bede wiec nadal nad tym pracowac...aby moje zdjecie nie wzbudzalo wiecej kontrowersi bo nie o to mi chodzilo...prosze mederatora o usuniecie tego watka.

Zora
20-12-2008, 20:55
Dziekuje za komplementy na temat corki :) to tak dodatkowo bo zapomnialam podziekowac milym osobom :)

kobyll
22-12-2008, 01:39
Rozumiem, że to taka sugestia, że pojawili się również nie mili :twisted:

fushiro
22-12-2008, 02:20
Rozumiem, że to taka sugestia, że pojawili się również nie mili :twisted:

W rzeczy samej :P

jabu66
22-12-2008, 02:46
Wiec z obrobka u mnie do niczego ,bede wiec nadal nad tym pracowac...aby moje zdjecie nie wzbudzalo wiecej kontrowersi bo nie o to mi chodzilo...prosze mederatora o usuniecie tego watka.

Cześć Zora.
Myślę , że usunięcie wątku nie jest dobrym pomysłem. Dzięki temu niektórzy użytkownicy będą mieli możliwość ponownie przeczytać swoje wypowiedzi i w konsekwencji popracują nad subtelnością przyszłych komentarzy.
Nie chodzi o to aby piać z zachwytu nad każdą pracą . Jednak osobę początkującą , która odważyła się coś pokazać (do tego wrażliwą , jak sądzę ) , bardzo łatwo zrazić . I to trzeba mieć na uwadze .
Nie zniechęcaj się ! Nadal rób zdjęcia , obrabiaj je tak jak potrafisz i ciesz się tym ! Oglądaj jak najwięcej "obcych"
prac (lepszych czy gorszych - rzecz gustu ) . I mimo wszystko pokazuj kolejne swoje prace . Inaczej nie dowiesz się , czy innym również się podobają i odbierzesz sobie możliwość uzyskania cennych uwag i ew. wskazówek .
Pamiętaj o jednym : dla ciebie , twoje prace posiadają ładunek emocjonalny , który odbiera (w znacznej mierze) zdolność krytycznego spojrzenia . Osobom "postronnym" łatwiej jest formalnie ocenić pracę .
Sądzę , że bez względu na dobór słów , nikt tutaj nie miał złych intencji . Każda reakcja jest cenna .
Głowa do góry , pokrywka z obiektywu (komputer w ruch) i do dzieła . Czeka na ciebie jeszcze całe mnóstwo nie wykonanych zdjęć ( w tym pewnie tych najlepszych). Chętnie pooglądamy.