Zobacz pełną wersję : Skylight 1a vs uv
mavricqs
20-12-2008, 06:42
Witam Pytanie pewnie głupie ale i ja jeszcze taki jestem więc pytać będę :) Aparat D80 filtr typowo do ochrony szkła i firma pewnie hoya a teraz pytanie co lepiej do ochrony hoya super hmc uv czy hoya SKYLIGHT 1A ? robię sporo fotek w plenerze i trochę w domu. Z góry dzięki za szybka odpowiedź
mavricqs
20-12-2008, 07:15
hmm poczytałem o filtrach poradnik spory :) wybiorę chyba skylighta no chyba ze ktoś mi coś innego poradzi...
Sky1A ładnie, delikatnie dociepla, UV w górach, przy długim zoomie trochę niweluje złą przejrzystość powietrza - podobnie jak polar, z tym, że polar zabiera sporo światła.
Są opinie że UV do cyfry to zbędny wydatek, ja mam.
Hoya chyba nie ma 1a, tylko 1b... ale nie ma tu zbyt dużej różnicy. Mam Hoyę 1b na "zimnym" N55-200VR i jest bdb, tzn. ocieplenie bardzo delikatne.
P.S.
"Odzielenianie" (np. zielonego zafarbu twarzy w krzakach) też jest zauważalne.
Valdek_Tychy
20-12-2008, 12:07
filtr typowo do ochrony szkła i firma pewnie hoya a teraz pytanie co lepiej do ochrony hoya super hmc uv czy hoya SKYLIGHT 1A
Do ochrony obiektywu służy dekielek.Filtrów używa się w określonych celach i w tym wypadku jeśli do ochrony masz zamiar użyć Hoya HMC super to tej cenie kupisz ok.10 dekielków przednich więc ochrony będziesz miał od groma :D zaś jeśli filtr ma pełnić swoją rolę do jakiej został przeznaczony to polecam Hoya UV HMC super jako najlepszy z filtrów w bardzo przystępnej cenie
Do ochrony obiektywu służy dekielek.Filtrów używa się w określonych celach ......
No nie zupełnie, dekielek to dekielek do transportu, do leżakowania szkła, a filtr ochronny chroni przed śniegiem, deszczem, paluchami itp.
Występują typowe neutralne filtry ochronne, ale najczęściej używa się UV bo nie szkodzi, a czasem pomaga np. w górach i nie musi to być wersja Pro. na optyczne.pl w testach najlepiej wypadł zwykły Hoya HMC.
Valdek_Tychy
20-12-2008, 14:52
Występują typowe neutralne filtry ochronne, ale najczęściej używa się UV bo nie szkodzi, a czasem pomaga np. w górach i nie musi to być wersja Pro. na optyczne.pl w testach najlepiej wypadł zwykły Hoya HMC.
Filtry Hoya te w wersji HMC super są naprawdę wysokiej jakości i wcale mnie nie dziwi ich pozycja w testach.Natomiast co do nieszkodliwości tanich filtrów UV nie byłbym skłonny z tym się zgodzić. Każdy, nawet najlepszy filtr wprowadza przed obiektyw dodatkowy element optyczny z którego jest skonstruowany i choćby nie wiem jakiej był jakości zawsze ma wpływ na obiektyw.Oczywiście im jakość wyższa tym ten negatywny wpływ jest mniejszy ale jest.Natomiast należy sobie uświadomić jedno, wielu ludzi stosuje jako ochronę obiektywu taniutkie filtry UV bardziej przedkładając ochronę obiektywu za 200 zł przed jakość zdjęć.Załóż sobie filtr za kilkanaście złotych na dobry obiektyw np. 50mm i porównaj zdjęcia zrobione bez filtra i z filtrem. Jasne,że mija się z celem kupowanie filtra za 200 zł,żeby go założyć na 18-55 o takiej samej wartości więc temu służą te tańsze(ale nie najtańsze) filtry, z drugiej strony czasami widzi się ludzi z obiektywami za 2-3 tyś i zieloną hoyą albo jakimś pseudo japońskim filtrem z przodu.
Natomiast co do nieszkodliwości tanich filtrów UV nie byłbym skłonny z tym się zgodzić.....
Od początku wątku rozpatrujemy tylko Hoye HMC lub Super HMC a nie jakieś tanie filtry.
mavricqs
21-12-2008, 02:33
Witam zakupiłem juz Hoya uv pro1 d w dobrej cenie mam nadzieje ze dobrze mi posłuży. Pozdrawiam ;]