Zobacz pełną wersję : Jak to jest z kątem widzenia?
Witam.
Jeżeli to pytanie już padło to sorry.
Chciałbym się dowiedzieć jak to jest z tym kątem patrzenia na matrycach DX i FX.
Podaję przykład.
Nikon D80 i kitowy 18-135mm. Przesuwam ogniskową na 75mm i widzę to, co zobaczę po założeniu 50mm 1,4?
autograf
19-12-2008, 22:42
50mm na DX = 75mm na FX.
Crop wynosi 1,5.
edit-
Czeski błąd.
50mm na FX = 75mm na DX.
Uściślając - kąt widzenia dla obiektywu o ogniskowej 50mm na matrycy DX odpowiada kątowi widzenia obiektywu o ogniskowej 75mm na matrycy FX. Ogniskowa nie zmienia się po przypięciu obiektywu do innego korpusu.
było milion razy - imho do zamknięcia
Nikon D80 i kitowy 18-135mm. Przesuwam ogniskową na 75mm i widzę to, co zobaczę po założeniu 50mm 1,4?Na oprawkach szkieł masz zawsze podawane prawdziwe ogniskowe, nawet na szkłach DX masz podawane ogniskowe jakby dla pełnej klatki.
wasilewk
20-12-2008, 10:14
Nikon D80 i kitowy 18-135mm. Przesuwam ogniskową na 75mm i widzę to, co zobaczę po założeniu 50mm 1,4?
Odwrotnie:
Powinno być tak:
"Nikon D80 i kitowy 18-135mm. Przesuwam ogniskową na 50mm i widzę to, co zobaczę po założeniu 75mm do kliszowego Nikona."
albo tak (bardziej z życia):
"Zakładam 50mm do F80 i widzę to, co D80 i kitowy 18-135 przesunięty na ogniskową 35mm"
P.S.
Nie można uogólniać, bo niektóre wynalazki zmieniają wiele:
http://www.dpreview.com/news/0808/08080501microfourthirds.asp
matryca DX (większość aparatów cyfrowych Nikona ją ma) jest mniejsza niż klatka filmu, a oznaczenia na obiektywach (np. 18-135) są podawane dla aparatów pełno klatkowych (czyli nie DX). Jeśli chcesz wiedzieć jaką ogniskową będziesz miał po podłączeniu obiektywu 50mm do aparatu z DX, mnożysz ją (ogniskową obiektywu) 1.5x - to jest crop. Dla twojego obiektywu będzie to 27-202mm.
sprocket
20-12-2008, 20:48
Wlasnie ciekawi mnie to co napisal Jacek, moim zdaniem na obiektywach DX powinno na skali byc oznaczone tak jak widzi puszka DX, wiadomo ze pod FX-a nie bedzie sie uzywalo szkiel DX.
matryca DX (większość aparatów cyfrowych Nikona ją ma) jest mniejsza niż klatka filmu, a oznaczenia na obiektywach (np. 18-135) są podawane dla aparatów pełno klatkowych (czyli nie DX). Jeśli chcesz wiedzieć jaką ogniskową będziesz miał po podłączeniu obiektywu 50mm do aparatu z DX, mnożysz ją (ogniskową obiektywu) 1.5x - to jest crop. Dla twojego obiektywu będzie to 27-202mm.
Ekhm... już niedawno nie była dyskusja o tym... Obiektyw który ma ogniskową 50 mm będzie ją miał zawsze niezależnie od tego czy go przypniesz do DX czy FX czy cokolwiek innego.
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=80818&page=4#postcount=31
Wlasnie ciekawi mnie to co napisal Jacek, moim zdaniem na obiektywach DX powinno na skali byc oznaczone tak jak widzi puszka DX, wiadomo ze pod FX-a nie bedzie sie uzywalo szkiel DX.
Nie, nie, nie! Ogniskowa to cecha fizyczna obiektywu* niezależnie od tego do jakiego body go przypniesz!
* dodane po edycji
... moim zdaniem na obiektywach DX powinno na skali byc oznaczone tak jak widzi puszka DX, ...
nie, ogniskowa się nie zmienia przy zmianie formatu. Zmienia się kąt widzenia.
Na oprawkach szkieł masz zawsze podawane prawdziwe ogniskowe, nawet na szkłach DX masz podawane ogniskowe jakby dla pełnej klatki.
Nie dla żadnej pełnej klatki. :twisted:
Ogniskowa to cecha obiektywu, a nie aparatu, do którego obiektyw jest aktualnie podpięty.
BlackRoger
20-12-2008, 20:57
Jeśli chcesz wiedzieć jaką ogniskową będziesz miał po podłączeniu obiektywu 50mm do aparatu z DX, mnożysz ją (ogniskową obiektywu) 1.5x - to jest crop. Dla twojego obiektywu będzie to 27-202mm.
Uściślijmy to: OGNISKOWA POZOSTANIE TA SAMA ! - obiektyw 50mm podpięty do DX'a da nam dalej ogniskową 50mm a 75mm będzie jej EKWIWALENTEM dla DX'a.
Roger
Ogniskowa to cecha obiektywu, a nie aparatu, do którego obiektyw jest aktualnie podpięty.
Jacku, nie możecie dodać tego gdzieś do FAQa? Bo ten temat co chwilę powraca i trzeba tłumaczyć... W ten sposób można by wiele niepotrzebnych dyskusji wyeliminować.
A myślisz, że ci, którzy o to pytają, czytają FAQ?
sprocket
20-12-2008, 20:59
W sumie racja ale mogli by dodac dodatkowe oznaczenie tak jak w skali odleglosci ft i m. Ostatnio razem z Wladca Pixeli rozmawialismy o oszukanym zoomie w 18-200VR kto nie czytal niech wie ze to szklo ma tylko 200mm na nieskonczonosci w tym obiektywie to juz calkiem mozna zglupiec przy przeliczaniu patrzac w wizjer :) ciekawi mnie jak jest i czy jest to usprawnione w nowym tamronie 18-270 ;)
A myślisz, że ci, którzy o to pytają, czytają FAQ?
Nie, ale żem cierpliwy to podrzucam im linki, żeby poczytali...
Articool
20-12-2008, 21:04
Jest metoda na takie pytania:
1) Odsyłać do FAQ i zamykać wątek
2) Odsyłać do szukajki i zamykać wątek
3) Nie odpowiadać w temacie co zmusi do zajrzenia do pkt 1 lub 2 :)
Z Abstrakcyjnych pomysłów podmienić funkcję: "Nowy temat" na "Szukaj" :D
Na oprawkach szkieł masz zawsze podawane prawdziwe ogniskowe, nawet na szkłach DX masz podawane ogniskowe jakby dla pełnej klatki.
Nie dla żadnej pełnej klatki. :twisted:
To podałem łopatologicznie dla osoby, która nie bardzo może załapać. To określenie jakby pełnej klatki nawet ma tu jakiś sens - bo generalnie obiektywy mają taką konstrukcję, by ich pole krycia odpowiadały pełnej klatce (poza wyjątkami - szkła typu PC). Dla osób zaczynających przygodę z fotografia pełna klatka to mały obrazek. Skrót myślowy nieuprawniony, ale cóż.
I napisałem tez wcześniej niz Twój post:
nie, ogniskowa się nie zmienia przy zmianie formatu. Zmienia się kąt widzenia.
To podałem łopatologicznie dla osoby, która nie bardzo może załapać. To określenie jakby pełnej klatki nawet ma tu jakiś sens - bo generalnie obiektywy mają taką konstrukcję, by ich pole krycia odpowiadały pełnej klatce (poza wyjątkami - szkła typu PC). Dla osób zaczynających przygodę z fotografia pełna klatka to mały obrazek. ...
Jacku. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Ogniskowa nie ma żadnego związku z formatem klatki, matrycy, matówki, czy czego tam jeszcze. OGNISKOWA TO CECHA OBIEKTYWU, CECHA UKŁADU SOCZEWEK. "Pole krycia" też nie ma żadnego związku z ogniskową. Te Twoje niby "skróty myślowe" czasem mogą powodować kolejne błędne opinie. Każdy taki "skrót myślowy" trzeba bardzo dokładnie przemyśleć, żeby nie wprowadzał innych w błąd.
Uściślijmy to: OGNISKOWA POZOSTANIE TA SAMA ! - obiektyw 50mm podpięty do DX'a da nam dalej ogniskową 50mm a 75mm będzie jej EKWIWALENTEM dla DX'a.
Roger
jakim znowu ekwiwalentem???
zmienia się kąt widzenia, a nie ogniskowa, która pozostaje bez zmian (tak jak zresztą powiedziałeś) wiec nie można mówić o jakiś tam ekwiwalentach ogniskowych.
BlackRoger
20-12-2008, 23:16
jakim znowu ekwiwalentem???
zmienia się kąt widzenia, a nie ogniskowa, która pozostaje bez zmian (tak jak zresztą powiedziałeś) wiec nie można mówić o jakiś tam ekwiwalentach ogniskowych.
OGNISKOWA a EKWIWALENT OGNISKOWEJ to dla Ciebie to samo?
Roger
Jacku. Nie wprowadzaj ludzi w błąd. Ogniskowa nie ma żadnego związku z formatem klatki, matrycy, matówki, czy czego tam jeszcze. OGNISKOWA TO CECHA OBIEKTYWU, CECHA UKŁADU SOCZEWEK.
a gdzie ja napisałem, że jest inaczej niż tu piszesz?
Articool
też kiedyś byłeś "nowy" w fotografii, a takie zjeżdżanie ludzi na forum nie jest niczym przyjemnym, nawet dla mnie - osoby postronnej, a co dopiero dla twórcy wątku.
OD TEGO SĄ MODERATORZY! (przypominania o FAQ, zamykania wątków itp.)
#5?
napisałem tam:
gdzie jest błąd w tym zdaniu? napisałem, że na szkłach jest zawsze podawana prawdziwa ogniskowa, także na szkłach DX.
OGNISKOWA a EKWIWALENT OGNISKOWEJ to dla Ciebie to samo?
Roger
to dla jasności może zdefiniuj wyrażenie "ekwiwalent ogniskowej"...
zamiast pisać o jakiś tam ekwiwalentach, wystarczy napisać o kątach widzenia i sprawa zakończona.
BlackRoger
21-12-2008, 01:33
to dla jasności może zdefiniuj wyrażenie "ekwiwalent ogniskowej"...
Ekwiwalent ogniskowej - parametr umożliwiający przeliczenie ogniskowej aparatu cyfrowego na analogowy. To ogniskowa, jaką powinien mieć obiektyw aparatu formatu 35 mm, aby miał taki sam kąt widzenia jak obiektyw aparatu cyfrowego.
zamiast pisać o jakiś tam ekwiwalentach, wystarczy napisać o kątach widzenia i sprawa zakończona.
I po temacie, mówimy o tym samym a początkujący prędzej czy póżniej spotka się z obydwoma określeniami.
Ekwiwalent ogniskowej - parametr umożliwiający przeliczenie ogniskowej aparatu cyfrowego na analogowy. Ja upraszczam, ale tu już przesadziłeś :). Nie chodzi o cyfrowy czy analogowy, tylko o powierzchnię światłoczułą czyli o format klatki. Nie ważne, czy cyfrowa czy analogowa. W końcu są cyfrowe (D3, D3x, D700 - żeby poprzestac na nikonach) body o klatach takich rozmiarów, jak analogowy mały obrazek.
I po temacie, mówimy o tym samym a początkujący prędzej czy póżniej spotka się z obydwoma określeniami.fakt.
Ja mam wątpliwości do tego.
BlackRoger
21-12-2008, 02:02
Ja upraszczam, ale tu już przesadziłeś :). Nie chodzi o cyfrowy czy analogowy (...)Fakt, uprościłem na maksa :)
Niech będzie tak:
Ekwiwalent ogniskowej - parametr umożliwiający przeliczenie ogniskowej aparatów o różnych formatach klatki (DX, AP-S, 4/3, 2/3 itd.). To ogniskowa, jaką powinien mieć obiektyw aparatu formatu 35 mm (FX), aby miał taki sam kąt widzenia jak obiektyw aparatu mniejszeg/większego formatu.
Ja mam wątpliwości do tego.to obojętne czy ogniskowe są podawane dla pełnej klatki, czy też nie, bo są one takie same :-D. Pisząc słowo jakby miałem to właśnie na myśli. Jeśli ktoś zrozumiał inaczej - wiem, czesto niezbyt jasno formułuję zdania. Choc to w akurat zdanie wydaje mi się dosyć w porządku :-D
A ja mam tylko małą prośbę do początkujących adeptów fotografii. Odpuście sobie ten wątek. Nie czytajcie go. I tyle. Te "uproszczenia", "skróty myślowe" i "łopatologiczne określenia" zaszły już tak daleko, że wyrobienie sobie prawidłowego poglądu na omawiane zagadnienia graniczy z cudem. Koledzy przebijają się wzajemnie i produkują coraz bardziej wyrafinowane konstrukcje myślowe. :wink:
JK
jak zwykle...
... masz rację ;)
To ja jeszcze dorzucę link do kalkulatora kąta widzenia, który jakiś czas temu popełniłem, może się do czegoś przyda:
http://album.radom.pl/index.php?n=Foto.AOVCalculator
Jarosław Woźnica
22-12-2008, 15:25
http://fotografuj.pl/Article/Wspolczynnik_wydluzenia_ogniskowej/id/32
dzieki za wszystkie odpowiedzi. :) a do coraz to nowych wymyslnych slow idzie sie przyzwyczaic ale czasami mozna dostac pier..lca w glowie :)
alchemik
26-12-2008, 10:57
moim zdaniem najlepiej odsyłać osoby zainteresowane na strony producentów obiektywów, gdzie w specyfikacji poszczególnych szkiełek znajdą jaki kąt ma dany obiektyw połaczony z typem apartów dla których został stworzony. dla osób majacych doświadczenie z pełnymi klatkami 24x36 do niedawna tylko z analogu a teraz z wyższej półki cyfrowych lustrzanek ogniskowa 50mm jest standardem, osoby te znają kąt i wiedzą co zobaczą w wizjerze i później na zdjęciu, ale dla osób które nie posmakowały kiedyś analogu a aparaty której mają to sprzęt o rozmiarze matrycy APS-C nic im nie mówi to że dla ogniskowej 35mm ustawionej w ich np D70s będzie to samo co 50mm przy pełnej klatce. jak ktoś potrzebuje znać kąt widzenia obiektywu to na stronę producenta i tam powinien znaleźc to co mu potrzeba.
Sęk w tym, że często nie znajdzie info jakie kąty obiektyw (zrobiony pod mały obrazek) daje na jego body z matrycą DX. Producenci powinni zacząć podawać kilka wartości kątów. Nikon to ma tylko 2 rodzaje wielkości do obsłużenia, ale taki canon - juz 3, a sigma - z 5 ! cropy 2,0 1,6 1,5 1,3 i bez cropa -1.
alchemik
26-12-2008, 23:20
niekiedy podają mało istotne dla większości informacje, więc jakby pojawiły się tego typu dane w tabelce ze specyfikacją obiektywu to chyba producentom nie przyprawiło by to wielkich problemów
OK, to przekonaj do tego tych producentów, a nie mów użytkownikom, że mają szukać na www danych, które nie są podawane.
Zresztą - szkoda, że nie są podawane. to by ułatwiło nam życie.
alchemik
27-12-2008, 18:22
OK, to przekonaj do tego tych producentów, a nie mów użytkownikom, że mają szukać na www danych, które nie są podawane.
Zresztą - szkoda, że nie są podawane. to by ułatwiło nam życie.
oczywiście, że będę odsyłał na strony producentów bo jednak niektórzy podają kąty obiektywów, choćby SIGMA więc warto tam zerkać, nie moja wina że nie wszyscy tak robią, a napewno by się przydało gdyby te dane wszędzie były dostępne.
oczywiście, że będę odsyłał na strony producentów bo jednak niektórzy podają kąty obiektywów, choćby SIGMA więc warto tam zerkać,
pokaz mi info o kącie widzenia "pełnoklatkowego obiektywu" na body z matryca DX.
Dla ułatwienia - strony sigmy: http://www.sigma-foto.pl/?q=node/9 i http://www.sigmaphoto.com/lenses/lenses_all.asp
alchemik
28-12-2008, 02:14
ja wiem Jacku_Z że chcesz koniecznie pokazać w jakim to ja jestem błędzie, ale ja nigdzie nie napisałem, że wszystkie potrzebne informacje znajdziemy na stronach producentów optyki, i ja doskonale wiem, że niestety trzeba przeliczać parametry obiektywów dla poszczególnych marek, jak sam wcześniej napisałeś (Nikon to ma tylko 2 rodzaje wielkości do obsłużenia, ale taki canon - juz 3, a sigma - z 5 ! cropy 2,0 1,6 1,5 1,3 i bez cropa -1.) i ja napisałem cytuję: niekiedy podają mało istotne dla większości informacje, więc jakby pojawiły się tego typu dane w tabelce ze specyfikacją obiektywu to chyba producentom nie przyprawiło by to wielkich problemów. tylko dlatego odsyłam na stronę bo mimo wszystko pewne informacje są podane i osoby wnikające w takie szczegóły jak kąt obiektywu bez problemu poradzą sobie z przeliczeniem tego zgodnie z tym w jakiej konfiguracji chcą obiektyw używać.
i tak jak napisałem wcześniej nie ma w specyfikacjach obiektywów wszystkich informacji których byśmy chcieli i można mieć co najwyżej życzenie by kiedyś marzenie takie się spełniło, wiadomo że producentów się nie zmusi do umieszczania wszystkiego co sobie życzymy, ale kto wie czy kiedyś tego nie będzie.
jeśli chodzi o sigmę to podaję link, pewnie sprzed jakiegoś czasu. http://foto-net.pl/sklep/pdf/sigma_tabela.pdf
pozdrawiam
nie chodzi o ciebie, ale o innych, bo się kierując tym co napisałeś się zaszukają na śmierć. Podkreślam - sam żałuję, że nie ma takich info. Nic na to nie poradzę.
Sigma podała dodatkowe kąty widzenia dla ... swojej lustrzanki Sigma SD (w tym pdf co podlinkowałeś)
Jestem zdziwiony właściwie, że nie ma do tej pory jakiejś stronki www (albo ja nie znam adresu takowej)
gdzie by się wpisywało jeden parametr - np ogniskową dla FF a dostawało kąty widzenia w pionie, poziomie, po przekątnej dla FF a także dla DX ( i to różnych cropów) i innych kątów widzenia na tych cropach. Wystarczy znajomość jednej funkcji trygonometrycznej i mnożenia/dzielenia. Stronka by miała sporą oglądalność :)
alchemik
28-12-2008, 11:44
cieszę się że wreszcie się zgadzamy :) magia świąt ;) ja myślę, że w końcu producenci obiektywów się obudzą i pojawią się takie informacje na ich stronach, a może wcześniej faktycznie jakiś miłośnik fotografii przygotuje stronkę o której wspominasz. choć nie do końca jestem pewien czy to będzie proste, przykład obiektywów fisheye, obiektyw sigmy 10mm ma 180° na dłuższy bok dla matrycy APS-C nikona, ale juz obiektyw sigmy 10-20mm ma 102.4° dla takiej samej matrycy. ogniskowa niby ta sama ale kąt znacznie inny. obiektyw nikonowski fisheye dla APS-C ma ogniskową 10,5mm a kąt taki jak sigma. mi się wydaje że najwygodniej gdyby tego typu informacje były podane w formie tabeli gdyż część obiektywów można używać z matrycami pełnoklatkowymi jak i z mniejszymi, część tylko z APS-C, więc z tabeli najłatwiej można by odczytać do czego obiektyw pasuje i jakie daje kąty. ja wiem że to te marzenia ściętej głowy ale mimo że to już po świętach to magia świat może jeszcze podziała a jeśli nie to będą następne święta i następne i następne i... grunt to być optymistą ;)
pozdrowienia
alchemik
28-12-2008, 12:08
http://eosdoc.com/jlcalc/ tu jest ciekawy kalkulator, wyniki nie są może dokładne z tymi podanymi na stronie np sigmy ale są zbliżone więc chyba można z niego poglądowo korzystać, jest do wyboru pełna klatka 35mm jak i nikon DX niestety najwięcej canonów ale da się to przeboleć ;)
pozdrawiam
Jestem zdziwiony właściwie, że nie ma do tej pory jakiejś stronki www (albo ja nie znam adresu takowej)
gdzie by się wpisywało jeden parametr - np ogniskową dla FF a dostawało kąty widzenia w pionie, poziomie, po przekątnej dla FF a także dla DX ( i to różnych cropów) i innych kątów widzenia na tych cropach. Wystarczy znajomość jednej funkcji trygonometrycznej i mnożenia/dzielenia. Stronka by miała sporą oglądalność :)
Taka stronka jest, adres już podawałem w tym wątku:
http://album.radom.pl/index.php?n=Foto.AOVCalculator
Proszę o sugestie, co ewentualnie dodać, zmienić itp :)
Proszę o sugestie, co ewentualnie dodać, zmienić itp :)
wszystko. Tak to jest niepraktyczne. By szło porównywać zrób 2 kolumny wyników. Jedną dla 24x36 mm - stałą, a drugą dla wybranego formatu. Przy czym napisz jakie wartości to crop 1.5, jaki 1,3, jaki 1,6 itd bo wątpię czy ludzie wiedzą jakie to wymiary matrycy z dokładnością do ułamka milimetra.
dobrze, że jest taka strona, ale mi nieprzydatna, bo po co? Wiem, że 400mm na DX to jest duże zbliżenie, ale dla mnie trochę za mało; wiem też, że 85mm na DX jest zbyt wąsko do portretu (dla mnie), a 50mm jest OK (tego nie komentować bo to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje); i wiem, iż muszę sobie kupić coś szerszego niż 18mm na DX bo to zbyt mały kont jak dla mnie;)
Podsumowując mi ten kalkulator nie jest potrzebny, aczkolwiek dobrze, że taka rzecz istnieje.
Na razie zmieniłem niewiele, tzn. zamiast listy mało różniących się wymiarów matryc, jest po prostu wybór najczęściej spotykanych cropów. Co do przydatności - od czasu do czasu pewnie ktoś skorzysta. Druga część obliczeń (czyli jak duży obiekt wypełni kadr przy danej odległości) może być przydatna dla osób planujących kupić pierwszy w życiu tele np. do przyrody i pytających na forum, jak bardzo "przybliża" dane szkło :)
[...] może być przydatna dla osób planujących kupić pierwszy w życiu tele np. do przyrody i pytających na forum, jak bardzo "przybliża" dane szkło :)
he he he - zabawna wypowiedź ,,[...] jak bardzo "przybliża" dane szkło..." ;)