Zobacz pełną wersję : NIKKOR AF 28-80mm 1:35-5.6 D dobry dla D70S ???
Witam, mam starego nikona F80 i mam pare szkieł..zamierzam sobie zakupic Nikona D70S wiec mam takie pytanie moze ktoś z Was bedzie wiedział czy obiektyw NIKKOR AF 28-80mm 1:35-5.6 D bedzie bez problemu działał z tą puszką? Bardzo bede widzieczy za informacje, bo nie wiem czy kupowac od razu z obiektywem czy samo body a fundusze niestety mam ograniczone.
Będzie działał bez problemu. Nie jest to rewelacyjne rozwiązanie, ale działać będzie.
Czemu nie najlepsze rozwiązanie? Beda jakies problemy z focusem albo cos? Czy ogolnie bedzie wolniej działał niż z analogiem? wczesniej na jakims forym czytalem ze te szkla typu D szybko działają z cyfrowymi lustrzankami. A body mozna kupić za ok. 2500 a caly kit około 3500 pln wiec 1000 zostaje w kieszeni i zdjecia mozna robić.
andre5, po prostu to nie jest najlepszy obiektyw Nikona. Są lepsze, jeszcze lepsze i jeszcze dużo lepsze. Ale działać będzie, zdjęcia da się robić. Na początek Ci wystarczy.
heh no ze nie najlepszy to wiem, ogolnie raczej kiepski, ale chodzi mi o to czy z automatyka i jego funkcjami wszystko bedzie ok? Czy lepiej wydac te 1000 zł wiecej i kupic KIT ze standardowym Nikkorem 18-70 DX? Poza tym mam jeszcze Sigma 70-300 DG Macro ale ten chyba bez problemu przystosowany jest do cyfrówek. Problem moge miec chyba jeszcze z Tele Konwenterem x2 Soligor AF z tego co czytalem to ze szklami typu DX nie działa focus. I wielkie dzieki za pomoc JK :)
1. dzialal bedzie prawidlowo
2. strasznie ciemny
3. plastik
4. poczatkowy zakres 42 malo "uniwersalny"
5. warto dac wiecej za kpl z 18-70 bo za ten 1000zl ktory Ci zostanie nic lepszego nie kupisz a tego 28-100 nie sprzedasz za przyzwoite pieniadze.
andre5, to przemyśl zakup tańszego body (D50) i tamrona 17-50/2,8
albo lepiej przemysl zakup tanszego body (D50) i nie mysl o tamronach w ogole :D
hehe o Tamronach nie mysle :P Wole jednak Nikkory ;) no Sigma jeszcze sie łapie...a co do D50 to nie wiem jakos napalilem sie na D70 poza tym wiecej frajdy z D70s i za cene kitu D50 mozna kupic body D70s :) a jakies tam szkla mam nie za dobre ale moze na poczatek starczy.
[ Dodano: Sro 19 Lip, 2006 ]
[quote="R"]
2. strasznie ciemny
R czemu ciemny? jak na swoja kategorie raczej standardowy chyba, sa ciemniejsze :P
andre5, ja też wolę nikkory, ale najtańszy syfrowy nikkor kosztuje ok 5000, a tamron 1500...oczywiście mówię o jasnym standardzie...a co do D70, to ostatnie poczytaj wątki o jakości zdjęć z D50 i D70 :D
No jakosc chyba jest podobna matryce tez z tego co slyszalem no ale jednak inne paramety goruja w D70s, a ty masz D50? nie zamienił bys jej na starszego brata? :P heh D70S
wogóle nie brałem takiej opcji pod uwagę...jeśli już rzucał bym się na lepsze body, to raczej na D2Hs...dla mnie D50 jest całkowicie wystarczające do codziennego cykania, więc wolę zakupić lepsze szkła, zainwestować w osprzęt, w oświetlenie...zresztą sójrz w moją stopkę, a jeszcze przynajmniej kilkunastu rzeczy tam brak...w tym sporej kupki filtrów :P
pjolofoto
23-07-2006, 10:33
Nikkor 28-80 3.3-5.6 jest krolem wsrod plastikow !!!
Fotografuje nim juz 6 lat i dziala !!!
W swojej kategorii nie ma konkurencjii.
Ja również się nie zgadzam ze stwierdzeniem, że "to szkło jest do bani"... Po prostu robię nim zdjęcia, zarówno na F80, jak i na D70 i jestem zadowolony. Zresztą Ken Rockwell chyba miał podstawy, żeby napisać:
AF 28 - 80 mm f/3.5 - 5.6D (discontinued 2001) Best cheap film zoom
na stronie http://kenrockwell.com/nikon/nikkor.htm
Obiektyw kupiełem w 1996 w Anglii i do dzisiaj używam i jestem zadowolony, Jako ciekawostkę dodam, że kolega w pracy miał ciąg na testowanie swojego 24-85 z D70 i porównywał go z tym szkłem. Moje podobno było lepsze ;). Ale oczywiście zawsze jest jakieś ale... Miałem drugie takie samo szkło nabyte w 2002 w RPA. Nie wiem czemu (może walnąłem o coś, spuściłem je na ziemię, wada produkcyjna), ale w pewnym momencie okazało się, że nie ostrzy na nieskończoność. Wizyta w Nikon Polska coś niby pomogła, ale nie do końca jest to to, co być powinno...