Zobacz pełną wersję : exif - kasowanie nuumerow zdjec...
BlingBling
18-07-2006, 16:30
Witka. Male pytanko :) Czy mozna wyzerowaclicznik zdjec tak aby numery seryjne w exifie lecialy od poczatku?taki przyklad mojaparat zrobil 9000zdjec i da sie skasowac ilosc zrobionych klatekw exifie? bo w aparacie mozna.. :wink:
a co kolega chce sprzedac ze niby ma 100 zdjec cyknietych ??? :?
raczej takiej mozliwosci nie ma i bardzo dobrze :)
BlingBling
18-07-2006, 16:45
life, hehehe nie:)) chce kupic i sprawdzic czy ktos mnie w balona nie robi:) tez sie ciesze ze nie ma takiej mozliwosci:)
cypherdid
18-07-2006, 16:57
jest możliwość :P
czytałem kiedyś o tym
tzn trzeba by bylo ingerowac w soft aparatu ale do tego pewnie trzeba miec jakis sprzet, kable do komunikacji, orpgramowanie itp.
BlingBling
18-07-2006, 18:47
Hmm a jak da sie sprawdzic czy taka operacja zostala wykonana? Trzeba chyba do autoryzowanego serwisu isc nie? Np canon polska...
cypherdid
18-07-2006, 20:35
ajo..ingerencja i to ostra..ale wystarczy kabel ten z zestawu..a program??..myśle że przy odpowiedniej znajomości, czy po przestudiowaniu na jakiej zasadzie działa soft nikona [a takie cóś w wersji anglojęzycznej jest w www..pamiętam że widziałem]..i po takiej lekturze powinien wystarczyć programik typu hexedit..lub podobne..sam trosze sie tym interesowałem..ale nic nie próbowałem szczególnie
[ Dodano: Wto 18 Lip, 2006 ]
Np canon polska...
a czemu canon polska??
poza tym..nie ma śladów po zmianie licznika..jedynie bedzie można szacunkowo określić czy migawka była używana..poprzez testy..bo migawki trza regulować co jakiś czas
BlingBling
18-07-2006, 20:53
aadzieki chlopaki za odpowiedz:) zastanawiam sie i doszedlem do wnisku ze chyba lepiej sobie odpuscic niz zadawacsobie tyle trudu zeby wyzerowac licznik:) hehe
w Opandzie iexif sprawdzisz rzeczywista ilisc wyzwolen migawki
Kolekcjoner
19-07-2006, 22:58
Np canon polska...
??? :shock: Przecież tam tego nie sprawdzą!
mi sie licznik sam wyzerowal przy ok. 65tys klatek :) i zaczal numerowac od zera...
mi sie licznik sam wyzerowal przy ok. 65tys klatek :) i zaczal numerowac od zera...
hmm czyzby licznik byl liczba 2 bajtowa (2^16 daje 65536) :) mogli chlopaki troche wiecej miejsca przeznaczyc na zapis tej warotsci
Jezeli aprat się zepsuje i wymieni sie tzw "głowna elektronikę cyfrową" tez moze liczyc od zera.