PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] Spływ Dunajcem

marianzzz1
18-12-2008, 16:27
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img166.imageshack.us/img166/8972/img0875cy7.jpg)

lechupe
18-12-2008, 17:06
zgadzam sie w 100%

fushiro
18-12-2008, 18:28
zgadzam sie w 100%

Straszysz nowych użytkowników. Tak jak pisał bombel, komentarzy pojawia się sporo (w tym ironicznych), ale rad mało. Niebo nie jest wyprane, jest prosto, nie jest centralnie. Nie porywa, ale źle nie jest. Chętnie zobaczyłbym więcej kadrów, może takich nie od strony "pleców" łódek i flisaków.

Sowulus12
18-12-2008, 18:39
fushiro - masz rację!

zgadzam sie w 100%

Z czym się zgadzasz?

Seeker
18-12-2008, 19:25
"Z czym się zgadzasz?"

Mi tez wyglada to na "Spływ Dunajcem".

Marian K
18-12-2008, 21:35
A flisacy pytali w którą stronę popłyniemy?

Sowulus12
19-12-2008, 13:06
"Z czym się zgadzasz?"

Mi tez wyglada to na "Spływ Dunajcem".

Bardzo konstruktywnie ;)

lechupe
19-12-2008, 15:06
Straszysz nowych użytkowników. ....

Mój Boże, mogę się przysiąc, ze w moim - lakonicznym - komentarzu nie było ani grama groźby, czy czegoś innego, coby miało intencje prze- czy zastraszenia autora.

Autor zamieścił zdjęcie, oznajmiając, ze jest to spływ Dunajcem. I jest to prawda. Wiem, bo sam spływałem, nawet
bodajże dwa razy. Mam świadków.

Ty zaś, fushiro, przez domniemanie zakładasz, ze autor oczekuje jakiegoś komentarza i w dodatku zakładasz dalej, ze oczekuje komentarza co do koloru nieba, czy położenia łódki.
Moim zdaniem jest to założenie nieuprawnione, albowiem z równym prawdopodobieństwem autor może oczekiwac komentarza, co do pochylenia kąta wiosła.

A może po prostu autor chciał pokazać tym postem, iż jego aparat jest technicznie sprawny, ma czystą matrycę i poprawnie reaguje na nacisk spustu migawki ?

A rady, kolego, nalezy dawać rozważnie i w zależności od tego jak sam autor kalibruje swoje prace.

Przykładowo - w kontekscie wakacyjno-sentymentalnym, powyższe zdjecie jest zupełnie poprawnie technicznie i ma czytelny przekaz.
Na płaszczyźnie artystycznej zaś jest nudnym gniotem bez wyrazu.

Seeker
19-12-2008, 16:28
"Bardzo konstruktywnie"

Gdybys komus napisal lopatologicznie co trzeba, a w zamian przeczytal, ze nie jest az tak glupi
i czuje sie dotkniety, to - kto wie - moze tez bys tak sie wypowiedzial...

Nie mam na mysli autora tego watku, ale po kilku (okreslenie ogolnikowe) "dziwnych" zagrywkach
nie mam ochoty na kazdym po kolei eksperymentowac.

Wykonuje dobrowolnie prace spoleczna (nie jest ona bezinteresowna, bo czegos sie ucze przy okazji)
i nie pali mi sie do tego, aby ktos mnie za darmo (bez powodu) traktowal, jak szmate.

Moje komentarze sa tak rozne, jak pokazywane zdjecia i wypowiedzi ich autorow.
Jestem na forum, nie na wojnie.

To tak z grubsza. Pozdro ;)

Sowulus12
19-12-2008, 16:33
"Bardzo konstruktywnie"

Gdybys komus napisal lopatologicznie co trzeba, a w zamian przeczytal, ze nie jest az tak glupi
i czuje sie dotkniety, to - kto wie - moze tez bys tak sie wypowiedzial...

Nie mam na mysli autora tego watku, ale po kilku (okreslenie ogolnikowe) "dziwnych" zagrywkach
nie mam ochoty na kazdym po kolei eksperymentowac.

Wykonuje dobrowolnie prace spoleczna (nie jest ona bezinteresowna, bo czegos sie ucze przy okazji)
i nie pali mi sie do tego, aby ktos mnie za darmo (bez powodu) traktowal, jak szmate.

Moje komentarze sa tak rozne, jak pokazywane zdjecia i wypowiedzi ich autorow.
Jestem na forum, nie na wojnie.

To tak z grubsza. Pozdro ;)

Masz w sumie trochę racji, też tak miałem kilka razy że napisałem konstruktywnie (IMO) i człowiek się obraził...ale tak nie powinno być. Ja się nie gniewam jak ktoś pojedzie po moim zdjęciu w sposób konstruktywny.

fushiro
19-12-2008, 16:59
Mój Boże, mogę się przysiąc, ze w moim - lakonicznym - komentarzu nie było ani grama groźby, czy czegoś innego, coby miało intencje prze- czy zastraszenia autora.

Straszysz, bo wpadasz do nowego wątku, rzucasz trzy słowa i znikasz. Ja wiem, że to złośliwe nie było, ale jak ktoś mi tak komentuje zdjęcia, to nie zachęca to do dalszych publikacji.

Ty zaś, fushiro, przez domniemanie zakładasz, ze autor oczekuje jakiegoś komentarza i w dodatku zakładasz dalej, ze oczekuje komentarza co do koloru nieba, czy położenia łódki.

Skąd ty wiesz, co ja myślę?

Przykładowo - w kontekscie wakacyjno-sentymentalnym, powyższe zdjecie jest zupełnie poprawnie technicznie i ma czytelny przekaz.
Na płaszczyźnie artystycznej zaś jest nudnym gniotem bez wyrazu.

I choćby tak należało napisać.

Pawel92
19-12-2008, 17:04
Watek dosys jest ciekawy, choc niekoniecznie z puntu widzenia fotograficznego.
Piszac na naszym forum sila rzeczy mozemy spodziewac sie rozmaitych reakcji/komentarzy. Ich odbior bedzie zalezal od nastroju piszacego, jego poczucia humoru, potrzebu otrzymania jakiegos typu poradu itp.itd.
Komentarze, jakie sa , rozne... Czasami mozna by sie zastanowic, czy sami chcielibysmy otrzymac taka odpowiedz, jaka wlasnie komus serwujemy ?
Rozmawiamy w koncu tylko o fotografii, nawet jesli dla niektorych z nas jest to zawod no i oczywiscie SZTUKA.

Ogolnie biarac, troche wiecej luzu i zyczliwosci nikomu na pewno nie zaszkodzi. Ani tym co pisza, ani tym co czytaja :).

lechupe
19-12-2008, 18:55
Straszysz, bo wpadasz do nowego wątku, rzucasz trzy słowa i znikasz. Ja wiem, że to złośliwe nie było, ale jak ktoś mi tak komentuje zdjęcia, to nie zachęca to do dalszych publikacji.

Rozumiem. W takim razie niestraszenie jest od ilu słów ?
Ponadto, fushiro, znowu zakładasz, ze autor sie przestraszył, bo ty bys sie przestraszył...

Skąd ty wiesz, co ja myślę?

nie mam zielonego pojecia co myślisz, ale przeczytałem co napisałes

I choćby tak należało napisać.

A no to dzieki za wskazanie swiatełka w mrokach mojej nieswaidomości...:-D

harb
19-12-2008, 19:47
fotka generalnie dosc poprawna ,raczej wakacyjno spacerowa ,osobiscie widział bym ten motyw szerzej i z dołu i w szerz ----- ten widoczek by zyskał mz. :-D

Seeker
19-12-2008, 22:28
"Ja się nie gniewam jak ktoś pojedzie po moim zdjęciu w sposób konstruktywny."

Moim zdaniem jest to rozsadne podejscie, a niuansow nigdy sie do konca nie uniknie.

"Ogolnie biarac, troche wiecej luzu i zyczliwosci nikomu na pewno nie zaszkodzi.
Ani tym co pisza, ani tym co czytaja ."

Sluszna uwaga. Chcialbym tylko zauwazyc, ze wiekszosc postow pisze w tym wlasnie dziale,
a troche ich juz naskrobalem. Gdybym nie posiadal odrobiny luzu, dawno by mnie tu nie bylo ;)
Nie ma strachu, damy rade.

"Straszysz, bo wpadasz do nowego wątku, rzucasz trzy słowa i znikasz. Ja wiem, że to złośliwe nie było, ale jak ktoś mi tak komentuje zdjęcia, to nie zachęca to do dalszych publikacji."

Mysle, ze Lechupe w ten sposob bada grunt, emocje pozostawiajac w domu.
Szanuje jego wypowiedzi (choc nie zawsze sie subiektywnie zgadzam),
poniewaz sa przemyslane i autor potrafi je uargumentowac (latwo wyczuc w nich sens).
Moze czasem lakoniczne, lecz byloby nudno, gdyby wszyscy wypowiadali sie tak samo.
W odroznieniu od pewnej grupy egoistow, wypowiada sie nie tylko w swoich watkach.
Oczywiscie nie mowie o osobach zupelnie poczatkujacych.