PDA

Zobacz pełną wersję : NEF a przestrzenie barw

Hiro
18-07-2006, 10:48
Witam wszystkich forumowiczów.

Pomimo faktu, że obserwuje to forum już od dawna dopiero niedawno postanowiłem się zarejestrować :wink:

Od niedawna (niecały miesiąc) jestem szcześliwym posiadaczem Nikona D70s i staram się zgłebić wszystkie tajniki tego sprzętu. Sprawą nie dającą mi spokoju od pewnego czasu jest nurtujące mnie pytanie: jak się ma wybrana w aparacie przestrzeń barw do NEF-a?

Chodzi mi konkretnie o to czy wybór przestrzeni barwnej wpłynie na wygląd NEFa, czy też NEF jest zwykłym (surowym) zapisem danych z matrycy, a dopiero później na etapie programowym określa się sposób interpretacji tych danych określając (np. w NC) w jakiej przestrzeni barwnej mają być interpretowane surowe dane z NEFa?

Jest to dla mnie istotna sprawa, ze względu na fakt, iż proponowane prezstrzenie barw różnią się znacząco między sobą i inną zastosowałbym do portretu a inną do pejzażu. O ile dobrze rozumuję, to najlepiej jest robić RAWy przy ustawieniu AdobeRGB (jako najszerszej przestrzeni barw) z później wybór przestrzeni docelowej. Jest to rozumowanie zakładające że wybór przestrzeni barwnej ma wpływ na NEF, ale nie jestem tego pewien, a chciałbym świadomie używać aparatu.

Z góry dzięki za wyjaśnienia :)

koniksk
18-07-2006, 10:58
Podłączam sie do zapytania. W ogóle interesuje mnie co się dzieje z wszystkimi ustawieniami optimize image przy robieniu nefów. Czy jest tak, że potem w programach do ich obróbki są to ustawienia domyślne dla tych zdjęć i ewentualnie można coś zmienić a jak się nic nie zmieni to zostaje z ustawieniami z aparatu? Czy istnieje możliwość wyzerowania ustawień w kompie czy lepiej ich w ogóle nie ruszać w aparacie? Czy tylko rawshooter sam automatycznie zmienia ustawienia zdjęć?

pebees
18-07-2006, 11:01
Było już na tym forum kilka razy. Polecam zajrzeć tutaj (http://forum.nikon.org.pl/search.php).

koniksk
18-07-2006, 11:09
Wielkie dzięki

Hiro
18-07-2006, 11:22
Było już na tym forum kilka razy. Polecam zajrzeć tutaj (http://forum.nikon.org.pl/search.php).

Tak sie sklada kolego, ze jak pisalem przegladam to forum nie od dzisiaj i nie spotkalem nigdzie odpowiedzi na to pytanie. Jesli masz tak odpowiadac to nie pisz po prostu. Jesli znasz odpowiedz to jej udziel a nie trolluj.

koniksk
18-07-2006, 11:32
Ja też tego nie znalazłem

Czornyj
18-07-2006, 11:41
Wg. mnie wybór przestrzeni barwnej w NEF nie ma rzadnego znaczenia - zawsze potem można przestrzeń zmienić z takim samym skutkiem, jaki miałby miejsce w przypadku zmiany tego parametru w korpusie.

Hiro
18-07-2006, 11:43
Wg. mnie wybór przestrzeni barwnej w NEF nie ma rzadnego znaczenia - zawsze potem można przestrzeń zmienić z takim samym skutkiem, jaki miałby miejsce w przypadku zmiany tego parametru w korpusie.

Ale jestes tego pewien, czy tak Ci się wydaje? Bo wg mnie tez RAW jest tylko zapisem informacji z matrycy a pozniej albo soft aparatu, albo zewnętrzny interpretuje te dane, ale chciałbym mieć pewność :)

Czornyj
18-07-2006, 11:52
Hiro, pewnym można być tylko śmierci.

Rzecz ma się następująco - powodowany ciekawością wykonałem szereg wnikliwych testów (fotografie wzorca IT-8, świecących kolorowych diod i wiele innych ciekawych dupereli). Wychodzi mi z nich, że za cholerę nie ma różnicy dającej się zauważyć - ani na zdjęciu, ani na jego histogramie itd.

Jeśli mimo wszystko jest inaczej, moje testy były nie dość dokładne i wnikliwe i się mylę, to szczerze mówiąc lekce to sobie ważę - mogą to być jedynie różnice tak duperelne, że kompletnie nie zawracam już tym sobie głowy.

pebees
18-07-2006, 12:21
Hiro, tak się składa, że wpisałem w wyszukiwarkę słowo 'przestrzenie' i dostałem taki link: http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=547&highlight=przestrzenie , jest tam pokrótce opisane. Poszukaj też dyskusji o profilach kolorów. Z tego wszystkiego dowiesz się, że jednak NEF nieco kompresowany jest i to stratnie (jednak niezauważalnie), ale wszelkie parametry możesz potem zmieniać w kompie (przestrzenie barwne też).

Czy nef jest zupełnie surowy itd..? To pytanie też było na forum, ba, sam o to pytałem. Jeśli nie znajdziesz, skontaktuj się z adminem, bo pewnie usunął :P

stig
18-07-2006, 12:34
NEF jak to RAW, jest formatem surowym. Nie wplywaja na tworzenie pliku w tym formacie zadne duperele majace wplyw na wyglad obrazu, a takze profile opisujace przestrzen barwna. Te wszystkie informacje sa jedynie doczepiane do NEFa, jako opisy dla programow, ktore podczas dekodowania do standardowych formatow, uzywaja ich jako parametrow konwersji. Oczywiscie oprogramowanie musi potrafic odczytac te dane i odpowiednio ustawic swoje "suwaczki" -- a to w pelni potrafi chyba jedynie NC. Profil barwny natomiast, jest osadzany (lub uwzgledniany jako informacja o docelowej przestrzeni), dopiero w trakcie konwersji NEFa do koncowego formatu.

Al Bundy
18-07-2006, 12:48
Może się wygłupię ale moim zdaniem jednak jakiś wpływ to na zdjęcie ma. Wyszło mi to wczoraj podczas warsztawów jazzowych. Wokalistka była ubrana w jaskrawo-niebieską suknię. Zrobiłem fotę z A oraz drugą z ustawionym światłem żarowym i o dziwo ten drugi nef nie wymaga ode mnie prawie żadnej ingerencji - natomiast w pierwszym samo ustawienie temp. barwowej światła nie daje wcale podobnego efektu i oddania takiego samego koloru. Camera Raw tez sobie z tym nie poradził i musiałem długo podłubać w PS aby to osiągnąć - i wcale nie jestem zadowolony. Coś mi się więc wydaje iż momo iż jest to "surowy" zapis to tak czy inaczej jakieś tam info nieść musi... Wieczorem pokażę sample...

stig
18-07-2006, 12:59
Al, tu juz haczymy o spektrum swiatla jakie jest rejestrowane przez matryce (na pewno JK jak trafi w ten watek to wytlumaczy to dosc dokladnie za pomoca wzorow, definicji i prawidlowych terminow). WB ma taki wplyw na zawartosc NEFa, jak np. ISO. Wiadomym jest przeciez, ze nawet w NEFie nie mozna sobie dowolnie zmienic temperatury barwowej, bo po prostu w ktoryms momencie (skraje skali) wychodzi kicha. Tak samo zreszta, jak zdjecie zrobione w ISO 1600 nie moze zostac magicznie odszumione do poziomu gladkosci i szczegolow ISO 100. :)

pebees
18-07-2006, 13:04
Al Bundy, przejedź po całej skali temperatury barwowej, i wtedy porównaj te fotki :)

koniksk
18-07-2006, 13:24
Właśnie o to mi chodziło czyli robię sobie na swoich ustawieniach optimize image + szybka konwersja do jpg, a jak coś to koryguję w NC i będzie ok. Rozumiem, że tylko iso i oczywiście czas i przysłona są wartościami, których już nie zmienimy oprogramowaniem. A balans bieli może też wpłynąć na inne rzeczy i już się tego nie zmieni, tak?
Nawet krzywą mogę sobie wgrać i w razie czego potem inną zapodać bez tracenia czegokolwiek?

Hiro
18-07-2006, 14:17
Zanim doczekałem sie odpowiedzi tutaj (za która dziekuję) znalazłem ją w tym miejscu:

http://www.phototakers.com/forum/ftopic41159.html

Rzeczywiście potwierdziło się to co pisaliście tutaj i co mi się również wydawało, czyli że ustawienie przestrzeni barw nie ma znaczenia dla NEF-a. Wiem oczywiście że jest to (niestety) stratnie skompresowany RAW, ale i tak jego obróbka pozwala na wiele więcej niż obróbka JPG-a.

Dzięki wszystkim za wyjaśnienia :)

[ Dodano: Wto 18 Lip, 2006 ]

A balans bieli może też wpłynąć na inne rzeczy i już się tego nie zmieni, tak?

Balans bieli możesz bez problemu zmienić np. w Nikon Capture już po zrobieniu zdjęcia.

Nawet krzywą mogę sobie wgrać i w razie czego potem inną zapodać bez tracenia czegokolwiek?

Możesz spokojnie eksperymentować z krzywymi na NEF-ie, dobierając sobie taką która będzie najodpowiedniejsza do tematu zdjęcia.

koniksk
18-07-2006, 14:49
To się cieszę, chociaż ten balans bieli mnie ciekawi. Można to porównać do używania filtrów w analogach. A to wymagało korekcji ekspozycji. I to musi być podobnie czyli po zmianie balansu bieli na komputerze mozemy mieć np. niedoświetlone zdjęcie czyli w efekcie szumy, itd. W małym stopniu i dla mnie bez znaczenia. A może mój tok rozumowania jest błędny? Najlepiej chyba jest jednak ten balans bieli zmierzyć ręcznie, żeby uzyskać przybliżone rezultaty, jeśli ma się czas oczywiście. Wiem już, że to nie ma być biała kartka tylko szara 18%. Czy istnieje cyfrowy zapis tego koloru, indeks czy coś?