Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Ogniskowa a wielkość lokalu. HELP !

Al Bundy
18-07-2006, 10:15
Mogę wynająć lokal ale po przemierzeniu okazało się że tak naprawdę największe pomieszczenie ma 3,70m x 3,50m. Chciałem tam oczywiście postawić oświetlenie i poćwiczyć portret i może coś odważniejszego. Pytanie do fachowców w tej branży - jakie szkło mi potrzebne aby w kadrze znalazła się cała postać a jednocześnie by jej nie deformować? Obawiam się że 50mm (po cropie 75) to za duuuużo... Jest sensu się pakować czy szukać dłuższego lokalu? Jakimi szkłami najczęściej robi się takie zdjęcia?
Do tej pory w studio nie pracowałem więc nie mam zielonego pojęcia. Na moje oko jednak to te 50mm to minimum więc i lokal powinien być ze 2 razy dłuższy... mam rację?

Jacek_Z
18-07-2006, 10:42
jeśli cała postac stojąca to 50 mm po cropie oznacza faktycznie studio o długości jakieś 5 metrów. Zależy tez jak wysoka modelka (165 czy 180 cm), ile chcesz luzu wkoło postaci, a co najwazniejsze jak daleko modelka od tła, myślę, że metr to minimum.
3,5 m to za mało, bo jak odstawisz modelke od tła zostaje ci 2,5 m i to znaczy szeroki kąt.
z drugiej strony często nie robi się modelki prostej, "na baczność", często siedzi, kuca, ale czasmi moze wyciągac ręce w górę albo podskoczyć. żeby miec luz studio powinno mieć jakieś 6 metrów. Jak by miało wiecej to lepiej, ale to chyba jasne.
w dodatku w długim studiu pracując na tele łatwiej jest z tłem. Przy szerokim kącie i robieniu z bliska okaze się, że potrzeba na szerokości duzo tła i będa kłopoty gdyby miało być równo oswietlone, bo w małym studiu nie ma jak odstawic lamp od tła i swiecic na nie tak, by nie swiecić jednoczesnie na modelkę.
kolejny problem małego studia to swiatło odbite, wysłaniaj wszystko czarnymi kotarami, albo pomaluj na ciemnoszary kolor.

JK
18-07-2006, 10:43
Al Bundy, pomyśl chwilę. Jeśli weźmiesz typową portretówkę 85mm, to przy odległości 3,5 metra od obiektu dostaniesz rozmiar kadru 0,98 metra na 1,47 metra. Jak dołożysz cropa, to będzie już 0,65 metra na 0,98 metra. To z odległości 3,5 metra, ale obiekt nie będzie wisiał na ścianie, a Ty nie będziesz stał w drzwiach. Tak realnie, to w takim pomieszczeniu będziesz miał odległość od obiektu nie większą niż 2,5 metra, czyli kadr na cyfrze będzie miał rozmiar 0,46 metra na 0,7 mtera. Dalej kombinuj sam. :wink: :D

Czornyj
18-07-2006, 10:44
...ale zawsze możesz robić po skosie :lol: Trzeba tylko modelkę do kąta zapędzić ;)

Al Bundy
18-07-2006, 10:50
Czornyj, pytam poważnie. Dziś mam dać odpowiedź czy się decyduję na lokal...

JK, masz rację - jak to przeliczyć? Mogłem zabrać szkło i pstryknać to bym wiedział a tak zdaję się na was. Faktycznie opisane problemy już ten lokal dyskfalifikują. Nie pomyślałem wcześniej...

I mam doła...

JK
18-07-2006, 11:08
Al Bundy, to proste. Kąt widzenia obiektywu 85 mm dla pełnej klatki to 28,5 stopnia, czyli przekątna kadru to 2*tan(28,5/2)*odległość. Kadr ma proporcje 2:3, czyli łatwo obliczyć boki kadru, jeśli znasz rozmiar przekątnej (twierdzenie Pitagorasa). Jeszcze tylko uwzględnienie cropa i już. Proste? :D

Czornyj
18-07-2006, 11:17
Al Bundy, ja tylko pocieszam. Choć oczywiście prawda jest taka, że odejście w studiu niestety się przydaje...

Al Bundy
18-07-2006, 12:36
JK, tak mi tłumacz- ja prosty rolnik z miasta jestem :D

A poważnie to słabo u mnie z matmą - możesz w przybliżeniu wyliczyć dległości potrzebne do uzyskania kadru 2m x 1,5m przy 30mm, 50mm i 85mm? To tak w wolnej chwili...;)

JK
18-07-2006, 13:14
Al Bundy, tak w wolnej chwili. Tylko, że kadru 2m na 1,5m nie dostaniesz, bo proporcje nie te. Ma być 3:2. :D

No dobrze. Dla kadru o wysokości 2 metry przekątna to będzie około 2,4 metra. Czyli odległości dla pełnej klatki wynikają z wzoru:

odległość = 2,4/2/tan(alfa/2)

gdzie alfa to: 62 stopnie dla 35mm, 46 stopni dla 50mm i 28,5 stopnia dla 85mm.
Czyli kolejno będzie to około: 2,0 m, 2,8 m i 4,7 m. Dla DXa trzeba to jeszcze pomnożyć przez 1,5. :D

Piwko się należy, przy okazji. :wink:

Al Bundy
18-07-2006, 13:27
;) Ok - piwko masz ;)

Czyli dla 50-tki lokal 5m x 5m by mnie zadowolił od bidy ;) Też taki mam na oku...

pebees
18-07-2006, 13:32
Ja tam nie chcę się mieszać w te mądre dywagacje, ale jeśli 50 mm ma PI x drzwi kąt widzenia podobny do oka, to 'odkropowane' będzie dla cyfraka 35 mm. A wtedy taki lokal może by starczył?
Al Bundy, a nie możesz z 28-75 się przejść tam z kimś i cyknąć tam kogoś, samemu zobaczyć czy Ci wystarczy? :)

ALF
18-07-2006, 13:52
Al Bundy, kup klasyczne body np F70 i wyjdzie taniej niż wynajem większego lokalu :D

Al Bundy
18-07-2006, 17:23
pebees, już tam byłem - wstyd zawracać głowę z tak błachego powodu...
ALF, chcesz mnie nawrócić? NIGDY !!! :P