Zobacz pełną wersję : Tablet Wacom - nie intuos - jaki ??
Prorok78
17-12-2008, 01:30
Ok moze mnie powiesicie ale trudno - zapytam.. przekopalem przez ostatni tydzien cale forum w poszukiwaniu inf o tabletach... W gre wchodzi wylacznie Wacom, wylacznie A6 (najlepiej wide) ale wlasnie - nie wchodzi w gre intuos ze wzgledu na cene... Co wybrac z pozostalych (nowych i uzywanych) urzadzen Wacom??Nie musze miec muchy - zalezy mi wylacznie na tablecie z piorkiem. Zastosowanie - wylacznie foto-obrobka, retusz, wycinanie z tla itp...
Poki co znalazlem:
Bamboo
Bamboo One
Bamboo Fun
Ze strony Wacoma wynika ze nalezy je ustawic we wlasnie tej kolejnosci wg zaawansowania, choc z drugiej strony mi sie wydaje ze najbardziej powaznie wyglada ten Bamboo bez 'dodatkow' w nazwie (symbol mte450)...
mozna jeszcze upolowac Graphire4 w podobnej cenie ... a takze Vulito1...
Bardzo prosze kogos kto tymi tabletami sie bawil i nie wyznaje wylacznie kultu Intuosa o pomoc - chodzi mi o porownanie tych urzadzen i uproszczenie mi wyboru ktore wziac... mialem kiedys jakiegos trusta ale to wogole szkoda gadac - znaczy sama filozofia pracy byla ok ale komfort to juz tragedia... chce zeby tym razem bylo lepiej :)
Pozdrawiam :)
S.
Adam Rimbaud
17-12-2008, 01:46
Na dzien dobry. Sprecyzuj zastosowanie tabletu, restusz, rysunek, tylko retusz? Cos podpowiemy :)
Prorok78
17-12-2008, 01:54
Napisalem:)
'Zastosowanie - wylacznie foto-obrobka, retusz, wycinanie z tla itp... '
:):)
czyli bez malowania, rysowania itd. A6 wystarczy na to jestem zdecydowany. nie wiem tylko ktory model lapac a na intuosa mnie nie stac...
Jesli faktycznie mozesz jeszcze dorwac gdzies Graphira w cenie Bamboo, to bierz go bez zastanowienia.
Prorok78
17-12-2008, 11:18
jest graphire4 kilkanascie sztuk w roznych miejscach na ebay'u... cena podobna do tych bamboo (bez znaczkow) czyli okolo 50-60 euro...
jest to wersja blue ucte440 - z przesylka z US do IRL wychodzi 120 usd...
ma mysz i piorko w zestawie..
w czym jest lepszy niz te bamboo?? tzn z tego co sie doczytalem to jest to starsza linia juz nie produkowana prawda ??
w czym jest lepszy niz te bamboo?? tzn z tego co sie doczytalem to jest to starsza linia juz nie produkowana prawda ??Nie pamietam dokladnie specyfikacji (musialbys poszukac i porownac parametry techniczne), ale juz zachowanie i samo "czucie" tego w rece, bylo zdecydowanie takie jak sie pamieta "prawdziwe" tablety Wacoma. Bamboo sa jakies takie... hmmm... tandetne. Mialem kiedys krotka stycznosc z ta nowa linia, i mialem wrazenie, jakby to jakas podrobka tabletu byla i jeszcze na dodatek w wersji dla dzieci.
Prorok78
17-12-2008, 11:27
heh kiedy mi wlasnie o taka opinie chodzi :) bo parametry mozna poczytac a jak ktos mimal/widzial/macal to potrafi wiecej powiedziec niz cala instrukcja obslugi :) dzieki - biore zatem graphire4 :)
Prorok78
03-01-2009, 14:40
No coz... w koncu dojechal - piekny szaro niebieski Graphire 4 (4x5) - nie jest to wersja wide ale coz... trudno...
Pierwsze wrazenia - rewelacja - po pol godzinie zabawy juz nie chce myszki :) teraz tylko pytanie o wspolprace z PS :) - jak toto poustawiac?? Mam CS3, Viste i pobrane ze strony najnowsze sterowniki. W Viscie wlaczyla sie obsluga tabletu (gesty) co jest calkiem przyjemne.. Ale jak skonfigurowac PS? Jak Wy macie? Chodzi mi przede wszystkim o
- ustawienia pedzli tak by mocniejsze nacisniecie zwiekszalo rozmiar pedzla (tryb szybkiej maski i zamalowywanie duzych obszarow)
- mozliwosc wykorzystania sily nacisku z parametrem opacity (selektywne krycie warstw)
- wszelkie inne ulatwiajace zycie podpowiedzi :)
dzieki sliczne :)
DMQuadro
03-01-2009, 18:12
W PS każdy instrument jest konfigurowany oddzielnie - musisz wejść do właściwości np. pędzla - tam jest sporo do ustawienia pod swoje potrzeby - reakcja na nacisk, kąt, zanik i tp
wizualis
22-01-2009, 15:23
mam ten tablet i napiszę CI że po instalacji kompletu sterowników do wacoma w Photoshopie nie musiałem już nic ustawiać (siła nacisku itp)