Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Na styku trzech epok_młyn w Barlinku
Witam,
Na zdjęciu widoczne części obiektu z trzech różnych epok istnienia młyna,
każdy okres ma swoją bryłkę i daszek.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.2and2.net/files/494823e5ec92a.jpg)
Proszę o naukę i rozgrzeszenie :)
to będzie chyba mój pierwszy komentarz zdjęcia na tym forum, ale nie mogę się powstrzymać.
jak dla mnie za mało młyna, za dużo drzewa.
komuś kto nie widział tego 'na żywo', trzebaby naprawdę długo tłumaczyć że ten budek z tyłu to młyn. a co dopiero epoki.
Za kolegą. Jak pokazujesz młyn to chyba powinien być tak całkiem przypadkowo trochę ostrzejszy niż pierwszy plan.
Nie było lepszego podejścia do budynku niż "rzut oka" przez te krzaki? Bez tego drzewiszcza jeszcze jak cie mogę a tak, leży po całości
BW też leży mz i prześwietlenie sąsiaduje z niediświetleniem
to będzie chyba mój pierwszy komentarz zdjęcia na tym forum, ale nie mogę się powstrzymać.
czyli jakiś pozytyw się znalazł ;)
Fakt, że jestem emocjonalnie bardzo związany z tym obiektem wpływa na dość osobiste potraktowanie tematu.
Spodobało mi się to ujęcie, bo jest to chyba jedyne miejsce, gdzie znajdują się tkanki z 3 rożnych okresów istnienia na tzw. styk.
Potraktowałem młyn dość zajawkowo, ponieważ nie chodziło mi o rzetelne odwzorowanie, a o charakter.
Obiekt jest w głębokim lesie i to jak "majaczy" w tle, jest zgodne z moim jego odbiorem. Myślę, że charakter obiektu jest czytelny
Tak myślałem o tym zdjęciu, nie wiem czy filozofia do wybronienia :) ... dzięki za uwagi
malasana
17-12-2008, 08:31
O wiele lepiej by bylo bez drzewa. W tej chwili trudno wypatrezc na tym zdjeciu sam mlyn, a co dopiero mowic o analizie stylow.
przede wszystkim przy takim zdjęciu wyłącz autofokus i ustaw ostrość ręcznie na... młynie, potem pogadamy co dalej :)
To zdjęcie wypełnia wszystkie cechy zdjęcia wysoko artystycznego: jest nieostre, lekko poruszone (to bardzo ważne!), czarno białe i kompletnie źle naświetlone.
Ma dużo klimatu. Powiedziałbym nawet, że ma go straszliwie i bardzo dużo.
To zdjęcie wypełnia wszystkie cechy zdjęcia wysoko artystycznego
Aż boje się szukać ironii :)
Cieszy mnie, że dostałem garść opinii do przemyślenia.
Nie zawieszam aparatu na kołku :)
Pzdr
Dobrze, że nie zawieszasz i cieszy, że szukasz okazji do przemyśleń. Niektórzy, widzisz, obrażają się na wypowiadane opinie, a nawet usiłują w ripoście obrazić wypowiadającego takie opinie...
Mnie z kolei cieszy, że Ty podchodzisz do tego normalnie. Czekam na efekty przemyśleń z życzliwą uwagą. :)
jacoslavgth
17-12-2008, 18:44
Dobrze, że nie zawieszasz i cieszy, że szukasz okazji do przemyśleń. Niektórzy, widzisz, obrażają się na wypowiadane opinie, a nawet usiłują w ripoście obrazić wypowiadającego takie opinie...
Mnie z kolei cieszy, że Ty podchodzisz do tego normalnie. Czekam na efekty przemyśleń z życzliwą uwagą. :)
:)
ustaw ostrość ręcznie na... młynie, potem pogadamy co dalej
Nie upieram się że zdjęcie i jego obróbką są do pochwały ;) , ale nie chciałem żeby obiekt był ostry. Czy zawsze wszystko musi być ostre ?
Uważam, że do oddania atmosfery obiektu dopuszczalne jest użycie różnych środków, też rozmycia, blura czy jak to tam nazwać.
Fakt, że jestem emocjonalnie bardzo związany z tym obiektem wpływa na dość osobiste potraktowanie tematu.
...i
Biorac pod uwagę powyższe, od razu daje recepte na zdjęcie roku - zamiast drzewa, na pierwszym planie daj córke młynarza...
zamiast drzewa, na pierwszym planie daj córke młynarza...
Chyba się nie zgodzi, mamy ze sobą na pieńku...
Uważam, że do oddania atmosfery obiektu dopuszczalne jest użycie różnych środków, też rozmycia, blura czy jak to tam nazwać.
ok, jest nawet taki obraz (http://poznan-sztuka.webpark.pl/chelm4.JPG), na którym prawie nie widać tytułowego motywu, ale jednak jakoś się od paru lat broni...
p.s.
nie dodawaj "blura" w komputerze... to taka moja osobista prośba... Nawet jak masz taki ledwo wyczuwalny pierścień ostrości w kitowym obiektywie - zawsze da to lepszy efekt niż ten komputerowy.
Ten obraz, o którym mówisz galu, jest fatalnie skadrowany. :) Na forum dostałby góra dwie gwiazdki.
ok, jest nawet taki na którym prawie nie widać tytułowego motywu, ale jednak jakoś się od paru lat broni...
A tego nie znałem.
nie dodawaj "blura" w komputerze... to taka moja osobista prośba... Nawet jak masz taki ledwo wyczuwalny pierścień ostrości w kitowym obiektywie - zawsze da to lepszy efekt niż ten komputerowy
Ok, trochę obawiam się ręcznego ostrzenia, ale popróbuję.
P.s. Nie mam kitowego, bo mi wszyscy odradzali ;)
danz1ger
21-12-2008, 01:35
Spodobało mi się to ujęcie, bo jest to chyba jedyne miejsce, gdzie znajdują się tkanki z 3 rożnych okresów istnienia na tzw. styk.
Potraktowałem młyn dość zajawkowo, ponieważ nie chodziło mi o rzetelne odwzorowanie, a o charakter.
Obiekt jest w głębokim lesie i to jak "majaczy" w tle, jest zgodne z moim jego odbiorem. Myślę, że charakter obiektu jest czytelny
Tak myślałem o tym zdjęciu, nie wiem czy filozofia do wybronienia :) ... dzięki za uwagi
no nie bardzo, bo to ""majaczenie" w tle" bardziej pasuje do gorzelni niż do młyna
no nie bardzo, bo to ""majaczenie" w tle" bardziej pasuje do gorzelni niż do młyna
z całym szacunkiem, ale nie mogę się zgodzić na takie szufladkowanie funkcjonalne :)