Zobacz pełną wersję : SB-900 - czy warta - dla mnie?
jackiebum
17-12-2008, 00:44
Witam!
Jak w temacie, czy warto zakupic sb-900. Dodam, ze czytalem o niej na forum (i nie tylko), porownywalem parametry z sb800 i sb600 ale.......
Nigdy wczesniej nie uzywalem lampy zewnetrznej, dopiero zaczynam wkraczac w swiat cyfrowej fotografii ze sprzetem jak w stopce. Moja wiedza na temat lamp i sprzetu jest bardziej teoretyczna anizeli praktyczna, wiec prosze o rade i pomoc.
A wiec czy warto zakupic lampe sb900? Czy jako totalny amator bede mogl ja w stanie wykorzystac? Dodam, ze jej zakup poparty jest potencjalnym upgradem sprzetu, ale to dopiero jak sie dobrze zapoznam z tajnikami fotografowania i stwierdze, ze D40X juz mi nie wystarcza...
Pozdrawiam
masz sos, bierz 900, nie masz sosu bierz 600. To jak pytanie czy brac d3 czy nie :) Sam musisz wiedziec czego chcesz:) chcesz dobrą lampe - kup sb 900
Bierz! Naprawdę warto, będziesz miał sprzęt przyszłościowy...
Nie kupuj wcale! Ty nie wiesz czego chcesz i nie potrafisz podać parametrów wyboru.
jackiebum
17-12-2008, 10:42
Nie kupuj wcale! Ty nie wiesz czego chcesz i nie potrafisz podać parametrów wyboru.
Zgadza sie. Dlatego zadalem pytanie na forum, proszac o porade, a nie sprzedawcy w sklepie, aby wcisnal mi cokolwiek...
Kup sb900 ,kupisz sb600 i za jakiś czas może ci w niej czegoś brakować.Nie widzę sensu kupowania dwa razy. Ja jak przymierzałem się do lampy to brałem pod uwage tylko sb800 i tak zrobiłem, teraz mam sb900 bo 800 uległa wypadkowi. Polecam oba modele. :)
Z tym, że trzeba pamiętać, że SB900 jest kilka razy większa niż D40/x :D Ostatnio nabyłem, wcześniej miałem SB600 i muszę przyznać, że z moim dość dużym aparatem D2hs, cały zestaw wisząc swobodnie na pasku przyjmuje kierunek horyzontalny. Z SB600 tak nie było. Szczerze mówiąc jakoś nie wyobrażam sobie swobodnie trzymać aparat wielkości D40/x z tą lampą.
Bez przesady , podpinam ja do d50 plus tokina 50-135 i nie narzekam.
Bez przesady , podpinam ja do d50 plus tokina 50-135 i nie narzekam.
To fakt, z dużym obiektywem powinno być lepiej.
Nie rozmyślaj zbyt wiele. Jeżeli masz możliwość - mówię o maximum , czyli SB900 - idź do sklepu , weź do ręki i zobacz z czym masz doczynienia . W komplecie jest ładna instrukcja poglądowa , pokazująca (poniekąd) możliwości . Gwarantuję , że będziesz wiedział co zrobić . No chyba , że już miałeś bezpośredni kontakt .
Teraz porada - najlepszy sposób na wypróbowanie :
zamów w sklepie internetowym sieci EURO RTV-AGD , odbierz w wybranym sklepie i masz 10 dni na spokojne poznanie i wypróbowanie . Oczywiście musisz to zrobić delikatnie , aby nie pozostawić śladów używania . Do 10 dni masz prawo dokonać zwrotu , i ze swojego doświadczenia wiem , że nie ma z tym najmniejszego problemu . Miałem ciekawe "przejścia" z Nikkorem 24-70/2.8 . Jeżeli dobrze poszukasz , to opisałem zdarzenie gdzieś na forum . Sam też kupowałem u nich 900 . Bardzo wygodny i bezstresowy sposób.
Polsar74
17-12-2008, 21:04
SB-900 do D40 ? No świetnie to będzie wyglądać...ale za to dobrze działać :-)
moonrage
17-12-2008, 21:43
będziesz miał cięższą lampę niż aparat ;) ale w niczym zupełnie nie przeszkadza
Polsar74
17-12-2008, 22:57
no może poza sytuacją jak będzie chciał odstawić sprzęt na stół a tu...bach - bo mu lampa przeważy ;-)
Najpierw kupi lampę ( zresztą bardzo dobrą ), a później żeby nie było dysproporcji założy na body 70-200VR i się waga wyrówna.
Najpierw kupi lampę ( zresztą bardzo dobrą ), a później żeby nie było dysproporcji założy na body 70-200VR i się waga wyrówna.
A na koncu, 70-200 wylamie bagnet, a lampa wyrwie stopke i zostanie z gola D40 :D
SB-900 do D40 ? No świetnie to będzie wyglądać...ale za to dobrze działać :-)
A na koncu, 70-200 wylamie bagnet, a lampa wyrwie stopke i zostanie z gola D40 :D
Jakie pytanie, taka odpowiedź.
Zawsze staram się ( oczywiście na ile finanse pozwalają ) kupić to co najlepsze, na dzień dzisiejszy nie ma lepszej lampy od SB900.
Zawsze staram się ( oczywiście na ile finanse pozwalają ) kupić to co najlepsze, na dzień dzisiejszy nie ma lepszej lampy od SB900.
To byl zart, nawiazujacy do proporcji wagowych zestawu. Co do tego co piszez niewatpliwie masz calkowita racje, ja tez polecalbym 900.
Ale z Ciebie fatalista (nieźle się ubawiłem , świetny humor !).http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif
To byl zart, nawiazujacy do proporcji wagowych zestawu. Co do tego co piszez niewatpliwie masz calkowita racje, ja tez polecalbym 900.
Wiem, że to był żart.
Chciałem poza żartami ( z mojej strony też ) dać koledze jakąś konstruktywną odpowiedź. Pozdrawiam
jackiebum
18-12-2008, 10:53
Jakie pytanie, taka odpowiedź.
Dziekuje wszystkim za rade i pomoc.
Zdecydowalem sie juz - padlo na sb900, szczegolnie teraz, ze na ebay'u przed swietami jest promocja -15% na wszystkie produkty, wiec bede mial ja w cenie sb800 :mrgreen:
A jezeli nie wykorzystam wszystkich mozliwosci, to znajdzie sie o kupienia na nikonowskim forum :)
Pozdrawiam
Gratuluje wyboru. Ale sprawdź jeszcze Euro Agd tam jest cena 1268 zl. To dobra cena za tą lampę a możesz jeszcze skorzystać z rat 30x0.
Gratuluje wyboru. Ale sprawdź jeszcze Euro Agd tam jest cena 1268 zl. To dobra cena za tą lampę a możesz jeszcze skorzystać z rat 30x0.
Dokladnie kup u nich, a kase daj na oprocentowane konto i splaca raty z tego konta :) Wyjdzie realnie jeszcze mniej.
Ja też kupuję sb 900 w Euro tylko niestety dostarczą dopiero po świętach... Z gripem i Tamronem chyba nie będzie to wyglądać najgorzej :)
czy naprwdę warto płacic prawie raz tyle za 900 jesli ktoś nie miał nigdy do czynienia z lampą błyskową? a jak zrezygnuje bo uzna że to jednak za trudna sztuka ;) ? może najpierw kupic o połowę tańszą sb600? zobaczyc o co biega w tym wszystkim i za rok kupic 900 ? czy ucząc się pracy ze światłem a posiadając tylko sb 600 wprowadzi jakieś złe nawyki? albo brak jakiejś funkcji z 900 uniemozliwi naukę lub ją mocno utrudni?
z innego watku http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=83647&highlight=sb900&page=2 taki cytat:
Do amatorskich zastosowań, o jakich pisze autor wątku, SB 600 w zupełności wystarczy. 800-tka i 900-tka mają bajery, których nawet średnio i mocno zaawansowany fotoamator nie wykorzysta, więc po co za nie dopłacać? Te najpotrzebniejsze rzeczy, których może brakować 600-tce bez problemu da się dokupić luzem na Allegro za niewielkie pieniądze. Mam tu na myśli przede wszystkim mydelniczkę. Jak by komuś był potrzebny koniecznie tryb SU-4, to stopkę z fotocelą też za kilkanaście złotych można kupić. Ludzie, nie róbcie chłopakowi wody z mózgu. Równie dobrze można radzić, żeby brał nie kupować D60 i D90, tylko dozbierać i kupic od razu D300/D700/D3 bo bardziej rozwojowe.
Odpowiadając na pytanie. Nie żałowałem przez chwilę, że kupiłem 600-tkę. Za pieniądze, których nie wydałem na SB800 kupiłem sobie obiektyw 50/1.8, dokładnie tak, jak napisałeś.
Zalezy to wszystko od tego jakie masz podejscie do fotografi i czy masz zamiar się w przyszłosci zajmowac tą dziedziną bardziej lub mniej.
Jezeli lampa ma służyc sporadycznie u cioci na imieninach to nie ma sensu inwestowac w pro sprzęt.