Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Czy EN-EL4a przyspieszą D300?

Orkaniusz
16-12-2008, 22:28
Witam,
ostatnio rozmawiałem ze znajomym fotografem. Usłyszałem pewne zdanie, które chciałbym na forum zweryfikować. Mianowicie, użycie akumulatora EN-EL4a nie tylko zwiększa ilość klatek na sekundę w D300, ale ogólnie przyspiesza pracę aparatu, w tym np. pracę AF. Może ktoś z Was sprawdzał? Czy to może być prawda?

messer
16-12-2008, 22:30
W instrukcji na pewno nie ma takich informacji. Natomiast informacja o tym, ze po podpieciu MB-D10 z EN-EL4a zwieksza sie fps - jest. Zatem wnioskowalbym, ze to jakas plotka...
Na logike - co ogniwo zasilajace ma do pracy autofocusa...?

Orkaniusz
16-12-2008, 22:33
No właśnie na logikę mi to nie pasuje. Ale mojego kolegę fotografa bardzo szanuję, więc... wolę skonsultować :-) Chyba że coś źle zrozumiałem jego wywód...

messer
16-12-2008, 22:45
Dla mnie w ogole tajemnicza jest ta bateria EL4a. Czy poza pojemnoscia i wykorzystaniem w MB-D10 do fps-ów dostajemy jeszcze jakieś bonusy?
Bo jeśli komuś (np. mi) na fps-ach nie zależy, to druga ładowarka, dodatkowy wydatek średnio się kalkulują. Ale być może o czymś nie wiem...
Ja używam w gripie standardowego EN-EL3e i jestem zadowolony.

luxius
17-12-2008, 10:08
mozna kupic delte, bonusy te same, a wydatek trzy razy mniejszy:) swoaj droga tez odnosze takie wrazenie jak wspomniane w pierwszym poscie, ale to moze byc tylkko wrazenie subiektywne:))

life
17-12-2008, 14:39
poza fps-ami jest jeszcze jeden bonus - ilość zdjęć jakie można zrobić na tym aku :)

papajpo
17-12-2008, 14:46
a poleca ktoś jakiś zamiennik EN-EL4a

messer
17-12-2008, 14:55
Czyli co, niebawem pojawia sie takie akumulatorki, ktorych w ogole nie bedzie trzeba doladowywac.
Takie 150 000 klepniec na jednym sie pociagnie i wymieni body na nowe ;-)

krzysztof jot
17-12-2008, 15:11
nie, sama EL4a jako taka nie zwiększa przedkości. Prędkość zwiększa grip - pozwalając uzyskać maximum czyli te 8kl/s. Wystarczy wpakowac w niego 8 Enelopów. Oczywiście zrobi się mniej zdjęc - ale mając dwa komplety AA - nawet na zawodach robiąc kilka tys zdjęć dziennie nie miałem problemów z brakiem pradu - "na jutro" zawsze się w hotelu naładuje- a kosztowo to jednak duuuzo mniej.
Jednak należy też pamiętać - że 8 kl/s to praca w optymalnych "pozostałych" warunkach, czyli: bez lampy, a AF na priorytet migawki.

wilk325
17-12-2008, 15:15
No właśnie na logikę mi to nie pasuje. Ale mojego kolegę fotografa bardzo szanuję, więc... wolę skonsultować :-) Chyba że coś źle zrozumiałem jego wywód...

Jak byś chciał sobie organoleptycznie sprawdzić, jak to jest, to może na jakąś kawę się umówimy i sobie sprawdzisz sam.

Orkaniusz
17-12-2008, 16:23
Jak byś chciał sobie organoleptycznie sprawdzić, jak to jest, to może na jakąś kawę się umówimy i sobie sprawdzisz sam.

Ha, super pomysł, tyle że przed świętami to kiepsko z czasem....

luxius
20-12-2008, 13:34
poza fps-ami jest jeszcze jeden bonus - ilość zdjęć jakie można zrobić na tym aku :)

no jest to dosc wygodne , na delcie robie 4000:) mnie wystarczy