PDA

Zobacz pełną wersję : ostrzeżenie KARTY CF znanej firmy

robin102
16-12-2008, 17:14
Jako, że naprawdę od wielu lat używam kart firmy PRETEC od czau gdy za kartę 128MB płaciło się 200 zl :) zakupiłem sobie takową jak zwykle będąc pewny jakości i szybkiego transferu.
Konkretnie kupiłem PRETEC 8 GB x233 !!! więc miało być szybko :) wkładam do aparatu formatuję, a tu trwało to prawie wieczność w porównaniu do innego PRETECA
karta x 233 zapisuje z prędkością max 7MB/sekundę padaka normalnie bo stary mój PRETEC x133 zapisuje z prędkością około 9,5MB/sekundę. Pobiegłem do sklepu i wymieniłem na jakiegoś noname Transcendek 8GB czy jakoś tak, karta lepiej mechanicznie wykonana , porządnie zapakowana i transfer ma ponad 10MB/sekundę, a pisze na niej tylko x 133 :) i formatuje się w mgnieniu oka
No i ległem mego ulubionego Preteca co w kosmos latał z astronautami podrabiają czy jakiś wtaroj sort do Polanda trafia. Ten felerny PRETEC jest w takim opakowaniu jak każdy na allegro więc uważajcie przy zakupach.
Za wskazanie gdzie kupić oryginalny, prawdziwy PRETEC wdzięczny będę.

ekonet
16-12-2008, 17:29
A na Tanich Pamięciach próbowałeś? Mam 2 szt stamtąd i jakoś pomykają.

robin102
16-12-2008, 17:36
Nie bardzo kumam :) co znaczy stamtąd :) znaczy sie od PRETECA tanie pamięci co to ? :) Transcendek to chyba to bo tańszych nie znam. Mam CF Kingstona , mam CF SANDISKA, mam CF PQI, mam CF Fuji, więc trochę tych kart przemieliłem, ale takiej zmuły jak w tym niby szybkim Pretecu to jeszcze nie widziałem, a dwie inne karty od PRETECa od paru lat posiadam.

malibu
16-12-2008, 17:38
robin102 w każdej szanującej się firmie powinni zatrudnić Cię na kontroli jakości ;)

ekonet
16-12-2008, 17:50
Nie bardzo kumam :) co znaczy stamtąd :) znaczy sie od PRETECA tanie pamięci co to?
www.taniepamieci.pl

robin102
16-12-2008, 18:23
robin102 w każdej szanującej się firmie powinni zatrudnić Cię na kontroli jakości ;)
Takoż przez prawie 20 lat było tylko firmy się zmieniały. o szanujących sie do byle jakich.

deep
16-12-2008, 21:25
Pretec jest podrabiany, sam kiedyś myślałem aby sobie kupić 8GB i po głębszej analizie netu wyszło mi że większość tych kart na naszym rynku (właśnie tych tanich x233) to podróby. Kupiłem oryginalnego sandiska EIII 8GB i mam św. spokój

robin102
17-12-2008, 00:43
www.taniepamieci.pl (http://www.taniepamieci.pl)
A dzięki dzięki po drugim piwie się jorgnąłem :)
rzeczywiście maja tanie ceny, w przyszłości tam kupię PRETECA bo uwielbiam te karty ,za to ze w czasie czuwania pobierają do 10 razy mniej prądu niż każda inna karta (mierzyłem to sam :) ) , nawet SANDISK żre prąd jak smok.. To podobno patent jaki wypracowali sobie gdy ich banki danych w kosmos latały, a tam o zapasy prądu nie łatwo.

Slon
17-12-2008, 01:13
u mnie ten Pretec 8GB smiga az milo :-D
4 gigowa karta to samo, wszystko bardzo ladnie, nie narzekam