Zobacz pełną wersję : D90 body + wielka niewiadoma
Witam,
No i stało się mój pierwszy post, stanelem przed wyborem obiektywu do aparatu D90 i im wiecej czytam
forum to tym mniej wiem...
Jestem fotografem amatorem. Robię głównie krajobrazy (wakacje, zabytki, postacie na tle krajobrazow) oraz portrety, zdjecia w domu (dziecko, imprezy rodzinne).
Szklo którego szukam oczekuje żeby się sprawdzało w/w sytuacjach. Nie przeszkadza mi brak macro. Do wydania na obiektyw mam około 1500zl.
Co mi polecacie/czy mój pomysł z zamiana kita na inne szklo według według Was się sprawdzi.
Na Twoim miejscu wzialbym Nikkora 18-70, i do tego 50tke 1.8. Jak dobrze poszukasz, to w tych 1500 zl powinienes sie zmiescic.
N18-70 rozumiem że nie mam VR i slabe swiatlo 3,5-4,5 to rozumiem bardziej do krajobrazow
50/1,8D mam załatwione wnętrza i portrety o ile dobrze rozumiem.
A co z takimi obiektywami jak
- Sigma 17-70 (lepsze swiatlo, problemy z niektorymi modelami, moze da sie gdzies to w Warszawie sprawdzic przed kupnem)
- Sigma 18-50 ( stale swiatlo 2,8, gorsze opinie od 17-70)
- Sigma 24-70 ( stale swiatlo 2,8, trace troche szerokiego konta)
- Tamron 17-50 ( stale swiatlo 2,8)
N18-70 rozumiem że nie mam VR i slabe swiatlo 3,5-4,5 to rozumiem bardziej do krajobrazow
50/1,8D mam załatwione wnętrza i portrety o ile dobrze rozumiem.
- Sigma 17-70 (lepsze swiatlo, problemy z niektorymi modelami, moze da sie gdzies to w Warszawie sprawdzic przed kupnem)
- Tamron 17-50 ( stale swiatlo 2,8)
ja bym był za tamronem - ale odrazu mowie - nie mam i nie miałem ... ale bardzo chce mieć -głownie dlatego polecam, bo wydaje mi sie ze jest to dobre szkło (i tu orazu mowie maniakom sprzetowym ze doskonale wiem iz nikkor jest bardziej cacy niz tamron, sek w tym ze cena nie jest juz cacy... przynajmniej dla mnie, zreeszta uzywam aparatu tylko okazyjnie i hobbistycznie- wiec sprzet nie zarabia na siebie)
a co do N50 - to ekstra szkiełko, do wnetrza sie srednio nadaje (chyba ze mieszkasz w hangarze). za 1500zl mozesz wyjac S30 1.4 - bardzo tu chwala - tylko przy tym zakupie przygotuj sie na prawdziwa krucjate po okolicznych sklepach
N18-70 rozumiem że nie mam VR i slabe swiatlo 3,5-4,5To jest slabe swiatlo? Jak na zooma budzetowego, to chyba najlepsze szklo. Trzeba bylo napisac, ze chcesz cos jasnego ze stalym swiatlem. :) Tyle, ze Tamron -- to za to, ze dostaniesz nieco wiecej swiatla, bedziesz musial zaplacic wiecej kasy, a i krotsza ogniskowa za to. Poza tym -- do celow, ktore opisales, nie jest Ci potrzebny obiektyw ze stalym swiatlem.
to rozumiem bardziej do krajobrazowDo wszystkiego, o czym wspomniales na poczatku.
50/1,8D mam załatwione wnętrza i portrety o ile dobrze rozumiem.Raczej portrety.
O zoomach Sigmy zapomnij -- szajs.
Na Twoim miejscu wzialbym Nikkora 18-70, i do tego 50tke 1.8. Jak dobrze poszukasz, to w tych 1500 zl powinienes sie zmiescic.
Też jestem za tymi obiektywami. Sam posiadam właśnie 18-70 i 50 1.8 i jestem zadowolony. Polecam!
P.S. W 1500 zł bez problemu się zmieścisz. Około 1250 zapłacisz w Fotozakupy.pl Tak więc zostanie Ci jeszcze około 250 zł na różne dodatki, np. filtry itp
Pozdrawiam
Czyli, rozumiem że w porównaniu z N18-70
- Tamron 17-50 daje mi lepsze swiatlo ale trace na ogniskowych, czy dla amatora stale swiatlo 2,8 da mi duza roznice od swiatla w N18-70 3,5-4,5
- Sigma 17-70 rozne opinie ale lepsze swiatlo od N18-70, czy bede to potrafil wykorzystac, pozatym narazam sie na problemy z obiektywami Sigmy
Czy kosztem rezygnacji z portretow i kupnem N16-85 3,5-5,6 cos zyskam o ile lepszy jest N16-85 od N18-70 oprocz VR
czy dla amatora stale swiatlo 2,8 da mi duza roznice od swiatla w N18-70 3,5-4,5
Dla amatora, czy dla Ciebie, kto będzie robił te zdjęcia ? Myślę, że jeżeli masz takie rozterki, to nie. Kup cokolwiek i rób zdjęcia, zdobywaj doświadczenie, kiedy docenisz światło, będziesz wiedział, jaki obiektyw jest Ci potrzebny.
czy bede to potrafil wykorzystac, pozatym narazam sie na problemy z obiektywami Sigmy Obawiam się, że nie, Nikkor da Ci bezproblemową pracę z body.
Czy kosztem rezygnacji z portretow i kupnem N16-85 3,5-5,6 cos zyskam o ile lepszy jest N16-85 od N18-70 oprocz VR Jednym i drugim obiektywem można zrobić zapierające dech w piersi zdjęcia. 16-85VR jest po prostu bardziej wszechstronny (za to droższy).
Koledzy dobrze Ci radzą. 18-70 + 50/1.8 to na początek bardzo fajny zestaw.
Ja doradzał bym jednak zostawić 18-105 VR, bo zakładam, że taki masz. Obiektyw jest bardzo dobry (nie gorszy optycznie od 18-70, nawet ostrzejszy), trochę gorzej wykonany. Nie musisz nic teraz zmieniać. Rób zdjęcia, ucz się. Kiedy będziesz potrzebował czegoś więcej nie będziesz miał tylu pytań.
No własnie jescze nic nie mam i stoje przed wyborem, z tego co widze na poczatek dla osoby ktora dopiero zaczyna swoja przygode z fotografia mam dwa a nawet trzy wyjscia
- N18-70 + N50/1,8
- 18-105VR + N50/1,8 tutaj mam wieksza ogniskowa, i z tego co pisze piotr_w obiektyw nie gorszy od N18-70, choc pewnie musi byc gorszy bo mam wiekszy zakres ogniskowych
- N16-85 tu pozbawiam siebie N50/1,8 ktora widze ze mozna robic naprawde wspaniale zdjecia portretowe
I teraz zastanawiam się ktore najlepiej pasuja do opisanych przezemnie zalozen w pierwszym poscie
choc pewnie musi byc gorszy bo mam wiekszy zakres ogniskowych
Wniosek teoretycznie słuszny, ale nie do końca. 18-70 zapoczątkowało serię bardzo udanych, tanich obiektywów DX. Miałem to szkło bardzo długo i zrobiłem nim wiele zdjęć. Miałem też 18-105 VR i uwierz mi zasadnicza różnica, to trochę lepsze wykonanie 18-70 (metalowy bagnet, skala odległości), które też nie należy do idealnych. Jakość optyczna 18-105, biorąc pod uwagę cenę jest wyśmienita, uważam, że zauważalnie lepsza niż 18-70.
pierwsze albo trzecie wyjście. Ja bym brał 18-70 + 50 no ale to zależy od osobistych priorytetów kupującego... co do 18-105 słabszy optycznie od tych dwóch zmiennoogniskowych ( opieram sie na testach i postach na naszym forum ale chyba warto zaufać )
Dziekuje wszystkim za rady, po dalszym czytaniu forum mam juz troche wiecej w glowie.
Zastanawia mnie czemu S17-70 jest tak slabo ceniona skoro duzo osob ma S50-150 i sobie ja chwali wiec sigma jako sigma chyba nie jest az tak zla firma.
No i teraz mam najwiekszy dylemat co wybrac, za radami kolegow ograniczylem sie do tych zestawow (skoro sigmy odpadaja)
1) N18-70 + N50/1,8 (cena 1253zl)
2) N18-105 + N50/1,8 (cena 1333zl)
Biorąc pod uwage fakt ze zamierzam w przyszlosci dokupic jakis lepszy obiektyw, oraz to ze jestem amatorem ktory przesiadl sie z klasycznej malpki. A także robię głównie krajobrazy (wakacje, zabytki, postacie na tle krajobrazow) oraz portrety, zdjecia w domu (dziecko, imprezy rodzinne).
Ktory zestaw lepiej sie dla mnie sprawdzi i pozwoli wiecej sie nauczyc?
Kup używany 18-70 i 50/1.8, wydasz na komplet maksymalnie 900 zł, pozostałe 6 stówek możesz wydać na coś innego.. :)
irek6311
16-12-2008, 21:56
1 zestaw na początek pt240 (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=24404) ,
jak po roku okrzepniesz w fotografii zmienisz na coś innego lub N17-55 f/2,8 ,
przesiadka z kompakta dezorientuje więc umiarkowanie bym inwestował w optykę na początku ,
z czasem sam dojdziesz jaki zakres ogniskowych najbardziej wykorzystujesz .
Pozdrawiam Ireneusz
- 18-105VR + N50/1,8 tutaj mam wieksza ogniskowa, i z tego co pisze piotr_w obiektyw nie gorszy od N18-70, choc pewnie musi byc gorszy bo mam wiekszy zakres ogniskowych
- N16-85 tu pozbawiam siebie N50/1,8 ktora widze ze mozna robic naprawde wspaniale zdjecia portretowe
Najpierw marudziles, ze 3.4-4.5 jest ciemne, a teraz chcesz przebierac wsrod jeszcze ciemniejszych szkiel? ;) Bierz 18-70. Jak bedziesz mial ochote na tele, albo w ogole cos lepszego, to sobie z czasem zmienisz. Najpierw jednak musisz sie o tym sam przekonac i do takich decyzji "dorosnac". 18-70 jest bardzo dobrym wyborem na poczatek. Mimo, ze nie potrzebujesz bardzo jasnego obiektywu, to jednak nie ma co myslec o jeszcze ciemniejszych.
Marudzic, marudzilem bo sie czlowiek nie zna :). Jestem zdecydowany na zestaw 1, tylko zastanawiam sie czy kupic sprzet nowy czy uzywany.
Obawiam sie ze nie majac doswiadczenia i kupujac uzywany obiektyw jezeli bedzie posiadal wady nie bede w stanie ich wylapac
Obawiam sie ze nie majac doswiadczenia i kupujac uzywany obiektyw jezeli bedzie posiadal wady nie bede w stanie ich wylapac
Czyli będziesz szczęśliwy! :D
zastanawiam sie czy kupic sprzet nowy czy uzywany.Lepiej nowy. Roznica w cenie nie jest warta niespodzianek, typu wieksze niz standardowo luzy, piasek w srodku (obiektyw nie jest uszczelniany), itd.
radze nowy lub z drugiej reki tylko ze nieuzywany (tak jak to bylo z moim N18-70 :) ) bo nie oszukujmy sie nie ma on pancernej budowy. pozdrawiam
No i zdecydowałem sie na taki zestaw jescze raz dzieki za rady
D90 + N18-70 + 50/1,8 i udalo mi sie upolowac Tamrona 55-200 za 129zl :).
Teraz pozostaje duzo pracy i nauki.