PDA

Zobacz pełną wersję : jak to zrobic? obróbka PS'a

skarab
16-12-2008, 14:50
witam,
mam mały problem, otóż koleżanka poprosiła mnie o pomoc w obróbce kilku fotek, dopiero raczkuje w tym temacie ale jakoś z portretami nigdy problemów nie miałem. Niestety dostałem około 25 fotek i mam z nimi zrobić nastepującą rzecz:
Ma powstac fotka do wydruku w formacie A2, gdzie na środku będzie twarz jednej osoby a do okoła pozostali, tło nie robi większej różnicy, wydaje mi się, że obróbka BW i czarne tło w stylu lowkey było by najprostrze jednak nie bardzo wiem jak się zabrac do stworzenia takiego formatu i następnie wklejania tam tych twarzy... może ktoś podpowie? da małą instrukcję? a może macie ogólie jakis pomysł jak to szybko zrobic bo dostałem na to czas do rana bo jutro koleżanka odchodzi z pracy i taki sobie wymyśliły pomysł;/

bahuone
16-12-2008, 15:18
obróbka to po pierwsze:D nie jestem jakims pionierem w PS ale dla mnie to żmudna i b. ciezka robota do tego czasochlonna i raczej do rana sie nie wyrobisz, a co do formatu to raczej zalezy od rozdzielczosci fotek jakie dostales moze byc tak ze A4 bedzie za duzo. wydaje mi sie nawet ze Scott Kelby mialby problem ze zrobieniem czegos takiego wa takim czasie. moim zdaniem niewykonalne

ArtX
16-12-2008, 16:24
..wydaje mi sie nawet ze Scott Kelby mialby problem ze zrobieniem czegos takiego wa takim czasie. moim zdaniem niewykonalne

dramatyzujesz ;)

tak czy owak jezeli Autor postu oczekuje w kilku zdaniach rzeczowej odpowiedzi, szczegolnie jezeli - jak sam przyznaje - raczkuje w tym temacie, to moze to byc nieco naiwne z jego strony : )
pozdr. Art.

skarab
16-12-2008, 17:07
a więc tak: zdjęcia już wszystkie obrobiłem, (zaznaczyłem, że obrabiać portrety potrafię ;) ) zmieniłem koncepcję zupełnie chciałbym stworzyć, rzecz następującą, efekt porozrzucanych zdjęć, ale od 20 minut kombinuje jak to zrobić i mi nie idzie... pomożecie? :d

andrzej_laskowski
16-12-2008, 17:51
Ja swoje "porozrzucałem" tak:

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

Nie do końca, zdaje się, o to Ci chodzi, ale taki "efekt" to jakieś 30 min dla wprawnej osoby.
Najpierw robiłem "polaroidy" i nibyodbitki, a potem "na oko" rozrzucałem je dodając efekt cienia ze standardowych akcji PS.
Jak masz pojęcie to mogę pomóc, ale na rozpis "łopatologiczny" to za duzo pisaniny.

skarab
16-12-2008, 17:58
łopatologcznie nie bedzie potrzeby :) doszedlem jak sie rozrzuca i obraca :D dzieki wielkie za pomoc, a jak otrzymales taki efekt fotek? co to sa nibyodbitki? dzieki :D

mizerek
16-12-2008, 20:11
proponuje jednak nie tworzyć pseudo rombów z prostokątów bo kiepsko to wygląda, a jak chcesz otrzymać efekt wygiętego zdjęcia to przyciemnij środek fotki na całej szerokości i lekko rogi. Otrzymasz wtedy zamierzony efekt.

andrzej_laskowski
16-12-2008, 21:04
proponuje jednak nie tworzyć pseudo rombów z prostokątów bo kiepsko to wygląda, a ....

Ooo.. i pomysleć że bylem kiedyś dumny z tej sklejanki. ;)

skarab
16-12-2008, 21:26
mi tam sie podoba :)

venice
16-12-2008, 21:46
Najlepiej wrzucic to do InDesigna. Porozrzucac jak komu się podoba. Dodać cienie tam gdzie mają być etc i inne ornamentowe gadżety. Jeżeli to ma być drukowane w A2 to pewnie będzie to drukarnia (chociaż oczywiście niekoniecznie) i wtedy zdjęcia z RGB do CMYK-a.

pozdrawiam