Zobacz pełną wersję : Nikon D80 - Dziwna sprawa ze śrubką!
ZychFryd
16-12-2008, 10:32
Witam ! Mam pytanie, dla niektorych pewnie glupie ale po to jest forum :D Ostatnio sprzatalem w swoim plecaku fotograficznym i znalazlem taka malutenka srubke http://img67.imageshack.us/my.php?image=srubaol5.jpgZdziwilem sie troche bo pierwszy raz na oczy zobaczylem taka srube, a w tych przegrodach plecaka nosze raczej tylko aparat, obiektywy. No i moje pytanie jest nastepujace czy wiecie moze czy w nikonie D80 albo analogu F75 sa uzyte gdzies takie wlasnie sruby i czy ta mogla wypasc z aparatu? Jesli ktos wie to bede bardzo wdzieczny, bo kurde niby aparat chodzi normalnie ogladnalem go z zewnatrz i nic nie brakuje a sruby sa ale inne normalne krzyzaki a ta jest jakas taka dziwna. Za każde odpowiedzi wielkie dzięki !
popatrz bardzo uwaznie na bagnety obiektywow, ktore nosisz w torbie:).
cardoptic
16-12-2008, 10:43
Witaj. Obejrzyj mocowania obiektywow/adapterow, tam sa takie srubki. Pozdrawiam.
a nie będzie to przypadkiem napęd AF śrubokrętowy z jednego z obiektywów?
Tak to napęd obiektywu. Popatrz mocowania obiektywów.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img132.imageshack.us/img132/2757/srubafm6.jpg)
A ja powiem przewrotnie, że raczej nie jest to napęd obiektywu :D
ZychFryd
16-12-2008, 13:57
Dzieki chlopaki za pomoc ! Niestety nie jest to naped obiektywu. Tam mam wszystko ok i te sruby od napedy sa srebrne i wieksze w moich szkłach. Ta ktora znalazlem jest mniejsza i czarna. No chyba że to jeszcze od innego obiektyu ktorego nie mam obecnie przy sobie ale watpie.
puchbeary
16-12-2008, 15:50
Niestety nie jest to naped obiektywu.
Ty się chłopie ciesz że to nie jest napęd obiektywu a nie pisz "niestety" :lol:
Skoro nigdzie Ci śrubki nie brakuje i wszystko działa jak powinno to problem z głowy.
ZychFryd
16-12-2008, 20:58
Wiadome ze ciesze sie ze to nie naped obiektywu :D, troche zle to okreslilem. A co do tego czy wszystko chodzi to chodzi ale interesuje mnie skad taka dziwna sruba przeciez aparat z plecakiem nie splodzili sobie srubki !
"A ja powiem przewrotnie, że raczej nie jest to napęd obiektywu"
Tez mam takie wrazenie. Jednoczenie, sadzac po jakosci wykonania, nie jest to srubka z body.
A płytki statywowej, czy jakiegoś bracketa nie masz? Może to od tego, choć po fotach trudno określić rozmiar tego szpeju.
ZychFryd
18-12-2008, 16:24
Rozmiar tego szpeju to 6 mm !
"A płytki statywowej, czy jakiegoś bracketa nie masz?"
Wlasnie, moze to byl ten dodatkowy kolek w plytce (oprocz gwintu mocowania) ?
ZychFryd
21-12-2008, 00:26
Nie Nie ! Tam wszystko jest OK, dlatego caly czas mam banie ze to z aparatu, albo ze szkła, no bo z gripu raczej niezbyt bo odkrecilem go i ogladnalem calego i nie bylo tam takiego malego gówienka ! A serwisantem nikona nie jestem wiec dlatego pytam Was, może ktoś mial z takim czyms do czynienia ! Pozdrowienia !
ZychFryd
22-12-2008, 16:58
OK Sprawa rozwiązana. Napisałem wiadomosc do serwisu nikona i wyslalem im to zdjecie. Napisali mi ze w Body jak i w szkłach nikona nie ma takich śrub, a sa tylko krzyzakowe ! Można zamknąć, a Wam dziękuje za pomoc !
Piasty rowerowej nie nosiłeś w tym plecaku? ;) Takimi śrubkami mocowany jest adapter tarczy hamulcowej w nieprodukowanych już piastach Sram Mars 9.000 :)
..to jest śrubka do regulacji raczej niż do mocowania, nie posiada kołnierza. Cała powinna wejść w otwór co "powinno" gwarantować, że nie zostanie przypadkowo przekręcona..
okoterroru
20-01-2009, 19:47
A może ktoś podrzucił ci tą śrubkę, żebyś nie mógł spać przez następne 20 lat?
tomekudla
20-01-2009, 22:36
A może ktoś podrzucił ci tą śrubkę, żebyś nie mógł spać przez następne 20 lat?
No to żeś odkopał temat:D
SlaWasII
21-01-2009, 06:31
Jedyne co mi przychodzi do głowy po analizie jakości wykonania, to musi być jakaś podróba śrubki od ZIPPO albo innej taniej zapalniczki. Śrubka do mocowania kamienia tak mniej więcej wygląda. W ten fragment bez gwintu wchodzi sprężynka...
W torbie z aparatem nie noś fajek, bo ci się tytoń do sprzętu nasypie... ;)