Zobacz pełną wersję : NX2 - reinstalacja wersji 60-cio dniowej
Witam!
Przymierzam sie do instalacji 60-cio dniowej wersji NX2, ale za ok miesiac
a moze 2 tygodnie bede zmienial caly system operacyjny na komputerze.
Pytanie: Czy po zmianie systemu bede mogl ponownie zainstalowac NX2
aby wykorzystac pozostala czesc probnego okresu ?
Z gory dziekuje za oswiecenie,
Pozdr
McE
Jak się da zainstalować ponownie to chyba tak :)
Po reinstalacji całego systemu ponownie będzie 60 dni do testów
Też mi się tak wydaje!
Dzieki za info!
To nawet dobrze sie sklada, bo nie musze sie spieszyc ze zmiana systemu,
a im pozniej to zrobie to tym lepiej - pod warunkiem, ze mnie Vista po raz
kolejny nie wyprowadzi z rownowagi :-P.
Pozdro
McE
downunder
18-12-2008, 00:03
I tak co 60 dni jak byś się uparł. ;) :mrgreen:
Nie dokonca sie zgodze.
Otatnio robilem pelna reinstalke z formatowaniem dysku systemowego i po zainstalowaniu triala nx2 sciagnietego ze strony nikona, program przywital mnie komunikatem ze moj trial juz sie skonczyl, wiec albo zapisal sobie cos na innym dysku (formatowalem tylko systemowy) albo pamieta cos u siebie na serwerze (komputer caly czas w sieci)
Czy inni tez mieli takie niespodzianki??
Potwierdzam.
Zapisują jakieś dane na swoim serwerze.
Tez moge potwierdzic. NX2 przy kazdym uruchomieniu "dzwoni do domu" :)
krzysztof jot
24-12-2008, 03:10
niestety nie - juz od czasów NC 4.x soft nikonowski zapisuje gdzieś "daleko" dane - nawet po formacie dysku nie da rady... a ostatnio poprawiono tez "wyszukiwanie" dublujących sie kodów - "lewe" działaja tylko do czasu połączenia z netem.
Władca Pixeli
24-12-2008, 05:29
niestety nie - juz od czasów NC 4.x soft nikonowski zapisuje gdzieś "daleko" dane - nawet po formacie dysku nie da rady... a ostatnio poprawiono tez "wyszukiwanie" dublujących sie kodów - "lewe" działaja tylko do czasu połączenia z netem.
Jest mało prawdopodobne zapisywanie informacji na dysku, tak aby nie dało się sformatować tych danych. Bardzo łatwo to sprawdzić. Wystarczy zainstalować system na innym nowym dysku i zrobić ponowną instalację.
Na 90% program wysyła numer karty networkowej z komputera (MAC address) i przy ponownej instalacji sprawdza, czy na tej samej karcie program był już instalowany.
david555
24-12-2008, 12:24
Oczywiście, "kiks" tkwi w rejestrze, a nie w żadnym tajemniczym "cosiu", ale proponowałbym sie nad tym nie zastanawiać.
Wszak to nie hackerskie forum. ;)
Pozdrawiam świątecznie.
Na 90% program wysyła numer karty networkowej z komputera (MAC address)
Na 90% nie. Zmieniłem tylko procesor i przeinstalowałem cały system - bez problemu trial działa od nowa.
Czy komus udalo sie zainstalowac drugi raz trial (i uruchomic rzecz jasna)?
jarek_wt
01-01-2009, 01:30
Nie dokonca sie zgodze.
Otatnio robilem pelna reinstalke z formatowaniem dysku systemowego i po zainstalowaniu triala nx2 sciagnietego ze strony nikona, program przywital mnie komunikatem ze moj trial juz sie skonczyl, wiec albo zapisal sobie cos na innym dysku (formatowalem tylko systemowy) albo pamieta cos u siebie na serwerze (komputer caly czas w sieci)
Czy inni tez mieli takie niespodzianki??
Ja nie potwierdzam. Niedawno reinstalowałem system i ponownie miałem 60 dni. A tak wogóle to najlepiej kupić, znajomek ściągnął seriale do NX'a z torrenta, i okres testowania zmalał do 0 dni :))))))
jarek_wt
01-01-2009, 01:34
Na 90% program wysyła numer karty networkowej z komputera (MAC address) i przy ponownej instalacji sprawdza, czy na tej samej karcie program był już instalowany.
Bez sensu, po pierwsze np. notebooki mają coraz częściej 2 karty sieciowe konwencjonalną i bezprzewowodową.
Po drugie MAC adress (nie wspominając o IP) karty można zmienić, i wtedy cała kontrala bierze w łeb.
krzysztof jot
02-01-2009, 13:09
Ja nie potwierdzam. Niedawno reinstalowałem system i ponownie miałem 60 dni. A tak wogóle to najlepiej kupić, znajomek ściągnął seriale do NX'a z torrenta, i okres testowania zmalał do 0 dni :))))))
Czy komus udalo sie zainstalowac drugi raz trial (i uruchomic rzecz jasna)?
Panowie - pomyliliście chyba fora. Mam nadzieję, że moderator to uspokoi. Nie dyskutujemy tu jak eksploatować bez końca triala - a powiedziałbym wam jak - bo można :) - sprawdziłem. Ale ja nie popieram takich działań.
Mam oryginał, a nawet dwa, wcześniej miałem NC -też kupowany - taki juz jestem dziwny troche, a jak chcecie działac inaczej - to wasza sprawa, ale sie troche poduczcie - bo da rade.
jarek_wt
28-01-2009, 23:04
Krzysztof jot - jeżeli usiłujesz sugerować że jestem złodziejem, to wypraszam to sobie !!!!
Spójrz na siebie : "leglista" co się bawi w crak'owanie softu, ciekawe połączenie ....., dające sporo do myślenia