Zobacz pełną wersję : D40 proszę o wytłumaczenie wykresu ekspozycji w wizjerze.
Obszukałem się sumiennie, instrukcję przeczytałem całą, ale czegoś nie rozumiem nadal, mianowicie, mam D40 z kitem 18 - 55.
Program P z wyłączoną lampą wszystko ok, czasy i przysłona zmienia się wraz ze zmianą obiektu, pokrętło powoduje zmianę przysłony i migawki aby utrzymać parametry oświetlenia, ale gdy tylko włączę lampę (auto, TTL) wbudowną w aparat to migawka w większości miejsc w pomieszczeniu utrzymuje wartość 1/60, zmienia się w mocno jasnych a przysłoma "stoi nieruchomo" na minimalnych wartościach, migawka i przysłona nie reagują na pokrętło tak jak bez lampy to miało miejsce. Dodatkowo w wielu miejscach wyświetla się w wizjerze wykres niedoświetlenia zdjęcia w kierunku
(-) i nijak nie da się tego zmienić a zdjęcie wychodzi jasne i nieprześwietlone.
Może mi ktoś wytłumaczyć te zależności i skłonność aparatu do wartości migawki 1/60. Automtyczną kontrolę ISO i migawki do jakiejś wartości mam wyłączoną.
Chyba lepiej tego o co mi chodzi wytłumaczyć nie potrafię, proszę o wyrozumiałość.
Ps. Szczególnie proszę o wytłumacznie tego wykresu. Zrobiłem doswiadczenie (z lampą wbudowaną, tryb TTL) i gdy aparat pokazał wykres w kierunku (-) "wyrównałem go kompresją ekspozycji w kierunku (-) tak, że finlanie wykres w wyświetlaczu wskazywał 0, ale po wykonaniu zdjęcie było niedoświetone, co kompletnie wybiło mnie z tropu. Oczywiście gdy dodam ekspozycji (+), zdjęcie natychmiast staje się prześwietlone i zdecydowanie nienaturalnie jane. Sądziłem, że wyrównanie ekspozycji tak aby wykres sam z siebie pokazywał jak najbliżej 0 luz zniknął zaowocuje naturalnie dświetlonym zdjęciem, a nic z tego mi się nie zgadza.
Jak masz ustawione w menu najdluzszy czas migawki 1/60 (domyslnie) to co sie dziwisz? Mozesz sobie przestawic na 1/30 s, 1/15 s, itd. To jest najdluzszy czas z jakim bedzie uzywana lampa blyskowa (dotyczy trybow P i A) dlatego jak masz bardzo ciemno nie ustawi Ci dluzszego czasu tylko lampa bedzie blyskac z odpowiednia moca.
blackside
15-12-2008, 20:51
Automtyczną kontrolę ISO i migawki do jakiejś wartości mam wyłączoną.
To masz auto iso czy nie ?
Z tego co ja widze to w tym trybie pokazuje Ci <z lampą> jak wygląda ekspzycja bez lampy. Gdy np nakierujesz bez lampy na obiekt w którym aparat ustawi 1/60 i 4,5f Ty podniesiesz lampę to wskaźnik będziesz miał na zero. Gdy automat bez lampy pokaże 1/30 i 4,5 f to po podniesieniu lampy wyskoczy Ci na <->.
Myślę, że kilka poniższych uwag powinno wyjaśnić Twoje wątpliwości:
1. w przypadku focenia z lampą przy stosunkowo niewielkim udziale światła zastanego ustawiony czas nie ma praktycznie żadnego wpływu na ekspozycję (pomijając tryb FP, gdzie dochodzi do znaczącego obniżenia efektywnej mocy lampy, ale w D40 tego nie ma). Błysk lampy jest i tak wielokrotnie krótszy (niż ustawiony czas otwarcia migawki).
Wniosek: czasem się nie przejmuj, ma to sens tylko wówczas kiedy chcesz wyeksponować tło i wykorzystać światło zastane. Z drugiej strony - jeśli chcesz np. zamrozić ruch, a masz stosunkowo dużo światła zastanego - ustawiasz sobie tryb S albo M i skracasz czas, ale Twoim limitem jest najkrótszy czas sychro, który dla D40 wynosi 1/500 s.
z kolei 1/60 to po prostu standardowy (choć nie najkrótszy możliwy) czas synchronizacji migawki z lampką.
I najważniejsze - w trybie P automatyka aparatu nie musi zmieniać ani czasu, ani przysłony (w pewnym zakresie rzecz jasna) bo może operować mocą lampy. Emitowane są przedbłyski pomiarowe, aparat mierzy światło, które po odbiciu od przedmiotów w kadrze trafia do obiektywu i na tej podstawie tak dobiera siłę błysku aby uzyskać poprawne naświetlenie).
Jeśli chcesz mieć wpływ na wielkość przysłony (np. w celu świadomej manipulacji głębią ostrości) - pracuj w trybie A, a efekt będzie w zasadzie identyczny jak w przypadku P.
2. Teraz o drabince - w przypadku używania lampy największy sens ma ona przy pracy w trybie M i założeniu, że chcemy wykorzystać światło zastane a tylko dodatkowo dopalić lampą aby wypełnić cienie, skontrować swiatło z tyłu czy uzyskać inne efekty.
W takim przypadku ustawiasz sobie odpowiednio czas i wartość przysłony tak aby uzyskać poprawną ekspozycję, lampkę korygujesz w dół o ok. 1-2 EV i cykasz tak, jakby lampy nie było :)
Podobny efekt możesz uzyskać korzystając z zewn. lampy i trybu TTL-BL (ale to już inna para kaloszy).
mam nadzieję, że to co napisałem wyżej ma jakiś sens :)
pozdrawiam
Przepraszam że podepnę się do tego wątku ale sprawa jest związana z tematem:
Czy w D40 jest możliwość w jakimkolwiek trybie takie ustawienie aparatu żeby drabinka pokazywała ekspozycję biorąc poprawkę na użycie lampy. W trybie M niezależnie czy z włączoną lampą czy bez niej drabinka pokazuje tą samą wartość ekspozycji. Chyba że czegoś nie wiem. Liczę na odpowiedź.
Przepraszam że podepnę się do tego wątku ale sprawa jest związana z tematem:
Czy w D40 jest możliwość w jakimkolwiek trybie takie ustawienie aparatu żeby drabinka pokazywała ekspozycję biorąc poprawkę na użycie lampy. W trybie M niezależnie czy z włączoną lampą czy bez niej drabinka pokazuje tą samą wartość ekspozycji. Chyba że czegoś nie wiem. Liczę na odpowiedź.
Przeczytaj uważnie to co napisałem powyżej i sam sobie odpowiesz - czy istnieje, choćby teoretycznie, taka możliwość :)
asterixII
15-12-2008, 23:13
tomiks wartość jest ta sama ponieważ masz ustawiony Manual. ustaw jakiś inny program i wtedy będzie się zmieniać
tomiks wartość jest ta sama ponieważ masz ustawiony Manual. ustaw jakiś inny program i wtedy będzie się zmieniać
Taaa.. chyba, że zapodasz jakiś alternatywny firmware typu Wróżka.2.01 i aparat będzie w stanie przewidzieć jaki wpływ na końcową ekspozycję będzie miało użycie lampy :)
puchbeary
16-12-2008, 15:55
Bzdura. Paweł już o tym dość dokładnie napisał. Nie ma możliwości aby drabinka uwzględniała błysk lampy ponieważ światłomierz a tym własne jest ta drabinka mierzy światło zastane a nie błyskowe czy mieszankę obu.
a gdzie w D40 ustawic inny czas z lampa niz 1/60 ? Bo wspolpracuje nawet z 1/500 lampa a szukajac nic takiego nie znalazlem tylko ze mozna zmieniac wartosc blysku
puchbeary
16-12-2008, 17:58
W menu - nie wiem w jakiej pozycji bo nigdy nie robiłem zdjęć d40. Powinno być coś ala "Migawka dla błysku" albo w tą mańkę. Tylko nie myl pojęć. Ustawić możesz dłuższe czasy niż 1/60 (1/30, 1/15...) co spowoduje że będziesz mógł złapać więcej światła zastanego ale kosztem rozmycia zdjęć dynamicznych - do 1/500 synchronizuje się lampa z krótkimi czasami ale tych czasów nie wybierasz przez menu tylko kółkiem w Manualu lub Priorytecie Migawki.
nic takiego nie znalazlem . pojec nie myle tylko myslalem ze moge ustawic np. 1/80 . Po wielu probach stwierdzilem ze ten czas jest najlepszy dla kita . No ale zostaje manual dalej . Dzieki za odpowiedz
puchbeary
16-12-2008, 20:17
Znalazłem przegląd menu Twojego aparatu na Fotopolis i faktycznie d40 tego nie ma :?. Kolejna rzecz którą Nikon uznał w tym modelu za zbędną :| . 1/80 możesz spokojnie ustawić z trybu M lub S. Nie potrzebujesz do tego nic zmieniać w menu.
dobrze ze choc mauala nie wyrzucili :mrgreen:. Ale tak na poważnie to do lampy wystarczy ustawic manualnie czas. A jeszcze zapytam bo ty jestes obeznany w temacie , jak ustawiac sile blysku ? czy aparat dla czasow od 1/60 do 1/500 dobiera ja sam dla kazdego czasu inny blysk czy oblicza to z swiatla zastanego czy lepiej mu pomagac czy zostawic na auto
Jeśli masz ustawioną lampę w TTL'u to sam wybiera korzystając z przedbłysków, jeśli w manualu to Ty wiesz lepiej jaką chcesz mieć siłę błysku. Ukradli instrukcję aparatu? ;)
nie ukradli tylko jest po hiszpansku :mrgreen: dzieki za wytlumaczenie
Zarejestruj aparat na stronie Nikona i będziesz miał dostęp do bardziej cywilizowanej wersji instrukcji, czasami warto mieć pod ręką. Pozdrawiam :D
http://nikoneurope-pl.custhelp.com/cgi-bin/nikoneurope_pl.cfg/php/enduser/std_alp.php?&p_new_search=1&p_prods=&p_cats=650&p_pv=&p_cv=1.650&locale=pl_PL&p_search_type=answers.search_nl&p_page_=1&p_nav=#tabtop
Znalazłem przegląd menu Twojego aparatu na Fotopolis i faktycznie d40 tego nie ma :?. Kolejna rzecz którą Nikon uznał w tym modelu za zbędną :| .
:shock: No co Ty? W D40 nie ma opcji "Otwarcie migawki dla blysku"? Nie mam pytan... poskapili takiej fajnej opcji :evil: