PDA

Zobacz pełną wersję : Naprawa lampy (obudowa)

Maciek R
15-12-2008, 18:25
Witam.
Posiadam lampę błyskową od innego systemu (Pentax - nie wiedziałem czy umieścić to tutaj czy w dziale "Inne systemy") i została uszkodzona w niej obudowa - spadła na beton, obudowa popękała mocno, sklejona jest prowizorycznie, ale na dłuższa metę nie da rady.
Mechanicznie lampa działa, błyska, wszystko jest okej (automatyka z analogowym Pentaxem też działa), tak więc myślę, że mogę jej spokojnie używać z moim N przy użyciu jakiś radiowych wyzwalaczy.
Ale czy ktoś się orientuje gdzie takie rzeczy ktoś naprawia/wymienia?
Lampa to Pentax AF-500 FTZ.
Połamana jest obudowa, myślę, że do wymiany.

Najlepiej jakby był jakiś serwis w zachodniopomorskim, chociaż pracownicy kołobrzeskich labów mówią, że nikt tego nie robi. ;)

A może można gdzies dostac samą obudowę i wymienić samemu?
Jak coś to mogę podesłać zdjęcia uszkodzeń, żeby określić czy da się to samemu naprawić/wymienić.

kronos28
15-12-2008, 19:56
hmm w okolicach koszalina/kołobrzegu raczej nic nie ma...

Opcje są dwie - przeszukać allegro/ebay itd. w poszukiwaniu takiego samego modelu, uszkodzonego ale z dobrą skorupą.

Tudzież wysłać do serwisu w innym mieście (tu już musisz poszukać) - jest pare w trójmieście o np. http://www.foto-service.pl/

Trzecia opcja (ta najtańsza jak te uszkodzenia nie przeszkadzają ) - sklej "połer tejpem" i po problemie - ma pracować a nie wyglądać ;)

odie83
15-12-2008, 20:00
Poszukaj ludzi zajmujących się "spawaniem plastiku", np takich, którzy naprawiają zaślepki po wystrzelonych poduszkach powietrznych. Widziałem dzieło takiego jednego i powiem, że zrobił to tak dobrze, że na pierwszy rzut oka nie ma śladu...
Byś może na uszkodzenie Twojej lampy też coś zaradzą...

Maciek R
15-12-2008, 20:42
Właśnie jest już na "połer tejpa" sklejona i klejem jakimś - niestety nie moje dzieło, bo bym się bardziej postarał.
Nie jest z nią tragicznie, ale pojemnik na baterie się otwiera, ten plastik przy żarniku też na taśmę, wspomaganie AF'u sklejone klejem.
Lampa musi być w miarę szczelna, bo zamierzam ją używać w terenie, więc to pewnie nie przejdzie, a, że nie ja muszę wyłożyć kasę na naprawę, więc jest mi po drodze mieć lampę zrobioną. :)

Trochę boję się oddać do "spawacza plastiku" - to jednak nie serwis.