Zobacz pełną wersję : N 85 f/ 1.8 vs N 50 f/ 1.4 Co wybrać?
Witam!
Stoję przed wyborem portretówki do D90 i zainteresowałem się dwoma szkiełkami: Nikkor 85 f/1.8 i 50 f/1.4. Oba są w podobnej cenie, jeden ma stosunkowo lepszą ogniskową do portretu, drugi natomiast lepsze światło.
Co byście wybrali na moim miejscu?
Proszę o opinie i pozdrawiam.
Witam!
Stoję przed wyborem portretówki do D90 i zainteresowałem się dwoma szkiełkami: Nikkor 85 f/1.8 i 50 f/1.4. Oba są w podobnej cenie, jeden ma stosunkowo lepszą ogniskową do portretu, drugi natomiast lepsze światło.
Co byście wybrali na moim miejscu?
Proszę o opinie i pozdrawiam.
najlepiej 85 f/1.4 :)
a na serio, taki wybór to bardzo subiektywna sprawa. i jednym i drugim można fajną fotę strzelić. jesli masz zooma w obu zakresach, to sprawdź, która ogniskowa jest dla Ciebie bardizej użyteczna
bez wątpienia 85-tke, zachowasz odpowiedni dystans do portretowanej osoby, 50tka dobra do całych postaci np w plenerze
Jeżeli chcesz robić ciaśniejsze kadry twarzy i dobrze odseparować obiekt od tła, tylko 85mm!
Właściwie to ma być na prezent dla bliskiej mi osoby.
Narazie ma posiada tylko uniwersalnego zooma, popularnego N 18-200 i zastanawiam się czy np. ten 85 1.8, na którego jak narazie padł wybór, będzie zauważalnie lepszy w dziedzinie portretów od tego zooma.
Warto go kupować tylko w tym celu?
Czy posiadanie tych dwóch obiektywów nie mija się z celem?
85/1.8 na f1.8
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.lphoto.pl/set_ania1.jpg)
Jak dla mnie 85mm na DX było za wąsko, wolałem jakoś używać 50mm, ale jestem w tym raczej odosobniony ponieważ wiele osób właśnie woli 85 na DX.
Obecnie dla mnie 85mm na FX to bajka :p
Adam Rimbaud
16-12-2008, 19:21
Mam oba. Uzywam obecnie z d700. Dla mnie przy FX 50mm jest za krotki do portretu. Przy DX bedzie juz calkiem calkiem, tak go uzywalem z d70 i d200.
Kwestia subiektywna, 85 mm przy DX moze byc troche za dlugie, zalezy co kto lubi.
A o ile lepiej wychodzą portrety na N85 1.8 w porównaniu do N18-200? Nie jest to obiektyw dla mnie i nie widziałem zdjęć zrobionych przez tego zooma 18-200 więc pytam :)
Marcin T
16-12-2008, 20:03
adzinek, 85 to obiektyw stworzony do portretów a 18-200 jest do wszystkiego. Do wszystkiego nie oznacza, że idealnie zastępuje w portretach ten 85mm ;)
Jest jeszcze ciut tańsza alternatywa nikkora 85-to Tamron 90mm
Trzeba jeszcze zwrócić uwagę na mały szczegół, a mianowicie na GO jak i bokeh. Każdy z wymienionych jest jednak inny. Jeśli chodzi o bokeh to najładniejszy ma T90, ale znowu na 85mm uzyskasz mniejszą GO :)
Ciężki wybór ;)
mialem ten sam dylemat poczytaj wczesniejsze posty ja wlasnie min. tam znalazlem odp.
P.S. Wybralem 85mm 1.8D ;]
A co sądzicie o Tamronie 90/2.8 Di Macro? Podobno wielu ludzi używa go jako portretówki.
A co sądzicie o Tamronie 90/2.8 Di Macro? Podobno wielu ludzi używa go jako portretówki.
Mam, używam i sobie chwalę ;)
Nie jest za ciemny do portretów w słabszym oświetleniu?
GrzesiekH
17-12-2008, 00:33
weź pod uwagę ilość listków przysłony w tych obiektywach, 85 i 50 (1.8;1.4) jak je przymkniesz to przysłona nie będzie "okrągła" (a po co przymykać, ble ble ble ;-) )
Przenoszę do właściwego działu.