PDA

Zobacz pełną wersję : szkielka do D80

skr75
15-12-2008, 13:12
Witam

to mój pierwszy post na tym forum więc wypada się ciepło przywitać ze wszystkimi forumowiczami.

a teraz do rzeczy, zdecydowałem się na zakup D80 a teraz poszukuje jeszcze szkiełek do niego.
na początku nie chciałby za nadto szaleć.

Co teraz biorę pod uwagę:
1. Nikkor AF-S 18-55 mm f/3.5-5.6G DX VR
2. Nikkor AF-S 18-70 mm f/3.5-4.5 DX IF ED
3. Nikkor AF-S 18-105 mm f/3.5-5.6 VR DX ED
4. Sigma 17-70 mm f/2.8-4.5 DC Macro

Pierwszy i trzeci ze stabilizacją, dodatkowo trzeci z dosyć szerokim zakresem ogniskowej.
Drugi i czwarty bez stabilizacji ale sigma z jasnym światłem.

Mój dylemat to na początku zdecydować się na obiektyw ze stabilizacją czy bez?

Później zamierzam dokupić tele np. Sigma 70-300 mm f/4-5.6 DG APO Macro.

bardzo proszę o rady, wskazówki.

pozdrawiam

Sowulus12
15-12-2008, 13:15
Dlaczego nie używasz opcji SZUKAJ??????

Articool
15-12-2008, 13:21
Stabilizacja jest użyteczna, ale tak naprawdę powyżej 100mm

Z powyższych skłaniałbym się ku opcji nr 2 bądź nr 4 ze względu an światło, ale nie znam tego szkła więc więcej nie mogę nic napisać...

Poczytaj trochę forum bo było sporo na temat kitowych obiektywów, jak również polecam testy na optyczne.pl fotopolis.pl czy photozone.de

Pozdrawiam

wasilewk
15-12-2008, 13:23
Witam

to mój pierwszy post na tym forum więc wypada się ciepło przywitać ze wszystkimi forumowiczami.

a teraz do rzeczy, zdecydowałem się na zakup D80 a teraz poszukuje jeszcze szkiełek do niego.

Pierwszy i trzeci ze stabilizacją, dodatkowo trzeci z dosyć szerokim zakresem ogniskowej.

pozdrawiam

Kup Tamrona 17-50/2.8.

Szkło idealne na początek, lekkie, delikatne, znakomite optycznie (mówi się, że podkopuje pozycję Nikkora 17-55/2.8 ), doskonale współpracuje z D80. Trzeba jednak wybrać egzemplarz jeden z kilku - ale to się sowicie opłaci ! No, chyba, że mieszkasz w 3mieście - wtedy serwis i po problemie.

Napisałem tak dlatego, że sam przeszedłem tę samą gehennę. Uważam, że pół roku straciłem, męcząc się z ciemnymi szkłami. Gdybym zaczął tak jak radzę (mądry Polak po szkodzie), to teraz byłbym dalej niż jestem.

Pzdr.

Sowulus12
15-12-2008, 13:28
(mówi się, że podkopuje pozycję Nikkora 17-55/2.8 )

O tak, ja nawet nie wiem czy nie jest lepszy od 17-55 f/2.8!!! Nie pisz takich rzeczy - te obiektywy to dwa różne poziomy wszystkiego - od wykonania po bokeh...

skr75
15-12-2008, 13:40
Kup Tamrona 17-50/2.8.

Szkło idealne na początek, lekkie, delikatne, znakomite optycznie (mówi się, że podkopuje pozycję Nikkora 17-55/2.8 ), doskonale współpracuje z D80. Trzeba jednak wybrać egzemplarz jeden z kilku - ale to się sowicie opłaci ! No, chyba, że mieszkasz w 3mieście - wtedy serwis i po problemie.

Napisałem tak dlatego, że sam przeszedłem tę samą gehennę. Uważam, że pół roku straciłem, męcząc się z ciemnymi szkłami. Gdybym zaczął tak jak radzę (mądry Polak po szkodzie), to teraz byłbym dalej niż jestem.

Pzdr.

tez myślałem nad tym obiektywem ale trochę przestraszyłem się opinii że ma kiepski serwis, no i j mieszkam w Opolu, trochę daleko na Wybrzeże ;)..... możne na początek jakiś używany??

Stabilizacja jest użyteczna, ale tak naprawdę powyżej 100mm

Z powyższych skłaniałbym się ku opcji nr 2 bądź nr 4 ze względu an światło, ale nie znam tego szkła więc więcej nie mogę nic napisać...

Poczytaj trochę forum bo było sporo na temat kitowych obiektywów, jak również polecam testy na optyczne.pl fotopolis.pl czy photozone.de

Pozdrawiam

Powiem szczerze to już mnie głowa boli od przeglądania testów za duży wybór ;)..... czytałem właśnie, że stabilizacja jest bardziej potrzebna przy wyższych wartościach ogniskowych

Dlaczego nie używasz opcji SZUKAJ??????
dzięki

Articool
15-12-2008, 13:50
Powiem szczerze to już mnie głowa boli od przeglądania testów za duży wybór ;)

Ogranicz się do dwóch i rozpatrz je dogłębnie i zdecyduj, który Ci bardziej odpowiada :)

wasilewk
15-12-2008, 13:58
O tak, ja nawet nie wiem czy nie jest lepszy od 17-55 f/2.8!!! Nie pisz takich rzeczy - te obiektywy to dwa różne poziomy wszystkiego - od wykonania po bokeh...

Nie, no masz rację !

Gdy otwierasz Zakład, masz kredyt - wtedy chcesz go wykorzystać na max. i zaczynasz mieć problem: "Nie ma tego, co chcę, obojętnie za jaką cenę !"

Jeśli jednak biedny student (np.) próbuje zastartować w FOTO - to na prawdę ten obiektyw go zadowoli.

Jednocześnie efekt końcowy jest czasami nie do odróżnienia: Nikkorem czy Tamronem. To szkiełko optycznie (ja mam tylko wersję bez silnika) jest na prawdę dobre ! A, że nie jest tak uniwersalne jak Nikkor: zgoda. (Przy okazji na tragarzu można zaoszczędzić...)

Pzdr.

P.S.
Nie trzeba mnie przekonywać do dobrych szkieł Nikona.
Np. teraz 'zaspawał się' N24-70 do D700 (chyba znasz ciężar kompletu) i nie można ich rozłączyć.

pukas
15-12-2008, 14:30
Witam

pozdrawiam

ja tam sie nieznam ale zauważyłem ze ostatnio ludzie tutaj chwalą 18-105 - ma stabilizacje - ale nie o to chodzi, podobno jest ostry i spisuje sie super jak za taka kase i na taka klase sprzetu. pozniej to raczej wez sobie jakaś stałke jasną. Ja odkąd kupilem N50 to nie podpina zooma wcale ... no moze ze dwa widoczki zrobiłem zoomem pod nowym sączem ale od dwuch miesiecy non stop stałka a zoom mam w nogach :-D

Sowulus12
15-12-2008, 14:48
Nie, no masz rację !

Gdy otwierasz Zakład, masz kredyt - wtedy chcesz go wykorzystać na max. i zaczynasz mieć problem: "Nie ma tego, co chcę, obojętnie za jaką cenę !"

Jeśli jednak biedny student (np.) próbuje zastartować w FOTO - to na prawdę ten obiektyw go zadowoli.

Jednocześnie efekt końcowy jest czasami nie do odróżnienia: Nikkorem czy Tamronem. To szkiełko optycznie (ja mam tylko wersję bez silnika) jest na prawdę dobre ! A, że nie jest tak uniwersalne jak Nikkor: zgoda. (Przy okazji na tragarzu można zaoszczędzić...)

Pzdr.

P.S.
Nie trzeba mnie przekonywać do dobrych szkieł Nikona.
Np. teraz 'zaspawał się' N24-70 do D700 (chyba znasz ciężar kompletu) i nie można ich rozłączyć.

Skoro tak to zgadzam się w 100% - na początek to świetne szkło, bardzo ostre i IMO jest to najlepszy stosunek jakości do ceny i powiem więcej ten stosunek w N17-55 f/2.8 wypada słabiej niestety...

Ja w przysłym roku łykam D3 + N24-70!!! Świadomy wagi i ceny, czasmi biorę na weekend od kolegi ;)

skr75
16-12-2008, 10:57
No i stało się, wczoraj zamówiłem D80 + 18-105 VR ;)...myślę, że na początek wystarczy.

Sowulus12
16-12-2008, 11:23
No i jak pierwsze odczucia?

skr75
16-12-2008, 11:56
Jak aparat dotrze w moje ręce to wtedy coś powiem....póki co ulżyło mi straszenie, bo męczyłem się z wyborem już jakiś czas....a czy wybór okaże się słuszny?, mam nadzieje, że tak.