Zobacz pełną wersję : karolina B&W
biker karlos
14-12-2008, 23:49
wlasnie stalem sie szczesliwym (a moze nie) posiadaczem D80 .. to testy programowej optymalizacji B&W ... prosze o opinie i od razu zapytam czy korzystacie z tej opcji, czy moze walicie kolor a potem konwersja na kompie ...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img517.imageshack.us/img517/8440/dsc0030ew6.jpg)
To niepodważalne , że konwersja b/w ze zdjęcia kolorowego da CI większe możliwości niż b/w prosto z puchy. Nie wiem dlaczego miałbys byc nieszczesliwym posiadaczem d80 ???
downunder
14-12-2008, 23:55
Jak na b/w z aparatu wyszło bardzo dobrze. :)
Jednak ja robiąc zdjęcia, zawsze robię w kolorze. Robiąc w b/w uważam, że ograniczałbym sobie w dużym stopniu możliwości obróbki zdjęcia. ;)
biker karlos
15-12-2008, 01:12
hummm tylko czy ja potrfie zrobic dobra konwersje :/
jendryn mysle ze bede szczesliwym posiadaczem D80 ... nie tak jak D50, ktore zdechlo po 2 latach a serwis powiedzial ze naprawa 1000 :-? :confused:
Ladna ciepla, mila w dotyku albumowa fotka... Pozdr.
walimy kolor a potem na kompie :)
tu bym jeszcze nad BW troche pogrzebał :)
Ale ogólnie - milusio...
Mi również się wydaje że jak na bw z aparatu jest nieźle. Ja robię podobnie jak inni - konwersja w programie. Możliwości bardzo duże :)
Też byłabym szczęśliwa gdybym posiadała D80 ale jestem mniej szczęśliwą posiadaczką d40
Sowulus12
15-12-2008, 10:48
Mnie się też podoba i konwersja ładna.
Miałem ostatnio zakładać temat z pytaniem co sądzicie o konwersji bw z puchy. Też nie czuję się za mocno w konwersji ręcznej, a bw z puszki wygląda bardzo ok. Podłączam się pod pytanie autra tematu - jeśli można.
biker karlos
15-12-2008, 10:54
oczywiscie ze mozna :)
moje konwersje na kompie polegaly z reguly na usunieciu koloru i zabawa z kontrastem ... majac mozliwosc robienia B&W w D80 zastanawaim sie co bedzie lepsze ... a co do foto, jest "prawie" z puszki, podciagnolem minimalnie kontrast ...