PDA

Zobacz pełną wersję : Folia ochronna VIKUITI

XGrzesX
14-12-2008, 21:34
Zastanawiam się nad zakupem folii ochronnej na LCD. Znalazłem coś takiego http://www.allegro.pl/item507539259_folia_ochronna_vikuiti_armr200_do_ni kon_d90_od_3m.html
Czy ktoś używa tej folii ?
Chciałem kupić folię bezklejową. Ta co prawda jest klejowa ale w opisie jest napisane "Zastosowanie elastomerowego, nielepkiego kleju pozwala na łatwe usunięcie folii". Nie wiem czy można w to wierzyć, że folia ma klej nielepki.

marekm
15-12-2008, 00:40
Poczytaj (http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=68450&highlight=GGS)

PeJotwroc
15-12-2008, 00:41
Witam.
Właśnie tydzień temu kupiłem sobie taką folię do swojego D90.
Zacznę od plusów:
Bardzo ładnie się przykleja do wyświetlacza....nie zostawia żadnych bąbelków powietrza.I lekko odchodzi nie pozostawiając żadnych śladów kleju. To by było tyle z plusów :mrgreen:
Teraz pora na minusy:
Jej wymiary są około 2-3mm z każdje strony mniejsze niż wyświetlacz w aparacie.No i najważniejsza wada która spowodowała że ta osłonko powędrowała do szuflady: Po naklejeniu obraz na wyświetlaczu stal sie ziarnisty....i to bardzo mocno.Jakby ktoś posypał ekran tysiącami mieniących się kryształków.To prawdopodobnie wina tej matowej powłoki foli.
Po naklejeniu jej na telefon komórkowy(ekran 320 na 240)ten efekt ziarna się zmniejszył,a na telefonie z rozdzielczością ekranu 128 na 128 zanikł całkowicie.
Polecam szkaną szybkę GGS.Właśnie pojawiły sie do modelu D90.Właśnie taką mam i chyba nie ma nic lepszego od niej

XGrzesX
15-12-2008, 01:03
Witam.
Właśnie tydzień temu kupiłem sobie taką folię do swojego D90.
Zacznę od plusów:
Bardzo ładnie się przykleja do wyświetlacza....nie zostawia żadnych bąbelków powietrza.I lekko odchodzi nie pozostawiając żadnych śladów kleju. To by było tyle z plusów :mrgreen:
Teraz pora na minusy:
Jej wymiary są około 2-3mm z każdje strony mniejsze niż wyświetlacz w aparacie.No i najważniejsza wada która spowodowała że ta osłonko powędrowała do szuflady: Po naklejeniu obraz na wyświetlaczu stal sie ziarnisty....i to bardzo mocno.Jakby ktoś posypał ekran tysiącami mieniących się kryształków.To prawdopodobnie wina tej matowej powłoki foli.
Po naklejeniu jej na telefon komórkowy(ekran 320 na 240)ten efekt ziarna się zmniejszył,a na telefonie z rozdzielczością ekranu 128 na 128 zanikł całkowicie.
Polecam szkaną szybkę GGS.Właśnie pojawiły sie do modelu D90.Właśnie taką mam i chyba nie ma nic lepszego od niej

Folie VIKUITI są też w wersji "glossy" czyli błyszczącej (ta jest matowa) tylko że do D90 takiej nie widziałem.

papajpo
15-12-2008, 16:38
ja posiadam szklaną osłonkę ggs do D3. Ma niewielką grubość i klej jest tylko na obramówce a nie na całej szybce...

lisektcz
10-03-2010, 23:20
witam

mały odkop ale właśnie rozpakowałem aparat (D3000) i chciałbym zabezpieczyć ekran. Czy zmieniło się coś w kwestii folii? Czy ktoś może polecić jakiś wyrób ? Czy ktoś z Was używa tej folii (3M):
http://allegro.pl/item923217692_3m_folia_ochronna_vikuiti_dqc_glossy _nikon_d3000.html

?

Pozdrawiam i z góry dzięki za porady.

Mariusz888
10-03-2010, 23:23
Ja również polecam szybki GGS :) kupiłem używane D200 z już naklejonymi szybkami i do dziś 0 śladów :) są tak fajne że po wymianie drugiego body też ostatnio nabyłem do niej GGS'y - jedynie pytanie dlaczego do D3 są 2 szybki na tylne ekrany a na górny nie? ;)

costi
12-03-2010, 15:26
ARMR200 (matowa) bedzie powodowac ziarnistosc obrazu, jak kazda inna folia matowa zreszta. mam taka na telefonie i gdyby nie to, ze jest bardzo przyjemna i precyzyjna w dotyku (ekran dotykowy), to wywalilbym ja w cholere. Do aparatu sie IMHO kompletnie nie nadaje.
Folie blyszczace nie maja tego problemu, za to swiatlo sie odbija...

cinspire
12-03-2010, 16:00
właśnie rozpakowałem aparat (D3000) i chciałbym zabezpieczyć ekran. Czy zmieniło się coś w kwestii folii? Czy ktoś może polecić jakiś wyrób ? .

Tak jak poprzednicy - polecam GGS, mam na D3000 i naprawdę warto, bo w sumie za niewielkie pieniądze, nie zauważyłem, żeby w czymś przeszkadzała.
Na allegro znajdziesz spokojnie do D3000.