PDA

Zobacz pełną wersję : Zdjęcia z D300

pow
14-12-2008, 21:24
Witam,
Mam problem, może ktoś na forum będzie w stanie powiedzieć o co chodzi bo mnie trafia.

Kupiłem sobie ostatnio D300 (wcześniej był D70s), wybrałem się dzisiaj na pierwsze próby, by zobaczyć jak się w ogóle z nim pracuje, zrobiłem zdjęcia, teraz je otwieram na kompie i zwięźle mówiąc jest "kupa" (przepraszam za słowo) zdjęcia wyglądają jak z telefonu, a nie aparatu tej klasy.

Przykłady:
http://i4.photobucket.com/albums/y118/grmwroclaw/DSC_0404.jpg?t=1229278971
http://i4.photobucket.com/albums/y118/grmwroclaw/Schowek01.jpg?t=1229281419 (to jest przy iso 2000)

Teoretycznie zawsze aparat podawał, że ostrość jest, iso są wysokie, ale nie przekraczają 3200.
To samo wyszło na 2 szkłach 70-300 z VR i 50 1,8. Na różnych dystansach, na preselekcji przesłony i na automacie (P)
Zdjęcia były na jakości zdjęć FINE i wielkości M.

ayem
14-12-2008, 21:37
Odpowiedz:
1/80sek przy ogniskowej 112mm? Ja rozumiem ze ufasz VR - ale on nie zamrozi konia w ruchu. Iso 3200 tylko pogorszyło sytuacje - może masz tam jeszcze jakieś odszumianie na high?

W drugim zdjęciu nie ma EXIFa. ale wygląda trochę na to samo. Spróbuj zrobić fotki z czasem 1/500, niskim iso i sprawdź czy dobrze ostrzy - stawiam, że tak.

asterixII
14-12-2008, 21:37
mz zbyt długi czas naświetlania wybrałeś 1/80 w pierwszym zdjęciu (w drugim brak exifu ale podejrzewam że to samo). czas naświetlania powinien być odwrotnością długości ogniskowej a więc w pierwszym zdjęciu oogniskowa była chyba 112mm więc czas powinien być coś koło 1/125 lub nawet 1/250. na dodatek obiekt był w ruchu. podstawy fotografii się kłaniają. pozdrawiam

ayem
14-12-2008, 21:39
Niestety ostatnio zauważyłem wysyp takich tematów. Okres prezentów świątecznych?

pow
14-12-2008, 21:41
Ja wiem, że tu są skrajne czasy itd, jeszcze mnie trochę przerasta przejście na D300, ale to pierwsze wygląda gorzej niż z mojego telefonu, może coś w ustawieniach zrobiłem, skończy się na resecie i zobaczymy, dzięki za pomoc

I to nie kwestia prezentów, tylko tego, że D70 zaczęło się kończyć i trzeba było szybko zmieniać, a teraz można taniej

asterixII
14-12-2008, 21:41
pow napisał że miał d70s więc nie wiem skąd te problemy chyba że wcześniej robił tylko latem w słońcu :-D

ayem
14-12-2008, 21:51
Ja wiem, że tu są skrajne czasy itd (...)

To nie są skrajne czasy. One są po prostu źle dobrane do zastanej sytuacji.

ekonet
14-12-2008, 21:53
High ISO NR, czyli odszumianie, zabiło Ci większość szczegółów w tych zdjęciach.

pow
14-12-2008, 21:57
To nie są skrajne czasy. One są po prostu źle dobrane do zastanej sytuacji.

Jasne, zgadzam się, ale mimo tego, moim telefonem robię lepsze zdjęcia.
ale nic, resetuje ustawienia i powoli jeszcze raz będę ostawiał wszystko dzięki wszystkim za pomoc

ayem
14-12-2008, 22:12
Ok, no to jeszcze raz napisze coś co ktoś napisał w prawie identycznym wątku.

Użyłeś Auto (P). Wybiłeś ISO na ile mogłeś. Program otworzył obiektyw na tyle na ile mógł (f/4.8). Jedyne co mu potem pozostało to zjechać z czasem. No i zjechał - bo tak mu kazałeś - nieświadomie, ale jednak kazałeś, bo postawiłeś automatykę przed wyzwaniem niemożliwym. Jakbyś strzelał szkłem 2.8 miałbyś nieco lepszy czas i mniejsze mydło. Niestety fotografowanie ruchu konia to nie jest coś na 1/80s. Resztę załatwiło odszumianie wspomniane przez ekonet.

Mówię cały czas o zdjęciu 1. Zdjęcie 2. bez EXIF nic mi nie mówi - ale na oko - ten sam problem. Pokaż coś z 50/1.8 co uważasz za skopane.

asterixII
14-12-2008, 22:15
kłopot nie tkwi w ustawieniach aparatu tylko w źle dobranych czasach migawki są zbyt długie. spróbuj robić zdjęcia w priorytecie migawki S. ustaw na 1/250 i kombinuj z przesłoną, możesz też ustawić iso na auto do np. 2000. i czytaj instrukcje puszki

ayem
14-12-2008, 22:16
asterixII: on już w 1. ma ISO 3200. i maksymalnie otwarty obiektyw. W dodatku to tryb P. Więcej nie poszaleje.

mpwt
14-12-2008, 22:22
Przychodzą mi do głowy dwie rzeczy:

1.

Jasne, zgadzam się, ale mimo tego, moim telefonem robię leprze zdjęcia.
Pokaż, bo nie wierzę. Chyba, że nie umiesz obsługiwać D300

2.
Sprzedaj D300, bo szkoda kasy jak komórka umie to zrobić lepiej.

ayem
14-12-2008, 22:25
Ja chętnie przyjmę jako uszkodzony, przynajmniej będę miał body póki moje w serwisie :)

Endryou
14-12-2008, 22:28
Z exifa 1. foty odczytanego w NX2 wynika, że fotę zmasakrowało primo: High ISO NR ustawione na High (najlepiej w ogóle wyłącz albo zmniejsz na minimum), secundo: źle dobrany WB, tertio: to co napisali koledzy wyżej, czyli ekspozycja do d...
Ustaw też inne Picture Control bo masz Vivid i to jeszcze podbite o +1. Wg mnie za bardzo podbija to kolory, a i szum większy pewnie przy takim ISO.
Trudne warunki wybrałeś sobie na przetestowanie sprzętu :)
Proponuje też nie przerażać się gabarytem instrukcji i przewertować parę kartek.

Pzdr

pow
14-12-2008, 23:43
http://i4.photobucket.com/albums/y118/grmwroclaw/DSC_0466.jpg?t=1229290282 to jest z 50, trochę za bardzo zaufałem elektronice nikona, ale ciesz się, że wyszło to na mało ważnych zdjęciach. Warunki celowo były trudne, jak miałem się przekonać jakie są ograniczenia, nie mogłem robić zdjęć na łącze w południe ;)
Jeszcze co do wcześniejszych uwag, chętnie bym schodził na 2,8, gdyby nie to, że obiektyw 70-300 ma przedział dolny światła 4,5-5,6
Część zdjęć była na preselekcji przesłony, ale niestety to szkło nie daje za wielkich możliwości i skutek był podobny, więc wychodzi na to, że redukcja szumów zabiła te zdjęcia, ale teraz wiem, że trzeba z tym bardzo ostrożnie.
Będę wdzięczny za informacje do jakiego iso można realnie robić zdjęcia z tym aparatem, bo na starym można było na maksymalnym robić i choć były szumy, to zdjęcia nie były tak zmasakrowane.
WB powinien być ok, bo ustawiony był na jarzeniowe.

ayem
14-12-2008, 23:52
Robiłem zdjęcia na ślubie znajomych - ot tak, nie zawodowo, jechałem na 1600 - wydruki A4 wychodzą nieźle nawet po wyciąganiu przy obróbce - z RAW oczywiście.

Redukcja szumów jest tylko jednym składnikiem tej porażki. Niestety bez krótszego czasu naświetlania nic nie wskórasz.

Co do ostatniego zdjęcia.
Przy tak małej kopii trudno określić co niedomaga. Może być redukcja, a może być utrata detali przy zmniejszaniu. Możliwe też jest ze nie trafiłeś (lub obiektyw) z ostrością.

mpwt
14-12-2008, 23:55
(...) wychodzi na to, że redukcja szumów zabiła te zdjęcia, ale teraz wiem, że trzeba z tym bardzo ostrożnie.

P.S. Nie tylko...

Endryou
15-12-2008, 00:04

Wiesz, jarzeniowe jarzeniowemu nie równe. Ta fota z ostatniego załącznika ma WB bardzo daleki od OK :)
W takich warunkach to tylko WB pre albo eksperymenty z temp. barwową.

Będę wdzięczny za informacje do jakiego iso można realnie robić zdjęcia z tym aparatem, bo na starym można było na maksymalnym robić i choć były szumy, to zdjęcia nie były tak zmasakrowane.

ISO 3200 jest do przyjęcia pod warunkiem prawidłowego naświetlenia, dobrego dobrania WB i wyłączenia odszumiania w puszce. Ja spokojnie stosuję przedział między iso 1600 a 2500 na meczach koszykówki. Iso 3200 zastosowałem parę razy z ciekawości i tragedii nie ma, ale ja tam szumofobem nie jestem.

Pzdr

Yaro
15-12-2008, 00:09
Przy iso 3200 na pewno nie zobaczysz masy szczegółów w dodatku z włączonym odszumianiem, testy zrób przy niskich iso. Miałeś D70 więc nie wiem skąd te problemy.

pow
15-12-2008, 00:22
Przy iso 3200 na pewno nie zobaczysz masy szczegółów w dodatku z włączonym odszumianiem, testy zrób przy niskich iso. Miałeś D70 więc nie wiem skąd te problemy.

Będę próbował mam nadzieję, że szybko sobie z tym poradzę i będę mógł normalnie zająć się zdjęciami.
A temat założyłem właśnie dlatego, że z D70 nie miałem takich przejść i znacząco się zdziwiłem jak odpaliłem zdjęcia na kompie.

Zen
15-12-2008, 00:39
Z tym WB to też dałeś ciała. Wybacz ale wątpię że fociłeś D70-ką, masz bardzo mało wiedzy, ...za mało.
Oto WB z tej marnej fotki. 1 klik pipetą w NX-ie

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img206.imageshack.us/img206/4527/dsc0466mo8.jpg)

ekonet
15-12-2008, 00:44
Z tym WB to też dałeś ciała. Wybacz ale wątpię że fociłeś D70-ką, masz bardzo mało wiedzy, ...za mało.
Oto WB z tej marnej fotki. 1 klik pipetą w NX-ie
Tu dodatkowo doszło mydlenie 50/1.8 i potężne aberracje chromatyczne, widoczne zwłaszcza w górnej części zdjęcia (wokół świetlówek). Jeśli się chce mieć widoczne detale w małych, oddalonych obiektach, to użycie maksymalnie otwartej "pięćdziesiątki" może nie okazać się dobrym wyborem.

ayem
15-12-2008, 00:54
Ogólnie to strasznie dużo błędów przy tych kilku zdjęciach wyszło, jak na kogoś komu D70 nie wystarczyło. W sumie szkoda ze sprzedałem swoje mógłbym porównać jak działa Auto w D70s i P w D300. Może się okazać, że to na tym polega problem.

zaqer
15-12-2008, 00:58
Panowie narzekając na złe czasy troszkę wyolbrzymiają temat. Trzeba odróżnić poruszenie, które w niewielkim stopniu również występuje na niektórych zdjęciach ze zmasakrowaniem fotki przez ISO NR HIGH. Fakt, te zdjęcia są troche niedoświetlone, i w tym ostatnim zszedłbym z 1/1000 do 1/500 i domknął 50mm do 2,8 czy i nie wiem jak można robić zdjęcia nie patrząc na to jak to wychodzi na LCD i nie grzebiąc w ustawieniach po pierwszej ocenie wyników, no ale ok każdy ma swoje sposoby mniej lub bardziej skuteczne. Zerknąłbym także na wyostrzanie i trochę potestował w domowych warunkach tą zależność: Wyostrzanie/Odszumianie na różnych ISO.
Sam fotografowałem D70 przez 2 lata i przeszedłem niedawno na D300. Uwierz, kolego - to kupa świetnego sprzętu.
Tak więc - reset ustawień, trochę eksperymentów i instrukcji obsługii na dobranoc no i w plener!

Ogólnie to strasznie dużo błędów przy tych kilku zdjęciach wyszło, jak na kogoś komu D70 nie wystarczyło. W sumie szkoda ze sprzedałem swoje mógłbym porównać jak działa Auto w D70s i P w D300. Może się okazać, że to na tym polega problem.

Co sprawdzić, ayem? Mam obie puchy to się moge pobawić, chodzi Ci o działanie Zielonego i P?

lesheck
15-12-2008, 01:00
NR w d300 wylaczylem zaraz po wykonaniu pierwszego zdjecia, wole juz miec szum niz takie oblesne placki. Co do uzywalnych iso to przy dobrze dobranym balansie bieli i dobrej ekspozycji do 3200 mozna uzywac. A z 6400 mozna robic fajne zdjecia b&w. Pamietaj tez, ze automatyczny balans bieli dziala w zakresie 3500-8000 st K, wiez przy swietle zarowym i jarzeniowym lepiej robic na pre albo w stopniach kelvina.

ayem
15-12-2008, 01:09
Panowie narzekając na złe czasy troszkę wyolbrzymiają temat. Trzeba odróżnić poruszenie, które w niewielkim stopniu również występuje na niektórych zdjęciach ze zmasakrowaniem fotki przez ISO NR HIGH. Fakt, te zdjęcia są troche niedoświetlone, i w tym ostatnim zszedłbym z 1/1000 do 1/500 i domknął 50mm do 2,8 czy i nie wiem jak można robić zdjęcia nie patrząc na to jak to wychodzi na LCD i nie grzebiąc w ustawieniach po pierwszej ocenie wyników, no ale ok każdy ma swoje sposoby mniej lub bardziej skuteczne. Zerknąłbym także na wyostrzanie i trochę potestował w domowych warunkach tą zależność: Wyostrzanie/Odszumianie na różnych ISO.
Sam fotografowałem D70 przez 2 lata i przeszedłem niedawno na D300. Uwierz, kolego - to kupa świetnego sprzętu.
Tak więc - reset ustawień, trochę eksperymentów i instrukcji obsługii na dobranoc no i w plener!

Co sprawdzić, ayem? Mam obie puchy to się moge pobawić, chodzi Ci o działanie Zielonego i P?

Dokładnie, 70 na zielony, 300 na P. Ta sama scena, to samo szkło, to samo ISO (nie wiem czy też dobiera). Ciekaw jestem czy ekspozycja wyjdzie identyko. Powinna. szczególnie w takich granicznych sytuacjach :) Możliwe też żę jest już późno, bredzę i powinienem iść spać :)

sevenoo
15-12-2008, 01:39
OMG co to za zdjecia ... wylacz to odszumianie i przeczytaj instrukcje.
Ciezko mi uwierzyc ze robiles foty d70s i d300 zabilo Twoje umiejetnosci.
przesiadlem sie tez z d70s i to byl piekny aparat wymagajacy duzo wiecej wiedzy i umiejetnosci niz d300... no chyba ze na AUTO robiles...

zaqer
15-12-2008, 03:08
Dokładnie, 70 na zielony, 300 na P. Ta sama scena, to samo szkło, to samo ISO (nie wiem czy też dobiera). Ciekaw jestem czy ekspozycja wyjdzie identyko. Powinna. szczególnie w takich granicznych sytuacjach :) Możliwe też żę jest już późno, bredzę i powinienem iść spać :)

Hmmm...
Zdjęć chyba podpisywać nie musze. Widać na pierwszy rzut oka jeśli chodzi o WB czy ekspozycje.

Jednak:
D70 - 1/8s F/2.8 Program Zielony ISO 200

źródło (http://img516.imageshack.us/img516/9383/testyd70002su3.jpg)

D300 - 1/6s F2.8 Program P czyli Automatyka Programowa - jak to się pięknie nazywa. :mrgreen: WB Auto

źródło (http://img153.imageshack.us/img153/889/testyd300041hk4.jpg)

Reszta danych w Exifach.

decemberx
15-12-2008, 13:44
Mnie aż się nie chce wierzyć, że te fotki z końmi d300 wypluło...

Marcin T
15-12-2008, 14:14
Im bliżej D400 tym więcej takich przypadków będzie ;)

Szakall1
15-12-2008, 18:05
Im bliżej D400 tym więcej takich przypadków będzie ;)

czemu tak uważasz ?
przecież ten aparat nie jest taki kiepski, wszystko zależy kto go jak użytkuje...
Dobrze będzie tu pasować przysłowie : "Maszyna gwizda tylko operator pi...a"

Witusch
15-12-2008, 18:58
czemu tak uważasz ?
przecież ten aparat nie jest taki kiepski, wszystko zależy kto go jak użytkuje...
Dobrze będzie tu pasować przysłowie : "Maszyna gwizda tylko operator pi...a"

Mysle, ze kolega Marcin T dokladnie to samo mial na mysli...

ttb
15-12-2008, 23:09
pow - sam napisales, ze masz słabe szkla, wiec najpierw trzeba bylo sobie kupic cos takiego: 70-200/2.8
Jak juz musiales kupic aparat - to lepsze zdjecia by wyszly z d60 + wspomniane szklo.

ps
caly czas czakam az pokazesz te lepsze zdjecia z komorki w tych warunkach. moze sobie kupie taka.

zaqer
15-12-2008, 23:24
pow - sam napisales, ze masz słabe szkla, wiec najpierw trzeba bylo sobie kupic cos takiego: 70-200/2.8
Jak juz musiales kupic aparat - to lepsze zdjecia by wyszly z d60 + wspomniane szklo.

ps
caly czas czakam az pokazesz te lepsze zdjecia z komorki w tych warunkach. moze sobie kupie taka.

No nie żartuj! W D60 jak ustawisz HIGH ISO i namieszasz w ustawieniach obrazu (wyostrzanie) to też Ci taka kasza wyjdzie nawet z zapiętym Nikkorem 200mm 2,0 skoro na 50tce 1,8 wychodzi takie samo dziadostwo a 50tka nieźle ostrzy na pełnej dziurze.
Ja mam 70-300 VR i pracuje na niej razem z D300. Wszystko kwestia ustawień. Nie ma co już mieszać do tego szkieł.
Nawet słoikiem zrobiłby lepsze od tych zdjęcia gdyby wyłączył ISO NR High.

jery112
15-12-2008, 23:30
Dołączę do tematu
Zdjęcia robione ze statywu

1. ISO 1000 f 2,2 czas 1/50s

źródło (http://img.org.pl/obrazek/ctBZNDglBs5.jpg)http://img.org.pl/obrazek/ctBZNDglBs5.jpg
2. ISO 200 f 2,2 czas 1/8s

źródło (http://img.org.pl/obrazek/ctB32C48gRz.jpg)http://img.org.pl/obrazek/ctB32C48gRz.jpg
Co powiecie o jakości zdjęć?

zaqer
15-12-2008, 23:40
Ja tam nie jestem maniakiem tego profilu kolorów (NEUTRAL) i podkręcam czasem ostrość do 5ciu czy 6ciu, choć wiem, że powinienem z tym sobie dać spokój.
Poza tym jest ok, normalne zdjęcie przy High iso nr - off! :mrgreen:

maki
15-12-2008, 23:44
Co tu można powiedzieć jak to po resajzie?

jery112
15-12-2008, 23:50
Mi na tych zdjęciach np.nie podoba się ostrość. Próbowałem różnych ustawień, ale przy słabszym (pokojowym, pochmurne dni) oświetleniu zdjęciom wyraźnie brakuje ostrości. Zdjęcia specjalnie zrobiłem ze statywu żeby nie było że poruszone. Byłem ostatnio w sklepie i porównałem z innym egzemplarzem i przy czasie 1/250 iso ok500 zdjęcia nieostre. Nie wiem czy tak ma być, czy ja się czepiam

Znalazłem zdjęcia ze sklepu
Ostrość ustawiana na dół nogi statywu - przy którym jest cena chyba 49zł (drugi statyw od lewej wysunięta noga)
f2,2 czas 1/250s ISO400

źródło (http://img.org.pl/obrazek/ctBldpnfUI4.jpg)http://img.org.pl/obrazek/ctBldpnfUI4.jpg

maki
15-12-2008, 23:53
Nie podoba Ci się ostrość czy kontrast? Wstaw normalne pliki.
pozdrawiam

jery112
16-12-2008, 00:07
Jak wstawić normalne pliki ? Link do NEF-a ?

Na zdjęciach ze słojem ostrość podniesiona do 5

pow
16-12-2008, 02:14

ps

Zwykła nokia, taka czarna, z metalową obudową, jak będę następnym razem na koniach to coś zrobię,
A z D70, przejście na D60 było by średnim pomysłem, chyba, że Nikon dodał bagnet a ja tego nie zauważyłem. Poza tym są słabe ale mam takie bo mi są takie potrzebne, nie inne.
Poza tym d300 bardziej profesjonalnie wygląda i laski na niego lecą. Choć doceniam chęci ja naprawdę nie szukam pomocy przy doborze puszki czy szkieł, przerosła mnie elektronika, a dokładniej znajomość jej możliwości.
Ja może nie powiedziałem tego jasno, wiem jakie mam ograniczenia w szkłach i w umiejętnościach, tu szukałem pomocy przy ustawieniu puszki dostałem ją, za co bardzo dziękuję.

Dla mnie temat wyczerpany, kolejny raz dziękuję za pomoc i pozdrawiam

ayem
16-12-2008, 08:46
Nikon nie musi dodawać bagnetu. Ten już ma od dawna. Śrubokrętu nie dodał, ale to nie wszystkim jest potrzebne.

artdarek
16-12-2008, 09:04
Poza tym d300 bardziej profesjonalnie wygląda i laski na niego lecą.

Każdy ma swoje powody :D... i trzeba to uszanować :D
Ja biegam z d70s i muszę przyznać że faktycznie już laski się za mną nie oglądają tak jak 2-3 lata temu... ehhh...

maki
16-12-2008, 12:36
Jak wstawić normalne pliki ? Link do NEF-a ?

Na zdjęciach ze słojem ostrość podniesiona do 5

Link do nefa najlepiej, ale chodzi głównie o to, żeby w pełnej rozdziałce były, a nie 800x600. Po zmniejszeniu fotek z ostrzenia w aparacie niewiele zostaje, na nowo trzeba ostrzyć. Możesz mieć i 9, a po resize dostaniesz szum i artefakty, a nie ostrość.
Pozdr

Szakall1
16-12-2008, 17:40
jesli masz problemy z ustawieniem D300 to poprostu CZYTAJ to co piszą inni.. :) a dokładnie np. TIPY :P godny zwrócenia uwagi jest post Tok`Ra : http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=42927&page=3 ustaw tak jak jest napisane w exelu i będziesz robił trochę ładniejsze fotki :)

Największym minusem D300 jet brak "zielonego" kwadracika :P

puchbeary
16-12-2008, 17:50
uważam to za jego największy plus :D

Szakall1
16-12-2008, 17:58
uważam to za jego największy plus :D

w tym wątku to był sarkazm.. bo gdyby d300 miał zielony kwadracik kolega by se go kliknął by miał rewelacyjne fotki i nie musiał by "męczyć" się z ustawianiem takich szczegółów jak czas migawki lub wartością przysłony :)

no ale najwazniejsze że laski lecą :)))) reszta to szczegół...

MARTINK
16-12-2008, 19:37
Poza tym d300 bardziej profesjonalnie wygląda i laski na niego lecą.

Nie wierze... kup 5xD300 i wtedy zobaczysz :)

juggler
16-12-2008, 19:45
Ja w D50 nigdy nie użyłem innej opcji niż "M" i jak widzę co nowi użytkownicy D300 piszą to mi się nóż w kieszeni otwiera. Zastanawiam się dlaczego nie biorą od razu D3, na ten sprzęt to pewnie dopiero laski lecą. :) Ale to pewnie chodzi o to żeby powiedzieć "ROBIĘ ZDJĘCIA LUSTRZANKĄ" jestem the best.

kux
16-12-2008, 22:06
a wiecie jak laski lecą na minoltę 700si z gripem i kawałkiem dużego szkła.....?
a jak potem prują laczki jak sie okazuje że to "stare badziewie" na film...? :mrgreen:

a na d300 jeszcze nie próbowałem....

może kolega cos doradzi....

parking pod remizą...? czy gdzie zacząć...?

zaqer
17-12-2008, 01:27
Smutny wątek w ogóle. Nie wesoły jest sam fakt jak aparaty zaczeły być traktowane i że ludzie nie potrafią przeczytać przed kupnem specyfikacji aparatu żeby dowiedzieć się "że nie ma zielonego". Może pomoc w Media-Marketach wciska te aparaty nie uświadamiając ich przed tym że do ich użytkowania potrzebne jest minimum wiedzy?
Kurcze, gdyby fotografia nie była moją pasją tak na maksa, to naprawdę wolałbym te 4 patyki z hakiem a z obiektywem 70-300VR - 6 patyków zainwestować w inne bzdury, (dobre markowe perfumy i markową odzież - bo laski wciąż na to również lecą) albo chociażby dozbierać i kupić używany samochód czy Bóg wie co..

Ciekawe ilu niedzielnych pstrykaczy znajdzie pod choinką tego roku sprzęt bez zielonych programów, ile takich postów w 2009 roku się pojawi?

jery112
17-12-2008, 16:04
Ja w D50 nigdy nie użyłem innej opcji niż "M" i jak widzę co nowi użytkownicy D300 piszą to mi się nóż w kieszeni otwiera. Zastanawiam się dlaczego nie biorą od razu D3, na ten sprzęt to pewnie dopiero laski lecą. :) Ale to pewnie chodzi o to żeby powiedzieć "ROBIĘ ZDJĘCIA LUSTRZANKĄ" jestem the best.

Poprzedni aparat jaki miałem to D40 przez 1,5roku. I najczęściej robiłem zdjęcia z trybem M. Ale tam nie musiałem siedzieć później przy kompie i każdej fotki obrabiać. Temu jestem zaskoczony "surowymi zdjęciami z d300. Czy zdjęcia zamieszczone powyżej są zadawalające? Ewentualnie osoby które mają dużo do powiedzenia niech napiszą co źle ustawiłem wykonując powyższe zdjęcia, a nie tylko że d300 robi świetne zdjęcia (a może ktoś wstawi surowe zdjęcie zrobione przy oświetleniu ok 120w w pomieszczeniu przedmiot niezbyt mocno kontrastowy i ma ostro). W słoneczny dzień to i małpka potrafi a d300 kupiłem by robić zdjęcia w trudnieszych warunkach. Śledzę watek i czekam na opinie co źle zrobiłem że zdjęciea są np.mało ostre?

maki
17-12-2008, 16:24
Jeżeli masz mało kontrastowy obiekt/oświetlenie to chcesz żeby d300 zrobił z tym kontrastem co?
Jak masz się dowiedzieć czy zdjęcia ostre kiedy wstawiłeś prawie miniaturki?
Pozdr

jery112
17-12-2008, 16:39
Jeżeli masz mało kontrastowy obiekt/oświetlenie to chcesz żeby d300 zrobił z tym kontrastem co?
Jak masz się dowiedzieć czy zdjęcia ostre kiedy wstawiłeś prawie miniaturki?
Pozdr

Kliknij na zdjęcie lub link obok i będziesz miał większy rozmiar. A zdjęcia zrobione obiektywem , którym i Ty się posługujesz N50/1,8

maki
17-12-2008, 17:11
Ja Cię proszę cały czas o pliki w pełnej rozdziałce. Takie fotki jak wstawiłeś to moja stara Minolta 3 megowa wyprodukuje, po zmniejszeniu tak samo będą wyglądać, ani lepiej ani gorzej . A obiektyw jak obiektyw.
Pozdr.

jery112
17-12-2008, 17:26
Ok. Dziś nie mam laptopa przy sobie. Jutro wstawię oryginalne zdjęcia.

juggler
17-12-2008, 18:19
Poprzedni aparat jaki miałem to D40 przez 1,5roku. I najczęściej robiłem zdjęcia z trybem M. Ale tam nie musiałem siedzieć później przy kompie i każdej fotki obrabiać. Temu jestem zaskoczony "surowymi zdjęciami z d300. Czy zdjęcia zamieszczone powyżej są zadawalające?

Czym różni się Tryb M w D40 a D300. Bo nie rozumie twojego wywodu. Robisz zdjęcia w RAW taka sama obróbka czeka cię tak z jednego jak i z drugiego aparatu. Co ty wymagasz od tego body. A co do zdjęcia sklepie to punk ostrosci miales chyba ustawiony na lewą gablotę bo na pewno nie na statyw.

jery112
17-12-2008, 18:58
W tym sęk że manual w D40 a D300 niewiele się różni, a zdjęcia bardzo. Zdjęcie w sklepie punkt ostrości pojedynczy ustawiony na dół nogi grugiego statywu. A ja ostrości to i na lewej gablocie nie widzę. To zdjęcie jest pomiejszone. Przy cropie 1:1 dopiero jest kiepskie. Poza tym nie zawsze robi się zdjęcia w RAW-ach. Bywa tak że potrzebuję zdjęcie prosto z puszki a ono nie nadaje się do niczego. Ja nie staram się powiedzieć że D300 robi złe zdjęcia. Z 40-stki na 50 zdjęć 2 lub 3 nieostre. Z mojego d300 na 50 zdjęć , 40 jak wyżej pokazane - nieostre w gorszych warunkach oświetleniowych. I nie wiem gdzie robię błąd, lub gdzie mogłem coś ustawić źle z af-em w puszce. Pozatym jako ciekawostka na pełnej dziurze przy obiektywie N50/1,8 nie widze różnicy przy precyzyjnej korekcie af pomiędzy +20 a -20

Szakall1
17-12-2008, 19:23
...aż ciężko uwierzyć, że wczesniej klikałeś zdjęcia na d40 w M, a teraz z D300 masz takie problemy...
jak nie patrzeć sama puszka d40 chowa się do D300 w każdych warunkach...bo tam wszystko jest słabsze ( czyt. gorsze), ale weź też pod uwagę ilość piksli na cm² ( w d40 - 1.6 MP/cm², d300 - 3.3 MP/cm²)

ayem
17-12-2008, 21:56
No to może masz coś jak moje D300. U mnie występuje paskudny FF w puszce. Im dalej od celu tym większy. Już drugi raz chłopaki próbują na Postępu swoich sił. Mam nadzieje ze tym razem się uda.

jery112
17-12-2008, 23:55
Temu jestem też zdumiony. Zamieniając 40-stkę na 300-tkę liczyłem na poprawę zdjęć w trudniejszych warunkach. A tu klops. D40 oddałem szwagierce a sam pozostałem z 300 i niesmakiem że ze słabszego modelu miałem lepsze zdjęcia. Jeśli słoneczko świeci na dworze to zdjęcia z d300 o niebo lepsze. Ale w pochmurne dni tak jak dziś zdjęcia fatalne. Z obiektywem N50/1,8 zdjęcia z czasem 1/250 już ze statywem robiłem bo myślałem że mi się łapy trzęsą. A zdjęcia nieostre. Na dzień dobry kupiłem aparat z niewielką rysą na matrycy z zakurzonym lustrem pomocniczym i zastanawiam się czy nie wysłać go do serwisu na testy. A może ktoś wrzucić nieobrobione zdjęcie zrobione w pochmurny dzień. Może to tylko ja się czepiam i zbyt dużo oczekuję po tym sprzęcie.

PS. Marzy mi się zdjęcie tej jakości z D300
D40
Ogniskowa 165mm
Iso 200
F 5
czas 1/125
Zdjęcie robione z ręki obiektym 70-300VR bez obróbki

źródło (http://img.org.pl/obrazek/ctTe2dTfg2U.jpg) http://img.org.pl/obrazek/ctTe2dTfg2U.jpg

Szakall1
18-12-2008, 00:25
nie żebym się czepiał, ale w exifie widzę f/5 :>
jeśli Ci się marzy takie foto, to weź "myszke" raz jeszcze na stół, załóż 70-300 i ustaw d300 (wg.exifa będzie Ci łatwiej) tak jak d40 i kliknij foto i porownaj :>
bo jak dotej pory pokazujesz nam tylko fotki z 50 1,8 i narzekasz... to może szkło nietakie ?
Czy serwis cos poradzi ? zanim zdecydujesz się wysłać, znajdź "dobrą dusze" z d300 i zróbcie te same fotki na tych samych ustawieniach na tym samym szkle i jak wyjdzie na twoim aparacie gorzej to wysyłaj do serwisu 4 klocki po drodze nie chodzi... (przynajmniej ja nie widziałem :(( )

jery112
18-12-2008, 00:33
Sory f juz poprawiłem. Myszki sie nie da bo to szynszyla z jezior plitwickich. Może za rok. Ale zdjęcia z D300 i obiektywu 70-300 wychoddzą jeszcze gorzej, temu w ogóle z niego nie korzystam. Jeśli błysnę SB900 zdjęcia żyletka. Bez światła nie ma zdjęcia. No cóż może mój D300 nadaje się tylko na wakacje i to w ciepłych krajach?
A może jest ktoś z okolic Płocka kto mógłby się ze mną spotkać aby porównać sprzęt

Szakall1
18-12-2008, 00:56
więc jeśli dobrze rozumiem to foto z 50 1,8 jest "rewelacyjne" w porównaniu do 70-300 ?
jak nie patrzeć cosik tam wiesz o foceniu (patrząc na szynszyla, bo wcześniejsze foty temu zaprzeczały - sorry), a więc ja bym wszystko obwinił (niestety) d300,a może ten aparat ma dłuższa historię niż myślisz.. jeśli lustro było zakurzone i masz ryse na najważniejszej częsci aparatu :>
zostaje Ci tylko allegro albo serwis ( przynajmniej ja bym rozpatrywał te 2 opcje- bo jakoś nikt tu nie daje pomocnych porad )
A próbowałeś TIPY ? może diabeł tkwi w szczegółach ?

Witusch
18-12-2008, 09:21
A może ktoś wrzucić nieobrobione zdjęcie zrobione w pochmurny dzień.

Nie wiem czy te zdjecia jakos Ci pomoga, ja raczej jestem zdania, ze fotografia polega na zapamietywaniu swiatla, a nie jego braku ;), dlatego duzo takich zdjec nie mam. Wszystkie trzy zdjecia zrobione w pochmurne, deszczowe dni D300 + Sigma 50-150/2.8 Zadna rewelacja, ale jak nie ma dobrego swiatla, to nie oczekuje zbyt wiele, nawet od D300. Wszystkie wywolane z NEF-ow w CNX bez jakiejs specjalnej obrobki.

1.
Kamera: Nikon D300
Belichtung: 0,004 sec (1/250)
Blende: f/2,8
Brennweite: 80 mm
ISO-Empfindlichkeit: 720
Belichtungskorrektur: 0/6 EV
ISO-Empfindlichkeit: 720

http://farm4.static.flickr.com/3234/3117039291_a106093063_b.jpg

2.
Belichtung: 0,004 sec (1/250)
Brennweite: 125 mm
ISO-Empfindlichkeit: 1000
ISO-Empfindlichkeit: 1000

http://farm4.static.flickr.com/3078/3117039285_0247eb8a3b_b.jpg

3.
Belichtung: 0,003 sec (1/320)
Brennweite: 150 mm
ISO-Empfindlichkeit: 800
ISO-Empfindlichkeit: 800

http://farm4.static.flickr.com/3155/3117039281_eca3a1efa6_b.jpg

Archibald
18-12-2008, 09:39
...Jeśli słoneczko świeci na dworze to zdjęcia z d300 o niebo lepsze. Ale w pochmurne dni tak jak dziś zdjęcia fatalne. Z obiektywem N50/1,8 zdjęcia z czasem 1/250 już ze statywem robiłem bo myślałem że mi się łapy trzęsą...

Ten sam aparat, ten sam obiektyw, nawet ten sam czas i bardzo pochmurny dzień - wywołane z rawów bez specjalnej obróbki, podobnie jak u kolegi Witusch, tyle, że moje w PS, a z dodatków jedynie winieta:

1. D300, N50/1,8 - f2,2; ISO 400; 1/250s

źródło (http://img296.imageshack.us/img296/6043/046vm5.jpg)

2. D300, N50/1,8 - f2,2; ISO 400; 1/250s

źródło (http://img218.imageshack.us/img218/8189/045ya3.jpg)

Jak widać nie ma większych problemów - może masz faktycznie uszkodzoną puszkę?

jery112
18-12-2008, 13:51
Witusch - może zamienimy się na puszki. Takich zdjęć to ja od września (bo wtedy pozbyłem się d40 a nabyłem d300) nie zrobiłem. A na mnie w pełni spełniły się słwa "lepsze jest wrogiem dobrego"

Witusch
18-12-2008, 14:43
Sam nie wiem, co napisac.... moze faktycznie cos nie tak z Twoja puszka. A moze ze szklami? Moze sprobuj je skorygowac pod katem FF/BF? Zakladam, ze ustawienia robisz OK, z reszta co tu mozna pomylic? Te zdjecia powstaly w programie "A" z automatyka ISO, czyli zadne czary. Lubie robic w NEFach, bo karty pamieci teraz niedrogie, a nie trzeba przy kazdej zmianie scenerii za duzo myslec (juz nie te lata ;) ).

mpwt
18-12-2008, 15:02
A może zobacz który z forumowiczów jest najbliżej ciebie i zróbcie porównanie...

Szakall1
18-12-2008, 17:44
to już prawie pełne 4 mc od kiedy nie zrobiłes ładnej-dobrej jakościowo fotki, więc na co czekasz? nie pytaj sie na forum co i jak tylko pisz na kartonie Nikon serwis Warszawa i na poczte popylaj...nic im nie zaszkodzi jak mu sie przyjrzą z bliska :>

jery112
18-12-2008, 18:19
Jestem z tych co najpierw czytają instrukcje, sprawdzają wszystkie ustawienia, pytają (ale zauważyłem że jak masz napisane kilka postów i wkleisz kiepskie zdjęcia to w większości tylko ironia i jesteś amatorem) a poza tym nie chę się rozstać z aparatem na miesiąc i w nowym roku jak w pracy się uspokoi umówię sie na postępu i pojade osobiście. A jak mnie emocje poniosą to zakończę zabawę z fotografią i zajmę się czytaniem postów na temat problemów wynikających z robienia zdjęć.