Zobacz pełną wersję : VR i OS
okoterroru
14-12-2008, 16:59
Mam pytanie: jak działa i kiedy używać VR Normal a kiedy Active, to samo dotyczy OS Sigmy, kiedy tryb 1 a kiedy tryb 2.
1 - Proponuje lekturę instrukcji obiektywu
2 - Opcja "szukaj" - a znajdziesz http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=77668
A dla tych co nie znają angielskiego (instrukcja obiektywu do ściągnięcia ze strony Nikona) służę krótkim wyciągiem:
Ustawienia włącznika układa redukcji drgań.
ON: Redukcja drgań jest aktywna po lekkim wciśnięciu spustu migawki. Ponieważ efekt redukcji jest także widoczny w wizjerze, jest on znacznym ułatwieniem przy ręcznym ustawianiu ostrości oraz podczas kompozycji kadru.
OFF: Redukcja drgań jest wyłączona.
Ustawienia przełącznika trybu redukcji. Po ustawieniu włącznika układu redukcji drgań w pozycji „ON", wybierz jedną z następujących opcji:
NORMAL: Układ redukcji drgań usuwa poruszenie aparatu, umożliwiając przy tym prowadzenie aparatu za obiektem
ACTTVE: Układ redukcji usuwa poruszenie zdjęcia spowodowane fotografowaniem z ruchomego pojazdu. W trybie tym układ VR nie jest w stanie odróżnić drgań obiektywu od prowadzenia aparatu za obiektem
UWAGI O STOSOWANIU REDUKCJI DRGAŃ
Zanim całkowicie wciśniesz spust by zrobić zdjęcie, poczekaj, aż obraz w wizjerze całkowicie się ustabilizuje. Jeśli prowadzisz aparat za ruchomym celem, upewnij się, że przełącznik trybu redukcji znajduje się w pozycji NORMAL. Podczas ruchu aparatu w kierunku poziomym redukcja drgań aktywna jest tylko w kierunku pionowym.
Ze względu na specyfikę pracy układu VR, obraz w wizjerze po zwolnieniu migawki może być rozmyty.
Nie wyłączaj aparatu, gdy układ redukcji drgań pracuje. W takiej sytuacji obiektyw może wydawać dziwny dźwięk podczas drgań korpusu. Nie jest to objawem uszkodzenia. Ponownie włącz aparat i układ VR pracować będzie normalnie.
Nie wyjmuj obiektywu z korpusu, gdy układ redukcji drgań pracuje, gdyż mogą nastąpić objawy opisane powyżej. Aby usunąć nieprawidłowości, załóż obiektyw do korpusu i lekko wciśnij spust migawki.
Z następującymi modelami F80, F75, ¥65, D200, Dl00, F70/70s i D50 układ redukcji drgań nie działa podczas ładowania wbudowanej lampy błyskowej. Jeśli fotografujesz ze statywu, wyłącz redukcję drgań. Wyjątek stanowi stosowanie statywu z luźną głowicą lub monopodu.
W korpusach wyposażonych w przycisk AF-ON, jego wciśnięcie nie uaktywnia układu redukcji drgań.
wszyscy szaleją za VR lub OS i mega szybkim AF (najlepiej tak szybkim, jak odrzutowiec), dobry statyw i doby obiektyw MF z pierścieniem ustawiania ostrości, który obraca się o 90 stopni i po sprawie, ewentualnie monopod...
wszyscy szaleją za VR lub OS i mega szybkim AF (najlepiej tak szybkim, jak odrzutowiec), dobry statyw i doby obiektyw MF z pierścieniem ustawiania ostrości, który obraca się o 90 stopni i po sprawie, ewentualnie monopod...
Hmm... Szczególnie jeśli musimy coś sfotografować nagle i do tego w niesprzyjających warunkach. Oczywiście że to, o czym piszesz ma rację bytu, ale nie zawsze i nie dla każdego. Dlatego ja bym tak nie odrzucał VRów i innych z punktu.
Ja ich nie odrzucam, ale jeśli obiektyw jest świetny optycznie, lecz ma MF i jest bez OS czy VR, a drugi do wyboru jest trochę gorszy i droższy mając AF oraz VR. To wybiorę ten MF i statyw...
Ja ich nie odrzucam, ale jeśli obiektyw jest świetny optycznie, lecz ma MF i jest bez OS czy VR, a drugi do wyboru jest trochę gorszy i droższy mając AF oraz VR. To wybiorę ten MF i statyw...
...i robiac zdjecia np. podczas meczu koszykowki nie dotrwam do konca, bo albo padne na zawal, albo na napad nerwicy...
prosze Cie, zastanow sie co mowisz... Nie twierdze, ze w Twoim przypadku cos takiego sie nie sprawdza, ale moze ktos inny ma inne wymagania?
VR _jest_ ciekawym wynalazkiem młodych czasów. Kłócenie się z tym jest bez sensu.
Tyle, że VR ma zastosowanie ze szkłami, które w pierwszej kolejności są świetne optycznie, w drugiej mają dobre światło, a w trzeciej dopiero VR.
Nie ma się co czarować: VR nie uratuje sytuacji tam, gdzie brakuje światła.
Dołożę jeszcze tyle, że w instrumentach klasy 70-200 i wyżej - VR robi robotę.
Gdybym miał do wyboru dobry optycznie z VR i bez VR - dołożyłbym gotówki, żeby kupić ten pierwszy.
Przy czym autofokus to tutaj ma niewiele do rzeczy raczej.
[...]jeśli obiektyw jest świetny optycznie, lecz ma MF i jest bez OS czy VR, a drugi do wyboru jest trochę gorszy i droższy mając AF oraz VR. To wybiorę ten MF i statyw...
Ale to wszystko zalezy od zastosowania. To co piszesz (bez wyraznego zaznaczenia do czego ma byc dany obiektyw uzywany) to demagogia. Nie powiesz mi chyba, ze focac powiedzmy rajdy samochodowe wybierzesz jakiegos manuala zamiast troche gorszego szkla z AF-Sem i VRem? Rozumiem, ze w pewnych dziedzinach fotografii jak np. portret czy landscape mozna wybrac obiektyw MF, ale to trzeba - jeszcze raz napisze - zaznaczyc, ze o tym mowa.
OKej, bez nerwów...
Miałem na myśli tu fotografie przyrodniczą gdzie troszkę można "zwlekać" - np. makro czy mniej ruchliwe ptaki oraz obiektyw z ogniskową od 400mm do 500mm.
Rzeczywiście na wyścigi nie poszedł bym bez dobrego i szybkiego AF, ale bez VR tak. Tak na marginesie w ogóle nie poszedłbym na wyścigi, no chyba, że za dużą kase lub jeśli by mnie zmusili;)
OKej, bez nerwów...
Nikt sie tu nie denerwuje, pelen looz :)
Miałem na myśli tu fotografie przyrodniczą gdzie troszkę można "zwlekać" - np. makro czy mniej ruchliwe ptaki oraz obiektyw z ogniskową od 400mm do 500mm.
Nooo... jak sie napisze konkretne zastosowanie to od razu lepiej.
Zgodze z polowa tej wypowiedzi. Mianowicie - jesli chodzi o macro to ok. Najczesciej ostrzy sie recznie. Ale jesli chodzi o ptaszory to juz nie do konca. No moze jeszcze jakby tak siedziec w czatowni i pstrykac jakies ptactwo brodzace to dalo by sie machac pierscieniem ostrosci. W innych sytuacjach ja sobie tego nie wyobrazam.
a ja tak ;), ale o czatownie i o kryjówki mi gł. chodziło. Choć łażąc za ptaszyskiem też bym mógł obracać pierścieniem mając monopod :)
okoterroru
20-01-2009, 19:57
jak działa i kiedy używać VR Normal a kiedy Active, to samo dotyczy OS Sigmy, kiedy tryb 1 a kiedy tryb 2 - to było moje pytanie. Dziękuję Uzma za wyczerpującą odpowiedź, wiem teraz co jest co.
Polecam http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=727867#post727867