Zobacz pełną wersję : Pierwszy program do obróbki !!! ale jaki ???
Witam serdecznie !!!
Stoję przed decyzją zakupu pierwszego programu do obróbki zdjęć,nie chcę korzystać z wersji "legalnej inaczej" tylko produktu oryginalnego.Nadmienię,że jestem laikiem w kwestiach obróbki.
Moje myśli kieruję ku: Nikon Capture NX w pierwszej wersji ze względu na bardzo atrakcyjną cenę (jest to bardzo istotny dla mnie parametr) ale..obawiam,że nie znajdę podręczników oraz innych pomocy niezbędnych do poznania możliwości tego programu.
Najwięcej informacji oraz książek poświęcono PS-owi ale niestety jest poza moim zasięgiem finansowym,a na wersję studencką chyba nie ma co liczyć (jeśli się mylę wyprowadźcie mnie z błędu)
Jakie są Wasze sugestię,co byście polecili ?? przypominam,że prosi o pomoc kompletna "noga" :mrgreen:
Nadmienię jeszcze,że zależy mi na możliwości obróbki plików NEF
Z góry dziękuję za okazaną pomoc
Wątek chyba już sięprzewinął przez forum niejednkrotnie...
Osobiście polecam Adobe Elementsa. Dostaniesz go za ok. 300zł, konwertuje RAWy, z możliwości edycyjnej ma wszystko, co do szczęścia potrzeba i jest bardzo intuicyjny i prosty w obsłudze a także stosunkowo szybki. W bonusie dostajesz Bridge, więc problem z zarządzaniem zdjeciami też poniekąt się rozwiązuje.
no a z jakiego to aparatu będziesz obrabiał fotki ?
Sinner z D70s i sporadycznie z D50
Dzięki Maras Elements jakoś mi umknął i widzę,że to błąd
Elements ma mocno okrojoną CRW. Jednak do podstawowej obróbki wystarczy. Można ściągnąć triala i wypróbować. Ja osobiście polecam NX2, ale to oczywiście tylko moje subiektywne zdanie.
T&T właśnie o tym myślałem aby kupić NX-a i zrobić upgrade do NX2 tylko co że tak powiem z bazą do nauki tego programu ?! czy jest spolszczenie do NX-a ?
sam stoje rowniez przed takim dylematem, mam aktualnie zainstalowane wersje trialowe PS CS4, Lightroom 2.0 oraz NX2 i z tej trojki oczywisice podoba sie PS, ale jesli chodzi o kwote to jest zaporowa i nie wiem czy sie nie sklonic ku Lightroom. Jakos nie moge sie przekonac do NX2
z 70 tki dalej obrabiam na Nikon Capture 4 i jak dla mnie jest OK
A po co kupować NX1, chyba lepiej od razu kupić NX2. Za upgrade też trzeba zapłacić. Do NX2 powinna być dołączona polska instrukcja w formie książki, przynajmniej ja tak miałem. Zresztą przy kupnie można o to zapytać. I jeszcze jedno, NX2 lubi dość mocne komputery - wtedy chodzi szybciej. Jednak dla amatora, który obrabia pojedyncze zdjęcia nie powinno to mieć większego znaczenia.
Władca Pixeli
14-12-2008, 18:25
A po co kupować NX1, chyba lepiej od razu kupić NX2. Za upgrade też trzeba zapłacić.
W USA jak się do końca roku kupi NX1 (dużo taniej niź NX2) to Nikon daje za darmo NX2!
http://www.nikonusa.com/Find-Your-Nikon/Special-Offers.page
Purchase Capture NX Version 1 from a Nikon Inc. authorized reseller, (Product number 25338) between May 1, 2008 and December 31, 2008 to receive a FREE Capture NX 2 Upgrade directly from Nikon. Simply call 800-Nikon-UX with your product key and provide a copy of your proof of purchase to receive a Capture NX 2 key code free of charge.
U nas niestety tak nie jest. Upgrade można kupić od ok. 300 zł, a pełną wersję od ok. 500 zł.
Jestem bliski podjęcia decyzji o zakupie NX2 :) chyba że ktoś ma jeszcze jakieś sugestię,dziękuje Wszystkim za okazaną pomoc :)
T&T właśnie o tym myślałem aby kupić NX-a i zrobić upgrade do NX2 tylko co że tak powiem z bazą do nauki tego programu ?! A czego tam sie uczyc? Wszystko jest proste jak drut. To nie Photoshop, zeby do niego ksiazki kupowac. A nawet jakby, to tutoriale do bardziej zaawansowanych operacji (kombinacje istniejacych narzedzi dla uzyskania efektu, ktorego standardowo jakoby nie ma w opcjach programu) znajdziesz w sieci.
Pamietaj jednak, ze Nikon Capture, to jedynie "wolaczka" NEFow, z podstawowymi elementami obrobki. Bardziej zaawansowanego retuszu i korekty -- niestety w nim nie zrobisz.
Dziękuję Stig za pomoc !!! Tak jak napisałem jestem zdecydowany na NX2 i niebawem będzie u mnie :)
Pozwolę jeszcze sobie zadać dwa pytania do Ciebie:
1.Jaki program poleciłbyś do obróbki NEF-ów ?
2.Gdzie w sieci można znaleźć tutoriale o których wspominasz ?
1.Jaki program poleciłbyś do obróbki NEF-ów ?Nikon Capure NX 2. ;)
2.Gdzie w sieci można znaleźć tutoriale o których wspominasz ? np. w google. :)
Prorok78
15-12-2008, 15:14
Nikon na swojej stronie tez ma calkiem fajna serie tutkow do NX'a... bardzo dobrze zrobione i przystepnie pokazane co program potrafi... Ale tak jak Stig napisal - to wolaczka nefow o duzych mozliwosciach ale jednak tylko wolaczka. nie bedzie retuszu, warstw i innych przydatnych rzeczy...
Dziękuje Panowie :-D biorę się za googlowanie i oczywiście odwiedzę stronę Nikosia :mrgreen:
Ostatni ukazała sie nowa wersja Corela - Paint Shop Pro Photo X2. Do tego jest po Polsku.
Obecnie najtaniej kosztuje w Saturnie 149 lub 159 zł a możliwości praktycznie identyczne co Photoshop Elements.
Polska instrukcja do NX2 jest do pobrania ze strrony Nikona, wystarczy się zalogować.
Prorok78
20-12-2008, 15:55
ale instrukcja to instrukcja.. nie sztuka wiedziec co ktory suwaczek robi.. sztuka wiedziec czym posunac zeby dostac jaki efekt...:) a na stronie nikona jest dosc duzo fajnych tutkow opisujacych i pokazujacych krok po kroku prace z NX - nie tylko w wywolywaniu nefow ale przede wszystkim w dosc zaawansowanej ich obrobce :)
Prawdopodobnie PSP ma nawet większe możliwości. Zastanawiam się tylko czy ma też przegladarkę na podobieństwo Bridga? Ostatnio przysiadłem właśnie nad nim i uważam, że 300zł które pakujemy w Elementsa, to spokojnie wartość samego Bridga. Po prostu fantastyczne narzędzie.
Podejrzewam również, że mimo wszystko Elements będzie szybszy...
mialem triala psp, wywalilem go po tym jak prze redukcji czerwonych oczu trzeba bylo zmieniac cale zdjecie z 16bit na 8bit...
mialem triala psp, wywalilem go po tym jak prze redukcji czerwonych oczu trzeba bylo zmieniac cale zdjecie z 16bit na 8bit...
W którymś momencie i tak trzeba to zrobić . A czerwone oczka można usunąć w NX (1 i 2).
W USA jak się do końca roku kupi NX1 (dużo taniej niź NX2) to Nikon daje za darmo NX2!
http://www.nikonusa.com/Find-Your-Nikon/Special-Offers.page
Purchase Capture NX Version 1 from a Nikon Inc. authorized reseller, (Product number 25338) between May 1, 2008 and December 31, 2008 to receive a FREE Capture NX 2 Upgrade directly from Nikon. Simply call 800-Nikon-UX with your product key and provide a copy of your proof of purchase to receive a Capture NX 2 key code free of charge.
Szlag może trafić na samą myśl !
U nas niestety tak nie jest. Upgrade można kupić od ok. 300 zł, a pełną wersję od ok. 500 zł.
Czyżby to wola "lokalnego" dystrybutora ?
Mówimy - niestety - i lulają nas dalej. A może trzeba PIE......Ć pięścią w stół i coś z tym zrobić ?
Aby nie doszło do tego , że up-grady , usuwające błędy pracy puszek , będą nam sprzedawane !
Przepraszam , trochę mnie poniosło . A tu święta wkrótce...
Pozdrawiam Wszystkich.
mialem triala psp, wywalilem go po tym jak prze redukcji czerwonych oczu trzeba bylo zmieniac cale zdjecie z 16bit na 8bit...Do redukcji efektu "czerwonych oczu" nie trzeba uzywac automatu, ktory ma tego typu ograniczenia. A druga sprawa -- mozna to zrobic na koncu, po wszystkich innych operacjach, w ktorych chcesz miec obraz 16 bit. Przed zapisem do JPGa i tak musisz zrobic konwersje do 8 bit, wiec przy okazji wtedy tez mozna wykorzystac automat, ktory nie chcial dzialac w 16 bitach.
moonrage
23-12-2008, 14:28
ja powiem tak, od początku używałem camera raw z photoshopa, potem lightroom i tak zostało do tej pory, jednak kilka dni temu zainstalowałem demko capture nx2 i z ni jak się na nim pracować nie da :D Jest jakiś taki anty-userfriendly
Dobry, tani, niezbyt skoplikowany, z bajerami, obsługuje RAWy, polskojęzyczny...i CAŁKOWICIE LEGALNY...Corel Paint Shop Pro X2 - kupiłem za 230zł wersję edu na 3 kompy, wersja BOX na 1 komp coś koło 170zł
metal137
16-02-2009, 22:18
Też stoję przed podobnym wyborem - jaki (niedrogi) soft do obróbki RAWów kupić... W tej chwili używam CaptureNX, jeszcze ze 2 tyg. będzie mi działał trial, potem trzeba będzie podjąć decyzję. Przyzwyczaiłem się już do niego i w sumie lubię edytować w nim fotki, możliwości wystarczające, aby poprawić ekspozycję, kolory, zredukować w pewnym zakresie prześwietlenie czy niedoświetlenie na zdjęciu, a nawet wygładzić skórę się tym od biedy da. Czytałem jednak trochę dobrego o Photoshop Elements i chyba spróbuję go również zainstalować. Czy ktoś z Was jest w stanie, w kilku żołnierskich słowach wytłumaczyć, co ma NX czego nie ma PE i na odwrót? PE chyba obsługuje warstwy - czy to może być Waszym zdaniem (tzn. bardziej doświadczonych speców od edycji) element decydujący o jego wyborze? Będę wdzięczny za sugestie.
Pzdr
M
nx2 będzie wg mnie najlepszym wyborem. jakbyś potrzebował jakiejś literatury w j. angielskim to daj znać na PW
Mitkowski
23-02-2009, 16:18
Czy PSP obsługuje raw-y z D80?
Dobry, tani, niezbyt skoplikowany, z bajerami, obsługuje RAWy, polskojęzyczny...i CAŁKOWICIE LEGALNY...Corel Paint Shop Pro X2 - kupiłem za 230zł wersję edu na 3 kompy, wersja BOX na 1 komp coś koło 170zł
Ok. Zgoda ale NEFów z D90 nie otwiera :-(
Nie sprawdzałem, pewnie będzie jakaś aktualizacja...może napisz do Corela?
Rozmawiałem dzisiaj z gościem z pomocy technicznej Corela i ponoć już coś nowego oprócz X2 co ma śmigać z D90, ale nie po polsku i i jeszcze chyba nie jest dostępne w Polsce - czy jakoś tak. Do X2 nie ma i ponoć nie będzie żadnego uaktualnienia dla D90.
A przepraszam bardzo czy Corel czyta D300?
Jesli dobrze pamietam to ktoś wspominał w innym wątku, ze tak.
Ale głowy nie dam.
Ja zamiast NX2 chyba zafumduję sobie Photoshopa Elements 7 PL i uaktualnie ACR i sądzę, ze będzie ok.
Dobry wybór???
Wojteksw
06-03-2009, 16:47
A przepraszam bardzo czy Corel czyta D300?
Niestety! Wgrałem PSP Photo X2 i nie czyta D300. Podobno czyta Paint Shop Pro Photo X2 Ultimate http://corel.custhelp.com/cgi-bin/corel.cfg/php/enduser/std_adp.php?p_sid=UEgnrgfj&p_lva=&p_faqid=763284&p_created=1221026408&p_sp=cF9zcmNoPTEmcF9ncmlkc29ydD0mcF9yb3dfY250PTI4J nBfc2VhcmNoX3RleHQ9cmF3JnBfc2VhcmNoX3R5cGU9MyZwX3B yb2RfbHZsMT0xNTUmcF9wcm9kX2x2bDI9fmFueX4mcF9zb3J0X 2J5PWRmbHQmcF9wYWdlPTE*&p_li= Ale to nie jest wersja PL
Wojteksw
06-03-2009, 16:50
Czy PSP obsługuje raw-y z D80?
Potwierdzam RAW z D80 jest otwierany w PSP Photo X2