Zobacz pełną wersję : Witam wszystkich :)
Witam wszystkich. :) Podczytuję jakiś czas i mam nadzieję że pomożecie mi udoskonalać warsztat. Mój aparat za wiele nie wyciągnie ale w obróbce kuleję bo znam tylko podstawy. Zdjęcia robione nikonem d40 + N 50/1.8 D
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)
Super kocio na jedynce , troche zbytnio wyostrzony sie wydaje, dwójka- idealna pamiątka rodzinna. Mi się oba podobają. Nie martw się aparatem, D40-tką możesz sporo zdziałac.
Archibald
14-12-2008, 12:43
...Nie martw się aparatem, D40-tką możesz sporo zdziałac.
Co widać :-)
Jak na razie to bardziej można Cię chwalić niż uczyć - zdjęcia fajne, przyjemne, i okazuje się po raz kolejny, że nie sprzęt robi zdjęcia :-)
Dzięki :) Wiem że trochę potrafi to body ale najgorzej jesiennymi warunkami - światlo :/ Tym bardziej że o tej porze roku większość zdjęć robię w domu. Latem w plenerze radzi sobie całkiem nieźle. No i brak silnika przy ruchliwych obiektach też jest męczące bo połowa zdjęć nieostra :/
Tomek Konopka
14-12-2008, 12:50
fajne ,dasz sobie rade to fotograf robi zdjecia ,a nie aparat:-D
Muszę powiedzieć że nie czuję się bardzo dobra ale też wiem że nie jestem zła w tym co robię. Zazwyczaj na innych portalach sie podobają ale jeśli już są dyskusje to na temat obróbki. Dlatego też tu jestem.
"Za albumowe, za naturalne, za zwyczajne, za sztuczne, za bardzo wygłaskane, przesadzone" i masę innych. Czasami sama nie wiem co mam myśleć - chyba potrzebuję czegoś więcej od krytykantów. Wiem że na podstawie dwóch zdjęć niewiele można rzec ale chciałam jakoś zakomunikować że jestem :)
Na podstawy obróbki polecam książkę "7 kroków Scotta Kelbyego"
Dzięki - postaram się ją zdobyć :) Może żeby więcej można było napisać na temat obróbki to wkleję 3 foty które wywołują najbardziej sprzeczne opinie w stylu "cudowne" - "okropne"
NIe dziw sie że ludzie piszą że przelukrowane, przesadziłas z obrabianiem. Pooglądaj zdjecia dzieciaków na forum , jest wiele z których możesz sie wiele nauczyc.
Bartek Witek
14-12-2008, 14:27
Witaj Aniu :)
Już Ci wiele razy mówiłem, że jest bardzo fajnie.
Zawsze znajdziesz ludzi po obu stronach. Jedniym się będzie podobało - drugim nie.
Moim zdaniem masz najważniejsze co potrzeba - siebie.
Masz dobre oko, ładnie kadrujesz i masz świetne wyczucie.
Co do obróbki - chciałbym aby wszyscy początkujący pojawiający się tutaj prezentowali taki poziom.
Pozdrowienia !
Bartek
Grzegorka
14-12-2008, 14:41
Super, może czasem rzeczywiście za mocna obróbka, ale to łatwo przecież zmienić. Masz świetne oko. Bardzo dobrze kadrujesz, wiesz jak przyciąć. Naprawdę mi się podoba.
P.S. A modelka przednia :)
Piotr_ek
14-12-2008, 14:43
A ja to Cię proszę - zacznij numerować zdjęcia... :)
Set z dzieciakiem do mnie trafił. Udany.
I witam na forum kolejny talent :)
Grze - Ciebie też witam i pytam czy emocje już Ci opadły :)
Grzegorka, Piotr_ek - witam i dziękuję za opinie :) cieszę się że jeszcze ktoś coś napisał :)
Bartku - nie myślałam że Cię tutaj spotkam :) Dziękuję Ci bardzo za miłe słowa :)))
romanescou
14-12-2008, 19:35
Zdjęcia są wręcz znakomite :)
A obróbka nadaje im indywidualności.
Tak trzymaj :)
autograf
14-12-2008, 19:36
Dla mnie kapitalnie!
puchbeary
14-12-2008, 19:42
Dla mnie również rewelacja. Środkowe zdjęcie z setu z dzieciakiem genialne. Nie zwracaj uwagi na to co mówią inni tylko szukaj własnej drogo - jak narazie świetnie ci idzie.
chciałbym mieć takie problemy :)
obróbka nawet, jeśli czasem przesadzona dla mnie jeszcze nieosiągalna
podobają mi się wszystkie
jak Ty kulejesz z obróbki, to ja mam chyba obie nogi w gipsie;-) b. ladne kadry, kolory, miodzio...
tez robie sporo zdjec dzieciakowi i wiem, ze nie jest to latwe
a jesli to "tylko" d40, to tym bardziej gratulować
Ostrzenie manualne i dziecko to raczej nie wróży dobrych zdjęć... A patrząc na Twoje jednoznacznie można stwierdzić, że jednak się da:)
Pozdrawiam
Swietne fotki!
Ostre i fajnie obrobione! Oczywiscie nie wszystkim musza sie podobac, ale mi podobaja sie bardzo!
Duzo swiatla zycze! :) i dawaj wiecej swoich fotek bo milo sie je oglada!!
Wow ślicznie dziękuję :) Bardzo mnie cieszy że tak piszecie. Myślę że każdy ma kiedyś chwilę zastanowienia czy idzie właściwą drogą. Nawet nabrałam ochoty na to żeby wyciągnąć zakurzony aparat :))) Bo ostatnio to tylko do szufladki zaglądam :) Jeszcze raz wszystkim dzięki za opinie :)))
Pozdrawiam serdecznie :)
dareknik
15-12-2008, 10:53
Dla mnie zdjęcia dzieci wykonuje się najtrudniej, wymagają cierpliwości, wiem coś o tym, tym bardziej duże brawa.
Grzegorka
15-12-2008, 11:04
Nawet nabrałam ochoty na to żeby wyciągnąć zakurzony aparat :)))
Wyciągaj, odkurzaj! Szufladki są dobre na bezrybie :D
Mi osobiście bardzo się podoba, jeżeli cukierkowa aura jest zamierzona to nie mam nic naprzeciwko.
Kot jakby wysuszony suszarką przed chwilą, na + też.
Pzdr
AlieN_dwa
15-12-2008, 13:57
Na podstawy obróbki polecam książkę "7 kroków Scotta Kelbyego"
Chyba chodziło Ci o "System 7 punktów Scotta Kelbyego" :) Polecam w ciemno całą serię Kelbyego.
bardzo oryginalne. podobają się :)
Grzegorka -odkurzę odkurzę i może jutro coś pstryknę nowego :)
sote - wedle życzenia :) Zaraz coś załaduję ;)
Wszystkim dziękuję jeszcze raz za miłe przyjęcie :)
sote - wedle życzenia :) Zaraz coś załaduję ;)
czekam z niecierpliwoscia :)
downunder
16-12-2008, 01:02
To się nazywa albumowe "wejście smoka". ;)
Gratuluję ciekawych zdjęć rodzinnych. :D
Przyłączam się do zachwytów i pochwał, świetne fotki a i obróbka bardzo fajna. Maja klimacik te fotki :)
Jakie szkiełko na jedynce?
Jakie szkiełko na jedynce?
Nad pierwszym zdjeciem masz napisane: "Zdjęcia robione nikonem d40 + N 50/1.8 D" ;)
Dosc ciezkie tematy (maly, ruchliwy zapewne, kotek i dzieci...) sobie kolezanka wybrala jak na manualne ostrzenie co?
Sote - nowe zdjęcia w wątku "Maja". A no trudny temat ale cóż - w tym się czuję najlepiej więc muszę sobie jakoś radzić. Zmienię sprzęt to sobie odbiję :))))))
Adrian tak jak pisze sote - N50/1.8 D :)
Dzięki wszystkim którym jeszcze nie dziękowałam :)
Kraftsman
17-12-2008, 01:42
rewelacja. dla mnie albumowy hit!
domelmel
17-12-2008, 14:45
Zdjecia kapitalne! Tez chce takie robic :))
ja widać - to nie maszyna jest ważna do zdjęć
a ręka fotografa
Gratulacje
Jedne z najlepszych w ostatnim czasie
GRATULUJĘ zajęcia III miejsca w czasopiśmie FotoVideo fotą nr. 5
Właśnie się dopatrzeliśmy z Archibaldem tego zdjęcia w gazecie, pełen szacun jeszcze raz :-D
KRUChY_lodz
27-12-2008, 02:29
nikor 50 1.8 w zupelnosci Ci wystarcza na jesienna pogode w domu ?? Nie uzywasz jakiejs lampki? Z oczu dziecka trudno wyczytac, widze raczej okno...
Właśnie się dopatrzeliśmy z Archibaldem tego zdjęcia w gazecie, pełen szacun jeszcze raz :-D
Bardzo dziękuję :) Taki jednorazowy incydent - temat konkursu dobrze mi pasował :)
nikor 50 1.8 w zupelnosci Ci wystarcza na jesienna pogode w domu ?? Nie uzywasz jakiejs lampki? Z oczu dziecka trudno wyczytac, widze raczej okno...
Dokładnie tak jak widzisz to światło z okna - nie posiadam lampy a wbudowanej nie używam. Światło jesienne nie w każdym mieszkaniu jest wystarczające ale u mnie nie jest najgorzej. :)
Archibald
27-12-2008, 11:20
Fakt - gratulacje! :-)
KRUChY_lodz
27-12-2008, 17:36
dzieki koffee za info - odkladam wlasnie na nikkora 50 1.8...
kwiatusek
05-01-2009, 08:52
Zachodze w głowę jak dajesz radę ostrzyć ręćznie przy tak dzieciach... moja panna to taki żywioł że sekundy nie ustoi nieruchomo ;-)
Różnie to bywa kwiatusku - dziękuję że i tu mnie znalazłaś :)
Przyznam że twoje prace mnie urzekły i ta N50/1.8 na D40!
Ostatnio sprawiłem sobie również N50/1.8 do mojej D40-ki i podziwiam Cie za cierpliwość. :)
Pozdrawiam.
jest bardzo ładnie.., a obóbka też fajna
jasiugoledowski
07-01-2009, 23:58
Bardzo fajne foty :) jednak dla mnie jakby ciut zbyt wyczyszczone.. Ale dzieciaki powalają :)
fajne fotki, gratuluję i również polecam książki Kelbyego- naprawdę warto.
jacoslavgth
08-01-2009, 14:38
a ja napisze cos innego, kadry ciekawe ale...
1. brzydka konwersja do b&w-dałbym mniejszą GO
2. podoba mi sie
3,4,5. kadry ciekawe ale moim zdaniem obróbka słaba, niedopracowana, zbyt nachalna - nie podoba mi sie wcale
generalnie zdjecia fajne, ale zastanowiłbym sie nad komentami typu " albumowy hit" czy temu podobne, zdjecia poprawne, dosyc ciekawe ale bez rewelki, chociaż przyjemnie sie ogląda...
Radek Radziszewski
08-01-2009, 15:34
Dość agresywnie obrabiasz... mz na ostatnim za mocno ale reszta mi się podoba.
a ja napisze cos innego, kadry ciekawe ale...
1. brzydka konwersja do b&w-dałbym mniejszą GO
2. podoba mi sie
3,4,5. kadry ciekawe ale moim zdaniem obróbka słaba, niedopracowana, zbyt nachalna - nie podoba mi sie wcale
generalnie zdjecia fajne, ale zastanowiłbym sie nad komentami typu " albumowy hit" czy temu podobne, zdjecia poprawne, dosyc ciekawe ale bez rewelki, chociaż przyjemnie sie ogląda...
Jeśli chodzi o jedynkę to GO mi się właśnie bardzo podoba i zarówno konwersja jak i właśnie GO oraz kadr zostały ocenione na 5 przez eksperta wystawiającego fotooceny w Digital Foto Video. Ja przyznam szczerze że to jedno z moich ulubionych zdjęć i nic bym w nim nie zmieniła choć szanuję odmienne zdanie.
Co do "albumowego hitu" - w wielu galeriach czytałam różne opinie - dla jednych sztuczne, dla drugich piękne, straszne, albumowe, artystyczne. Zawsze pod moimi zdjęciami była duża rozpiętość w odbiorze i jak bym miała wypośrodkować to wszystko to bym się przerzuciła chyba na makro albo jeszcze inny dział. Każde moje zdjęcie obrabiam inaczej. Jak przejrzysz moje wątki to zauważysz że dużo próbuję i szukam. Wiele osób które fotografują dzieci wygrywają konkursy, robią wystawy a w galeriach internetowych oceny mają baaaardzo różne.
Dość agresywnie obrabiasz... mz na ostatnim za mocno ale reszta mi się podoba.
To ostatnie zdjęcie wzbudza najwięcej skrajnych emocji gdziekolwiek go nie pokażę (może właśnie dlatego już jeden konkurs wygrało). To dobrze że każdy inaczej odbiera moje zdjęcia, jest zainteresowanie - najważniejsze że nie przechodzą bez komentarzy bo to chyba dla autora gorsze ;)
jacoslavgth
08-01-2009, 16:56
Jeśli chodzi o jedynkę to GO mi się właśnie bardzo podoba i zarówno konwersja jak i właśnie GO oraz kadr zostały ocenione na 5 przez eksperta wystawiającego fotooceny w Digital Foto Video. Ja przyznam szczerze że to jedno z moich ulubionych zdjęć i nic bym w nim nie zmieniła choć szanuję odmienne zdanie.
Co do "albumowego hitu" - w wielu galeriach czytałam różne opinie - dla jednych sztuczne, dla drugich piękne, straszne, albumowe, artystyczne. Zawsze pod moimi zdjęciami była duża rozpiętość w odbiorze i jak bym miała wypośrodkować to wszystko to bym się przerzuciła chyba na makro albo jeszcze inny dział. Każde moje zdjęcie obrabiam inaczej. Jak przejrzysz moje wątki to zauważysz że dużo próbuję i szukam. Wiele osób które fotografują dzieci wygrywają konkursy, robią wystawy a w galeriach internetowych oceny mają baaaardzo różne.
nikomu nic nie zarzucam - ale o wiele bardziej podoba mi sie zdjecie w Twoim awatarze :) a co do jedynki (bo chyba o kocie tu mowa) kompletnie do mnei nie trafia - ale z drugiej strony dwojka bardzo sympatyczna, moze dlatego ze brak jakiejkolwiek agresywnej obróbki podkreśla niewinność dziecka. a co do wszelkiej masści expertów redagujących wszelkiego rodzaju pisma - no coment
fajnie ze szukasz własnej drogi, to kreatywne i konstruktywne, podoba mi sie ze nie obrażasz sie jeżeli ktos ma inne zdanie - pokora to ważna cecha :) powodzenia - nawet jeżeli podoba mi sie jedno zdjęcie :)
nikomu nic nie zarzucam - ale o wiele bardziej podoba mi sie zdjecie w Twoim awatarze :) a co do jedynki (bo chyba o kocie tu mowa) kompletnie do mnei nie trafia - ale z drugiej strony dwojka bardzo sympatyczna, moze dlatego ze brak jakiejkolwiek agresywnej obróbki podkreśla niewinność dziecka. a co do wszelkiej masści expertów redagujących wszelkiego rodzaju pisma - no coment
fajnie ze szukasz własnej drogi, to kreatywne i konstruktywne, podoba mi sie ze nie obrażasz sie jeżeli ktos ma inne zdanie - pokora to ważna cecha :) powodzenia - nawet jeżeli podoba mi sie jedno zdjęcie :)
Nie widzę powodów do obrażania. Fotografuję od roku więc wszystko przede mną - zapewne sama kiedyś spojrzę na swoje zdjęcia zupełnie inaczej. Część już pokasowałam i mam zamiar je poprawić jeśli chodzi o obróbkę. No i może jak zmienię sprzęt to nie będę musiała pewnych zdjęć traktować tak obróbką ;) Zapraszam jeszcze kiedyś oczywiście bo masz o wieeeeeele lepsze zdjęcia więc warto poczytać uwagi takich osób (oczywiście wszystkich osób komentarze biorę po uwagę) Pozdrawiam ;P
paulczkow
08-01-2009, 19:59
brilliantly ;d
GUINNESSts
11-01-2009, 17:46
Fantastyczne fotki. Ogladamy i ogladamy i nie wierzymy, ze sie dopiero uczysz. Dopiero zaczynam i czegos znow sie nauczylem. Gratuluje i dziekuje. Tomasz i Ola.
Marta Baranowska
14-01-2009, 15:11
kot rewelacja!:)
reszta również:) te oczka;))
anzelm-74
14-01-2009, 19:37
Zdjęcia mi się podobają za wyjątkiem tego z arbuzem. Bez owijania w bawełnę, dzieco wygląda na bardzo chore, a to przez odcień skóry, który jest nienaturalnie ziemisty, co widać bardzo dobrze na rączkach. Przy ustach zaś oraz na policzkach skóra jest po prostu papierowa, co potęguje jeszcze wrażenie choroby (na zdjęciu z czereśnią skóra ma już bardziej ciepły, naturalny odcień).
Natomiast oczy wyszły wręcz bosko. Chylę czoła za te oczy.
Pozdro.
Bardzo dziękuję za wyrażenie swoich opinii :)
anzelm-74 - jesteś chyba pierwszą osobą która tak odbiera to zdjęcie ;) Dzięki za wizytę :)