PDA

Zobacz pełną wersję : Zamiana 50 1.8 D na 60 2.8 AF-SMacro

marekon
13-12-2008, 23:28
Chiałbym zamienić posiadaną 50-tke 1.8 D na 60 af-s 2.8 D micro. Pomijam fakt funkcji macro w 60.Chciałbym się skupić na porównaniu własności optycznych tych obiektywów.Szczerze mówiąc niewiele używam w/w 50.Myślę,że 60-tka lepiej spełniałaby funkcje obiektywu standartowego.Ma za sobą atut af-s,oraz funkcje macro.Oczywiście pomijam tu kwestie finansową.Co sądzicie o takiej wymianie raczej a nie zamianie.Czy kwestia światła ma aż tak duże znaczenie?.Jak się spisuje 60-tka jako obiektyw portretowy?.

mibartek
14-12-2008, 00:03
60tka to piekielnie ostry obiektyw. Po lekkim przymknięciu w portrecie widać każdy detal twarzy co nie zawsze jest pożądane. Ale na 2.8 myślę jest spoko choć i tak już jest bardzo ostro. Co do plastyki to mi np bokeh z 60tki bardziej odpowiada niż z 50tki.
Światło 1.8 a 2.8 to jest różnica. Chociaż to zawsze zależy co kto potrzebuje.
Generalnie jako standardowy obiektyw ludzie wybierają raczej 50tke. Przy 1.8 to na pewno tez kwestia ceny, ale za cenę 50/1.4 z tego co wiem to można wyrwać 60tkę a mimo wszystko 50tka bardziej popularna. Jednak światło to światło.

Pomijam fakt funkcji macro w 60..

Ma za sobą atut af-s,oraz funkcje macro..

to ja już sam nie wiem co z tym makro :-)
jedyne co mogę powiedzieć to że w tej kwestii 60tka na pewno jest warta polecenia.

IIGrzesiekII
14-12-2008, 13:33
makro w 60tce jest znakomite (4-5 cm od przedniej soczewki, mechanizm wewnętrznego ogniskowania, cichy ale czasami gubiący się AF (trzeba do ostrzać ręcznie)) obraz ostry jak brzytwa, światło nie najgorsze, dobry i przyjemny bokeh.