Zobacz pełną wersję : Portret i Macro powyzej 60mm na cropie.
Witam,
wiem że wiele odpowiedzi udzielono na tematy tych obiektywów osobno i często pojawiały się opinie o przydatności w tych warunkach jednak nigdzie nie znalazłem złotego środka i mam dalej wątpliwości co wybrać a wybór mój waha się między:
Sigma 70mm f/2,8 EX DG Macro
Tamron Sp Di 90 Macro
Zdjęcia jakie będę wykonywał to głównie portrety w ruchu w różnych warunkach oświetleniowych często w pomieszczeniach - cięcia do pasa ale rzadko w plenerze cała postać choć nie wykluczam. Czasem macro ale specyficzne - uszkodzeń powłok lakierów metalicznych, pęknięć szyb itp. Często zwierzęta - szczególnie koty.
Przeczytałem różne testy tych obiektywów i bardziej przekonuje mnie Sigma ale bardzo mało użytkowników wypowiadało się na jej temat, wiem że większość ma do zarzucenia Tamronowi w portretach ostrość jednak nie szczególnie mnie to odpycha
Poradźcie co wybrać chyba że wiecie że są lepsze obiektywy do takich celów w tych granicach cenowych (do 1600zł).
Posiadam już D90 + 18-105, 50 1.8 ale jest zbyt rozmyty przy dużej dziurze i za blisko, sb-900.
Pozdrawiam i dzięki za wszystkie odpowiedzi nawet te z linkami do podobnych tematów choć mnie nie udało się znaleźć nic konkretnego w założonych przeze mnie warunkach.
Bartek
Używałem troche tej Sigmy(przy portrecie) i optycznie szkło jest świetne od pełnej dziury,ale...
Jeśli to mają byc portrety w ruchu to będzie problem bo AF jest wooolny i może nie "żdążyć"
velaskez
13-12-2008, 23:06
Z tego co słyszałem, ten Tamron jest superowy:)
pomyśl jeszcze nad Tokiną 100 f/2.8
jest bardzo ostra, bardzo solidnie wykonana, dobra cena (ja płaciłem 1185 PLN) i ostra na 2.8 co może być istotne przy portecie
Z tego co słyszałem, ten Tamron jest superowy:)
Tamron jest niezły i kilka ciekawych portretów widziałem na nim(T90 +DX) zrobionych, jednak są pewne wady, o których trzeba napisać tj kiepska obudowa oraz realna przysłona minimalna f3 , natomiast na 50mm (nawet) 1,8 po lekkim przymknięciu jest naprawde ostro, poza tym jasniej, a i GO może być cieńsiejsiejsza ;) , co też można uznac za zaletę. 50.. zalezy do jakich kadrów.. ale co ja pisze gdzieś juz byl gorący wątek o tej ogniskowej ;) Ciii...
Mimo wszystko polecam Tamrona.. tzw żyletką jest. Z drugiej strony mówią tu i tam, że portret lubi miękkość ;) Czy ja wiem..
.
pomyśl jeszcze nad Tokiną 100 f/2.8
faktycznie nie sprawdzałem wcześniej obiektywów tej firmy jak również nie widziałem zbyt wielu zdjęć portretowych wykonanych tym obiektywem (głównie dostępne są zdjęcia macro) i szczerze powiem że właśnie dlatego wybrałem sigmę 70 jako lidera w swoim rankingu że wiem że 50 to za mało ale obawiam się czy 100 to nie będzie za dużo żeby od czasu do czasu jakieś zdjęcie rodzince zrobić na plaży czy przed domem i z tego samego powodu zastanawiałem się nad tamronem. Do tego dochodzi fakt nie posiadania VR przez te obiektywy co przy czasie koniecznym dla 100 czyli 1/100 i ciezkich warunków może doprowadzić do zdjęć poruszanych przy obniżeniu czasu (staram się nie używać statywu co zazwyczaj jest krytykowane ale tak juz mam)
Cena wydaje się dalece atrakcyjna jeśli faktycznie jest to tak solidny obiektyw i jeśli możesz to proszę podaj gdzie go kupiłeś, zastanowię się nad nim.
Pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi - decyzji jeszcze nie podjąłem ale wydaje się iż każdy ma rację i różnic pewnie nie będzie w tych obiektywach większych - starałem się szukać wad tych obiektywów i pewnie będę starał się odrzucać je na zasadzie eliminacji a nie zalet jakie posiadają więc za wskazanie wszelkich wad będę bardzo wdzięczny - oczywiście informacja o wolnym AF jest ciężka do weryfikacji bo nigdzie nie widziałem porównania ich szybkości poza informacją o ich wolności :P
Bartek
Cena wydaje się dalece atrakcyjna jeśli faktycznie jest to tak solidny obiektyw i jeśli możesz to proszę podaj gdzie go kupiłeś, zastanowię się nad nim.
Niestety miejsce w którym kupiłem wystawiło nową cenę - 1285 PLN:(
Do tego dochodzi fakt nie posiadania VR przez te obiektywy co przy czasie koniecznym dla 100 czyli 1/100 i ciezkich warunków może doprowadzić do zdjęć poruszanych przy obniżeniu czasu
tokina jest cięższa od tamrona o ponad 30% co sprzyja lepszemu balansowi zestawu (body nie przeważa zbytnio obiektywu)
A pro pos Tokiny. Tu (http://fotoklik.pl/p/8408/tokina_100_f_2.8_at-x_pro_d_makro__nikon_/) możesz kupić, a tu (http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/269-tokina-af-100mm-f28-at-x-pro-d-macro-review--test-report) masz test.
dareknik
15-12-2008, 09:46
Też szukam makro. Wybór padł na Nikona 105/2.8 VR lub właśnie na TOK105/2.8 (testy, opinie użytkowników, bawiłem się nią, mam już TOK11-16/2.8 i jestem z niej zadowolony, przekonałem się do marki)
Też szukam makro. Wybór padł na Nikona 105/2.8 VR lub właśnie na TOK105/2.8 (testy, opinie użytkowników, bawiłem się nią, mam już TOK11-16/2.8 i jestem z niej zadowolony, przekonałem się do marki)
chyba 100 2.8 a nie 105
Mariusz888
15-12-2008, 19:37
Tokina jest 100 a Sigma 105 ;)