Zobacz pełną wersję : Kiedy i jak ladujecie swoje akumulatory? Eneloop + BC-900
Czekacie, az ich wydajnosc spadnie i wtedy ladujecie? Czy po kilkukrotnym uzyciu, "na wszelki wypadek", tez to robicie?
A jesli tak, to jak?
W trybie refresh? Jakim pradem?
Ktory tryb jest najlepszy do ladowania aku, tak aby zachowaly jak najdluzej swoja zywotnosc i wydajnosc?
Najczęściej ładuję kiedy się... rozładują :)
Refresh niepotrzebne na początku cyklu życia danego akku - używa się go, kiedy wyraźnie spada sprawność akumulatora.
Używam po prostu charge. A jeśli mam akku do połowy naładowane, a wiem, że następnego dnia/za dwa dni potrzebuję akku w full wypas kondycji to ładuję przez discharge (czyli tryb, który po rozładowaniu - ładuje).
Najzdrowszy prąd dla akku typu NiMh to c/10 czyli pojemność przez 10. Np. Jeżeli akku ma pojemność około 2500 mAh to prąd 250 mA będzie git.
Osobiście używam tez większych prądów ale to od wielkiego dzwonu - jeżeli naprawde potrzebuję.
polecam http://www.fuw.edu.pl/~jt/akumulatorki.html
co paawda ty masz eneloopy czyli musisz wziasc odpowiednia poprawke na artykuł z linka powyzej.
Refresh niepotrzebne na początku cyklu życia danego akku - używa się go, kiedy wyraźnie spada sprawność akumulatora.
No to zrobilem bzdurny blad - bo ustawilem tryb refresh z najnizszymi pradami, wlasnie mija 36h, a proces ciagle nie zakonczony... :(
Valdek_Tychy
13-12-2008, 21:30
No to wyłącz,a potem ustaw na rozładowanie z ładowaniem i będzie gut
Ładuj na początku prądem 250mA to zajmuje jakieś 4-5h od czasu do czasu daj na ładowanie z rozładowaniem a posłużą ci długo.Ja mam eneloopy i BC700 i nic lepszego jak do teju pory nie znalazłem.
No to zrobilem bzdurny blad - bo ustawilem tryb refresh z najnizszymi pradami, wlasnie mija 36h, a proces ciagle nie zakonczony... :(
najważniejsze jest to, że im tym z pewnością nie zaszkodzisz :)