Zobacz pełną wersję : Jak szybkie karty zapis/odczyt obsługuje Nikon D70S
marcin1979
16-07-2006, 17:25
Może się powtórze z tematem, ale mam pytanie raczej bardziej już do użytkowników choć nie tylko nikona D70S jak szybkie karty on obsługuje pod względem zapisu/odczytu? Czy jest sens kupować karte która ma prędkość 20x zapis/odczyt lub szybszą czy nie ma sensu i kupić taką na poziomie 10x. Mam zamiar własnie kupić nikona D70S i chciałbym się w tej kwestii zorientować bo w między czasie zanim go kupie trafie gdzieś na atrakcyjną oferte to karte mógłbym kupić tylko w jaką zainwestować od razu mówie o mniejszej jak 1GB nawet nie myśle. Proszę o radę i pomoc w tej kwestii. No i jakich producentów polecacie i ewentualne modele tych kart.
marcin1979, 10x to raczej za wolna (nie wiedziałem, że są takie)! myślę, że optymalna to 60-80x, szybszej już tu nie potrzeba. i tak ją body nie wykorzysta. Inna sprawa przy zczytywaniu do fotobanku czy na pc.
i zainwestuj w dobrą firmę: SanDisk, Lexar, Kingston (ponoć czasem zawodna). Polecane są też Pretec i kilka innych.
marcin1979
16-07-2006, 21:47
może źle to ująłem pisząc 10 razy bardziej na myśli miałem 10 Mb/s ja sie zastanawiałem na SanDisk Extreme III gdzie ma właśnie odczyt i zapis 20 Mb/s czy taka by wystarczyła czy może jakąś szybszą dlatego sie pytam w co warto zainwestować w jakie bo nie wiem jakie D70S obsłuży bo jeszcze go nie mam mam zamiar kupić gdzieś koło połowy sierpnia a do tego czasu może już by karte kupił żeby nie tak wszystko na raz od razu. Może możesz mi również polecić jakiś dobry sklep zaufany w necie gdzie będą go mieli w miare przystępnej cenie albo gdzieś inndziej dopuszczam możliwość dojazdu najdalej to Kraków żeby go kupić
marcin1979,
Ja mam własnie taką kartę i wiem jedno - działa OK, jak kupowałem to różnica pomiędzy nią a kartą z zapisem 10MB/s to było około 40 PLN. Czy to dużo czy mało i czy wogóle warto......ja uznałem że tak
Pozdrawiam
marcin1979
16-07-2006, 22:37
Dzięki za informacje jeszcze będe sie rozglądał bo cena SanDisk Extreme III jest ciut wysoka może znajde gdzieś coś podobnego do niej, ale jesli mi się nie uda to chyba w nią zainwestuje. A w jakim formacie zapisujesz zdjęcia JPEG czy NEF (RAW)
marcin1979,
Najczęściej w .jpg żadko w NEF bo nie mam czasu się bawić na PC. Odbiegnę od tematu i powiem że jestem 'troszkę' niezadowolony z mojego aparatu. Ostatnio z kumplem robilismy zdjęcia i on cykal swoja hybrydą Panasonic FZ 30, powiem Ci że jak dalismy na monitory to aż wstyd - jego o niebo lepsze. Moje ( niektóre cyknięte w NEF ) dopiero po obróbce wyglądały podobnie. Gdybym nie wiedział czym były robione to nawet sekundy bym sie nie wachał i wybrałbym tamte zdjęcia...a różnica w cenie zasadnicza 2x.. No cóż ale kupiłem i walcze...
Kolekcjoner
17-07-2006, 01:11
borut bo świat lustrzanek to właśnie nielubiane przez Ciebie Nef-y, tutaj dopiero dostajesz pełnię jakości matrycy z lustrzanki. Z tym, że nawet z jpg-a jesteś w stanie sporo wyciągnąć tylko trzeba pogrzebać w menu.
marcin1979 - polecam ten wątek: http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=27228.
Wg .mnie jeśli nie robisz długich serii (w D70 w nefach i tak max.4) to nie ma sensu inwestować w szybkie karty. D70 po prostu nie wykorzysta szybkości jaką Ci oferuje ExtremeIII (jedynie minimalnie szybsze zwalnianie bufora). Zresztą też o tym już było. Polecam poczytać tu (http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-6816).
Mogę Ci polecić Pretec-a b. solidne (metalowa obudowa), szybkie i nie drogie. Jeśli chodzi o kingstona (moja żona używa) - "chodzą" bez problemu od dłuższego czasu.
marcin1979
17-07-2006, 08:11
borut,
ja do hybrydy jakoś nie mam przekonania choć był moment że sie nad nią zastanawiałem, ale nie akurat nad panasoniciem tylko nad fujifinepix, ale zrezygnowałem mimo wszystko Nikon D70S wole się pobawić w ustawienia jakieś choć na wycieczkach nie ma na to czasu, ale wszystko jest do zrobienia i ustawienia
Kolekcjoner,
ja dopiero jestem przed kupnem D70S i jeszcze nie wiem jak zdjęcia będe robił, ale pewnie częściej będzie to zapis w JPG niż w NEF choć może czasem się trafi
marcin1979, Extreme III to b.szybka karta. za szybka, tu taka nie jest potrzebna, choć sam mam taką (kupiona okazyjnie). Kupiłem ją jako pierwszą po to aby mieć testową jak chodze na jakieś prezentacje sprzętu. zgrywam zdjęcia czytnikiem więc tu się przydaje wysoka prędkość odczytu.
ale jak bym nie kupił tej, to bym się zastanawiał nad Pretec 133x. Jak mówił Kolekcjoner - metalowa i solidna i tańsza. Są jeszcze bardzo szybkie Lexar z WA ale sąbardzo drogie a i tak d70s nie wykorzystuje WA.
marcin1979
17-07-2006, 14:20
mkwiek,
dzięki za informacje trudno jest się na coś zdecydować na jakąś karte i jeszcze przy tak dużym zróżnicowaniu cenowym. A jeszcze jedno jakbyś polecał jakbym chciał zdjecia zapisywac w NEF to kupic dwie karty po 1 GB czy może jedną 2 GB no i na ile zdjęć starczają takie karty zapisywane w JPG i NEF
JanusZZZ
17-07-2006, 15:45
siema. ja wolal bym 2 karty po 1Gb dla bezpieczenstwa. na 1 gb zapiszesz chyba 165 zdjęc w NEF, a w jpg zaleznie od jakosci kompresji 1100/550/275 mniej wiecej (moge sie troche mylic)
Panowie,
Kupiłem NIKONA D 70s dlatego, że chciałem - wiedziałem że są takie różnice. To są tylko moje odczucia, które zapewne również potwierdzicie bo chyba tylko niewidomy nie widziałby różnicy. Lustro to zabawa, możliwość kombinacji i to mi pasuje, ale jeśli ktoś pyta o to jak wychodzą zdjęcia ( czytaj najpopularniejszy .jpg) no to niestety, jest tu dużo do nadrobienia... bo komu by przeszkadzało żeby .jpg'i wychodziły takie jak z wspomnianego przeze mnie Panasonica i można było robić NEF'y. Czy to byłoby złe?
Pozdrawiam
marcin1979, ja bym wolał 2 po 1 GB. Wymieniasz bardzo szybko i focisz dalej :)
a niechby Ci się przydarzył jakiś pechulec: np. error na karcie, czy kradzież lub zgubienie karty to zawsze masz tą drugą.
A jak masz wspomniany wyżej ERROR to niestety musisz sformatować, a tak to możesz wsadzić drugą a kartę sprawdzićw czytniku - jest szansa, że z niej coś wyciągniesz :)
taką Extreme III 1 GB to masz za 219 na allegro. Dzisiaj byłem w normalnym sklepie w centrum Krakowa i chcieli 269!!! jak powiedziałem, że mam na allegro z odbiorem osobistym w krakowie kilka przystanków dalej to powiedzieli, że sprzedadzą za 219 :)
borut, taka polityka producentów. kompakty Nikona też robią ładne jpg.
marcin1979
17-07-2006, 19:28
mkwiek, ja na alegro właśnie dziś taką Extreme III 1 GB znalazłem za 180 zł tylko sprzedawca ma 3 komentarze dopiero więc troche ryzyko, ale dyche drożej i juz od bardziej sprawdzonego sprzedawcy, a preteca znalazłem za jakieś 150 zł właśnie x133 i sie zastanawiam czy przypadkiem nie kupić obu właśnie kart żeby mieć jakieś porównanie między nimi :)
mkwiek, ja na alegro właśnie dziś taką Extreme III 1 GB znalazłem za 180 zł tylko sprzedawca ma 3 komentarze dopiero więc troche ryzyko
chyba wiem o którą aukcję Ci chodzi. Kilka dni temu ten użytkownik miał 0 komenatrzy :)
a preteca znalazłem za jakieś 150 zł właśnie x133 i sie zastanawiam czy przypadkiem nie kupić obu właśnie kart żeby mieć jakieś porównanie między nimi :)
to by było ciekawe - taki bezpośredni test jednego użytkownika. Bo wiesz jak to czasami jest, kiedy każdy ma inną kartę i ją zachwala. Może i dobre rozwiązanie
Kolekcjoner
17-07-2006, 23:12
(...)kiedy każdy ma inną kartę i ją zachwala(...)
Nie każdy, są tacy co mają kilka (różnych) ale i tak nikt ich nie słucha.
marcin1979
18-07-2006, 08:42
Kolekcjoner, a Ty jakie karty używasz i jakie bys polecił
Zainteresuj się kartą: PRETEC CF Cheetah III 2GB 133x 20MB/s (http://www.allegro.pl/item116104540_pretec_cf_cheetah_iii_2gb_133x_20mb_ s_f_vat_w_wa_.html) - stosunkowo niedroga, szybka i raczej firmowa.
marcin1979
18-07-2006, 09:04
takie same parametry ma ta karta tylko o połowe mniejsza PRETEC CF Cheetah III 133x 20MB/s (http://aukcja.onet.pl/show_item.php?item=114455782) i nie wiem myślałem nad kupnem dwóch po 1GB
jako druga to SanDisk Extreme III 1GB
marcin1979, ja polecam dwie po 1GB zamiast jednej 2GB, z przyczyn opisanych przeze mnie powyżej
marcin1979
18-07-2006, 09:54
mkwiek, wiem i chyba tak zrobie i kupie dwie po 1 GB
a może pójście w 20MB/s (karty typu Extreme III i cheetah) wcale nie jest zlym rozwiązaniem. D70s nie wykorzysta tego trasferu w zapisie, ale przecież posiada slot na USB 2.0 - czyli można ściągać fotki na PC z szybkością 48MB/s, więc jeśli tak to po co przymulać go do 10MB/s?
od przybytku glowa nie boli - czyli nadwyzka predkosci nie zawadzi. Sam mam extreme III 1 gb oraz kinsgstona 512 ( jakis tam calkiem wolny ) no i przy zczytywaniu na komputer ( przez czytnik ) jest ogromna roznica, nawet po zrobioniu zdjecia dioda sie na kingstonie przez chwile swieci, wiec na pewno predkosc sie przyda. Z drugiej strony nie musi to byc koniecznie extreme III, spokojnie ultra II wystarcza ( zawsze to pare groszy w kieszeni )
Sam zdecyduj ile masz kasy.
pozdrawiam