Al Bundy
16-07-2006, 17:20
Jako że w innym wątku nie wyjaśniłem niczego a nadal mam problem albo z lampą albo z body mam prośbę. Napiszcie jak błyskacie lampą w słońcu? Zakładam 2 sytuacje:
1. Jasno ubrana osoba stojąca pod słońce
2. Podobnie ubrana, słońce mam za plecami a więc ona oświetlona.
Napiszcie jak wtedy konfigurujecie sprzęt żeby nie przepalić? U mnie ostanio jechałem tak:
TTL, lampa -2EV, błysk na REAR, pomiar centralnie ważony. Niestety albo mam przepalone tło albo postać za ciemna. Muszę się sporo namęczyć żeby wszystko wyszło a kiedyś było inaczej. Problem pojawił się nagle na ślubie. Ostatnio robiłem ślub w ubiegłym roku i wszystko było super - włączałem TTL bez korekcji i nie marwiłem się niczym - teraz nie ma o tym mowy...
Interesuje mnie tylko wasz sposób byłskania.
1. Jasno ubrana osoba stojąca pod słońce
2. Podobnie ubrana, słońce mam za plecami a więc ona oświetlona.
Napiszcie jak wtedy konfigurujecie sprzęt żeby nie przepalić? U mnie ostanio jechałem tak:
TTL, lampa -2EV, błysk na REAR, pomiar centralnie ważony. Niestety albo mam przepalone tło albo postać za ciemna. Muszę się sporo namęczyć żeby wszystko wyszło a kiedyś było inaczej. Problem pojawił się nagle na ślubie. Ostatnio robiłem ślub w ubiegłym roku i wszystko było super - włączałem TTL bez korekcji i nie marwiłem się niczym - teraz nie ma o tym mowy...
Interesuje mnie tylko wasz sposób byłskania.