Zobacz pełną wersję : Nikon 100 2.8 seria E
zinek2005
13-12-2008, 13:29
Witam! chcialbym dowiedziec sie czy warto kupic ten obiektyw, prosilbym o wasze opinie na temat tego szkielka. czy bede mogl podlaczyc go do Nikona D40. Pytam się ze wzgledu na to, iz mam mozliwosc kupic go za 180 zl, czy warto zatem inwestowac w ten obiektyw? z gory dziekuje za odpowiedz.
Czeka Cię z nim ręczne ostrzenie i nie będzie działał światłomierz, czyli - pełen manual... ale fotki da się robić. Z d40 będziesz miał tylko potwierdzenie ostrości (zielona kropka w lewym, dolnym rogu wizjera)
jacektechnik
09-01-2009, 01:47
Światłomierz będzie działał nie działa tylko AF bo D40 nie ma śrubokręta ale reszta automatyki działa.
pomiar światła też nie będzie działać !!
Światłomierz będzie działał nie działa tylko AF bo D40 nie ma śrubokręta ale reszta automatyki działa.
:confused:
hehe kolega chyba ma nikłe pojęcie o tym co pisze.
1. Nikon serii E 100/2.8 jest szkłem manualnym, więc tak czy siak AF w ogóle nie ma i nie będzie miał (no poza jednym przypadkiem) :)
2. Z Nikonami Dxx nie ma pomiaru światła. Z Nikonami serii Dx i Dxxx jest pomiar światła.
3. Będzie działać magiczna zielona kropka - potwierdzenie ostrości.
Co do szkła - jest całkiem przyzwoite do portretu.
jacektechnik
09-01-2009, 13:41
Sorry wcześniej czytałem inny wątek :) O sigmie 70-300 do D40 bez silnika i jakoś mi się wątki poplątały. Jak koledzy piszą . Jeszcze raz sorry