PDA

Zobacz pełną wersję : Velbon Sherpa 600R lub 800R

slawek548
12-12-2008, 19:14
Witam
Mam zamiar zakupić statyw do kwoty ok.400 zł. Zastanawiam się nad tymi,które w temacie.
Fotografuje Nikonem D80 z optyką 70-300 i podobnymi.Prosiłbym o jakieś opinie odnośnie tych statywów.
Czy może jakiejś innej firmy
Dzięki i pozdrawiam

czto
14-12-2008, 12:48
Mogę z czystym sumieniem polecić 600R. Wytrzymały stojak. Mój swoje już przeszedł i dalej trzyma się dobrze! Spokojnie dźwiga D80 + grip + 17-55.

st4t1c
14-12-2008, 13:07
Też mam 600r. Dla mnie najwazniejszy jest fakt możliwośc jego "zejścia" bardzo nisko.
Mam d2h + S24-70/2.8 i trzyma się jak najbardziej solidnie. Jedyne co można zarzucić (ale to chyba wszystkie sherpy) to głowica. Jest ona 3d ale z jedną wajchą, jak dla mnie jest to niepraktyczne i warte wymiany na inna 3d z osobną regulacją w każdą ze stron.
Co do 800 to chyba ma większy udźwig więc jeśli planujesz za czas jakiś cieższe body to chyba, a nie zależy na min wysokości to chyba lepiej 800. Pamiętaj też, że 800 bedzie pewnie cięższa.
Poza tym to 600 polecam jak najbardziej, bo też miałem dylemat z 800 ale potrzebuję "gleby" :P w statywie.

pioter m
14-12-2008, 13:21
Wolalbym slika 340dx lub inny model, jesli chodzi o tak lekkie statywy.

dobryjanek
14-12-2008, 13:51
Również mogę polecić 600R, w szczególności jako uniwersalny, amatorski statyw (acz całkiem przyzwoity). Dla mnie dużym plusem był zakres wysokości i chyba był to jeden z ważniejszych czynników. Jeśli jednak tego rodzaju uniwersalność nie jest kluczowa, to do 400 zł można by się jeszcze rozejrzeć jeszcze za czymś innym.
Potwierdzam też, że z głowicą szału nie ma. Istotnie 3D z jedną wajchą, działa to tak, że po lekkim odkręceniu najpierw pozwala nam łatwiej poruszać w poziomie, a dopiero po dalszym odkręceniu dochodzi poruszanie w pionie. Nie jest to jednak jakieś dokładne, pion też się luzuje, po prostu zdecydowanie mniej. Tak czy siak do panoramowania to nie jest ta głowica stworzona, ale do jakiś amatorskich zastosowań, gdzie tylko ustawiasz pozycję i blokujesz, to jest ok. Poziomicy też nie ma ;)

slawek548
14-12-2008, 15:25
Dziękuję za opinie.Możliwość niskiego mocowania też by się przydała. Ten slik 340 chyba ma troszkę mały udźwig jak dla mnie,wolę mieć troszkę zapasu. Pioter m dlaczego slika byś wolał? Będę wdzięczny jak rozwiniesz swoją opinię na temat wyboru :-D Znalazłem też jakieś nóżki firmy Vanguard.Wyglądają dość ciekawie tylko nie wiem co są warte:???:Jeśli ktoś tego używa proszę o jakieś uwagi. Jeśli chodzi o sposób operowania głowicą,to wolałbym raczej, aby każda płaszczyzna blokowana była oddzielnie, to jest chyba lepsze od jedej wspólnej blokady??? A może coś z Benro,GoldPhoto ? Co to za firmy i skąd?
pozdro

pioter m
14-12-2008, 18:06
Benro to dobre i markowe statywy. GoldPhoto to chinska podroba Manfrotto. Podobno niezla.
Sherpa mi sie nie podoba z uwagi na glowice - tylko jedno pokretlo do wszystkiego. Tego slika podalem, bo wyglada lepiej. Jest warty swojej ceny, bo moze specyfikacja nie powala, ale jest solidny. Troche tylko przykrotki, ale sa tez wyzsze modele.

żółto-czarny
14-12-2008, 18:51
Co do 800 to chyba ma większy udźwig więc jeśli planujesz za czas jakiś cieższe body to chyba, a nie zależy na min wysokości to chyba lepiej 800. Pamiętaj też, że 800 bedzie pewnie cięższa.
800-tka jest ok. 200 gramów lżejsza, a oba mają bardzo podobną (tę samą?) max wysokość. Dlatego nie jestem przekonany, czy 800R poradzi sobie lepiej przy wietrznej pogodzie, tym samym czy warto dopłacać kilkadziesiąt złotych. Gdybym szukał jakiegoś skoku jakościowego, popatrzyłbym w serii Sherpa PRO.

slawek548
15-12-2008, 23:40
Po głębszej analizie dokonałem wyboru statywu. Jest nim Slik 500DX. Dziś miałem okazję wziąć go do rąk i byłem mile zaskoczony wykonaniem i stabilnością. Dziękuję za wszystkie komentarze i opinie. Temat uważam za zamkniety:-D
Pozdrawiam