Zobacz pełną wersję : Czarno-biała odbitka bez zafarbu, w jaki sposób?
Chciałbym uzyskać prawdziwe czarno-białe odbitki, bez zafarbu z cyfrowo-kolorowej maszyny. I teraz pytanie, w jaki sposób to osiągnąć?
Wiem, najlepiej samemu pod powiększalnikiem. Nie mam na to jednak ani miejsca, ani wystarczająco silnej woli i samozaparcia.
Drugi sposób - odbitki z czarno-białego negatywu w profilabie na czarno-białym papierze. Czy może lepiej plik cyfrowy, własna drukarka i własny czarno biały papier? A może skan z negatywu i zlecenie druku na papierze barytowym itd?
Ciekaw jestem, w jaki sposób "wołacie" swoje czarno-białe odbitki?
Na stronie czarno-biale.pl masz adres ich sklepu stacjonarnego - robia odbitki tradycyjnie pod powiekszalnikiem.
mialem takie same problemy i sie poddalem
kupilem epsona 2880
korzystam z profili producenta, atramentu oryginalnego, papieru archival matt epson.
moje problemy skonczyly sie raz na zawsze.
gdy zobaczylem pierwsza odbitke opadla mi kopara.
olo
Gdybym sam nie powiększał, to też bym raczej próbował zamówić odbitki w czarno-białe niż w profilabie. Co do wydruku to nigdy nie będzie to "prawdziwa" czarno biała odbitka, ale za to można pobawić się photoshopem, zatem co kto lubi :)
w PS usunąć informację o kolorze, lub kolor ustawić na "0" - zanieść plik cyfrowy do labu, jeśli będzie jakikolwiek zafarb na odbitce złożyć reklamację, niech próbują dalej, a jeśli nie potrafią (brak kalibracji maszyny) to zmienić lab, aż do skutku
a ja oddałem do Rossmana (fuji neopan). napisałem ze to "black and white" film do "c-41" i właśnie CZARNO-BIAŁE odbitki, wcale nie brązowo-białe :) cena trochę większa chyba niż kolorowe. Podejrzewam, ze jak oddasz już wywołany i napiszesz b&w to też dostaniesz bez zafarbu.
Od kiedy Fuji Neopan jest filmem do C-41?
Na papierze kolorowym zawsze bedzie odbitka miala zafarb i nie pomoze specjalne kalibrowanie maszyny pod jedno zamowienie (zafarb zalezy od papieru, kalibracji maszyny oraz chemii). Sa papiery czarno-biale do maszyn kolorowych, ale to nie liga tanich i masowych labow.
Poza tym oddawanie wywolanego wlasnorecznie filmu cz-b rzeznikowi w labie, ktory i tak zrobi odbitki na maszynie cyfrowej, to juz lepiej samemu zeskanowac i zaniesc gotowego JPGa. Przynajmniej film bedzie bez bruzd po bronach. Laby cyfrowe czesto nie radza sobie z klasycznymi filmami cz-b, po te filmy nie maja maski.
Od kiedy Fuji Neopan jest filmem do C-41?
W wersji CN chyba od zawsze :D