PDA

Zobacz pełną wersję : Czarno-biała odbitka bez zafarbu, w jaki sposób?

Mi1980
12-12-2008, 18:53
Chciałbym uzyskać prawdziwe czarno-białe odbitki, bez zafarbu z cyfrowo-kolorowej maszyny. I teraz pytanie, w jaki sposób to osiągnąć?
Wiem, najlepiej samemu pod powiększalnikiem. Nie mam na to jednak ani miejsca, ani wystarczająco silnej woli i samozaparcia.
Drugi sposób - odbitki z czarno-białego negatywu w profilabie na czarno-białym papierze. Czy może lepiej plik cyfrowy, własna drukarka i własny czarno biały papier? A może skan z negatywu i zlecenie druku na papierze barytowym itd?

Ciekaw jestem, w jaki sposób "wołacie" swoje czarno-białe odbitki?

sawi
12-12-2008, 19:49
Na stronie czarno-biale.pl masz adres ich sklepu stacjonarnego - robia odbitki tradycyjnie pod powiekszalnikiem.

rabijki
12-12-2008, 19:52
mialem takie same problemy i sie poddalem
kupilem epsona 2880
korzystam z profili producenta, atramentu oryginalnego, papieru archival matt epson.
moje problemy skonczyly sie raz na zawsze.
gdy zobaczylem pierwsza odbitke opadla mi kopara.
olo

lannes
12-12-2008, 23:44
Gdybym sam nie powiększał, to też bym raczej próbował zamówić odbitki w czarno-białe niż w profilabie. Co do wydruku to nigdy nie będzie to "prawdziwa" czarno biała odbitka, ale za to można pobawić się photoshopem, zatem co kto lubi :)

bogdi64
12-12-2008, 23:58
w PS usunąć informację o kolorze, lub kolor ustawić na "0" - zanieść plik cyfrowy do labu, jeśli będzie jakikolwiek zafarb na odbitce złożyć reklamację, niech próbują dalej, a jeśli nie potrafią (brak kalibracji maszyny) to zmienić lab, aż do skutku

galu44
13-12-2008, 00:29
a ja oddałem do Rossmana (fuji neopan). napisałem ze to "black and white" film do "c-41" i właśnie CZARNO-BIAŁE odbitki, wcale nie brązowo-białe :) cena trochę większa chyba niż kolorowe. Podejrzewam, ze jak oddasz już wywołany i napiszesz b&w to też dostaniesz bez zafarbu.

gALL
16-12-2008, 14:13
Od kiedy Fuji Neopan jest filmem do C-41?

Na papierze kolorowym zawsze bedzie odbitka miala zafarb i nie pomoze specjalne kalibrowanie maszyny pod jedno zamowienie (zafarb zalezy od papieru, kalibracji maszyny oraz chemii). Sa papiery czarno-biale do maszyn kolorowych, ale to nie liga tanich i masowych labow.

Poza tym oddawanie wywolanego wlasnorecznie filmu cz-b rzeznikowi w labie, ktory i tak zrobi odbitki na maszynie cyfrowej, to juz lepiej samemu zeskanowac i zaniesc gotowego JPGa. Przynajmniej film bedzie bez bruzd po bronach. Laby cyfrowe czesto nie radza sobie z klasycznymi filmami cz-b, po te filmy nie maja maski.

mpwt
16-12-2008, 14:52
Od kiedy Fuji Neopan jest filmem do C-41?

W wersji CN chyba od zawsze :D