Zobacz pełną wersję : Filtry żelowe i substytuty - kolorowe błyskanie
Hej, wyszukiwarka nie pomogła ale pamiętam że był jakiś czas temu temat o filtrach żelowych i ich zamiennikach, bodajże próbnik filtrów kolorowych jakiejś firmy bardzo się dobrze sprawdzał :) Potrzebuje trochę pobłyskać na kolorowo i zastanawiam się jak ugryźć ten temat nie kupując żeli nikonowskich - ograniczony budżet, oj bardzo ograniczony :(
Z góry dzięki za pomoc :)
próbnik filtrów kolorowych jakiejś firmy bardzo się dobrze sprawdzał :)
próbnik LEE Filters ze sklepu RaysFoto
jakis czas temu wystarczylo napisac maila do firmy, dystrybutora folii LEE i poprosic o probnik,
wysylali za friko (ja go tak zdobylem :) ) wiem ze kilka osob z forum tez dostalo...
Jak jest w tej chwili nie wiem. Poszukaj dystrybutora i napisz do nich.
Teraz próbnik kosztuje bodajże 18zł :D
Ostatnio jak sie orientowalem (jakos przed wakacjami) w Raysfoto kosztowal chyba 27PLN.
Teraz dystrybutor (firma LTT (http://www.ltt.com.pl/) ) wola 18 PLN?
2008.09.13 w RaysFoto było po 23
:) Dzięki. Nawet 28zł to niedużo chyba za dość przydatny zestawik, zaraz pisze maila :)
Zamawialem klika dni temu mailem, z wysylka zamknelo sie w 30 paru zlotych.
tuż po wakacjach było jeszcze za darmo w LTT
A wie ktos, gdzie mozna kupic takie oryginalne, jak w zestawie z SB-800? Nie potrzebuje calego kompletu SJ-1, tylko te dwa: TN-A1 i FL-G1 (czyli SJ-800). Znalazlem tylko na EuroCamera (http://eurocamera.pl/index.php?pid=104&productid=949), ale cena jest chora! Dwa razy wiecej niz trzeba przecietnie zaplacic za caly SJ-1.
A wie ktos, gdzie mozna kupic takie oryginalne, jak w zestawie z SB-800? Nie potrzebuje calego kompletu SJ-1, tylko te dwa: TN-A1 i FL-G1 (czyli SJ-800). Znalazlem tylko na EuroCamera (http://eurocamera.pl/index.php?pid=104&productid=949), ale cena jest chora! Dwa razy wiecej niz trzeba przecietnie zaplacic za caly SJ-1.
Wiem ze to nie to o co pytasz ale mozesz kupic folie z LTT i dociac tak jak Ci pasuje ;)
Chodzi mi o folie LEE, pewnie znajdziesz odpowiednich tych sabinkowych.
ChollaYi
19-12-2008, 15:32
Kilka dni temu byłem w LTT i dostałem 2 sztuki za zupełną darmochę. Wcześniej do nich dzwoniłem i bez problemu chcieli wysłać (miła pani nie wspomniała nic o kosztach).
cześć mam takie pytanie:gdzie mogę szukać nie bardzo drogich ale fajnych filtrów dla Nikona? ma to być prezent więc nie mogę zapytać o szczegóły niestety.wiem tylko że ma być 67 mm,nic więcej nie pytałam bo byłoby podejrzane;) z tego co pamiętam to nie były to filtry nakręcane na obiektyw co trochę mi ułatwia sprawę bo nie znam parametrów.Nikon D80 z Nikkorem,tyle to za mało,ale może znacie jakąś fajną stronę,spróbuję coś znaleźć żeby pasowało:)
cześć mam takie pytanie:gdzie mogę szukać nie bardzo drogich ale fajnych filtrów dla Nikona? ma to być prezent więc nie mogę zapytać o szczegóły niestety.wiem tylko że ma być 67 mm,nic więcej nie pytałam bo byłoby podejrzane;) z tego co pamiętam to nie były to filtry nakręcane na obiektyw co trochę mi ułatwia sprawę bo nie znam parametrów.Nikon D80 z Nikkorem,tyle to za mało,ale może znacie jakąś fajną stronę,spróbuję coś znaleźć żeby pasowało:)
Podejrzewam, że i tak nie za bardzo wiesz o czym piszesz, także albo zapytaj właściciela aparatu co chciałby dostać, albo poszukaj ładnego swetra i skarpetek na prezent ;)
Lepiej zrobić prezent nie niespodziankę niż wydać kasę w ciemno i patrzeć, jak zakłopotany nietrafionym prezentem solenizant udaje, że się cieszy ;)
Musisz znać typ filtra, który chcesz kupić, lub chociaż jego przeznaczenie, tzn do fotografowania czego ten filtr ma służyć?
Podejrzewam, że i tak nie za bardzo wiesz o czym piszesz, także albo zapytaj właściciela aparatu co chciałby dostać, albo poszukaj ładnego swetra i skarpetek na prezent ;)
Lepiej zrobić prezent nie niespodziankę niż wydać kasę w ciemno i patrzeć, jak zakłopotany nietrafionym prezentem solenizant udaje, że się cieszy ;)
uwierz mi,że wiem co robię:) Fakt nie jestem ekspertką od filtrów (dlatego pytam na forum)więc tym bardziej taki prezent będzie cenny,bo nie będzie banalny i dam z siebie więcej:)
ah,co do typu..myślałam nad filtrami efektowymi:) gwiazdkowe są fajne:) parę nawet znalazłam,doczytam trochę i powinno być ok. co dokładnie powinnam wiedzieć jeszcze żeby kupić pasujący? czy średnica do zdecydowanie za mało? proszę o konkretną pomoc,a nie krytykę bo nie dam za wygraną:)
uwierz mi,że wiem co robię:) Fakt nie jestem ekspertką od filtrów (dlatego pytam na forum)więc tym bardziej taki prezent będzie cenny,bo nie będzie banalny i dam z siebie więcej:)
ale wątek jest o filtrach na lampę błyskową, a Ty rozumiem że pytasz o filtry na obiektyw
ale wątek jest o filtrach na lampę błyskową, a Ty rozumiem że pytasz o filtry na obiektywOzzy, nie badz bezczelny! ;) Przeciez napisala, ze doskonale wie co robi i o jakie filtry jej chodzi. ;)
fakt,wiem o co mi chodzi ale chyba nie na tym forum jestem co chciałam;) nie doczytałam że chodzi tu o lampy błyskowe,wybaczcie-byłam zmęczona:) nie pozostaje mi nic jak przejść do odpowiedniego wątku i ponowić pytanie:)
pszemson
12-04-2013, 19:03
Odkopać!
Te próbniki folii o których mówicie to jakaś mała książeczka z różnymi kolorami folii? Chcę je zastosować jako nasadkę na lampę pop-up do fotografowania ludzi przy zachodzie słońca albo na tle nieba żeby było bardziej niebieskie. A do tego szkoda wydawać 40zł na żelowe paski Cokina. Ciekawe zresztą czy dalej dystrybutor byłby skłonny wysłać próbnik za free. :)
Odkopać!
Te próbniki folii o których mówicie to jakaś mała książeczka z różnymi kolorami folii? Chcę je zastosować jako nasadkę na lampę pop-up do fotografowania ludzi przy zachodzie słońca albo na tle nieba żeby było bardziej niebieskie. A do tego szkoda wydawać 40zł na żelowe paski Cokina. Ciekawe zresztą czy dalej dystrybutor byłby skłonny wysłać próbnik za free. :)
Lee nie wysyła za free. Trzeba być dystrybutorem, albo kupić odpowiednią ilość na raz (mowa o całych rolkach 120x600cm czy coś koło tego), to dostaniesz taki wzornik. A przynajmniej tak jest w Polsce.
Sam staram się taki wzornik skombinować za darmo i nie jest to proste :(
Można tak wzornik kupić np. w LTT - czyli u dystrybutora Lee albo raysfoto.
Cena w raysfoto (stopfoto pl) to 23zł. Folie mają rozmiar 90x38mm - kiedyś były większe :/
pszemson
12-04-2013, 20:50
Mógłbyś pisać link do tego? Nie mogę znaleźć u nich na stronie. Taki wymiar na popup wystarczy. :-) zależy ile za wysyłkę zawołają.
link do próbnika Lee:
http://www.stopfoto.pl/lee-filters-probnik-folii-swatchbook,4,9876,8833
Dostawa chyba 13 zł.
Tak więc cenowo jak Cokin, a filtrów znacznie więcej.
Ile chce LTT, nie wiem, bo oni nie prowadzą sklepu, a ja jak kiedyś jakieś drobne rzeczy od nich potrzebowałem to dostawałem za darmo :), ale już się kontakty urwały :(
Sam staram się taki wzornik skombinować za darmo i nie jest to proste :(
[…]
Cena w raysfoto (stopfoto pl) to 23zł.Faktycznie – taka cena warta jest kombinowania, żeby dostać to jednak darmo. ;)
pszemson
13-04-2013, 09:57
Z przesyłka to 36. A biorąc pod uwagę ze to na popup będę stosował to warto. Bo może nawet nie działać do kolorowania przy tak slabym błysku. :-)
pszemson
19-04-2013, 17:08
Napisałem do producenta w sprawie otrzymania folii - ten odpisał żeby skontaktować się z lokalnym dystrybutorem.
Napisałem więc do LTT, odpisała mi pani zastępca kierownika że oczywiście że wyślą darmowy próbnik proszę podać adres. Podałem, przekazała, handlowiec odpisuje mi jednak że koszt to 32 + 9,25 przesyłka. Zapytałem więc "jak to 32, pani z-ca kier mówiła że za darmo" to łaskawie odpisał, że skoro już się umówiłem z panią to wyśle za darmo tylko żebym przelał 9,25 za przesyłkę. Nie potrzebnie pisałem wcześniej że koszty wysyłki naturalnie pokryję. :D Filtry doszły po 4 dniach.
Także jak ktoś chce też wysępić to można próbować. Zależy od szczęścia.
Etam kombinujecie.
wzornik (http://prosklep.pl/product/standard_2173/lee_filters_wzornik_folii_designers_edition)