PDA

Zobacz pełną wersję : Tanie chinskie wyzwalacze

z.l
12-12-2008, 13:47
Witam wszystkich :)

Mam pytanie odnośnie tanich chińskich przekaźników radiowych pokroju http://www.allegro.pl/item500390344_bezprzewodowy_radio_wyzwalacz_lamp_b lyskowych.html . Czy to w ogóle do czegoś się nadaje czy raczej zbierać na coś lepszego ? Chodzi mi głównie o zdalne wyzwalanie sb-28 w plenerach.

sote
12-12-2008, 14:39
To co zalinkowales jest do lamp studyjnych...
Sa tez oczywiscie takie do wyzwalania lamp typu sb-28 i na ich temat bylo tu juz kilka dyskusji,
jedni chwala inni nazekaja ale za ta kase nie kupisz nic innego. Kolejne cenowo sa skyporty elinchroma
ale ich zestaw kosztuje ponad 500PLN

aha jest jeszcze takie COS (http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=80581)

Dorian
12-12-2008, 17:31
Mam takie coś klik (http://www.allegro.pl/item501434177_radiowy_wyzwalacz_lamp_na_goraca_sto pke.html). Działa. ;) Rewelacji nie ma, ale za taką cenę myślę, że warto. Teoretycznie utrzymuje czasy 1/1000, ale bezpiecznie można używać do około 1/250-1/320.

Jacek_Z
12-12-2008, 18:57
...Teoretycznie utrzymuje czasy 1/1000, ale bezpiecznie można używać do około 1/250-1/320.To nie tak. Widziałes gdzieś w specyfikacji tego urządzenia 1/1000 s? Nie proponuj ludziom pracy na czasach krótszych od czasu synchro, bo się zdziwią jak to kupią.
Przypnij to do body z normalną szczelinowa migawka i okaże się, że 1/250 nie utrzyma.
Masz body z migawka hybrydową, tak sądzę po tym twoim wpisie (D70 ? D50? D40?). Nie reguluj naświetlenia czasem migawki pracując na błysku.

Dorian
12-12-2008, 19:09
Widziałes gdzieś w specyfikacji tego urządzenia 1/1000 s?
Chyba tak. W specyfikacji jest coś takiego:
"The receiver, once picks up the signal, will trigger off the external flash unit. Highest responding time is 1/1000s."
Angielskiego dopiero zacząłem się uczyć i możliwe, że zrozumiałem coś źle.

odie83
12-12-2008, 19:31
Posiadam zestaw 3 + 1
mają 3 wady:
1. czasem (rzadko) nie zadziałają kiedy tego chcemy
2. czasem (rzadko) zadziałają kiedy tego nie chcieliśmy
3. gorąca stopka która z systemem Nikona nie współpracuje dobrze bo po prostu lampy nie można skutecznie zablokować, co innego lampy które mają dokręcaną blokadę... inna sprawa, że strach trochę kłaść pod lampę wartą kilkaset albo ponad 1000zł taki wyzwalacz, bo jego budowa do najsolidniejszych nie należy.

Ogólnie za te pieniądze nie jest źle, ale mimo to sprzedaję je, zostanę przy kablach póki nie uzbieram na coś poważniejszego, ewentualnie kupię takie same ale bez stopki. W swoich już wlutowałem kable ale to jeszcze nie to.

P.S.
z moim D50 mam synchro na 1/500 - 1/800

Jacek_Z
12-12-2008, 20:59
O, jestem mile zaskoczony tym 1/1000. Ale czas synchro dla normalnej migawki szczelinowej to w zależności od modelu 1/200 - 1/250s. A że liczy się najsłabsze ogniwo - to w większości body tylko do czasu synchro da się używać.

szymony
13-12-2008, 10:41
Witam wszystkich :)

Mam pytanie odnośnie tanich chińskich przekaźników radiowych pokroju http://www.allegro.pl/item500390344_bezprzewodowy_radio_wyzwalacz_lamp_b lyskowych.html . Czy to w ogóle do czegoś się nadaje czy raczej zbierać na coś lepszego ? Chodzi mi głównie o zdalne wyzwalanie sb-28 w plenerach.
Mam Ci ja ten "wynalazek" (dwa odbiorniki i nadajnik). Bezpośrednio, pod SB tego nie podłączysz. Musisz zrobić przejściówkę z jacka na pc. Ja poszedłem po najmniejszej linii oporu i przelutowałem kable.
Nie wiem na ile miałem farta, ale mój zestaw jak na razie działa w czasie kiedy ma działać i nie działa kiedy nie ma działać. Jedyny minus to jest czas synchro 1/160 jest bezpieczna z body Dxxx. 1/200 to już totolotek, a 1/250 już wyraźnie się spóźnia.

PS. teraz dopiero zobaczyłem że mimo identycznego kształtu odbiornika, ten z aukcji ma gniazdo pc, więc bez kombinowania podłączysz sabiny. Będziesz potrzebował tylko kabelek pc-pc, bo takowego w tym zestawie nie ma.

sote
13-12-2008, 19:53
Do mnie wlasnie dzisiaj przyjechal TAKI (http://www.foto-tip.pl/sklep/radiowy_wyzwalacz_lamp_blyskowych_z_goraca_stopka_ pt_04-p-1252.html) zestaw
i odrazu sprawdzilem jak to dziala z moim D50 i powiem wam ze 1/1000 i cala klatka poprawnie naswietlona:)
dopiero przy krotszych czasach robi sie nieciekawie.
Lampa blyska za kazdym razem poki co, ale zdazylo sie juz 2 razy ze sam wyzwalacz blysnal sabina :/
Zasiegu jeszcze nie sprawdzalem, wiec tu sie nie wypowiem.

Aha i te moje z linka tez maja w odbiorniku gniazdko PC :) tylko problem jest taki
ze nikt nie ma samych odbiornikow z gniazdkiem a chcialem dokupic jeszcze jeden.

Jacek_Z
13-12-2008, 20:10
.. z moim D50 i powiem wam ze 1/1000 i cala klatka poprawnie naswietlona:)
dopiero przy krotszych czasach robi sie nieciekawie....wcale nie jest poprawnie naświetlona, ale ciężko to dostrzec. Jest równo naświetlona, bo migawka hybrydowa, więc nic nie zasłania brzegów kadru. Ale zapewne gdy błysk jest mocny (co oznacza długi) to obcinacie część błysku i spada wam zasięg lampy. Nie załapuje się albo zapalanie albo gaszenie lampy, co pewnie skutkuje innym WB. Na krótszych czasach to zaczyna dokładniej widać, ale na tej 1/1000 jak się wie czego szukać i mając porównywalne zdjęcie zrobione na 1/500 i 1/2000 czy 1/4000 to to powinno być widać.
Powodów dla jakich raz widać lepiej, raz gorzej jest wiele. Gdy błysk jest pomocniczy do światła zastanego, to tych błędów z 1/1000 nie zobaczycie. Ale gdy błysk to będzie jedyne światło (studio) - to można to czasami wyłapać. Zależy jakimi lampami się posługuje, jakie ma się czasy błysku lampy. Nawet ta sama lampa może raz działac dobrze, raz źle, bo na ułamku mocy czas błysku będzie ultrakrótki (1/20000 załóżmy), a na pełnej mocy 1/1 może być powyżej! 1/1000 (lampa sb900 dajmy na to)
Dlatego: nie chcesz mieć problemów to nie pracuj na tak krótkich czasach, ogranicz sie do 1/500 czy nawet 1/250 (to piszę do hybrydowców - D70, 50, 40)

sote
13-12-2008, 20:51
Jacku pewnie masz racje ;)
ale nawet jesli cos wystepuje a ja tego nie zauwaze to mi to nie przeszkadza ;)
Jak zacznie mi to przeszkadzac to bede szukal czegos co spelni w 100% moje wymagania,
ale narazie do zabawy we wlasnym zakresie, poki nie ma z tego kasy to musi mi wystarczyc.

Przy okazji zadam (moze banalne;) ) pytanko - jesli moj odbiornik radiowy ma gniazdko pc
i sb-800 tez je ma to nie musze stawiac lampy na chwiejnych sankach odbiornika,
tylko podlaczyc lampe z odbiornikiem kabelkiem z wtyczka pc na obu koncach prawda?

Maryj
14-12-2008, 23:01
Mam jeden z tych tanich wyzwalaczy na stopkę, można kupić jeden z tych na kapel i jakąś przejściówkę by można bylo wyzwalać sb-900?

sote
14-12-2008, 23:50
Mam jeden z tych tanich wyzwalaczy na stopkę, można kupić jeden z tych na kapel i jakąś przejściówkę by można bylo wyzwalać sb-900?

Co chcesz zrobic? Bo niestety z Twojego posta nie moge wywnioskowac ;)

Jak masz chinczyka to nadajnik na body, lampe na odbiornik i powinno 900ke wyzwolic...

odie83
15-12-2008, 00:43
Co chcesz zrobic? Bo niestety z Twojego posta nie moge wywnioskowac ;)

Jak masz chinczyka to nadajnik na body, lampe na odbiornik i powinno 900ke wyzwolic...

Bałbym się kłaść SB900 na ten odbiornik, wiec może jej chodzi o to samo?
Jeśli SB900 ma gniazdo PC, a zapewne ma, to da się tak podłączyć. Oczywiście jeśli odbiornik też ma to gniazdo. Jeśli nie ma to trzeba dolutować, albo kupić kostkę synchro z gniazdem, przypinaną na sanki odbiornika.

Bienias
15-12-2008, 11:59
Może już gdzieś było, ale nie mogę znaleźć. Jakie lampy mogą pracować z takim wyzwalaczem Chciałbym pobawić się trochę światłem, mam starą lampę Praktica B200 niestety bez mozliwości regulacji siły błysku (jeszcze pod Zenitha). Wiem, że z tą lampą nie powalczę za długo (jeżeli nawet- najprawdopodobniej ma za wysokie napięcie- szłyszałem,że chińskie kaktusy wytrzymują do 12V). Jakie macie ew. propozycje taniej lampy, którą możnabyłoby z powodzeniem wykorzystać w zestawie z wyzwalaniem radiowym (liczba przewodnia lampy wystarczy z zakresu 20-30, choć lepiej ok. 30+ regulowana moc błysku na lampie-tryb M)?

odie83
15-12-2008, 12:47
Chciałem założyć osobny wątek z pytaniem o lampy z prawdziwym manualem, czyli takie które na M nie błyskają tylko pełną siłą, ale można je regulować co najmniej w zakresie 1/1 do 1/8 lub jeszcze mniej.
Wiadomo, że wszystkie nowsze i droższe lampy maja taką możliwość ale sporo starszych, dostępnych tanio na allegro jako używane tez miało takie opcje... dobrze jakby się wypowiedzieli Ci, co mają lub mieli takie modele obojętnie z jakiego systemu czy tez uniwersalne, byleby nie kosztowały tyle co używana SB600 i miały pełny manual z regulacją siły...
ja kupiłem 3 takie (http://www.allegro.pl/item495772773_nowy_oryginalny_metz_20_b5_najtaniej .html) lampy ale one niestety błyskają pełna mocą, za to są po 55 zł nówka sztuka więc to naprawdę niewiele...

sote
15-12-2008, 12:53
Bienias tu: http://www.forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=80791 zamiescilem adres stronki na ktorej masz napiecia na stopce roznych lamp.

krystek
15-12-2008, 20:47
odie83

sb -24 np.

co do radia - chcesz miec pewnosc pracy - kabel albo pockety. nie zalezy Ci na pewnosci - kup cokolwiek

Maryj
15-12-2008, 21:13
Fakt, zle zformulowalem pytanie, chcialbym sb-900 podlączyć do czegoś takiego http://www.allegro.pl/item497211776_radiowy_wyzwalacz_lamp_studyjnych_ba terie_2xaaa.html

sote
15-12-2008, 22:37
Maryj ale Ty masz ten zestw i koniecznie akurat do niego chcesz podlaczyc sb-900?
Bo jesli nie masz i chcesz kupic to lepiej kup radiowke nie do lamp studyjnych (do takich link podales/podalas;) )
Do TEGO (http://www.allegro.pl/item497211781_radiowy_wyzwalacz_lamp_stopka_canon_ olympus_nikon.html) bezposrednio podlaczysz sabine - wsuniesz w sanki i voila!

Prorok78
15-12-2008, 23:55
Chciałem założyć osobny wątek z pytaniem o lampy z prawdziwym manualem, czyli takie które na M nie błyskają tylko pełną siłą, ale można je regulować co najmniej w zakresie 1/1 do 1/8 lub jeszcze mniej.
Wiadomo, że wszystkie nowsze i droższe lampy maja taką możliwość ale sporo starszych, dostępnych tanio na allegro jako używane tez miało takie opcje... dobrze jakby się wypowiedzieli Ci, co mają lub mieli takie modele obojętnie z jakiego systemu czy tez uniwersalne, byleby nie kosztowały tyle co używana SB600 i miały pełny manual z regulacją siły...
ja kupiłem 3 takie (http://www.allegro.pl/item495772773_nowy_oryginalny_metz_20_b5_najtaniej .html) lampy ale one niestety błyskają pełna mocą, za to są po 55 zł nówka sztuka więc to naprawdę niewiele...

Ja posiadam Vivitara 285 i Metza 45 cl4 (mlotek).
Vivi ma normalna regulacje 1/1, 1/2 itd do 1/16 a Metz ,a tylko do 1/4 ale to wystarcza:) obie swietnie dzialaja z chinczykami...

co do wpinania lampy w sanki to ja bym uwazal ze wzgledu na licha konstrukcje mechaniczna wyzwalaczy... moze sie okazac ze stopka pusci i lampa zanurkuje do podlogi... - ja podpinam kabelkiem (po dorobieniu w chinczykach gniazd pc)

dar3k
16-12-2008, 00:38
Do osob co posiadaja chinole to one tylko wyzwalaja przez goraca stopke w lampie albo PC? czy da sie nadajnikiem wyzwolic np sabinke w trybie remote?

Prorok78
16-12-2008, 00:41
przeciez tryb remote dotyczy sie CLS'a a tzn ze lampa jest wyzwalana przedblyskami z lampy na aparacie - nie potrzeba wowczas chinczyka

za to wyzwalajac chinczykiem (obojetnie czy przez stopke czy przez pc) masz po prostu impuls wyzwolenia:( - nie ma automatyki...

dar3k
16-12-2008, 00:51
Tryb remote mozesz rowniez wyzwalac nikonowskim SU-800 a on nie steruje blyskiem a podczerwienia .. myslalem o jakims zamienniku chinskim SU ale chyba ni ema?

Jacek_Z
16-12-2008, 00:56
A ta podczerwień to przypadkiem nie błyska? To też błysk, tyle że w IR. Lampie sb600, 800, 900 jest dokładnie obojętne czy błysk sterujący jest w zakresie światła widzialnego czy w zakresie podczerwieni.

Prorok78
16-12-2008, 00:58
wiem ze mozesz ale to nadal jest swiatlo a nie radio... poza tym su-800 kosztuje ciut wiecej niz chinczyki chyba ?:)

zamiennika z tego co wiem nie ma - chcesz cls to albo su-800 albo lampa na body... - nie wiem czy d60 ma tryb commander we wbudowanej lampie... ale jak bawilem sie wylacznie sb-600 zdjeta z body to calkiem milo pracowala z chinczykami w pelnym manualu...

dar3k
16-12-2008, 01:05
no wlasnie ze D60 nie ma commandera ;/ dlatego szukalem cos do wyzwalania jej ale w M to mnie nie zadowala bo czasem przydalby sie automat.. trudno poczekam ze zdalnym blyskaniem az sprawie sobie nowe body :P
i nie zrobie juz takiej gafy jak zrobilem kupujac D60 ;/

Maryj
16-12-2008, 15:21
Maryj ale Ty masz ten zestw i koniecznie akurat do niego chcesz podlaczyc sb-900?
Bo jesli nie masz i chcesz kupic to lepiej kup radiowke nie do lamp studyjnych (do takich link podales/podalas;) )
Do TEGO (http://www.allegro.pl/item497211781_radiowy_wyzwalacz_lamp_stopka_canon_ olympus_nikon.html) bezposrednio podlaczysz sabine - wsuniesz w sanki i voila!

Tak ale wkurza mnie fakt że wszystko się trzęsie, więc wolabym coś takiego.

Prorok78
16-12-2008, 16:56
No to dorob sobie kurna gniazdko pc (gniazdko kosztuje 3 euro za 2 sztuki plus 15 minut na powolno/leniwe lutowanie w 2 punktach) i podlaczaj kabelkiem pc tak jak ja zrobilem... stawianie ciezkiej lampy na tym to igranie z grawitacja...:)

odie83
16-12-2008, 19:29
No to dorob sobie kurna gniazdko pc (gniazdko kosztuje 3 euro za 2 sztuki plus 15 minut na powolno/leniwe lutowanie w 2 punktach)
...a Ty zrób sobie perfekcyjny makijaż w 15 min :mrgreen: patrz z kim rozmawiasz... ;)

Prorok78
16-12-2008, 19:33
a przyznam ze tego tekstu nie rozumiem ?? co masz na mysli przez 'patrz z kim rozmawiasz'?? w koncu rada jak rada - ktos chce to skorzysta a nie chce to oleje... gdzie problem ??

odie83
16-12-2008, 19:52
a przyznam ze tego tekstu nie rozumiem ?? co masz na mysli przez 'patrz z kim rozmawiasz'?? w koncu rada jak rada - ktos chce to skorzysta a nie chce to oleje... gdzie problem ??
Sądzisz, ze każda kobieta ma w domu lutownicę, cynę, kalafonię czy inną pastę i umie tym wszystkim dobrze operować? ;D

Prorok78
16-12-2008, 19:57
no wiesz... znam kobiety ktore ze stacja lutownicz smigaja po smd az milo :)
a tak powaznie - nie zauwazylem ze Maryj to kobieta...:( hmm kolezanka sie ukrywa czy co ?:) ale moze ma brata/meza/chlopaka (niepotrzebne skreslic) z lutownica??
Mozna te chinczyki kupic juz wyposazone w gniazdko pc i nie bedzie problemu, tyle ze nalezy sie 2 razy upewnic ze na pewno to gniazdko jest - u mnie mialo byc i nie ma... a do chin mi si enie usmiecha odsylac...:)

Maryj
16-12-2008, 22:18
Wiecie co... mimo tego że zwą mnie Maryj i tak sikam na stojąco, mam nadzieje że rozumiecie aluzję...

Prorok78
16-12-2008, 22:32
heh czyli jednak wychodzi na to ze mialem racje :):):):)