PDA

Zobacz pełną wersję : Co sądzicie o takim zestawie?

kroolik
12-12-2008, 13:07
Witam,

przedstawiam wam zestaw jaki zaproponował mi sprzedawca. Oczywiscie z zastosowaniem do obróbki zdjęć.
Prosze o jakieś sugestie jesli cos nie tak, cos dodac, cos odjąć.
Pytanie drugie: rozumiem ze z uwagi na to ze XP obsluguje tylko 2GB to nalezy zaopatrzyc sie w Viste, ale którą? 64 Bit? 32 bit ?

Zestaw:

Intel Core 2 Duo E 7300 2,66 GHz BOX
GIGABYTE GA-EP35-DS3L
KINGSTON 2Gb 800 KVR800D2N5/2G PAMIĘĆ CL5 DDR2
GIGABYTE 9500GT 1024/128 GV-N95TOC-1GH VGA PCX
SEAGATE 500 GB 32 MB DYSK SATA
MODECOM PREMIUM 500 W Zasilacz
Samsung SH-S223Q Nagrywarka dvd

Monitor (sam wybrałem):
Nec 2190 Uxi

stig
12-12-2008, 14:30
Prosze o jakieś sugestie jesli cos nie tak, cos dodac, cos odjąć.Lepiej dwa dyski (jeden mniejszy na system i soft, drugi na dane), niz jeden duzy.

Pytanie drugie: rozumiem ze z uwagi na to ze XP obsluguje tylko 2GBNie 2 tylko 3,5 (2 niby na proces), z czego widzi 3,25. Po co pytasz o system, skoro w spisie masz tylko 2 GB? :) Doloz sobie jeszcze jeden GB a nawet dwa.

bahuone
12-12-2008, 14:45
jezeli powyzej 4gb to tylko vista 64bit. nie obraz sie ale co do grafiki to slyszalem ze te karty szybko "umieraja". tak z ciekwosci ile za caly zestaw ci powiedzieli?

Sindbad
12-12-2008, 14:49
XP na 2GB RAM działa lepiej niż Vista na 4... Poza tym na 64 bit jest jeszcze bida ze sterownikami. Lepiej kupić XP i zaczekać na Win7+SP1. Przynajmniej ja powziąłem taką strategię ;-)

kroolik
12-12-2008, 15:09
wezme na pewno 4 Gb i tyle mialo byc wpisane.

za ten zestaw w krakowskim bicie jest 1800 zł.

Wiec XP czy Viste? Z wielu przyczyn wolalbym XP ale prosze o wiecej komentarzy.

stig
12-12-2008, 15:15
Wiec XP czy Viste? Z wielu przyczyn wolalbym XP ale prosze o wiecej komentarzy.A analizowales, co Ci da Vista, oprocz problemow z programami, sterownikami i wiekszym obciazeniem maszyny? Nie twierdze, ze Vista jest kompletnym szajsem nie nadajacym sie do uzywania, ale jesli o maszynke do pracy chodzi, to XP jest zdecydowanie mniej zasobozernym i jednoczesnie stabilniejszym systemem.

kroolik
12-12-2008, 15:38
dzieki Stig, cenie sobie opinie tych ktorzy mocno eksploatują w praktyce temat- a ty do nich nalezysz :)

odnosnie Visty- myslalem przyszlosciowo, ze bede mogl wsadzic w razie czego z 6 czy 8 Gb, zmienic procesor itd...ale na prawde wolalbym zostac przy czyms co juz znam (XP) i co jest przede wszystkim lepsze.
czyli drobne korekty: dwa dyski zamiast jednego, XP, 4 Gb i powinno hulać :)
wk

stig
12-12-2008, 15:42
odnosnie Visty- myslalem przyszlosciowo, ze bede mogl wsadzic w razie czego z 6 czy 8 Gb, zmienic procesor itd...Ale na to jeszcze jest czas... 8 czy 16 GB zawsze bedzie mozna wlozyc. :) Dzisiaj to jeszcze nie ma wiekszego sensu. A jak norma beda tak wyposazone stacje, to i Visty juz dawno nie bedzie. :)

Kyle
12-12-2008, 21:55
XP na 2GB RAM działa lepiej niż Vista na 4... Poza tym na 64 bit jest jeszcze bida ze sterownikami.
Że co ?:mrgreen: Może z 2 lata temu tak było.

Witam,

przedstawiam wam zestaw jaki zaproponował mi sprzedawca. Oczywiscie z zastosowaniem do obróbki zdjęć.
Prosze o jakieś sugestie jesli cos nie tak, cos dodac, cos odjąć.
Pytanie drugie: rozumiem ze z uwagi na to ze XP obsluguje tylko 2GB to nalezy zaopatrzyc sie w Viste, ale którą? 64 Bit? 32 bit ?

Zestaw:

Intel Core 2 Duo E 7300 2,66 GHz BOX
GIGABYTE GA-EP35-DS3L
KINGSTON 2Gb 800 KVR800D2N5/2G PAMIĘĆ CL5 DDR2
GIGABYTE 9500GT 1024/128 GV-N95TOC-1GH VGA PCX
SEAGATE 500 GB 32 MB DYSK SATA
MODECOM PREMIUM 500 W Zasilacz
Samsung SH-S223Q Nagrywarka dvd

Monitor (sam wybrałem):
Nec 2190 Uxi
Pamięć - minimum 4 GB (2x2 GB Kingston DDR2 800) - kosztuje 138 PLN ... jak chcesz od razu 8 GB to nadal nie będzie to majątek (4x2GB) ... 276 PLN
Vista X64 premium/ultimate jest bardziej przyszłościowa (premium obsługuje do 16 GB RAM a Ultimate praktycznie bez ograniczeń).
XP jest dobry do starszych PC których raczej nie będzie się rozbudowywać nigdy do np. 8 GB RAM

Niedzwiedz
12-12-2008, 22:31
używam visty 64 i nie mam z niczym problemów:) gram tez w najnowsze gry , choć kompa wiem ze dało by się zoptymalizować na większą wydajność

Tom01
12-12-2008, 23:09
używam visty 64 i nie mam z niczym problemów:) gram tez w najnowsze gry , choć kompa wiem ze dało by się zoptymalizować na większą wydajność

Do Visty ściąga się 4GB poprawek i zaczyna nadawać się do użytku. Najważniejszą wg mnie zaletą, jest bezproblemowa instalacja CS3, z czym pod XP bywają cyrki. Wsparcie Adobe rozkłada ręce. Miałem kilka takich przypadków, przyczyna nierozpoznana.

stig
13-12-2008, 01:19
Vista X64 premium/ultimate jest bardziej przyszłościowa (premium obsługuje do 16 GB RAM a Ultimate praktycznie bez ograniczeń).Jak mozna traktowac system operacyjny, jako cos "przyszlosciowego"? Po co instalowac OS, ktory "jest na przyszlosc"? Instaluje sie go wtedy, kiedy jest niezbedny. "Przyszlosciowo", to mozna sobie stacje wyposazyc (chociaz to i tak jest glupota), ale instalowanie wczesniej OSa tylko po to, zeby w przyszlosci wykorzystal wiecej RAMu czy lepsze procki, podczas gdy aktualnie uzywa sie sprzetu, ktory wydajniejszy bedzie na innym systemie -- to jakas bzdura! Wiadomym jest przeciez, ze kiedy sie rozbudowuje (a w rzeczywistosci zmienia maszyne), to i tak system instaluje sie od nowa.
Taka rada brzmi jak "Kup sobie te przyczepke. To nic, ze teraz masz tylko Corse, ktora nic zbednego nie powinna za soba targac. Przyda sie na przyszlosc, jak zmienisz opelka na Grand Cherokee". :)

stig
13-12-2008, 01:21
używam visty 64 i nie mam z niczym problemów:) A to nie czasami na komputer z tym OSem tak narzekales na PRFC (http://groups.google.pl/group/pl.rec.foto.cyfrowa/msg/c67a8348fe79cf56?hl=pl), w kwestii malo wydajnego Photoshopa? ;)

Kyle
13-12-2008, 02:46
Jak mozna traktowac system operacyjny, jako cos "przyszlosciowego"? Po co instalowac OS, ktory "jest na przyszlosc"? Instaluje sie go wtedy, kiedy jest niezbedny. "Przyszlosciowo", to mozna sobie stacje wyposazyc (chociaz to i tak jest glupota), ale instalowanie wczesniej OSa tylko po to, zeby w przyszlosci wykorzystal wiecej RAMu czy lepsze procki, podczas gdy aktualnie uzywa sie sprzetu, ktory wydajniejszy bedzie na innym systemie -- to jakas bzdura! Wiadomym jest przeciez, ze kiedy sie rozbudowuje (a w rzeczywistosci zmienia maszyne), to i tak system instaluje sie od nowa.
Taka rada brzmi jak "Kup sobie te przyczepke. To nic, ze teraz masz tylko Corse, ktora nic zbednego nie powinna za soba targac. Przyda sie na przyszlosc, jak zmienisz opelka na Grand Cherokee". :)
Dzisiaj potrzeba 64 bitowego systemu by użyć 4 GB RAM więc po co ta mowa ?
A jeśli już kupuje oryginalny system to tym bardziej nie warto wyrzucać pieniadze w błoto jakim jest XP.
Jutro przyjdzie mu ochota dołożyć kolejne 4 GB ram (lub już dziś bo pamięci są obecnie bardzo tanie) i co zrobi z zacofanym XP ?

stig
13-12-2008, 02:50
Dzisiaj potrzeba 64 bitowego systemu by użyć 4 GB RAM więc po co ta mowa ?A jak bedzie mial 3,25 albo po prostu 3, to komputer bedzie dzialal tragicznie? :D

Jutro przyjdzie mu ochota dołożyć kolejne 4 GB ram (lub już dziś bo pamięci są obecnie bardzo tanie) i co zrobi z zacofanym XP ?Pierwsze slysze zeby kupowac cos tylko dlatego ze jest tanie... :)

kroolik
13-12-2008, 09:03
Dziekuje wszystkim za uwagi, wszystko wliczam i przeliczam.
ostateczna decyzja na dzis:
- zgadzam sie ze stigiem i nie kupuje bo jest tanie i dlatego nawet obciąłem ten zestaw i wziąłem grafike zintegrowaną i mniejszy dysk- 250 Gb. Komputer bedzie w 100% do pracy nad zdjeciami, nie ma mowy o grach itd...

Do tego jesli w przyszlym roku zobacze ze brakuje hdd no to kupi sie drugi 250 i bedzie na pewno ok. komputer zatem wyszedl 1500 zł i jestem zadowolony.

Odnosnie systemu: to na razie nie kupuje zadnego. Mam w domu XP wiec jego póki co zainstaluje, a jesli za pol roku czy rok bede widzial ze faktycznie potrzebuje 8 Gb no to sie cos kupi nowego Win7 czy Viste---to zobaczymy...

Obecnie pracuje na laptopku 1,6 Ghz + 1 Gb ram i nie narzekam bardzo na szybkosc pracy w PS, wiec obecny wybór + dobry monitor to i tak bedzie przeskok o 5 poziomów wyżej.

jesli ten wątek mamy zakonczon to nastepne dyletanckie pytanie:
- czy po uruchomieniu pierwszy raz systemu, zaintalowaniu PSa, Lighrooma itd- to czy mam cos grzebac w kompie aby zoptymalizować prace? Mam na mysli takie rzeczy jak:
- czy cos grzebac aby XP widzial te 3,2 ?
- Czy zmieniac przestrzenie barwne w PS, LR (w aparacie robie na Adobe Rgb) itd itd..
itd i etc

ps. Monitorek kalibruje mi Czornyj wiec o to sie nie boje :)

Pawel92
14-12-2008, 06:26
Moze pomysl o jakims zewnetrznym HD do archiwacji zdjec. Mozna tez nagrywac zdjecia na plyty DVD - zalezy ile Ci ich przybywa na dzien/tydzien/miesiac.
Ewentualnie jakis szybki Raptor, aby umiescic na nim katalogi LR i cache PS.

Wszystko bedzie dzialac ... dopoki nie dojdziesz do wniosku, ze jest za wolno :-D. Ale to juz takie bledne kolo.

kroolik
14-12-2008, 10:16
tak, zewnetrzny kupie pewnie w przyszlym roku do archiwizacji- jakies 1,5 Tb. widze ze nie ma innego wyjscia.
dziekuje wszystkim
pozdrr

Kyle
15-12-2008, 16:13
A jak bedzie mial 3,25 albo po prostu 3, to komputer bedzie dzialal tragicznie? :D

Pierwsze slysze zeby kupowac cos tylko dlatego ze jest tanie... :)
To się nazywa zdrowy rozsądek ... dzisiaj masz tanio i warto kupić mimo że nie bardzo potrzeba ... bo jutro kiedy będzie bardzo potrzeba to nie będzie Cię stać ... THINK

ps. a jak byś nie wiedział to ceny pamięci są dosyć niestałe w czasie i nie tanieją jednostajnie tylko drożeją/tanieją/drożeją itd. .... choć na przestrzeni lat oczywiście tanieją

stig
15-12-2008, 16:24
To się nazywa zdrowy rozsądekTo jest "zdrowy rozsadek" z czasow PRLu, kiedy kupowalo sie tylko dlatego, ze bylo w sklepie. :) Niewazne czy potrzebne czy nie -- "rzucili", wiec trzeba bylo kupic. Zdrowy rozsadek, to wlasnie nie kupowanie wtedy, kiedy nie jest potrzebne. Przekrecasz oczywiste pojecia.

dzisiaj masz tanio i warto kupić mimo że nie bardzo potrzeba ... bo jutro kiedy będzie bardzo potrzeba to nie będzie Cię staćJutro, czyli jak trzeba bedzie w koncu zrobic upgrade sprzetu (czyli pewnie nie wczesniej niz za jakies 2, 3 lata), to te dzisiejsze pamieci, to bedzie mozna sobie w zad wlozyc, albo na gwozdziu powiesic. I wtedy bedziesz mial ten "zdrowy rozsadek". I nie prorokuj na temat tego, czy kogos na cos bedzie stac, czy nie. Jesli ktos bedzie rozwazal zmiane sprzetu, to na pewno nie w momencie, kiedy bedzie splukany. :)

ps. a jak byś nie wiedział to ceny pamięci są dosyć niestałe w czasie i nie tanieją jednostajnie tylko drożeją/tanieją/drożeją itd. .... choć na przestrzeni lat oczywiście taniejąNo wiec wlasnie... Co komu po duzej ilosci pamieci DDR2 (skoro w pracy nic nie zmienia, powyzej 3, 4 GB), kiedy wymieniajac w przyszlosci sprzet (robiac powazniejszy upgrade), i tak bedzie musial kupic inne gnaty, nawet jesli dzisiaj bedzie mial 16 GB kupionych -- "zdroworozsadkowo" -- na zapas? :D

maly5
15-12-2008, 19:22
Kyle jak zwykle puszcza wodze fantazji. kupowanie pamieci na zas ciekawa jest opcja. tak samo jak traktowanie visty jako przyszlosciowego systemu. na razie jednak xp nie jest przestarzaly. a przyszlosciowy to bedzie nastepca visty, ktory mimo lepszych i gorszych prognoz zapowiada sie na system lepiej chodzacy, szczegolnie w ostatnich dostepnych wersjach, niz 'przyszlosciowa vista'. 64bitowosc na razie strasznie nie pomaga a i dostepnosc 16GB ramu jest prawie wszystkim na grzyba.
z visty robi sie cos w stylu milenium swego czasu. mialo byc **********.. wyszlo co wyszlo .. i dopierdo xp powoli przejach schede po 98se.
a tanio to mozna teraz kupic pentium3 .. na zas ;-)

Kyle
16-12-2008, 13:07
Kyle jak zwykle puszcza wodze fantazji. kupowanie pamieci na zas ciekawa jest opcja. tak samo jak traktowanie visty jako przyszlosciowego systemu. na razie jednak xp nie jest przestarzaly. a przyszlosciowy to bedzie nastepca visty, ktory mimo lepszych i gorszych prognoz zapowiada sie na system lepiej chodzacy, szczegolnie w ostatnich dostepnych wersjach, niz 'przyszlosciowa vista'. 64bitowosc na razie strasznie nie pomaga a i dostepnosc 16GB ramu jest prawie wszystkim na grzyba.
z visty robi sie cos w stylu milenium swego czasu. mialo byc **********.. wyszlo co wyszlo .. i dopierdo xp powoli przejach schede po 98se.
a tanio to mozna teraz kupic pentium3 .. na zas ;-)
XP PL nie obsługuje 4+ GB RAM. Dźwięk HD pod XP jest degradowany przez mixer winzgrozy ... taki przykład ale w zacofanych programach/systemach tego typu niedoróbki się spotyka.

Windows Millenium był świetnym systemem z którym nie miałem problemu

Ja puszczam wodzę fantazji ? nie sądzę ... Ty za to zakładasz klapki na oczy

ps. że co XP zrobił ? LOL ... jak już coś to było Win 2000 a następnie XP po którym ludzie jeździli jak teraz po Viście

...
Rób co chesz - ja dałem alternatywę.

S_Works
16-12-2008, 15:00

No to zaliczasz sie chyba do mniejszosci, to najbardziej kaprysny system malegomiekkiego jaki poznalem przez ponad 15 lat obecnosci w tej branzy.

Kyle
16-12-2008, 15:28
No to zaliczasz sie chyba do mniejszosci, to najbardziej kaprysny system malegomiekkiego jaki poznalem przez ponad 15 lat obecnosci w tej branzy.
Też tak myślę ... większość narzeka na ten system ... a mi i kuzynce chodził ultraszybko (szybciej niż 98 ) i był stabilny jak inne 9'tki ;) - dziwne że tyle ludzi tak bardzo na ME narzeka.

Pamiętam że ładował się w kilka sekund (i nie było to wyjście ze stanu hibernacji) ... i tak samo szybko się zamykał (98 tutaj dużo wolniejszy). Chodził mi na Celezłomie II 533 ... plik wymiany chyba miałem wyłączony.

maly5
16-12-2008, 17:58
XP PL nie obsługuje 4+ GB RAM. Dźwięk HD pod XP jest degradowany przez mixer winzgrozy ... taki przykład ale w zacofanych programach/systemach tego typu niedoróbki się spotyka.

Ja puszczam wodzę fantazji ? nie sądzę ... Ty za to zakładasz klapki na oczy

ps. że co XP zrobił ? LOL ... jak już coś to było Win 2000 a następnie XP po którym ludzie jeździli jak teraz po Viście

Rób co chesz - ja dałem alternatywę.
ale xp 64bit obsluguje.. dzwiek zalezy przez jaka karte i jakie oprogramowanie puscisz.
co do milenium bardzo lubilem ten system i u mnie sprawowal sie swietnie, ale u 95% jego posiadaczy nie. nie wiem ile miales pamieci ale jesli wylaczyles sobie plik wymiany to pewnie zapychal Ci sie czesciej niz ustawa przewiduje.
natomiast powiedz mi od kiedy niby win2k byl nastepca jako popularny system do uzytku domowego. widac ze sie slabo orientujesz. sorka ;-)

Kyle
16-12-2008, 20:22
ale xp 64bit obsluguje.. dzwiek zalezy przez jaka karte i jakie oprogramowanie puscisz.
co do milenium bardzo lubilem ten system i u mnie sprawowal sie swietnie, ale u 95% jego posiadaczy nie. nie wiem ile miales pamieci ale jesli wylaczyles sobie plik wymiany to pewnie zapychal Ci sie czesciej niz ustawa przewiduje.
natomiast powiedz mi od kiedy niby win2k byl nastepca jako popularny system do uzytku domowego. widac ze sie slabo orientujesz. sorka ;-)
Pierwszy raz Win 2000 zainstalowałem jak miałem 320 MB RAM i albo Celerona 2 533 albo Durona 800 (~2001r ??? - nie prowadzę dziennika). Zastąpił mniej wymagającego pamięciowo ME (wcześniej miałem Win 98, Win 95 ... były jeszcze jakieś SE chyba 98 lub 95 ... a wcześniej był DOS + NC + Doom 1 x-P ... win 3.11 na swoim PC nie miałem). Po jakimś czasie pojawił się "g...niany XP" jak się mówiło. Mówiono "XP to spaprany Win 2000 z wodotryskami". Może i się "słabo orientuję" ale jak widzę lepiej od Ciebie x-P

Największa zaleta Win 2000 nad 95,98,ME to stabilność masakrycznie większa ... podobnie jak pamięciożerność (jak na owe czasy). A później był zafajdany XP który wnosił jedynie większe wymagania i gorszą stabilność ... i ten syf teraz jest tak chwalony.

Ja się jak na owe czasy do XP szybko przystosowałem (po wyłączeniu śmieci dało się uzyskać coś na wzór Windows 2000) ... jak teraz do Visty.

Sindbad
17-12-2008, 13:27
Nie jestem ekspertem od OS. Nie mam też ochoty specjalnie polemizować, bo dyskusja idzie w troszeczkę jałowy spór.
MS mocno pracuje nad W7. Szybciej niż wynikało to z ich dotyczasowego cyklu produkcyjnego w zakresie OS. Nikt nie podaje oficjalnie, że Vista im nie wyszła i absolutnie tak nie twierdzę. Ale opinie wielu userów nie są zbyt optymistyczne i zdają sobie z tego sprawę.
Druga sprawa, to sprzęt. I tu Stig ma w zupełności rację. Gdy parę miesięcy temu kupiłem kompa, to nie jestem w stanie wsadzić do niego półtorarocznego dysku i 2-letniej nagrywarki DVD jednocześnie. O starszych pamięciach czy grafice nie wspominając. Kupuje się sprzęt i oprogramowanie na teraz a nie na przyszłość.

BTW, Win 2000 to na razie IMO najbardziej stabilny system. Niestety niezbyt przyjazny np dla wielu gier. XP (oparte również na NT) stało się bardziej "udomowione" ale stabilność siadła. Nie da się wszystkim dogodzić niestety.

pX
17-12-2008, 18:53
Pamiętam że ładował się w kilka sekund (i nie było to wyjście ze stanu hibernacji)

Pamięc ludzka bywa zawodna. Czasami wierzy się w coś tak mocno, że przyjmuje się to jako rzeczywistość...

Win2000 jest systemem starszym niż WinME więc siłą rzeczy nie jest jego następcą. Pomijam już oczywiste sprawy, jak to, że Win2000 wywodzi się z zupełnie innej linii systemów.

maly5
17-12-2008, 19:27
Pierwszy raz Win 2000 zainstalowałem jak miałem 320 MB RAM i albo Celerona 2 533 albo Durona 800 (~2001r ??? - nie prowadzę dziennika). Zastąpił mniej wymagającego pamięciowo ME (wcześniej miałem Win 98, Win 95 ... były jeszcze jakieś SE chyba 98 lub 95 ... a wcześniej był DOS + NC + Doom 1 x-P ... win 3.11 na swoim PC nie miałem). Po jakimś czasie pojawił się "g...niany XP" jak się mówiło. Mówiono "XP to spaprany Win 2000 z wodotryskami". Może i się "słabo orientuję" ale jak widzę lepiej od Ciebie x-P

Największa zaleta Win 2000 nad 95,98,ME to stabilność masakrycznie większa ... podobnie jak pamięciożerność (jak na owe czasy). A później był zafajdany XP który wnosił jedynie większe wymagania i gorszą stabilność ... i ten syf teraz jest tak chwalony.

Ja się jak na owe czasy do XP szybko przystosowałem (po wyłączeniu śmieci dało się uzyskać coś na wzór Windows 2000) ... jak teraz do Visty.
dla mnie to mogles sobie wszystko instalowac. roznicaj est taka, ze ja zajmowalem sie wtedy od dawna juz nie 'se instalowaniem' ;-) aczkolwiek nadal nie wiem skad wytrzasnales ze Windows 2000 w ktorejkolwiek wersji byl system dla uzytkownikow segmentu domowych komputerow osobistych ?
i tak owszem .. byly 'jakies' win 95, win 95 osr2, win 98, win 98 se, win me. tylko to inna linia systemow. tak dla poszerzenia wiedzy. poza tym jesli chodzi o pamiec miedzy me i 2k roznica jest zgola inna i niezbyt tyczy sie pamieciozernosci tylko sposobu zarzadzania. poza tym jest to zupelnie inna architektura systemu ale to musialbys troche poczytac. a ten syf XP, ktory jest teraz tak chwalony, pierwszego dnia pojawienia sie na rynku mial juz krytyczne poprawki do zainstalowania i sypal sie jak dziadkowa stodola. bajer polega na tym ze w miedzyczasie pojawily sie zbiory poprawek, z ktorych release wydawany z SP2 zostal uznany jako calkiem nowy system co niechacy zmusilo biedny microsoft do jego wsparcia jeszcze przez kilka ladnych lat ;-) aktualnie vista jest po sp1 ktore na szczescie wiele pomoglo, ale do stabilnosci xp w obecnej wersji to droga daleka i jak sadze nieosiagalna, bo nie sadze zeby ten system doczekal sie takiego wsparcia jakie mialo xp.

Kyle
19-12-2008, 03:45
Vista po instalacji SP1/SP2 jest nie mniej stabilna niż XP z SP3.

tak dla poszerzenia wiedzy. poza tym jesli chodzi o pamiec miedzy me i 2k roznica jest zgola inna i niezbyt tyczy sie pamieciozernosci tylko sposobu zarzadzania. poza tym jest to zupelnie inna architektura systemu ale to musialbys troche poczytac..

LOL ... sam poczytaj ... ja o różnicy w wymaganiach dot. pamięci a ty : "musisz sobie poczytać że inna arch... bla bla bla" - jakbym o tym nie wiedział

maly5
19-12-2008, 20:13
Vista po instalacji SP1/SP2 jest nie mniej stabilna niż XP z SP3.

LOL ... sam poczytaj ... ja o różnicy w wymaganiach dot. pamięci a ty : "musisz sobie poczytać że inna arch... bla bla bla" - jakbym o tym nie wiedział
no no widze ze sie orientujesz. ja slabiej. na czasie nie jestem. mozesz sie podzielic z mniej doinformowanym kolega jak Ci sie sprawuje Vista z SP2. z gory dzieki.

stig
19-12-2008, 20:21
mozesz sie podzielic z mniej doinformowanym kolega jak Ci sie sprawuje Vista z SP2.:mrgreen:

Kyle
21-12-2008, 19:23
no no widze ze sie orientujesz. ja slabiej. na czasie nie jestem. mozesz sie podzielic z mniej doinformowanym kolega jak Ci sie sprawuje Vista z SP2. z gory dzieki.
Może zacznę od tego jak się zachowuje Vista bez SP - fatalnie ... stabilność (a właściwie jej brak) ... przenoszenie pliku z miejsca na miejsce trwa wieki - ogólnie tragedia.

Po instalacji SP1 stabilność jest już OK ( na 4 GB RAM i wyłączonym pliku strony nigdy się nie zawiesiła itd. ... jak stary dobry WIN 2000 ). Nadal występuje problem z powolnym przenoszeniem plików

Po instalacji SP2 (jeszcze beta) jest doskonale - idealna stabilność i nareszcie przenoszenie plików trwa tyle co powinno ... czyli ułamek sek. Jeszcze muszę sprawdzić prędkość transferu bluetooth ... przy SP1 było "żółwiasto" ... w SP2 podobno wprowadzili bluetooth v2.1 więc liczę na normalne transfery ;)

Pawel92
21-12-2008, 21:10
Cisza jakaś nastała ... :mrgreen:

maly5
22-12-2008, 13:57
Cisza jakaś nastała ... :mrgreen:
a jakie miales oczekiwania ? :>

dzieki Kyle. tak wlasnie mi sie zdawalo ze nie ma jeszcze sp2. a co do bety.. na razie udalo nam sie na niej wywalic jeden system, poczekamy zobaczymy ;-)

Pawel92
22-12-2008, 16:44
a jakie miales oczekiwania ? :>

Dalszego ciagu ciekawej dyskusji oczywiscie, no i spodziewalem sie Swiatecznych Zyczen :).

Co tez czynie. Wesolych Swiat zycze wszystkim.

maly5
23-12-2008, 18:55
Dalszego ciagu ciekawej dyskusji oczywiscie, no i spodziewalem sie Swiatecznych Zyczen :).

Co tez czynie. Wesolych Swiat zycze wszystkim.
obawialem sie ze przeniesienia do dzialu Humor ;-)

Rowniez Wesolych i Spokojnych Swiat wszystkim odwiedzajacym ten watek :-)

krzysztof jot
24-12-2008, 02:29
Dalszego ciagu ciekawej dyskusji oczywiscie.....

bo zamiast doradzac, udowadnia sie co lepsze Vista czy XP. Pamietam jak wydzwaniałem do kolegów piec lat temu czy faktycznie z tym XP da sie życ - terz ten sam dylemat z vistą. Mam VBusines i podoba mi sie :) - szybka, na laptopie PS staryuje w 8 sekund, to blaszak z Quadem nie ma takiego wyniku, pozatym ta bajerki, animacje to mnie sie podobają - tak miło to wyglada. Zastanawiam sie czy zostawic czy przejsc na XP...

A co do komputera - faktycznie na zapas nie ma sensu nic robic, ale co bym radził - płyta P35 Gigabite ma tez wersję z oznaczeniem R - oznacza że bez dodatkowych kombinacji i inwestycji jest RAID na płycie. Uruchomiłem teraz po kilku miesiącach od czasu kiedy kupiłem - właśnie wczoraj kupiłem dyski. Seria Nearline Seagate (serwerowe) - pierwszy - pod system, aplikacje i biurowe dane - tak na wszelki wypadek na jednym, a potem dwa w Raid 0. Wyłącznie na zdjęcia. I tu koniecznie pierwsza partycja jakieś 20 GB na cash dla PSa, potem już całośc na zdjęcia. I zobaczysz wtedy jak to zadziała :) - ani RAM ani Procek wiekszy tyle nie zrobią. To jest ewentualnie "przyszłościowe" budowanie - a to, czy to pogoni XP czy Vista - bez większego znaczenia.

PS.
nie mam "c" (ci ) w laptopie HP - to wina lapka czy Visty ?. Nowy do testów na święta, i dlatego nie wiem co to jest za powód ?

PPS.
juz wiem :) przyczyna to "układ HP i karta ATI" - okazało się, że powód znany i są sposoby, plus nowe sterowniki...

Pawel92
24-12-2008, 08:36
:)
bo zamiast doradzac, udowadnia sie co lepsze Vista czy XP. .
Dokladnie. Jakis rok temu dostalem Viste. Po dwoch tygodniach przeinstalowalem na XP, bo dzialanie Visty przyprawialo mnie do szalu. Troche czasu minelo, MS wypuscil tez sporo poprawek do V.
Miesiac temu postawilem VPro 64 pod LR 64. Zero problemow. Jeden VelociRaptor na wszystkie temp, cache, scratch, catalogs, etc i calosc smiga bardzo przyjemnie. Lepiej czy XP, gorzej - nie wiem, nie robilem pomiarow naukowych. Po prostu dziala.
A jutro bedzie W7. A potem W8, 9, Mac XI, Linux 2342.12 itd.itp. Zobaczymy jutro :).