PDA

Zobacz pełną wersję : Batch i wersje w Capture NX

pebees
12-12-2008, 09:14
Witam :)

Siadłem po raz kolejny do NX2, żeby się do niego przekonać. Pobawiłem się trochę, wszystko fajnie, działa jakoś (owszem owszem - dobrze :D), nawet nie jest tak tragicznie z prędkością, ale mam problemy z batchem i wersjami w NX.
Pierwszy problem - batch.
Otóż mogę batchem wywoływać hurtowo pliki na trzy sposoby - tak jak jest obrobione zdjęcie (domyślnie), korzystając z pliku ustawień dla wszystkich wywołań i korzystając z oryginalnej wersji pliku (czyli przed obróbką).
Interesuje mnie sposób pierwszy. Otóż zdarzyło mi się, że nie zawsze wywołuje mi uwzględniając wszystkie zmiany w oryginale. Raz zdarzyło się, że nie uwzględnił upointa (ale tego nie potrafię powtórzyć, więc pewnie ja coś spaprałem), ale ... operacje typu prostowanie i kadrowanie nie zawsze są uwzględniane. Gdy wybieram z dostępnych proporcji kadrowania - w 99% przypadków jest to uwzględnione, natomiast gdy robię free crop lub moje własne proporcje - zdjęcie wychodzi w rozmiarze i ustawieniach takich, jak było oryginalnie (oczywiście uwzględniane są inne zmiany - ekspozycja itp).
Szukałem trochę w necie informacji, co może być tego przyczyną, i może źle szukałem, ale nic nie znalazłem. Podpowie ktoś, co zrobić, by zawsze to działało tak, jak powinno? Czy to kwestia wersji NX (2.0), bo 2.1 nie testowałem?

Druga sprawa - wersje.
W trakcie obróbki każdy krok mogę sobie po kolei zapisywać jako kolejne wersje zdjęcia, i jest to zaszyte gdzieśtam w nef. Czy da się jakoś zrobić tak, by batchem wywołać do jpg wszystkie zdjęcia z wybranego katalogu, z wersją obróbki zapisaną pod jakąś nazwą? Np. wywołuję raz wszystkie z wersją 'mdle_kolory', a drugi raz z 'saturacja_na_maxa', jednym kliknięciem, bez zapisu każdego zdjęcia pojedynczo.

Jeśli coś zamotałem, proszę zadawać pytania pomocnicze :D

pebees
16-12-2008, 15:21
Naprawdę nikt nic nie wie? :D