PDA

Zobacz pełną wersję : [ Architektura ] Z życia latarni: leniwe popołudnie...

bombel
11-12-2008, 19:00
Jest zwyczaj, żeby dawać kilka zdjęć, a potem przy ostatnim pisać, że to bonus. Podarujmy sobie tą kokieterię, ja daję bonusa od razu, na wstępie i bez zbędnych dodatków. :) Gwoli wyjaśnienia - te białe patyki to latarnie.

I jak się widzi Szanownemu Koleżeństwu?

bonus :)

http://i34.tinypic.com/felwdi.jpg

sote
11-12-2008, 19:02
pierwszy!

ja bym chcial to miec na scianie... musze list do mikolaja napisac

bombel
11-12-2008, 19:05
ja bym chcial to miec na scianie...

:shock: :shock: :shock:

Jakbyś chodził po pokoju, jakby Ci taka latarnia sterczała ze ściany?

borregaard
11-12-2008, 19:24
No pełnia Księżyca ...na całego......a tu ...popołudnie..:grin:
Przy głębszym kolorze ,ciemnym granacie lub bardziej w kierunku czerni, dla mnie, złudzenie pełne..... co tam lampy...:-D
Światło bomb(l)......owe..
Podoba się...
Pzdr
Andrzej

-bob-
11-12-2008, 19:27
bardzo ciekawie wyszło

malasana
11-12-2008, 20:35
A podobno w poludnie nie warto robic zdjec. Podoba sie bardzo!

baqers
11-12-2008, 20:37
pięknie :)

harb
11-12-2008, 20:56
ciekawy motyw znalazłeś i przemyślnie to pokazałes - dobre:-D ale najwiekszy udział jest w w sposobie pokazania i realizacji

malasana
11-12-2008, 21:30
I ta sterylnosc... Swietne!

pebees
11-12-2008, 21:42
Pewnie podpadnę połowie forum, i bomblowi, ale cóż.. zwyczajny jestem :D

Otóż nie, nie podoba mi się to zdjęcie. Jakby tego było mało, pozwolę sobie uzasadnić mój punkt widzenia. Otóż po pierwsze razi mnie nieco perspektywa. Niby z lewej strony wszystko jest ok, ale im bardziej w prawo, tym bardziej widać przechylone do tyłu budynki te latarnie. Czyli zdjęcie robione lekko z dołu jakby. Druga sprawa to ucięta chmurka, ta najjaśniejsza. Reszty też brakuje, ale ta jedna rzuca się w oko, i przeszkadza - bo za jasna jest. Po trzecie - prawy górny róg, za ciemny. Jakby z polarem było robione, i zbyt szerokim szkłem. Piszę 'jakby', bo tego nie wiem, to tylko wrażenie, jak to ktoś kiedyś określił, efektu 'podstawowego błędu polara'. Po czwarte - (pomijając poprzednie 3 punkty) wzrok ładnie się prowadzi od lewej do prawej, i nagle wypada ze zdjęcia, brakuje mi jego 'zakończenia'. I po piąte i ostatnie - ten 'tint' mi tu nie pasuje. Wolałbym chyba wersję b&w, a najchętniej to kolor, może nieco zbyt nasycony, a może bardzo kontrastowy.

Wybaczcie, i ... smacznego :)

elix
11-12-2008, 21:43
Wracam tu już dziś kolejny raz bo ciągle nie wiem co napisać :) Obróbka jak zwykle czyli cholernie dobra. Kompozycja jak zwykle czyli cholernie dobra. Mój spokój mącą jedynie te wdzierające się od góry w kadr chmury (ależ mi się rymło ;) ) i już za cholerę sam nie wiem co o nich myśleć ;)

Edit: O widzę, że w międzyczasie pebees też wspomniał o tych chmurach :)

bombel
11-12-2008, 22:58
Nie bardzo rozumiem zarzutu, że zdjęcie było robione 'lekko z dołu jakby'... Było robione z takiego lekko dołu, ile mam lekko wzrostu - ani lekko nie kucałem, ani nawet najlżej nie podskoczyłem. :)

Acha, polara nie było; chmurką się nie przejąłem i prawdę mówiąc dalej nie przejmuję przy kadrowaniu. Powiedziałbym nawet, że wnosi nastrój gorącego, nieruchawego i słonecznego popołudnia.

Pozostałe zarzuty rozumiem, ale widać miałem inne priorytety. :)

koziak
11-12-2008, 23:01
To jest to co tygrysy lubią najbardziej. Uwielbiam takie kontrasty! Fota jest suuuper!
PS. I jak sobię pomyślę o tych samochodach które kiedyś wrzuciłeś to aż......

pebees
11-12-2008, 23:19
Nie bardzo rozumiem zarzutu,

Halo! Halo! Nie było żadnych zarzutów :)

że zdjęcie było robione 'lekko z dołu jakby'... Było robione z takiego lekko dołu, ile mam lekko wzrostu - ani lekko nie kucałem, ani nawet najlżej nie podskoczyłem. :)
No to już wyjaśniam - 'lekko z dołu' znaczyło ni mniej, ni więcej, niż to, że oś optyczna obiektywu nie była równoległa do stycznej wystawionej w punkcie rzutowania aparatu jako punktu na powierzchnię ziemi .. lepiej? E, nie.. w sensie - uniosłeś obiektyw, ot i tyle :)

Pozostałe zarzuty rozumiem, ale widać miałem inne priorytety. :)Jakie pozostałe, jeśli zarzutów nie ma? :D

barbi
11-12-2008, 23:56
Dla mnie właśnie ta chmurka biała to akcent, z którego "rozchodzi się" całe zdjęcie. Dlatego przez to jeszcze bardziej podoba mi się to zdjęcie!
P.S.
Może autor w początkowych słowach szuka tylko zaczepki (wyzwania), ale kto mu podskoczy ?!

bombel
12-12-2008, 00:51
E, nie.. w sensie - uniosłeś obiektyw, ot i tyle :)

Acha. To nie można tak było od razu? :) Pewnie uniosłem, nawet nie pamiętam prawdę mówiąc...

Może autor w początkowych słowach szuka tylko zaczepki (wyzwania), ale kto mu podskoczy ?!

:shock: Zaczepki? Zaczepki w tym, że daję od razu bonusa, czy w tym, że tak obcesowo pytam, co Wy na to?

Wolne żarty. Żadnych zaczepek nie szukam...

barbi
12-12-2008, 01:06
:shock: Zaczepki? Zaczepki w tym, że daję od razu bonusa, czy w tym, że tak obcesowo pytam, co Wy na to?

Wolne żarty. Żadnych zaczepek nie szukam...

I to są mężczyźni! Dla mnie miało większą wartość , to co zamieściłam w nawiasie czyli "wyzwanie". Proszę o wybaczenie, że tak odebrałam komentarz do tego zdjęcia. Ale i tak powtórzę (może ktoś też źle zrozumiał moją wypowiedź), że to zdjęcie nie ma sobie równych!

jacoslavgth
12-12-2008, 01:14
...ale kto mu podskoczy ?!
ja :twisted:

nie jestem entuzjastą takiej fotografii, widziałem lepsze w wykonaniu autora.

bombel
12-12-2008, 01:18
Nie przejmuj się Barbi. Dziękuję za uznanie, tak przy okazji. :)

sote
12-12-2008, 09:30
:shock: :shock: :shock:
Jakbyś chodził po pokoju, jakby Ci taka latarnia sterczała ze ściany?

Mysle ze jakos bym sobie poradzil;)

KRUChY_lodz
12-12-2008, 09:34
Mi pasuje, tylko "główna" chmurka dziwnie wyglada, jakby słońce się za bardzo na nią nałożyło i wygląda jakby "brudna" byla... Reszta miodna

galu44
12-12-2008, 11:35
mi się nie podobają jasne obwódki na styku ciemny budynek - ciemne niebo.

Borowa
12-12-2008, 11:38
Super fotka - z swietnie dobrana dominanta i konwersja - poza tym wybor pory dnia itd bardzo trafny

Sindbad
12-12-2008, 15:59
Jest zwyczaj, żeby dawać kilka zdjęć, a potem przy ostatnim pisać, że to bonus. Podarujmy sobie tą kokieterię, ja daję bonusa od razu, na wstępie i bez zbędnych dodatków. :) Gwoli wyjaśnienia - te białe patyki to latarnie.

I jak się widzi Szanownemu Koleżeństwu?

Budynek w centrum kadru był z tego co pamiętam nominowany do Archiszopy. Ten z lewej, którego widać kawałeczek a do którego "należą" te latarnie, jeśli dobrze pamiętam również, tylko parę lat później :-D
Jednym słowem: duży szacunek za pokazanie w tak atrakcyjnej formie czegoś tak hmm... no zwyczajnego ;-)

urbik
12-12-2008, 16:12
ja bym zrezygnował z uciętych chmurek na górze i tego budyneczku po lewej stronie, tylko tyle, ogólnie fotka na plus.pzdr

bombel
12-12-2008, 16:23
Budynek w centrum kadru był z tego co pamiętam nominowany do Archiszopy. Ten z lewej, którego widać kawałeczek a do którego "należą" te latarnie, jeśli dobrze pamiętam również, tylko parę lat później :-D
Jednym słowem: duży szacunek za pokazanie w tak atrakcyjnej formie czegoś tak hmm... no zwyczajnego ;-)

Szacuneczek za wiedzę o architekturze Krakowa. Kiedyś ściemniałem, że to Berlin i ludzie wierzyli... :)

piotr w
16-12-2008, 15:07
Wszystko mi się podoba, za wyjątkiem tej rozjaśnionej przez słońce chmury na krawędzi. Nie pasuje mi to cięcie i już. Nie twierdzę, że z całą lub bez będzie lepiej, ale tak też nie jest dobrze. Reszta bajeczka.

Radek_1
18-12-2008, 00:40
Dla mnie - dobre jest...

cialat
18-12-2008, 00:59
na 100% potwierdza się fakt, że właściwie nie ma złego światła do focenia, a już na pewno, że zasady są po to aby je łamać :-)

ale tej wyjaranej chmurki się "czepiam" ...

POZDRÓWKA

diZaster
18-12-2008, 01:02
chaos, zafarb i ostre swiatlo